Het spaarverhaal van Stephanie: “Door te sparen kan ik 3 maanden per jaar reizen”

Stephanie (31) is zo vaak op reis dat vrienden zich afvragen waar ze het van betaalt. Gewoon hard sparen, is haar antwoord. En ze vertelt precies hoe ze dat doet.

“De Poolse stad Wroclaw. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar de ticket erheen kostte nog geen 10 euro. Ik belde mijn vriendinnen op en kreeg ze enthousiast. Gaaf toch. Zo’n plek die je helemaal niet kent. Dat is pas avontuur. We waren studenten en hadden een ov-jaarkaart waarmee we gratis naar de grens met België konden treinen. Daarna kostte het ons ongeveer 5 euro om op de luchthaven van Brussel te komen, waar ons vliegtuig vertrok. We vlogen voor een tientje naar Polen en sliepen er voor 6 euro per nacht in een nette hostel. Het werd een reis om nooit meer te vergeten.”

“Ik had al snel twee dingen door. Eén: reizen kan goedkoop, als je maar flexibel bent. Niet alleen wat betreft het moment waarop je reist, maar ook qua bestemming en slaapplek. De andere ontdekking die ik deed was dat er niks te koop was waar ik zo gelukkig van werd als van reizen. Reizen is buitenspelen voor grote mensen. Het geeft me zo’n sterk gevoel van vrijheid. Ik werd er ook zelfverzekerd van. Als je merkt dat je je redt in een vreemd land aan de andere kant van de aarde, dan is er weinig meer om te vrezen. Dus besloot ik dat reizen mijn spaardoel werd. Dat is nu, 13 jaar later, nog steeds zo.’

“Mijn vriend en ik zetten iedere maand 75 euro op een gezamenlijke spaarrekening. Een bescheiden bedrag dat we niet direct missen. Maar wat uiteindelijk wel een mooi potje wordt om te gebruiken als leefgeld voor op reis. Voor eten en drinken of een keer uit eten. Daarnaast zetten we op onze eigen spaarrekeningen nog geld apart om van te reizen. Voor tickets, ander vervoer en verblijf. Ik zet gemiddeld 400 euro per maand weg. Op mijn reisrekening staat nu 3.000 euro. Daar kan ik, letterlijk, een end mee komen.”

“Ik ben zo’n drie maanden per jaar weg. Ik denk dat mensen zich wel afvragen hoe ik dat doe. Soms krijg ik die vraag ook. Dan vragen ze zich af of ik soms een geldboom in mijn achtertuin heb staan. Nou, echt niet.  Ik werk als journalist en maak reisverhalen op mijn eigen blog expeditieaardbol.nl. Ik verdien een prima salaris maar zal toch echt moeten kiezen waar ik mijn geld aan uitgeef. Dus sta ik niet tot 4 uur ‘s nachts in de kroeg en hangt mijn kledingkast niet vol hippe, nieuwe kleding. Het geld dat ik daardoor niet uitgeef, gaat naar mijn reispotje. Ik kan goed sparen. Mijn ouders konden het goed dus ik denk dat het in mijn genen zit. Ik geloof ook dat ik makkelijk geld wegzet omdat ik het uitgeef aan iets waar ik blij van word: reizen. Daardoor voelt het niet alsof ik het mezelf afneem, maar juist alsof ik het mezelf gun.”

“Ik hoor om me heen wel eens: ‘Dat zou ik ook wel willen.’ Vaak van mensen die dromen van reizen, maar zeggen dat ze er geen geld voor hebben. Ik adviseer die groep mensen om eens kritisch naar hun uitgaven te kijken. Als reizen je echt zo gelukkig maakt, dan zul je op andere dingen moeten besparen. Dat is niet stom of suf. Je geeft jezelf zo de mogelijkheid om die plekken, steden en landen te zien waar je nu alleen maar van kunt droomt. Als je echt wilt, kan er in veel gevallen best een hoop. Ik ga binnenkort naar Zweden en daarna naar Zuid-Afrika. Maar ik boek gerust nog een hotel in een stad waar niemand ooit naartoe reist. Avontuur hoeft écht niet duur te zijn.”

Dit artikel is een samenwerking met LeasePlan Bank. Zij geloven, net als ik, dat sparen leuk kan zijn. En je spaarcenten staan er lekker ‘ver’ weg van je betaalrekening. Zo voorkom je dat je je spaargeld impulsief over de balk smijt. Dat helpt mij enorm, jou misschien ook.

26 Comments

 1. Kaspar Reply

  Dit vind ik echt zó inspirerend! Als je echt iets wilt kan het gewoon, maar daarvoor moet je dan wel andere dingen laten. Zo simpel is het…
  Ik ben zelf ook fan van reizen, maar helaas alweer dik 15 jaar niet meer buiten Europa geweest. Met kinderen is dat helaas echt niet te betalen. Met die 3000 euro zoals genoemd in het artikel, daar kom je namelijk met twee kinderen in het hoogseizoen (schoolvakantie) helemaal niet zo ver mee. Blijft jammer. In het hoogseizoen betaal je gemakkelijk het drie- of zelfs vierdubbele en je krijgt maar de helft omdat het overal waar het maar een beetje toeristisch is stervensdruk is. Maar goed – we hebben met de kinderen wel mooi zo’n beetje heel midden- en west-Europa gezien. Supergaaf om gedaan te hebben en de kinderen hebben alsnog aardig wat van de wereld kunnen zien – ook al was het allemaal relatief dicht bij huis… Voor mij is dat ook iets waar ik voor spaar. Ik wil dolgraag een eigen huis kopen, maar daarvoor ga ik niet te veel besparen op vakanties…. Vakanties gaan absoluut voor!

 2. HereIsTom Reply

  Tja sparen om het vervolgens allemaal weer uit te geven, leuk, maar wordt je ook nooit financieel onafhankelijk van!

 3. Kaspar Reply

  Misschien komt dit als een verrassing Tom, maar niet iedereen heeft als levensdoel om financieel onafhankelijk te worden… 😉
  Sommige mensen willen liever nu genieten van dingen. Beide prima keuzes. Het is maar net wat je wilt

 4. Reekje Reply

  Ik vind het een beetje kinderlijke manier van reizen, maar als zij er gelukkig van wordt moet ze het vooral zo doen. Met haar baan kan ze waarschijnlijk overal ter wereld werken dus ‘you go girl’

  1. Kaspar Reply

   Huh? Kinderlijk? Hoe dat zo? PIet is toch gewoon budget bewust reizen? Kan er totaal niets in vinden dat op enigen manier als kinderlijk omschreven zou kunnen worden?

 5. De wereld om de hoek deel 1 en 2 Reply

  Wij (midden 40) doen en leven al jaren zo! Eerst allebei nog met een fulltime baan en alle vrije dagen weg. Nu (20 jaar later) zijn we al bijna 4 jaar onafhankelijk en nu dus non-stop op reis. Soms in Europa, soms ver weg. Het is gewoon een kwestie van keuzes maken en ontspullen.
  Maar het is niet voor iedereen weggelegd.
  Voorlopig kan ik het iedereen aanraden die een beetje gevoel voor avontuur heeft en wat anders wil dan een ‘standaard’ leventje 9-5 baan, etc.

 6. Jade Reply

  Een verre reis kan ook met kinderen.
  Wij sparen elke maand voor de zomervakantie.
  Volgend jaar gaan wij weer met de kids 4 weken naar Indonesië. Om de paar jaar proberen wij daarheen te gaan. We zoeken familie op, kunnen soms bij hun overnachten, maar dan betalen wij voor het eten. En als we dan uitstapjes maken, gaat de familie ook mee.
  Zo maken we leuke herinneringen met elkaar en de kinderen zien wat van de wereld en ze leren hun familie kennen.
  In de laatste week gaan we met ons gezin naar een plek om tijd met ons gezin door te brengen. Relaxen, zwemmen, met een gids op pad en dat hoeft niet in een luxe resort of all inclusive te zijn.

 7. Kaspar Reply

  Tuurlijk kan dat, Jade. Als je heel flink geld verdient…. voor de meeste gezinnen is dat helaas absoluut niet weg gelegd. Ons gehele budget voor de vakantie (exclusief de kosten ter plaatse, maar inclusief verblijf en vervoer ter plaatse) is maximaal 2000-2500 euro per jaar. Daar wordt al hard voor gespaard (naast het sparen voor een eigen huis), meer zit er absoluut niet in…. voor dat geld kom je misschien nét met zijn vieren met het vliegtuig naar Indonesië (maar waarschijnlijk lukt dat zelfs al niet)… Maar dan is het echt wel op. Voor ons is 2 weekjes in Europa met de kinderen het hoogst haalbare, en daarmee reken ik mijzelf al behoorlijk rijk… voor velen is dat al geen optie immers!

