5 geldvragen die je je partner moet stellen

Praten over geld. We vinden het niet makkelijk. Toch is het belangrijk om dat te doen. Zeker met je eigen partner. Ik geef je 5 onderwerpen die je écht moet bespreken met je lief.

Ik spreek wel eens stellen die nooit met elkaar over geld praten. Vinden ze niet leuk of gezellig. Ik snap dat heus wel. Je moet best even doorheen om heel open en eerlijk met elkaar over centen te praten. Aan de andere kant: geld betekent meer in ons leven dan alleen euro’s. Ze zijn meer dan een getal op je rekening en munten in je portemonnee. Ze bepalen hoe je kunt leven, hoe vrij je bent om keuzes (die vaak geld kosten) te maken maar ook of je lekker kunt uitrusten op een welverdiende vakantie of niet. Als je als partners met elkaar over geld gaat praten, kun je elkaar enthousiasmeren. Met zijn tween ga je twee keer zo hard. Niet alleen omdat je dan (waarschijnlijk) twee inkomens naar één doel kunt laten stromen, ook omdat je samen altijd sterker staat. Je kunt elkaar helpen en steunen.

Of je nu net samen bent of al tien jaar in hetzelfde bed slaapt iedere nacht. Bespreek deze 5 geldkwesties eens met elkaar. Misschien levert het wel een heel mooi gesprek op.

1. Hoe verdelen we de taken? Wist je dat in meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens één partner de financiën regelt? Niet verstandig, zeggen ze ook daar. Eigenlijk moeten beide partners namelijk weten hoe ze er financieel voorstaan.

2. Hoe denk jij over schulden aangaan? En dan bedoelen we niet alleen consumptieve schulden voor een boot of een auto, maar ook studieschulden en een hypotheek. Wat is je gevoel erbij en hoe ver wil je gaan? Bespreek het vooral met elkaar.

3. Hoeveel leggen we allebei in? Het is een heikel punt, maar het zal toch besproken moeten worden. Zeker als je net samen bent. Maar begin hier zeker ook eens over wanneer je al langer samen bent. Ben je tevreden met hoe die verdeling nu is of wil je het eigenlijk anders? Soms voelt de financiële verdeling binnen een relatie niet eerlijk voor één van de twee partners, maar durven ze er niet over te beginnen. Dan gaat het wringen en wordt het alleen maar ongezelliger thuis. 

4. Wanneer kun jij en wil jij met pensioen? En hoeveel heb je dan te besteden? Ook als je jong bent is dit een belangrijk onderwerp van gesprek. Wil je samen met pensioen gaan als er leeftijdsverschil is, dan zul je een periode moeten overbruggen. Hoe gaan jullie dat aanpakken?

5. Alles op één hoop of apart? De meest gangbare constructie in Nederland is tegenwoordig een gezamenlijke rekening en een eigen rekening. Maar hoe doe je het met het spaargeld? Zoek een manier die voor beide comfortabel voelt.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

25 Comments

 1. Lucinda Reply

  Gelukkig hebben wij deze gesprekken al gevoerd en blijven wij dat ook doen. Punt 1 doen wij wel net wat anders. Ik regel het meeste met de financiën, maar ben daar wel met elke handeling die ik doe open over en vertel hem wat ik heb gedaan of van plan ben. Zo is hij altijd up to date en kan er geen verwarring of onduidelijkheid ontstaan.

 2. Maarten Reply

  Ik geloof dat juist omdat we het er goed over gehad hebben, het daarna juist veel gezelliger is ;-).
  Gewoon weten hoe je erin staat en het regelen, nooit gezeur.

  En wij hebben hebben het geregeld met allebei eigen vermogen, een gezamenlijke rekening voor het huishouden.
  we leggen naar rato verdienen in (we verdienen ongeveer zelfde dus op dit moment allebei zelfde bedrag)
  ik heb huis mijn vriendin spaart (kosten huis betaal ik tenzij je ze “als huurder” ook zou maken dan verdelen we ze (bijv likje verf enzo)

 3. Nathalie Schoon Reply

  Hier doe ik de financiële zaken. Man weet wel van hoe en wat uiteraard. Alle verschuivingen (van potjes of extra geld naar de spaar, of aflos) bespreek ik met hem.

  Ondanks dat wij getrouwd zijn in GvG komt ons salaris niet op één grote hoop. Daarvoor is het verschil gewoon te groot. Het verschil is (helaas) geen keuze, maar uiteraard hebben we er wel goede afspraken over gemaakt. De één houdt iets minder over dan de ander, maar we hebben bijna geen persoonlijke uitgaven, dus is het niet per se zieliger voor de ander. Onze financiën zijn strak geregeld, wat maakt dat we lekker veel geld overhouden om te sparen en extra af te lossen.
  (maar we houden van uit eten gaan en op vakantie gaan, en ondanks dat we ook daar goed over nadenken qua wat we willen uitgeven, en wat realistisch is, beknibbelen we ook weer niet 😉 )

  1. Jansen , Chris Reply

   Sorry ik verdien alles en alles komt wel op een grote hoop, mijn salaris redelijk groot, mijn vrouw zorgt voor dieren, huishouden, koken. Wij houden ook van vakanties en grote uitgaven. Als je trouwt is dat een belofte voor jullie beiden, getrouwd zijn en seperate potjes, ik begrijp het niet.
   Ik heb een hekel aan schoonmaken, koken en ook aan werken (derhalve vervroegd pensioen met 52).
   Wel heb ik verstand van financien en bureaucratie.

   1. Maarten Reply

    maakt toch niet uit hoe je het regelt? Mensen verschillen…

    1 van de redenen om toch deels eigen potjes te hebben kan zijn als je geen kinderen wilt… dan wil je misschien toch regelen hoe je erfenis verdeelt wordt (en dan is dat niet alleen geld maar denk bijvoorbeeld ook aan astgoed wat wellicht al lang in 1 familie zit – dat wil je dan waarschijnlijk in dezelfde lijn doorgeven..) en zo heeft ieder zijn eigen redenen..

    1. Nathalie Schoon Reply

     Oh, en met potjes en schuiven bedoelde ik de potjes die gevormd zijn ná de grote hoop. Dus een potje voor boodschappen, extra aflossing, ziektekosten, en dergelijke 🙂
     Als er iets betaald moet worden uit een pot, en daar ontbreekt net wat in (maar is wel noodzakelijk) dan geven we even aan elkaar aan dat we het uit een ander potje halen, of we overleggen uit welk potje we dat zullen doen. Dat bedoelde ik met overleggen over schuiven en zo 🙂

    2. Elsbeth Reply

     Getrouwd in GvG en zonder testament, betekent dat de langstlevende automatisch erft. Je kunt wel je goederen voorzien van een sticker met de naam van degene die erft, maar voor vermogen gaat die vlieger niet op. Dus waarom dan potjes met het argument dat je zelf wilt bepalen wie erft?
     Overigens ben ik getrouwd onder huwelijkse voorwaarden in de huidige wetgeving, heb ik een testament en zijn onze financiën strikt gescheiden.

   2. Nathalie Schoon Reply

    Het is een keuze van ons om het op deze manier te doen 🙂
    Alles is gezamenlijk, alleen leggen we allebei een ander deel in op de grote hoop. En dus houdt de één iets meer over dan de ander van het eigen inkomen.
    Nou en? Ieder z’n eigen keus, toch? Laten we het er op houden dat de één door schade en schande in het verleden iets neurotischer omgaat met geld 😉
    Degene die meer overhoudt, is dan weer niet zo moeilijk met bepaalde dingen betalen van het “eigen” geld, ook al is het voor gezamenlijk gebruik. Huishouden is hier, bijna, gelijk verdeeld overigens.
    The key is daar van te voren over te praten en afspraken over te maken onderling, en die, zo nodig, af en toe weer te bespreken en eventueel aan te passen.

   3. Wendy Bon Reply

    Chris, hier net zo. We werken beide fulltime. Manlief verdient iets meer en maakt meer uren, maar ik doe de zorg van de kinderen,de afspraken aflopen, de administratie en huishouden. Ook wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en alles komt op 1 hoop binnen. Ik snap ook nóóit zo goed die aparte rekeningen. De enige aparte rekening die ik heb is van mijn bedrijf. Maar alles wordt overlegd. En alles gaat in samenspraak qua sparen en uitgeven. Ik snap van andere stellen nooit dat gesteggel over percentages sparen_/ vaste lasten. Toch zijn wij de minderheid als ik hierboven verneem.

    1. Elsbeth Reply

     Ik heb kinderen, mijn man niet. Dat betekent dat hier alles besproken is. Mijn man hoeft niet te betalen voor mijn kinderen. Voor mijn kinderen wil ik niet dat de familie van mijn man aanspraak kan maken op dat wat ik voor ons huwelijk opgebouwd heb. Daarnaast had mijn ex hele grote gaten in zijn handen. Dus zijn wij getrouwd op huwelijkse voorwaarden en houden onze financiën gescheiden. Er bestaat geen gezamenlijke rekening bij ons. Dat betekent ook dat mijn man het volste recht heeft om te doen en laten wat hij wil met dat wat hij voor ons huwelijk opgebouwd heeft.
     Het mooie is, vind ik, dat we overleggen over belangrijke zaken. Of het over zijn huis gaat, of het mijne of over vakanties of boodschappen.

 4. Jansen , Chris Reply

  Wat een ongelooflijke onzin, natuurlijk moet je met je partner alles bepraten, en dat houdt ook in dat je over financien moet praten. Ik voor mij heb een zeer uitgebreide handleiding gemaakt over wat te doen in het geval van mijn overlijden, ook weet mijn vrouw precies hoe we er voor staan. Betekent NIET dat we er elke dag over praten.
  VERTROUW je partner, jij bent een relatie aan gegaan, dat is voor een reden, maakt niet uit of degene die over financien beslist vrouw of man is, relatie moet iets betekenen, openheid is belangrijk.

  Waarom moet het onderwerp genoemd worden, eerlijkheid is meer balangrijk

  1. Maarten Reply

   Waar staat dat je er elke dag over moet praten?! Wij hebben het 1x goed geregeld. daarna niet meer, dwz systeem werkt gewoon en we weten allebei van hoe/wat. dat gaat automatisch, nooit discussies over…

 5. Tiny Reply

  Bij ons gaan de meeste financiën via automatische incasso’s ;).
  Hier wel getrouwd, maar ieder een eigen rekening en een gezamenlijke rekening waar we op in leggen voor vaste lasten/ boodschappen (daar doen we dus niet heel veel aan). Sparen & beleggen doen we op de eigen rekeningen, maar we weten wel van elkaar wat erop staat. Studieschuld & hypotheek hebben we afspraken over gemaakt. Bij grote gezamenlijke uitgaven overleggen we, verder niet. Inkomens zijn ongeveer gelijk, eerst was dat van hem iets hoger, nu weer van mij dus leggen over het algemeen 50/50 in. Voordeel is dat we beide ongeveer dezelfde dingen belangrijk vinden, dus qua sparen/ uitgaven loopt de verhouding ook niet heel scheef. Denk als de 1 liever weinig tot niets uitgeeft en de ander volop geld uitgeeft, je echt wel serieuzere afspraken moet maken en verwachtingen van elkaar moet managen.

 6. Sara Reply

  Bij ons gaat alles op de grote hoop. We zijn getrouwd, hebben samen een gezin en dus samen alle kosten. Misschien als er 1 een bepaalde hobby heeft of een hele andere visie op sparen, maar voor ons voelt het heel onnatuurlijk om qua financiën een scheiding te hebben. We zijn ook wel van jongs af aan samen en hebben samen keuzes gemaakt over lenen voor studie (allebei niet) en sparen (allebei altijd belangrijk gevonden). We hebben periodes gekend dat de een meer verdiende en nu werk ik minder en verdient mijn man weer meer. Uiteindelijk zijn dat ook keuzes die je samen maakt, omdat ik het fijn vind om 2 dagen bij de kids te zijn en zij niet naar de opvang hoeven. We gunnen elkaar gelukkig ook alles en praten goed en veel over geld en onze spaardoelen.

 7. Willems Reply

  Bij ons alles op 1 hoop. Mijn partner werkt minder en zorgt meer voor ons kind en straks evt kinderen.
  Het enige waar we echt onderscheid in maken; erfenissen. Zou het voor beide vervelend vinden als je gaat scheiden en de erfenis van ouders van alleen man of vrouw zou moeten worden verdeeld. Dat voelt niet eerlijk.

  Verder werkt dit voor ons perfect. Mijn partner moet ik regelmatig erbij nemen om te laten zien hoe we er voor staan. Interesse is er eigenlijk niet voor vanuit die kant :). Het vertrouwen is dan ook groot maar ik wil niet dat mijn partner volledig afhankelijk is dus soms maar even verplicht luisteren, haha.

  Om ons heen horen we van diverse stellen (in de 20 of 30 jaar oud) dat ze alles scheiden en hele verdeelsleutels hebben. Ook al zijn ze al lang samen en hebben ze samen kinderen. Dat begrijp ik echt niet en daar zouden wij nooit voor kiezen.

  1. Marijke Reply

   Volgens mij hoef je die erfenissen niet per se fysiek apart te houden. Tegenwoordig zit op bijna alle erfenissen een uitsluitingsclausule, waardoor bij een echtscheiding het bedrag van de erfenis verrekend wordt zodat de “koude kant” hier geen aanspraak op maakt omdat het op de grote hoop is gekomen.

   Moet je niet al het geld van de erfenis al opgemaakt hebben aan een vakantie of auto ofzo.

   https://denotarissen.nl/blog/62/169/hoe-sluit-u-de-koude-kant-uit#:~:text=Uitsluiten%20van%20'de%20koude%20kant,dan%20niet%20te%20worden%20gedeeld.

  2. Joris Reply

   “Om ons heen horen we van diverse stellen (in de 20 of 30 jaar oud) dat ze alles scheiden en hele verdeelsleutels hebben. Ook al zijn ze al lang samen en hebben ze samen kinderen. Dat begrijp ik echt niet en daar zouden wij nooit voor kiezen.”

   Hier ook al lang samen én gezamenlijke kinderen. Wij kennen onze maandlasten en leggen naar rato van (netto)inkomen allebei in op de gezamenlijke rekening. Dat herzien we aan het begin van elk jaar als er noemenswaardige verschillen in salaris zijn. Dat is geen heel ingewikkelde verdeelsleutel; kwestie van verhouding tussen salarissen en maandlasten berekenen en voor onbepaalde tijd een automatische overboeking. Niks ingewikkeld aan.

 8. Bouk Reply

  Wij doen alles samen! Oke, ik ben meer de geldnerd en hou alles zelf bij, maar ik betrek hem er wel bij. Af en toe dan zet ik hem voor het excel overzicht en bekijkt hij alles. We kunnen beiden in onze bankapp en hebben beide een pinpas. Voor de rest gaat alles op 1 grote hoop en betalen we alles daarvan. Als zijn dochter iets nodig is of mijn kinderen, maakt niet uit, het wordt betaald. Ik heb zelfs meebetaald aan een schuld ontstaan uit een eerdere relatie van hem. Ik wilde die gewoon niet meer zien. Hebben bekeken wat er nog open stond en hoppa de boel afbetaald, hij gaf eerst wel veel tegengas hoor, maarja..ik wil ook verder en met een schuld nog jaren afbetalen had ik geen zin in. Klaar, weg en het heeft geen zeer gedaan in de zin dat we niks meer konden..Nu sparen we het bedrag wat anders naar de bank ging! Wij doen niet zo moeilijk samen….

 9. Suzanne Reply

  Bij ons ook alles in 1 pot. Het zou anders ook gewoon niet goed voelen. We zijn getrouwd en we doen het samen. We nemen ook samen de beslissing over hoeveel werken en de zorg voor ons kindje straks. En we gunnen elkaar veel.

 10. Corrie Reply

  Bij ons idd ook alles op 1 grote hoop, ook spaargeld. Alles is van ons samen, we hebben beiden een inkomen en als we uit elkaar zouden gaan, (totaal niet aan de orde hoor, maar goed om daar op voorbereid te zijn) kunnen we onafhankelijk van elkaar goed verder.
  Ik maak de berekeningen en de plannen, we bespreken het en als we er allebei achter staan gaan we het uitvoeren. We doen dit al 18 jaar zo en we hebben alles ook samen opgebouwd.
  Het lijkt zo vanzelfsprekend maar helaas zijn er ook veel situaties waar de een de financiën regelt en er met geen woord over spreekt met de ander. Ook niet als het misgaat. In zo’n situatie ben je wel beide verantwoordelijk om het op te lossen. Als dan de relatie ook nog misgaat zit je helemaal in de ellende. Dat soort situaties komen vaker voor dan je denkt dus goed dat Renee dit onder de aandacht brengt. Ik werk in de financiële wereld en zie dit vaker dan je denkt.

 11. Tessa Reply

  Grappig dat er velen zo oordelen over de manier waarop andere stellen (!) hun financiën regelen. Zelfs veel huwelijken houden geen stand, dus allebei een eigen vermogen(tje) hebben lijkt mij realistisch en verstandig. Dan hoop je natuurlijk dat je het niet nodig gaat hebben.

  Ik merk ook dat ik financiële doelen heb die mijn partner niet deelt. Hij is een autoliefhebber en betaalt met liefde een maandsalaris per jaar aan wegenbelasting. Om te zorgen dat dit niet gaat etteren, houden we delen gescheiden. Daardoor houden we meer van elkaar.

  1. Suzanne Reply

   Hoi Tessa, klinkt inderdaad als een goede regeling voor jullie. Elk stel moet zelf bepalen wat voor hen goed voelt.

   Wat ik mij afvraag is wel hoe het bij stellen werkt die best wel een verschil in salaris hebben, en ook naar rato inleggen in een gezamenlijke pot. Ik zie dan toch zo voor me dat degene die meer verdient elke maand lekker uit kan met vrienden, nieuwe kleren en gadgets kan kopen. De ander spaart eerst twee maanden voordat die een nieuwe spijkerbroek kan kopen. In zo’n situatie vindt ik het raar werken. Mijn man vertelde mij eens over een stel dat niet op vakantie ging, omdat degene die het minst verdiende daar niet voldoende geld voor had ….

   Groet, Suzanne.

   1. Tiny Reply

    Dat is dan ook weer een situatie die ik niet begrijp, maar je weet natuurlijk niet wat erachter zit. Als ik een partner zou hebben die bijvoorbeeld meer zou kunnen verdienen maar gewoon geen zin heeft om weer te werken, zou ik ook niet zo happig zijn om dan maar meer te betalen. Als het salaris lager is, maar er wel gewoon gewerkt wordt of dat er bijvoorbeeld is afgesproken dat de partner minder werkt om voor de kinderen te zorgen, dan zou ik echt geen reden zien om er zelf extra bij te dragen. Maar in het eerste geval zou ik het er ook niet lang mee uithouden.

  2. Jan Reply

   Helemaal met jou eens Tessa. Wel alles op een hoop of andere constructies, laat iedereen het lekker aanpakken zoals ze dat zelf willen.
   Wij hebben naast onze gezamenlijke rekening ook een deel van onze inkomens die we zelf (kunnen) besteden.
   Wij vinden dat prettig zo en het is echt niet een heel ingewikkeld systeem.

 12. Miranda Reply

  Heerlijk om te lezen hoe iedereen het anders doet. En als het voor beiden goed werkt is alles goed, lijkt me. Daarom is dat praten en blijven praten zo belangrijk! Want er kan altijd iets gaan wringen in de loop der tijd. Mijn man en ik doen al 25 jaar alles op één hoop, ondanks slechte financiële ervaring in onze vorige relaties. En ondanks groot verschil in inkomen. Voor ons is geld maar één onderdeel van de inbreng in onze relatie, en een zeer ondergeschikte. Pas een paar jaar geleden, toen hij met pensioen ging, werd geld even een issue. Zijn inkomen daalde, het mijne steeg, de kloof werd nog groter en hij had toen moeite met zijn steeds kleinere financiële inbreng. Hij heeft nu wat (cash) neveninkomsten door een hondje uit te laten. Dat geeft hem een goed gevoel. Voor mij en financieel is het niet nodig, maar voor hem wel.
  Wij hebben trouwens in verband met (stief)kinderen, gemeenschap van goederen, leeftijdsverschil en verwachte erfenissen wel een testament laten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *