Gezocht: de makkelijke manier om rijk te worden

Het is de meest gestelde vraag aan mij, sinds ik deze site begon. Hoe word ik rijk zonder er echt iets voor te doen? Hierbij mijn antwoord.zoon

The easy way. Wie wil dat niet? Hoeveel berichten ik al niet heb ontvangen van lezers die me vroegen: ‘Hoe heb jij dat gedaan? Heb je tips en trucs die het makkelijk maken.’ Ik moet er altijd stiekem een beetje om lachen. Als het makkelijk was, dan zou iedereen het doen, toch? Ik probeer altijd wat tips te geven, maar zeg ook: there is no easy way.

Het gaat allemaal, ja sorry hoor, toch om keuzes maken. Ik weet dat dat geen leuk bericht is. Wij doen het hier thuis al een paar jaar en vinden het toch nog moeilijk. Nou ja, vooral ik. Mijn man houdt zijn portemonnee een stuk makkelijk dicht dan ik. Hij is alleen vatbaar voor nieuwe microfoons (check zijn site: www.voiceoverstem.com) Verder: geef hem een fijne podcast en een paar uurtjes vrije tijd en hij is blij. In mij zit een extreme behoefte om dingen te doen die geld kosten. Vooral horeca is favoriet.

Lees ook: De rust die aflossen biedt

Afgelopen woensdag was ik met mijn oudste zoontje in een binnenspeeltuin. Hij klom en klauterde zich suf en ik had mijn handen even vrij. En dan krijg ik zin om te eten. Zo werkt dat nu eenmaal bij mij. Op het menu stonden bitterballen en laat ik daar nu ook heel gevoelig voor zijn. Kosten: 6,75 euro. Geen wild bedrag, ofzo. Ik heb daar enorm mee geworsteld. Ja, lach er maar om. Waar gaat dit om, denk je misschien? Het ging me niet alleen om die bitterballen, het ging om meer dan dat. Het confronteerde me met de keuzes die ik moet maken om financieel onafhankelijk te worden. Wat wilde ik liever, vroeg ik me af. Snacken of weer een mini-stukje van mijn hypotheek aflossen? Ik heb er twee uur mee geworsteld en toen liep ik met een lege maag de deur uit. Tevreden met dat ik me in had kunnen houden.

In Amerika zeggen ze: ‘Don’t give up what you want most, for what you want now.’ Zo is het. Sparen en aflossen of wat je ook met het geld wilt doen. Het is niet makkelijk. Het wordt ook nooit makkelijk. Het is iedere dag weer opnieuw kiezen voor wat je op lange termijn wilt bereiken. En lange termijn is altijd lastiger dan morgen. Ik ben niet van de marathon, maar meer van de sprintjes. Dus ja, ik vind dat ook ontzettend moeilijk. Al moet ik zeggen: als je er eenmaal inzit, wordt het steeds een beetje makkelijker. Dan word je iets minder kwetsbaar voor alle verleidingen waar je iedere dag voor komt te staan. En dan kom je ooit op het punt van mijn lezers. Mar bijvoorbeeld, die deze maand weer 5000 euro afloste. Of Ano die in 10 jaar 50.000 euro afloste en 30.000 euro spaarde. Of Johanna die 1350 euro per maand aflost. Jij kan ook, als je keuzes maakt. En nee, dat is niet makkelijk.

Lees ook: Als aflossen voelt als een druppel op de gloeiende plaat

Share

5 Comments

 1. Zuinigeman Reply

  Zeker niet makkelijk. Ik herken dat wel als je ergens bent en dan dat je zin hebt om een broodje of iets anders te kopen. Terwijl ik denk ik ben zo thuis en dan kost het mij bija niets. Scheelt toch weer 5 euro.

  Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Het blijft lastig. Het is geen gemakkelijke weg.

 2. Eveline Reply

  Thanks Renee, mooie quote: Don’t give up what you want most, for what you want now. Heel waar en ook nog eens op veel meer dan alleen geldzaken toepasbaar. Ik ga hem onthouden, want die kleine innerlijke worstelingen die heb ik ook maar al te vaak.

 3. Midas Reply

  Aflossen heerlijk. Hypotheek 79k. Waarde huis 250k. En straks in juni weer minimaal 6k aflossen. Langzaam doorgaan en in 2025 hypotheek 0,0€.

 4. Bennie Reply

  En jou zoontje dan, kreeg die geen dorst of honger..?
  Je bent toch daar voor een gezellige dag.
  Dan zou je beter niet kunnen gaan en ook niet voor de keuzen hoeven te staan.
  Dus ook geen entree.
  En de hypoteek.
  Iedereen sluit toch een hypoteek af die goed bij hen past…
  Als je dat niet doet, denk je niet na bij die heel belangrijke keuze.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Bennie, we hebben een abonnement. Dus entree betalen we niet per keer. We lunchen thuis voor we gaan en hij kan gewoon limonade of water drinken. En dat iedereen een hypotheek afsluit die goed bij hen past. I wish! Was dat maar de werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *