5 geldvragen die je je partner moet stellen

Praten over geld. We vinden het niet makkelijk. Toch is het belangrijk om dat te doen. Zeker met je eigen partner. Ik geef je 5 onderwerpen die je écht moet bespreken met je lief.

Ik spreek wel eens stellen die nooit met elkaar over geld praten. Vinden ze niet leuk of gezellig. Ik snap dat heus wel. Je moet best even doorheen om heel open en eerlijk met elkaar over centen te praten. Aan de andere kant: geld betekent meer in ons leven dan alleen euro’s. Ze zijn meer dan een getal op je rekening en munten in je portemonnee. Ze bepalen hoe je kunt leven, hoe vrij je bent om keuzes (die vaak geld kosten) te maken maar ook of je lekker kunt uitrusten op een welverdiende vakantie of niet. Als je als partners met elkaar over geld gaat praten, kun je elkaar enthousiasmeren. Met zijn tween ga je twee keer zo hard. Niet alleen omdat je dan (waarschijnlijk) twee inkomens naar één doel kunt laten stromen, ook omdat je samen altijd sterker staat. Je kunt elkaar helpen en steunen.

Of je nu net samen bent of al tien jaar in hetzelfde bed slaapt iedere nacht. Bespreek deze 5 geldkwesties eens met elkaar. Misschien levert het wel een heel mooi gesprek op.

1. Hoe verdelen we de taken? Wist je dat in meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens één partner de financiën regelt? Niet verstandig, zeggen ze ook daar. Eigenlijk moeten beide partners namelijk weten hoe ze er financieel voorstaan.


2. Hoe denk jij over schulden aangaan? En dan bedoelen we niet alleen consumptieve schulden voor een boot of een auto, maar ook studieschulden en een hypotheek. Wat is je gevoel erbij en hoe ver wil je gaan? Bespreek het vooral met elkaar.

3. Hoeveel leggen we allebei in? Het is een heikel punt, maar het zal toch besproken moeten worden. Zeker als je net samen bent. Maar begin hier zeker ook eens over wanneer je al langer samen bent. Ben je tevreden met hoe die verdeling nu is of wil je het eigenlijk anders? Soms voelt de financiële verdeling binnen een relatie niet eerlijk voor één van de twee partners, maar durven ze er niet over te beginnen. Dan gaat het wringen en wordt het alleen maar ongezelliger thuis. 

4. Wanneer kun jij en wil jij met pensioen? En hoeveel heb je dan te besteden? Ook als je jong bent is dit een belangrijk onderwerp van gesprek. Wil je samen met pensioen gaan als er leeftijdsverschil is, dan zul je een periode moeten overbruggen. Hoe gaan jullie dat aanpakken?

5. Alles op één hoop of apart? De meest gangbare constructie in Nederland is tegenwoordig een gezamenlijke rekening en een eigen rekening. Maar hoe doe je het met het spaargeld? Zoek een manier die voor beide comfortabel voelt.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.