  1. Jada Reply

   Wij kunnen dit ook niet elk jaar doen. Bij ons zit er zo’n 3 à 4 jaar tussen. Wij hebben geen topinkomens, sparen er ook voor.
   De overige zomervakanties in NL of europa proberen wij voor minder dan 1000 € kwijt te zijn aan verblijf voor ong. 10 dagen.
   Dit lukt niet altijd. Dit jaar was het zo’n 1400€. Ik zou graag nog een keer all inclusive naar Spanje of Turkije willen als beide kinderen hun zwemdiploma’s hebben (ivm waterglijbanen), maar dan ben je zo 3000 € kwijt en dat vind ik te duur voor die 8-10 dagen.
   Van Ams – Jakarta retour ben je in de zomer vakantie minstens 2500 € kwijt en dan gaan wij nog verder met enkeltjes naar de andere eilanden. Dit is dan even ons hoofddoel mbt sparen, na de vakantie sparen wij weer door voor de verbouwing/aflossen.
   Wij vinden het belangrijk om dit te beleven met de kinderen en met hun de familie op te zoeken (opa/ooms/tantes/neven/nichten). Daar willen wij niet mee wachten tot zij de deur uit zijn.

   1. Kaspar Reply

    Ah zo. Dat verklaard iets. Maar voor minder dan 1000 euro in hoogseizoen? Dat is mij al zeker 10 jaren niet meer gelukt…. En we zoeken ons echt ieder jaar een ongeluk! Zelfs vakantie op een camping in Nederland (zonder eigen tent, die hebben we niet!) is al gemakkelijk 1500 euro of meer tegenwoordig… (dat deden we voorheen als besparing nog wel – inmiddels gaan we mooi naar het buitenland… scheelt dan naar verhouding te weinig om niet te doen!).

    Als alle overige vakanties daadwerkelijk onder de 1000 euro zouden zijn zouden wij iedere 4 jaar héél misschien zo’n vakantie kunnen betalen. Dan is het een afweging… En dan kies ik toch liever voor 4 keer een geweldige vakantie in Europa boven 1 keer een geweldige vakantie in Indonesië (of iets dergelijks) en de andere 3 jaar echt armoe qua vakantie…. Maar snap dat die afweging met familie daar wel wat anders ligt…

    1. Jade Reply

     Het ligt eraan in welke weken je gaat van de zomervakantie en waar het dan redelijk goedkoop is om heen te gaan.
     3 jaar terug naar Denemarken geweest, 2 jaar geleden naar Oostenrijk en dit jaar naar Brabant. Maar wel alle keren in een mooi huis op een Landal park. Dat is toch geen armoe! Als je geen geld hebt om op vakantie te gaan, dat is armoedig en sneu voor de kinderen.
     Op zo’n Landal park is er animatie voor de kinderen, zwembaden en genoeg te beleven op het park en in de buurt. Je kan ook lekker uit eten op zo’n park of zelf koken.. Wij willen ook niet elk jaar naar dezelfde plek op vakantie, willen zoveel mogelijk landen en plekken zien. En het hoogste bedrag was dit jaar in NL, 1400 euro.

     1. Kaspar

      Eens!! Helemaal geen geld voor vakantie is pas armoe. Absoluut niets te klagen wat dat betreft 😉 In tegendeel….

      Maar ik vraag me wel af waar je deze prijzen vindt… Wij waren afgelopen jaar een kleine twee weekjes ook in Oostenrijk, Dat was alles bij elkaar een kleine 2000 euro puur aan reis en verblijf! En aan kosten ter plaatse zomaar nog eens 1000 euro (duur land!) – en dan hebben we echt zuinig aan gedaan (en koken inderdaad altijd zelf – ook véél leuker!)… We zoeken altijd de beste prijzen en kijken altijd naar goedkope momenten binnen de vakantieperiode. Eerder zijn we naar Sicilië geweest – dat was wel echt iets wat we heel graag wilden. Zijn toen in de voorjaarsvakantie geweest (laagseizoen dus!), maar ja – alsnog héél dik 2000 euro alleen aan reis en verblijf. Op de camping in Frankrijk (stacaravan): wederom rond de 2000 euro…. Kreta: 2500 euro (met fikse vroegboekkorting). Vind het allemaal bizar veel geld, maar goedkoper lukt ons echt met geen mogelijkheid…

 8. Ingrid Reply

  Kaspar, als je een goedkoop vakantieland zoekt om te kamperen kan ik je Tsjechië aanraden.
  Misschien is een eigen tent een overweging.
  Ik weet niet welke leeftijd je kinderen hebben en of ze zonder animatie kunnen want anders zou ik zeggen kijk eens bij SVRcampings.
  Leuke kleine campings voor weinig geld.

  1. Kaspar Reply

   BB, Macedonië klinkt leuk! Ga ik voor een volgend jaar eens bekijken. Dank!
   Ingrid, Zo super tof! Mensen die met jee mee denken! Tsjechië hebben we al gehad… Was destijds nog goed te betalen – op een simpele camping bij een sport terrein ofzo. Waanzinnig budget, alles moest met de bus want met de auto kwam je nergens (in de buurt van Praag). Maar zou nu niet meer werken… Een eigen tent ook niet – we hebben nog maar een paar jaar vakanties met de kinderen te gaan – kan dus niet uit. Had eventueel 10 jaar geleden een optie geweest om te kopen, maar toen hadden we het geld er niet voor!
   Mijn kinderen zitten inmiddels bijna op de leeftijd dat ze zelf de animatie zouden kunnen doen haha… (niet dat ze dat zouden willen, maar dat terzijde). Zoonlief heeft weinig wensen als er maar wifi is… Gaat graag wat cultuur snuiven, mits vooral niet te veel! En mijn dochter doet niets liever dan op het strand liggen in designer badkleding (ze heeft inmiddels kleedgeld – dus dat regelt ze zelf maar!) en flaneren op de boulevard in een bepaald merk jurkje liefst met Apple airpods in. En als ze daar even op uitgekeken is hangen bij het zwembad… Je snapt het plaatje. Een SRV camping hoeven we dus echt niet meer mee aan te komen! Best goede kans dat de kinderen dan ronduit zouden weigeren mee te gaan!

 9. Ingrid Reply

  Haha , onze kinderen krijg ik ook niet meer mee naar SVR campings.
  Hun voorstellen zijn New York, Curaçao, Ibiza en Zuid-Afrika.
  Voor ons dus ook nog even doorsparen.🤔

 10. Debbie Reply

  Super leuk! Ik heb veel gereisd, nu een stuk minder. Wil volgend jaar wel graag met de kinderen een weekje weg binnen Europa en op familiebezoek buiten Europa. Wij zitten gelukkig niet vast aan de schoolvakanties.

  Voor de internationale vlucht hoop ik max 2000 euro kwijt te zijn (4 pers, 1 onder de 2). In het andere land dezelfde kosten als hier.

  Nog geen budget voor die andere week, maar 500 euro zou een leuke uitdaging zijn.

 11. Ilse Reply

  Tsja de allerbeste ‘goedkoop op vakantie’ tip is nog altijd: ga buiten het hoogseizoen. Maar dat is met schoolgaande kinderen natuurlijk geen optie.

  Wil je toch wat besparen dan adviseer ik je om veel zelf te regelen en zo min mogelijk met reisbureaus in zee te gaan dat kost je vaak een stuk meer.
  En kijk inderdaad verder dan de standaard bestemmingen. Als je vroeg boekt kan je relatief goedkope tickets krijgen. En als je bijvoorbeeld naar Tenerife gaat en je huurt daar een huisje en een auto dan kan je met de kinderen ook heerlijk naar een waterpretpark aldaar (al is dat natuurlijk niet hetzelfde als bij je all inclusive waar ze elke dag kunnen gaan) of zoek naar goedkopere all inclusives aan de randen van Europa.

  Voor degenen die avontuurlijker zijn ingesteld én serieus een budget vakantie willen adviseer ik om eens te kijken op HelpX.com, hier vind je vrijwilligerswerk in ruil voor onderdak en eten, over de hele wereld. Heb ik zelf al een keer of 5 gedaan. De richtlijn is 4-5 uur werk voor een dag verblijf maar de meeste hosts zijn hier flexibel in. Wij hebben fantastische mensen ontmoet, weinig vervelende klussen gedaan en goede insider tips gehad van de verborgen pareltjes ter plaatse. Regelmatig werkten wij de ene dag wat langer om de volgende dag er op uit te kunnen.
  Ik weet dat hier ook gezinnen aan deelnemen als vrijwilligers. Veelal omdat ouders hun kinderen deze ervaring willen meegeven, en omdat je op heel bijzondere plekken terecht kan komen. Echt een aanrader, maar doe het alleen als je een actieve vakantie niet schuwt. Vrees niet: er zitten nauwelijks uitbuiters tussen de gastgezinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *