Een gratis spaarrekening met een beetje rente: je vindt ze hier

Laten we eerlijk zijn, hoge spaarrente kun je momenteel nergens verwachten. Toch zijn er gratis spaarrekeningen die best wat rente bieden. Wij zetten er een paar voor je op een rij.

door Esmée

Ik wil me al een tijd verdiepen in spaarrekeningen bij verschillende banken. Ik heb namelijk een doodsimpele betaal- en spaarrekening van de ING waar ik welgeteld 0,01% spaarrente krijg. Oftewel, een paar cent per kwartaal. Joehoe! Deze rekening heb ik al zolang als ik me kan herinneren, vanaf het moment dat mijn ouders een jeugdbetaalrekening voor me openden. Sindsdien heb ik me nooit meer verdiept in andere banken. Beetje lui wel, eigenlijk. Ik dacht stiekem dat de rente overal waardeloos was, dus dat het niks uitmaakte waar je zat. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik vond een paar banken die best wel interessante voorwaarden hebben. En waar ik een stuk meer rente krijg dan ik nu ontvang.

Rente is niet alles. Ook belangrijk is: hoe veilig staat je geld? In principe is al je geld bij een Nederlandse bank veilig tot een bedrag van 100.000 euro. In Nederland is er namelijk een garantiestelsel, waarbij je je geld volledig terugkrijgt ook wanneer een bank failliet zou gaan. Heb je meer dan dit bedrag, is het sowieso een verstandig idee om je spaargeld te spreiden over meerdere banken. Better safe then sorry! 

LeasePlan Bank


Bij LeasePlan Bank kun je kiezen uit twee soorten spaarrekeningen, namelijk een flexibele rekening en een depositorekening. Bij een flexibele rekening kun je altijd bij je spaargeld, maar de rente die je krijgt varieert. In principe krijg je ongeveer 0,10% rente. Bij een depositorekening ontvang je wat meer rente, namelijk tot 0,75% rente. Daar kun je om lachen maar het is wel 75 keer meer dan ik nu krijg. Je kunt deze depositorekening openen vanaf 1.000 euro spaargeld en het staat dus vast voor een vooraf afgesproken periode. Bij deze bank kan dat tussen de drie maanden en vijf jaar liggen. Hoe langer je het wegzet, des te hoger je rente. Je kunt er dus in die tussentijd niet bij.

Lloyds Bank 

Dit vind ik een hele interessante, omdat de rente heel erg hoog is (naar hedendaagse begrippen uiteraard). Deze is namelijk 0,3%, wat een van de hoogst spaarrentes van Nederland is. Daarnaast kun je elk moment opnemen en sparen en ontvang je rente vanaf dag éé, Er is geen minimuminbreng verplicht en je betaalt niets voor deze spaarrekening. Een puntje van aandacht is wel dat het alleen voor sparen is, dus je moet deze koppelen aan een tegenrekening van een andere bank. Deze bank valt onder het Duitse garantiestelsel, dat ook 100.000 euro veilig garandeert.

Openbank 

Openbank is een vrij nieuwe bank in Nederland, maar is van oorsprong een Spaanse bank. Het is onderdeel van Santander uit Spanje. Je kunt geld opnemen en inleggen wanneer je wilt en ontvangt maandelijks 0,2% rente. Daarbij hebben ze een leuke actie voor nieuwe klanten. Je krijgt namelijk in de eerste 6 maanden 2% rente over de eerste 5000 euro. Over de rest ontvang je de normale 0,20, maar wel tegelijkertijd met de 2% in het eerste halfjaar dus. Op jaarbasis zou je dus 55 euro rente kunnen vangen wanneer je 5.000 euro inlegt. Mooi meegenomen! Let wel: deze bank valt niet onder het Nederlands garantiestelsel. Wel onder het Spaanse, die ook 100.000 euro garandeert. Check dat even goed.


Als je kijkt naar spaarrente kun je het beste niet voor de ‘bekende’ grote banken gaan, aangezien de rentes hier vrijwel gelijk zijn. Iets verder kijken dan je neus lang is, is dus geen slecht idee.. Het lijkt misschien een klein verschil, maar als je rente kunt krijgen (al is het dan niet zoveel) is het toch lekker om het mee te pakken.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb j een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.