Je wilt gaan sparen. Maar holy cow, hoe begin je daaraan? Ik zeg altijd: bij je kleingeld. Deze truc levert je zó je eerste 1000 euro spaargeld op.

Ken je ‘m nog? Die buis uit de jaren ’90, waarin je muntstukken van één gulden in kon doen? Je had ook buizen waar munten van vijf gulden in moesten, dan schoot het sparen pas echt op. Je hing die buis op je kamer en kon dan aan de hand van de hoogte van je ‘stapeltje’ munten precies aflezen hoeveel erin zat. Geen idee of die dingen nog ergens te krijgen zijn, maar ze waren echt top. Zie ik ze ergens, dan koop ik ze voor mijn kinderen. Zodra ze zakgeld krijgen, krijgen ze zo’n buis erbij.

Lees ook: De 10 geboden van succesvol sparen

Nee, die buis is niet mijn gouden tip. Wel is dat het sparen van je kleingeld. Als je echt wilt sparen, adviseer ik altijd meer met cash geld te doen. Dus niet meer alles pinnen, want dan raak je het overzicht kwijt. Als je vijftig euro in je portemonnee is, weet je veel beter wat daarvan over is en dus ook wanneer het bijna op is. Wedden dat je dan ook beter kunt vertellen waar je het aan uit hebt gegeven? Pinnen is tegenwoordig zo makkelijk, je hoeft je pincode niet eens meer te weten. Pasje erop en weer 25 euro weg.

Lees ook: Antwoord op al jullie vragen, ook hoeveel ik verdien

De truc om je eerste 1000 euro makkelijk bij elkaar te sparen, is om je kleingeld iedere keer uit je portemonnee te halen. Dus kom je thuis van boodschappen doen, haal dan alle losse munten eruit en doe ze in een spaarpot of ander apart bakje. Dat doe je iedere keer wanneer je kleingeld hebt. Als je dat trouw blijft doen, zit er aan het einde van het jaar een heel mooi bedrag in je spaarpotje. Een extra aflossing op je hypotheek misschien wel. Key is natuurlijk wel om van het potje af te blijven. Het is niet bedoeld voor collectes of cadeautjes voor vriendjes van je kids. Afblijven, opsparen en na een jaar heel hard lachen om hoe makkelijk je dit geld bij elkaar hebt gespaard.

Hou dat geld dan alsjeblieft niet in huis. Een inbreker zou er maar lucht van krijgen. Zet het veilig op de bank en als je slim bent, verdien je daar ook nog wat extra’s mee. Want een leuke rente vangen is fijn, ook nog gratis geld krijgen bij het openen van een rekening is ook niet slecht. Knab biedt nu bijvoorbeeld 50 euro voor iedere nieuwe klant die hun overstapservice gebruikt. 

Hoera, binnenkort ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Over snijden in je vaste lasten en zo meer vrijheid creëren in je leven.
Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com. Vind ik leuk!