Deze truc levert je je eerste 1000 euro op

Je wilt gaan sparen. Maar holy cow, hoe begin je daaraan? Ik zeg altijd: bij je kleingeld. Deze truc levert je zó je eerste 1000 euro spaargeld op.

Ken je ‘m nog? Die buis uit de jaren ’90, waarin je muntstukken van één gulden in kon doen? Je had ook buizen waar munten van vijf gulden in moesten, dan schoot het sparen pas echt op. Je hing die buis op je kamer en kon dan aan de hand van de hoogte van je ‘stapeltje’ munten precies aflezen hoeveel erin zat. Geen idee of die dingen nog ergens te krijgen zijn, maar ze waren echt top. Zie ik ze ergens, dan koop ik ze voor mijn kinderen. Zodra ze zakgeld krijgen, krijgen ze zo’n buis erbij.

Lees ook: De 10 geboden van succesvol sparen

Nee, die buis is niet mijn gouden tip. Wel is dat het sparen van je kleingeld. Als je echt wilt sparen, adviseer ik altijd meer met cash geld te doen. Dus niet meer alles pinnen, want dan raak je het overzicht kwijt. Als je vijftig euro in je portemonnee is, weet je veel beter wat daarvan over is en dus ook wanneer het bijna op is. Wedden dat je dan ook beter kunt vertellen waar je het aan uit hebt gegeven? Pinnen is tegenwoordig zo makkelijk, je hoeft je pincode niet eens meer te weten. Pasje erop en weer 25 euro weg.

Lees ook: Antwoord op al jullie vragen, ook hoeveel ik verdien

De truc om je eerste 1000 euro makkelijk bij elkaar te sparen, is om je kleingeld iedere keer uit je portemonnee te halen. Dus kom je thuis van boodschappen doen, haal dan alle losse munten eruit en doe ze in een spaarpot of ander apart bakje. Dat doe je iedere keer wanneer je kleingeld hebt. Als je dat trouw blijft doen, zit er aan het einde van het jaar een heel mooi bedrag in je spaarpotje. Een extra aflossing op je hypotheek misschien wel. Key is natuurlijk wel om van het potje af te blijven. Het is niet bedoeld voor collectes of cadeautjes voor vriendjes van je kids. Afblijven, opsparen en na een jaar heel hard lachen om hoe makkelijk je dit geld bij elkaar hebt gespaard.

Hou dat geld dan alsjeblieft niet in huis. Een inbreker zou er maar lucht van krijgen. Zet het veilig op de bank en als je slim bent, verdien je daar ook nog wat extra’s mee. Want een leuke rente vangen is fijn, ook nog gratis geld krijgen bij het openen van een rekening is ook niet slecht. Knab biedt nu bijvoorbeeld 50 euro voor iedere nieuwe klant die hun overstapservice gebruikt. 

Hoera, binnenkort ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Over snijden in je vaste lasten en zo meer vrijheid creëren in je leven.
Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com. Vind ik leuk!

5 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Het 52-weken-spaarplan - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Het sneeuwbaleffect helpt je je hypotheek aflossen - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Voor als je het gemist hebt.. -

 4. Pingback: Hoe dat kleine beetje rente je toch rijk kan maken -

 5. Pingback: Hoe de pinpas ons bewustzijn van geld verwoest -

15 Comments

 1. Mandy Reply

  Ik pin elke maand een contant bedrag waar ik de hele maand mee uit moet komen. Boodschappen, stappen, extraatjes, kapper, enz worden hiervan betaald. Telkens als ik kleingeld in mijn portemonnee heb haal ik het eruit en gaat het in een pot. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 200 euro per 3 à 4 maanden. Ik gebruik het om grotere extra uitgaven te doen. Een concertkaartje dat jaarlijks terugkeert, nieuwe meubels, cadeautjes voor de Kerst, enz. Je merkt dan niet dat je veel geld uitgeeft omdat het op dat moment niet ‘uit je portemonnee’ komt. Werkt voor mij perfect!

 2. maril Reply

  zo’n buis hadden ze pas bij de action , ik dacht 1 en 2 euro munten maar dat weet ik niet meer zeker. hier worden alleen de 1 en 2 euro munten aan de kant gelegd.

 3. dertigermetkids Reply

  grappig.. hier is t echt andersom.. cash heb ik geen idee van waar ik t aan uit geef.. terwijl pin staat allemaal in xcel en kan ik terug vinden. boodschappen bij elkaar zodat ik makkelijk kan zien of we nog gemniddeld zitten of opeens erboven of onder en waarom. zo fijn juist dat overzicht wat ik gewoon veel makkelijker in excel heb omdat ik alle uitgaven terug kan vinden in de bank app… bonnetjes raak je kwijt en moet je voor gaan zitten rekenen etc… nee hoor.. juist alles pinnen.. werkt super bij ons juist
  ik pin de meeste maanden 50 euro zodat we cash hebben maar vaak echt geen idee waar t aan op is gegaan :p

 4. Stefanie Reply

  Ik ben daarvan afgestapt….. je kunt nergens heen met dat kleine geld. Winkeliers staan ook niet meer te springen om al dat kleine muntwerk. Bij mijn bank kunt je het zo instellen dat er bijvoorbeeld 10% van elke pintransactie naar je spaarrekening gaat. Dit is ook ongemerkt een heleboel geld. Ben elke keer boodschappen doen spaar je. Dat is leuk shoppen ????

  1. Lykke Reply

   Ik kan dat kleingeld gewoon inleveren bij mijn bank (ING). Briefgeld en muntgeld, geloof maximaal 6x per jaar & een bedrag van maximaal een paar duizend euro. Dat haal ik toch nooit, met een paar honderd na een jaar sparen heb je het wel gehad. Je zou kunnen kijken of jouw bank dat ook aanbiedt.
   Verder is mijn ervaring dat kleine winkeliers er vaak nog wel erg blij mee zijn. Ik heb tot voor kort jarenlang in een bakkerij gewerkt, daar waren we altijd blij met kleingeld.

   1. anneke Reply

    Vier keer per jaar gratis storten bij de ING bank, vanaf de vijfde keer betalen voor een storting.

   1. Rietje Reply

    Ja die wil ook,ook wel graag weten die bank lijkt me goed idee mss kun jij dat bij alle banken dat zonder we het eigenlijk weten omdat wer er niet achter vragen????????

 5. Ineke Reply

  Ja, cash is zo verdwenen en dan weet ik niet meer waar het gebleven is. Geld halen bij de pinautomaat vind ik ook niks. Pinnen is duidelijk en kun je altijd terug kijken. Ik heb thuis een kladlijstje en daar boek ik na het winkelen meteen de bedragen af van mijn budget. Weet ik precies hoeveel ik nog heb voor boodschappen en andere zaken. Daar moet je dus wel een beetje secuur in zijn maar op je rekening kun je altijd iedere uitgave terug vinden indien nodig.
  Maar goed, voor sommige mensen zal cash beter werken inderdaad.

 6. Zuinigeman.nl Reply

  Die buizen voor geld heb ik ook al gezien bij de wibra. Met pinnen houdt ik alles beter bij dan met cash geld en met cashgeld moet ik echt de bonnetjes goed bewaren en gelijk in excel zetten.

 7. Sandra Reply

  Gek is dat. Sommige mensen werken secuur met pinnen. Sommige met cash. Ik ben sinds kort een bedrag per week gaan pinnen en ik ben helemaal om. Heel verhelderend, met 3 pubers in huis en het contact loze betalen was t boodschappengeld zo op, zonder dat ik wist waaraan. Nu weet ik hoeveel geld ik nog te besteden hebt voor de rest van de week en als dat wat minder is, dan sorry jongens, ff geen radlers deze week.
  En om nog terug te komen op de piekenpijp. Er zijn spaarpotten die je niet kunt openen, behalve Door ze stuk te maken. Ik heb er zo 1 bij de wasmachine. Al t kleingeld wat uit de wasmachine komt, gaat daar in. Gebeurt nog al eens hier. Weten de jongens ook. Als je je zakken niet leegt, is het voor moeders.
  En sinds t cash aankopen doen, gaat dat kleingeld erook in. Ben benieuwd hoeveel dit gaat opleveren. Maak m pas open als t vol is.

 8. Lisa Reply

  Ik heb een blikken spaarpot die alleen open kan met de blikopener. De vorige hebben we aangebroken toen we opeens een nieuwe auto moesten kopen en toen zat er meer dan €500 in die we nooit gemist hebben! Ik heb de volgende dag gelijk een nieuwe spaarpot gehaald bij zo’n eurowinkel. Wij doen bijvoorbeeld ook cash er in dat we krijgen met onze verjaardagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *