Het spaarverhaal van Yael: “Dankzij mijn spaarsysteem heb ik straks een eigen koophuis”

Yael (21) droomt van een eigen koophuis. Ze bedacht een potjessysteem om het geld dat ze daarvoor nodig heeft, razendsnel bij elkaar te sparen.

“Ik werk sinds drie jaar als stewardess. Ik probeer zuinig te leven. Het helpt dat mijn vriendinnen nog studeren. We spreken vaak thuis af. Filmpje kijken, bak chips erbij en gewoon lekker chillen. Veel leeftijdsgenoten die wel al werken geven hun salaris iedere maand helemaal uit. Dat vind ik zonde. Ik zou balen als ik over vijf jaar niks heb opgebouwd. Ik hoop tegen die tijd al in mijn eigen koopwoning te wonen. Dan zorg ik dat ik de hypotheek snel aflos, zodat ik geen woonlasten meer heb. Dan hoef ik me de rest van mijn leven geen zorgen meer te maken over geld. Misschien gek voor iemand van mijn leeftijd, maar dat is een wens van mij. Het lijkt me geweldig.

Ik bedacht een spaarsysteem dat voor mij goed werkt. Wanneer ik salaris heb gekregen, verdeel ik het over drie potjes. Eén potje is voor mijn vaste lasten. Kostgeld, mijn autoverzekering. Dat soort dingen. Dan heb ik een potje wat ik vrij mag besteden van mezelf. Lekker shoppen bijvoorbeeld, of leuke dingen doen. Ik wil ook beetje blijven genieten. Daarvoor reserveer ik 500 euro per maand. De rest, zo’n 700 euro, spaar ik. Ook alle financiële meevallers gaan daar naartoe. Laatst kreeg ik geld terug van de belastingdienst. Dat maakte ik meteen over naar mijn spaarrekening. Ik vond het zó leuk om mijn saldo opeens zo hard te zien groeien. Ik heb een aparte spaarrekening bij een andere bank geopend. Zo staat het geld ver weg van mijn betaalrekening. De verleiding om het toch uit te geven, wordt zo een stuk minder groot. Overboeken duurt een dag. Dat helpt ook. Impulsaankopen doen van dat spaargeld gaat niet meer.

Ik woon in Wassenaar, één van de duurste plekken in Nederland. Niet dat we in een villa wonen, hoor. Helemaal niet. Een heel normaal huis. Maar de prijzen liggen hier wel hoog. Kopen gaat me in Wassenaar zelf niet lukken. In Den Haag misschien wel. Daar is het nog mogelijk om voor 150.000 euro een appartementje te krijgen. Ik wil 10% van de koopsom sparen voor kosten koper en andere bijkomende kosten. Dat betekent dat ik 15.000 euro nodig heb. Ik wil ook nog een noodpotje vullen, voor als bijvoorbeeld het dak opeens lekt of mijn auto ermee stopt. En ik wil het leuk kunnen inrichten. Ik ben helemaal gek van een landelijke stijl. Een beetje zoals in Ariadne at Home. Op Pinterest sla ik al plaatjes op van dingen die ik mooi vind. Natuurlijke materialen, mooie kussens en stoelen. Ik weet precies wat ik wil.

Mijn moeder vindt het goed wat ik doe. Zij is alleenstaande moeder van vier kinderen, waarvan er nog drie thuiswonen. Zij moet het ook alleen redden en moedigt mijn financiële onafhankelijkheid aan. Mijn opa en oma zijn trots op me. Ze geven me praktische tips en vragen hoe het nu gaat met mijn spaarsaldo. Ik praat daar niet met iedereen over, maar wel met hun. Ik mag ze ook alles vragen over hun financiële situatie. Hoe pakken zij sparen aan? Hoe doen zij het met boodschappengeld? Ze zijn daar open en eerlijk over. Dat helpt me om wijzer te worden. Ik lees online veel over sparen. Ik kijk ook vlogs. Succesverhalen van een ander helpen me volhouden. Kijk, het is hun gewoon gelukt! Dan denk ik: dan kan ik het ook!

Soms zie ik in gedachten al voor me hoe het zal zijn. Dat ik mijn handtekening zet onder een koopakte en de sleutel voor het eerst in het slot steek. Mijn eigen huis. Zo cool! Op zaterdagavond mogen al mijn vriendinnen dan naar mijn huis komen. We eten lekkere hapjes en drinken een wijntje. Mensen zullen dan wel denken: hoe doet ze dat? Zo jong en al haar eigen huis? Dan kan ik zeggen dat ik het allemaal zelf gedaan heb. Iedere euro zelf gespaard. En hoe trots ik daarop ben. Ik geloof dat je meer kunt bereiken dan je vaak zelf denkt. Als je maar een doel voor ogen hebt en gemotiveerd blijft.”

Dit artikel is een samenwerking met LeasePlan Bank. Zij geloven, net als ik, dat sparen leuk kan zijn. En je spaarcenten staan er lekker ‘ver’ weg van je betaalrekening. Zo voorkom je dat je je spaargeld impulsief over de balk smijt. Dat helpt mij enorm, jou misschien ook.

36 Comments

 1. Kaspar Reply

  In de video wordt gezegd dat de helft van het salaris gespaard wordt (950 euro). Blijft 950 over ongeveer. Daarvan gaat kennelijk 500 euro (!!) naar leuke dingen (hoezo zuinig leven?). Betekent dan dus dat alle overige vaste én variabele lasten niet meer dan 500 euro zijn? Dat lijkt me wel héél weinig! Wat mis ikindit spaarverhaal?

  1. Juul Reply

   Ik vind dat niet zo gek hoor, voor iemand die nog thuis woont. Ze betaald wat kostgeld en heeft kosten ivm de auto. Daarnaast dan nog een zorgverzekering en wat abonnementen gok ik. Dat moet wel goed te doen zijn voor minder dan €500 toch?

 2. Viv Reply

  Ik lees kostgeld, dus denk dat ze nog bij haar moeder woont. Mooi om te zien dat je op je 21e al zo bewust bezig bent met sparen.

 3. Dio Reply

  Super tof om te lezen dat iemand die zo jong is er al zo actief mee bezig bent. Fijn dat haar moeder en haar opa en oma het ook aanmoedigen. Dat helpt heel erg. Net zoals het feit dat veel van haar vriendinnen nog student zijn.

 4. Eleonora Ponziati Reply

  Wauw wat een inspirerend verhaal! Ik spaar ook zeer intensief. Ik heb een goedbetaalde baan en spaar €2000 per maand en daarnaast nog vakantiegeld, bonussen en dertiende maand. Ik leef behoorlijk zuinig en heb al een behoorlijk vermogen opgebouwd. Ik vind het alleen minder dat ik veel vermogensrendementsheffing moet afdragen, maar dat is een luxe probleem, lijkt me. Nu wil ik mij echt gaan verdiepen in beleggen.

  Eleonora -xxx-

 5. HereIsTom Reply

  Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!
  Jong geleerd is oud gedaan.
  Wij zijn ook vroeg begonnen met sparen en een eigen huis te kopen, nu zijn we hypotheekvrij en kunnen dus van heel weinig geld rondkomen.
  Alleen vind ik 500 euro per maand om ‘leuke dingen’ te doen best erg veel geld!

 6. Reekje Reply

  Tegenwoordig is 500,- euro voor leuke dingen vrij weinig. Althans naar mijn mening. Gedisciplineerd en verstandig meisje lijkt me. Ik wens haar alle succes en een fijn huisje toe. Go for it girl!

  1. Kaspar Reply

   Weinig?? Ik vind het echt héél, héél erg veel. Ik geef tegenwoordig bewust wat meer uit aan leuke dingen omdat ik misschien op termijn meer met mijn hobby’s wil doen. Maar daarmee is het nog steeds maximaal 150 euro… Misschien een keer een maandje 200, maar ook wel eens maanden bijna niks als het niet uitkomt…. Dus gedisciplineerd? Vind ik dan wel meevallen. Ze pakt het slim aan, dat zondermeer…. Maar met 500 euro voor leuke dingen is er niet echt discipline voor nodig. Dan kun je het er gewoon erg ruim van nemen. En laten we eerlijk zijn, gezien hoe ze het voor elkaar heeft, geef ik haar niet meer dan groot gelijk daarin!

   1. Lara Reply

    Vergeet niet dat zij stewardess is. Als zij een paar dagen in het buitenland is zal ze daar misschien best wel wat uitstapjes maken die ze niet volledig van haar dagvergoeding kan betalen. Dan gaat het best hard met die 500 euro.

    1. Kaspar Reply

     Goed punt! Maar goed, ik zit voor mijn werk heel af en toe ook in het buitenland… eten en overnachten kan ik dan declareren (ik neem aan Yael ook), en verder kan ik mij dan in zo’n vreemde stad (meestal is het Londen, dus inmiddels daar wel goed bekend) meer dan prima vermaken voor maximaal één of soms twee tientjes (plus kadootjes die mee moeten voor de kinderen, maar dat euvel heeft Yael nog niet!).

     1. Lara

      Voor zover ik weet krijgen stewardessen een ruime dagvergoeding waarmee ze meestal dar soort zaken kunnen betalen maar als je dure uitstapjes maak of bijvoorbeeld gaat stappen, wat gezien haar leeftijd natuurlijk best zou kunnen, dan ben je er niet met 2 tientjes 😉 neemt niet weg dat ik 500 euro per maand ook best een hoop geld vind maar ik kan me op zich wel heel goed voorstellen dat je dat maandelijks uitgeeft en zeker op haar leeftijd.

 7. Reekje Reply

  Hi Kaspar, ik snap jouw reactie. Maar als ik kijk naar de kosten van uit eten gaan, een weekendje weg etc (let wel: mijn interpretatie van leuke dingen doen), dan is 500,- per maand zo aangetikt. Voor de rest vind ik haar wel gedisciplineerd qua spaarbedrag: 700,- per maand + financiële meevallers als ik het goed heb gelezen.

  1. Kaspar Reply

   Daarom ga ik ook hooguit een keer of 3 per jaar uit eten (en niet voor de hoofdprijs) en weekendje weg heb ik eerlijk gezegd nog nooit gedaan…. vind ik te duur! Wel vakanties hoor, maar die reken ik dan weer niet mee als ‘leuke dingen’ budget.
   Veel geld overhouden zie ik an sich niet als discipline. Ze heeft een net inkomen en nauwelijks vaste lasten (en dat is omdat ze het slim aanpakt, dus hier zit absoluut geen enkel verwijt oid in!). Dus dan is het niet meer dan logisch dat het sparen hard gaat… zelfs als je er flink geld doorheen jast aan leuke dingen 😉.

  2. HereIsTom Reply

   Beetje onzin Reekje, 500 euro p.mnd. voor ‘leuke dingen’ is ontzettend veel geld en nergens voor nodig!
   Zo vaak uit eten en een weekendje weg?
   Wij doen ook leuke dingen, maar gaan niet zo vaak uit eten en nemen zelf eten en drinken voor onderweg mee, dat kost ons nog geen 100 euro in de maand!
   Toch weer weer 4800 euro per jaar bespaard 😉

   1. Reekje Reply

    Hi Tom, als ik dat af en toe wil uitgeven aan voor mij(n gezin) leuke dingen, dan bepaal ik dat zelf, al geef ik 500,- per dag uit. Dat wil niet zeggen dat ik afwijzend sta tegen of neerkijk op anderen die dat niet doen of voor wie dat financieel niet eens kan doen.

    Ik vind het verhaal van deze jonge vrouw mooi en inspirerend dat zij al op jonge leeftijd bewust spaart / kan sparen terwijl ze ook lekker van d’r leven geniet.

    1. Kaspar Reply

     Niemand oordeelt er ook over, ook Tom niet. Maar het is simpelweg héél erg veel geld voor leuke dingen. Zoals je ziet geldt dat voor zo’n beetje iedereen hier en ben jij daarmee de uitzondering die het als weinig bestempelt. Niets mis mee. Maar de meningen verschillen hierin over wat veel en weinig is. Ik persoonlijk zou bv. geen cent meer kunnen sparen wanneer ik maandelijks 500 euro besteed aan leuke dingen.

    2. HereIsTom Reply

     Precies wat Kaspar zegt, je mag zeker zelf weten wat je met je geld doet, alleen is het wel heel veel geld en mag ik dat dus ook zonde vinden.
     Leuke dingen doen kan ook door geen of maar heel weinig uit te geven, het wordt echt niet leuker als veel geld moet kosten.
     Doordat wij dus heel goedkoop altijd leuke dingen hebben gedaan kunnen we met 55 jaar al met pensioen 😉

 8. Monique Reply

  Een mooi verhaal maar een voor veel mensen niet haalbaar verhaal. Het begint al met “de vaste lasten”. Normale vaste lasten bestaan uit huur, gas, water, licht, en de kosten voor het eten. Die worden hier allemaal vervangen door “kostgeld”. Dan het inkomen. Veel mensen moeten ALLES doen van het geld wat zij opzij legt. Het is prachtig dat zij zoveel KAN sparen maar laten we wel wezen..dat heeft ze ook aan haar ouders te danken omdat ze niet veel kostgeld vragen en er niet echte vaste lasten zijn. Dit zou er echt anders uitzien als zij op zichzelf woonde. Dit klinkt mss negatief maar je kan anderen ook een rot “ik ben mislukt” gevoel geven met dit succes verhaal. Dus zie mijn comment als nuance

 9. Laurence Reply

  Klinkt allemaal positief. Maar ik ben 35. 5 jaar geleden kon ik alleen werk vinden in een andere plaats, en daar zoek ik nog steeds naar een betaalbare woning. Sparen is niet mogelijk ivm de hoge particuliere huur. Dus ik zit gewoon hartstikke klem. Ik verdien bijna modaal en toch leef ik als in de ww.

  1. Kaspar Reply

   Zelfde situatie hier. Alweer 9 jaar aan het sparen bijna… En ik verdien nota bene richting de twee keer modaal! (Maar wel alleenstaande ouder…. dat is echt héél duur). Bizar hoe dat nu geregeld is…

 10. Johanna Reply

  Tjee, wat veel geld zeg om te sparen en dat bedrag om leuke dingen te doen wat mega veel!!! Als onze vaste lasten eraf zijn, moet ik het overige deel in 4-5 delen aan de hoeveelheid weken. En dan meestal hebben wij 30-40 euro voor tweeën elke week om van te leven. En dat gaat, wij eten gezond, en genoeg!!! En daar moeten wij alles van doen!!! En we zijn tevreden, soms spaar ik er ook nog van. Mensen die beweren dat niet kan, kunnen A niet met geld omgaan, of koken niks op basis!!! Kijk en vergelijk. Leuke dingen doen wij ook, daar geven wij maximaal maandelijks 25 euro uit, als er vanaf kan. Maar, als deze jonge vrouw er tevreden mee is, is het goed. Ik werk deeltijd, omdat ik mindervalide ben. En mijn partner heeft ook eigen inkomen. Je heb wat je heb, en men moet er tevreden mee zijn. Vind het wel verkeerd video voor de jongeren, die leren met geld om te gaan. Er komt meer bij kijken, als je ouders niet meer zijn voor je, om erop terug te vallen, of zelf niets hebben. Allemaal factoren dat het maakt zoals het is.

 11. Christa w Reply

  Wanneer je thuis woont kan je uitermate goed sparen. Minimaal de helft van je inkomen zou ik zeggen? 12 k perjaar 60k in 5 jaar. Koop dan een multi complex. Woon zelf in 1 deel en verhuur het tweede. Je huurder betaalt je hypotheek. Neem een investeringshypotheek (even Googlen) voor vragen mail gerust groetjes Chris

 12. Eva Reply

  Ha Yael, heel leuk om te lezen dat je bewust met geld omgaat en spaardoel hebt. Slim om thuis bij je moeder te blijven wonen totdat je genoeg gespaard hebt om een eigen huis te kunnen kopen. En ook tot die tijd genieten dat je nog wat meer ‘fun’ geld hebt. Bij een eigen huis zijn er wat meer kosten per maand waarschijnlijk.

 13. Elsemiek Gerritzen Reply

  Hi Yael, je bent nog jong en zo te lezen maak je krachtige keuzes door nog gebruik te maken van het feit dat je nog bij je moeder woont. Ik wou soms dat ik dat wat eerder had gedaan! 😉 Zodra je op jezelf gaat wonen, gaan je vaste lasten meteen omhoog. Super dapper en blijf doorzetten, jij komt er wel! Liefs

 14. R Reply

  Wat een inspirerend verhaal zeg, zo te zien heb je de zaken goed op orde! Met zo’n mentaliteit ben je binnen de kortste keren Financieel Onafhankelijk 🙂
  Voor de mensen die 500 euro extra uitgaven per maand erg veel vinden: Ik stel voor om dat eens in een ander perspectief te bekijken. Historisch beschouwd hoort namelijk ELKE nederlander bij de 99,9% rijkste mensen die ooit geleefd hebben: Bedenk eens hoe men tot 200 jaar geleden aan warm water moest komen. Dat ging niet door het draaien aan een kraantje hoor. Centrale verwarming, een degelijk huis, gezondheidszorg en elke dag voedsel op de plank is minstens zo bijzonder en een ongelooflijk privilege waarvan we kunnen genieten.
  Dus of je als Nederlander anno 2019 nu 5 euro per maand of 500 euro per maand aan extra dingen kan uitgeven, dat is toch enkel het verschil tussen supperrijk en superrijk+ ?

  1. Kaspar Reply

   Die 500 euro veel vinden is niet hetzelfde als de eigen financiële ruimte voor leuke dingen te weinig vinden 😉.
   Er wordt hier door niemand geklaagd of jaloers gereageerd. Enkel geconstateerd dat 500 euro best wel heel erg veel is voor de meesten hier. Want inderdaad, überhaupt geld over hebben voor leuke dingen is rijkdom.

 15. Vera Reply

  Ik heb ook op 21 jarige leeftijd een huis gekocht in Den Haag, en ja in sommige prima buurten kan je voor 150.000 echt nog wel wat kopen. Geniet zeker ook van de vrijheid die je nu hebt om af en toe wat meer uit te geven, en negeer al die mensen die klagen dat 500 euro voor leuke dingen teveel is. Als je hard werkt en veel spaart mag je ook zeker wel af en toe een beetje uit de band springen.

 16. Sophie Reply

  Ik snap al het commentaar niet. Iedereen hier betrekt haar situatie op zichzelf. Dat is toch niet de bedoeling? Ik geef haar groot gelijk! En buiten vaste lasten 500 euro voor leuke dingen.. ik neem aan dat daar ook kleding en vakanties bij zitten. Dan vind ik het niet overdreven veel. Ondanks die uitgaves kan ze elke maand toch nog bijna 1000 euro sparen! Mooi toch? Ik zou zelf willen dat ik het op mijn 18e anders had aangepakt. Dan hadden we nu ook meer spaargeld. Ik denk dat zij best een inspiratie kan zijn voor andere jonge mensen die nog thuis wonen.

 17. Kaspar Reply

  @Vera, @Sophie, niet zo negatief meteen! Helemaal niemand hier geeft haar ook maar enigszins ongelijk dat ze het er van neemt en gewoon 500 euro aan leuke dingen besteedt! Ze spaart flink, heeft een goed plan en is dus zeker voor die leeftijd super bezig! Is iedereen het hier over eens (ik zeker ook!).
  Het is enkel een constatering dat 500 euro voor leuke dingen veel geld is. En voor de meesten hier echt te veel geld als het om de eigen situatie zou gaan.

  Vind het altijd weer jammer dat mensen ieder puntje van discussie meteen verdraaien naar zijnde kritiek richting de persoon in kwestie (in dit geval Yael), terwijl het hier in feite niets dan complimentjes regent in haar richting! (En terecht ).

 18. Marielle Reply

  Ben ik dan de enige die 15.000 voor het kopen van een eerste huis wat weinig vind? Als je al inboedel hebt, ja, dan is dat prima voor de kosten koper, een paar klussen en dan nog wat geld overhouden… Maar ik neem aan dat je nog geen gordijnen, bank, tafels, stoelen, tv meubel, lampen etc. hebt? Daarvoor zou ik nog minimaal 5.000 reserveren. Natuurlijk kan je veel dingen via marktplaats/kringloop kopen, maar je wilt naderhand wel wat geld overhouden lijkt me 🙂

  1. Marielle Reply

   Verder wel een leuk en inspirerend verhaal! Was ik maar zo verstandig op mijn 21e… of in ieder geval op mijn 24e, toen ik mijn studie had afgerond… Ach, het is voor m’n 30e nog wel goedgekomen, dus ik was nog niet helemaal te laat 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *