Hoe spaar je? Deze spaartips brengen ons naar €100.000

Hoe spaar je? Dat lijkt misschien een gekke vraag. Maar de manier waarop je spaart is allesbepalend. Dat bepaalt of je je spaardoelen haalt of niet. Dus deel ik de spaartips die ons naar ons spaardoel van €100.000 gaan brengen.

We delen in dit stuk de spaartips die ons naar ons flinke spaardoel van €100.000 moeten brengen. Trouwe lezers weten het. Daar begonnen we in september mee, nadat het ons al eens eerder lukte. Het geld dat we toen bij elkaar spaarden, stopten we in onze koopwoning. Daardoor hebben we nu vrij lage woonlasten. Tenminste, voor ons huis en onze inkomens. Dat geeft veel vrijheid. Bijvoorbeeld om weer door te sparen. Om minder te kunnen werken, of lekker te reizen.

We voelden: dit willen we nog eens doen. De situatie is nu best wel anders. We hebben hogere vaste lasten dan toen. We hebben nu ook twee kleine kinderen. Dat maakt sparen niet makkelijker. Toch hebben we voor onszelf weer zo’n ambitieus plan gesteld. Met een net zo ambitieuze einddatum. Maar ik moet zeggen: de tijd is niet alles bepalend. Het is een leuke manier om jezelf een beetje achter je kont aan te zitten. Niet meer dan dat. Duurt het een jaar langer, so what. De finish halen vind ik alweer een geweldige prestatie. 

Die €100.000 vinden wij kicken. Dat is een gaaf bedrag. Ik weet dat veel mensen dat ook zo voelen. In eerste instantie denk je misschien: totaal onhaalbaar. Maar heb je twee prima inkomens binnen jouw huishouden, zijn je vaste lasten behapbaar en heb je je overige uitgaven onder controle? Dan kan het gewoon. Wel wil ik erbij zeggen: wat jouw bedrag ook is, ga ervoor. Laat je niet door dit verhaal ontmoedigen wanneer €100.000 voor jou totaal niet haalbaar is. Je eerste €5.000 is ook super awesome. Net als je eerste €1.000 of €10.000. Wat het ook is. Kies een doel dat voor jouw situatie heerlijk ambitieus is. En word er enthousiast over. Stel je voor dat je het begrijpt. Hoe vet zou dat zijn? Hoe trots zou je op jezelf zijn?

Hoe sparen wij? Dat ga ik in dit stuk beantwoorden. Het is niet de enige juiste manier. Wij zijn allebei zzp’er/ondernemer. Dat maakte het voor ons best lastig om te zoeken naar een spaar-manier die werkt. De ene maand is ons inkomen om te janken, de andere maand om te juichen. Heb je een vast inkomen dat iedere maand ongeveer gelijk is. Dan zou ik een vast bedrag als automatische overboeking inplannen naar je spaarrekening. Laat dat afschrijven net nadat jij/jullie je salaris hebben gekregen. Weg is weg. Maak het over naar een spaarrekening die ver weg is. Digitaal gezien dan. Het échte sparen doe je wat mij betreft bij een andere bank dan de bank waar je je betaalrekening hebt. Anders is de drempel om van je spaargeld te snoepen, wel erg laag.

Nu tot de kern. Onze spaarmethode in 4 concrete spaartips.

Spaartip 1: Super enthousiast zijn over je spaardoel.

Wij vinden het echt tof dat we €100.000 aan het sparen zijn. Wij praten er graag over. Laatst had ik een financiële meevaller van €1.000. Ik belde meteen mijn man op en zei: ‘Ik krijg €1.000 op mijn rekening gestort. Drie keer raden wat ik daarmee ga doen?’ Hij gaf niet eens antwoord. Antwoordde alleen: ‘Top!’ Hij wist meteen dat ik het linea recta over zou maken naar onze spaarrekening. Wij hebben lol in sparen. En hoe krijgen we dat? We zien het als een uitdaging. Iedere euro is er één die ons dichter bij ons doel brengt. Vergelijk het met iemand die een marathon wil lopen. Die vindt trainen niet altijd de makkelijkste manier, maar is wel heel enthousiast over zijn uiteindelijk doel. Hij denkt aan het moment dat hij over de finish gaat. Yes! I did it. Dat gevoel is bij ons net zo over sparen. Enig nadeel in vergelijking met hardlopen: van sparen krijg je geen gespierde kont. Jammer..

Spaartip 2: Zodat we dit financieel doel stelden, maakte mijn man een bestandje aan.

Het heet SPAARDOEL 2020 (ja, met CAPS) en staat in de cloud (Google Drive) zodat we er allebei in kunnen werken. Hierin werken we ons spaarbedrag bij, zodra er wat bijkomt. Wanneer ik (bijvoorbeeld) €800 overmaak naar de spaarrekening, schrijf ik die er meteen bij in het documentje. En eigenlijk zonder uitzondering roep ik mijn man Kasper er dan bij: ‘Kijk, op hoeveel we nu staan.’ Tof. High Five. Lekker bezig. 

Spaartip 3: Zouden we in loondienst zijn, dan hadden we een vast spaarbedrag afgesproken.

Ik schreef het al: deze van de spaartips gaat bij ons zelfs niet. Onze inkomens zijn heel wisselend. Wat we hebben gedaan is ongeveer berekend wat we per jaar aan inkomsten verwachten en dat door 12 gedeeld. Dan kom je op een gemiddeld maandbedrag. Daarvan hebben we bekeken hoeveel we kunnen sparen. Dat is een kwestie van onze vaste lasten op een rij gezet, plus wat onvoorziene kosten. Vaak denken mensen: ik spaar wat overblijft na de rekening. Wij hebben het andersom geprobeerd te doen. We stelden vast: we willen X bedrag sparen. Hoeveel hebben we dan nog te besteden aan boodschappen en leuke dingen, etc? Het spaarbedrag is leidend. De rest past ze daaraan aan. Zo goed en zo kwaad als het gaat. Maar…

En dit is spaartip 4, het gaat niet altijd zoals je wilt.

Er zijn weleens maanden waarin we niet in de buurt komen van wat we maandelijks willen sparen. We wonen in een jaren ‘30 woning waar best nog wat aan moet gebeuren. Dat zijn dure geintjes. Dus moet er wel eens geld terug geboekt worden vanaf de spaarrekening. Eigenlijk niet de bedoeling. Ik baal ervan wanneer dat gebeurt. Toch kies ik in die situatie voor de positieve benadering: wees blij dat we dat geld hebben. Dat dit kan. En ik ben dan extra gemotiveerd om het zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Dit is hoe sparen het beste voor ons werkt. Wat echt een verschil maakt is dat onze neuzen echt dezelfde kant op staan. We willen genieten van het leven maar ook écht sparen. We laten er dingen voor, maar geen dingen die ons levensplezier verminderen. Uit sparen halen we ook veel plezier en uit alle dingen die dat gespaarde geld voor ons mogelijk maken. We hebben de voorjaarsvakantie naar Ibiza bijvoorbeeld al geboekt en betaald, net als 4 weken zomervakantie. Lastig om je partner dat ook zo te laten zien? Misschien is mijn ebook iets voor je. Ik heb een heel hoofdstuk gewijd aan hoe je je lief zover kunt krijgen dat ‘ie meedoet.

Ik ben heel benieuwd naar jullie spaardoelen. Jullie spaarmethodes. Jullie spaartips. Deel ze vooral, zodat we elkaar vooruit helpen. Op naar een mooi spaarsaldo en een vrijer leven.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

37 Comments

 1. Dertigermetkids Reply

  Ik ben ook zzper en mn man heeft 4 wekelijks salaris en tot voor kort ook wisselend door overuren.. Wij hebben een maandbedrag berekend gebaseerd op boodschappen, vaste lasten, 2x tanken en een deel overig. Zorg, gemeente etc betalen we jaarlijks.. Maandelijks stort ik de 1e van de maand t maandbedrag op de betaalrekening. Wat er meer is binnen gekomen de maand ervoor gaat naar de spaarrekening. Ideaal!

  1. Renee Reply

   Jaa, zo doen wij het ook ongeveer. Werkt heel fijn. Wisselend inkomen kan ingewikkeld zijn voor veel mensen. Uitbetaald krijgen iedere 4 weken ook. Zo neem je het weer zelf in hand. Wel fijn! Succes dit jaar met het sparen. Komt volgens mij helemaal goed!

 2. Bette Reply

  Mijn spaardoel voor dit jaar is om € 7500 op mijn spaarrekening te hebben op 31-12-2020. Mijn spaardoel om weer € 5000 op mijn spaarrekening te hebben eind 2019 heb ik gehaald. €2500 sparen lijkt niet veel maar afgezet tegen mijn bruto jaar inkomen van nog geen € 20000 is het een heel bedrag.

 3. Syl via Reply

  De afgelopen 2,5 jaar hebben We 70.000 euro extra afgelost op onze hypotheek. Dat voelt goed. Nu zal het minder hard gaan want we werken beide nog maar 3 dagen. Maar onze hypotheek is inmiddels een stuk lager dank zij al het aflossen.

 4. Bouk Reply

  Allereerst de beste wensen voor jullie!

  Wij sparen elke maand een vast bedrag, verdeeld over 4 potjes. Wij hebben idd een bedrag wat we willen sparen en daarom heen de variabele uitgaven dus op aangepast. We zitten nu echt wel aan de max hoor wat dat betreft. Ik krijg iets meer loon vanaf deze maand, heb besloten om dit niet extra te gaan sparen….doet me wel zeer maar we sparen al enorm veel voor ons doen en vinden het dan ook wel wat rustiger om wat meer geld over te houden wat we zo uit kunnen geven als het nodig is….wat ik dan wel weer doe als ons nieuwe loon gestort is, wat er op de lopende rekening staat toch weer overboeken naar de spaar….beetje psychisch maar toch 😉

  1. Renee Reply

   Ha, herkenbaar hoor! Jullie ook een fijn 2020. En jezelf wat gunnen hoort wat mij betreft ook bij sparen, hoor. Tip 5 misschien 🙂

 5. Tamara Reply

  Wij beginnen dit jaar (nou ja, niet vandaag, wel deze week…) met gestructureerder sparen.

  Bijvoorbeeld voor de gemeente belasting. Maar ook voor de minitractor (zo cool, ik zie mezelf er al helemaal op door de wei crossen).

  Ik kan in mijn overzicht precies zien wanneer we die, en andere dingen die we graag willen/nodig hebben, kunnen kopen. Dit jaar is nog steeds een jaar van investeren, dus ons grote doel, het bouwen van een nieuw huis, zal grotendeels in andere jaren gespaard worden, al zetten we wel alvast wat apart daarvoor. Zodat we over 5 jaar een minder hoge extra hypotheek hoeven af te sluiten. En die zo snel mogelijk weer aflossen.

  1. Renée Reply

   Sparen is uiteindelijk vermogen opbouwen en dat kan op meer manieren dan alleen sparen hoor. Ik wens jullie veel succes én plezier komend jaar!

 6. Maarten Reply

  Voor de lange termijn: beleg van dat spaarbedrag elke maand een vast bedrag in een wereldwijd aandelenfonds. Dat levert veel meer op dan een spaar rekening. JA per jaar kan het behoorlijk fluctueren, maar als je dit 5-10 jaar volhoud krijg je mooi bedragje.
  Als de koersen zakken wordt je pakket minder waard, maar je koopt op dat moment wel lekker goedkoop bij
  als de koersen daarna weer stijgen gaat het hele pakket omhoog.

  let op niet voor een horizon van 2-3 jaar, maar over langere periode werkt dit. zelf spreid ik over een wereldfonds, Holland fonds, China fonds en een paar niche sectoren – allen via Robeco maar er zijn zat brookers die soortgelijke fondsen aanbieden.

  1. Renee Reply

   Hi Maarten, we willen het geld binnen een paar jaar inzetten, waardoor we het niet beleggen. Maar we willen ernaast ook weer gaan beleggen, precies om de reden die jij aangeeft. Dank voor kanttekening. Helemaal mee eens!

 7. Marjan Reply

  Na de zomervakantie bleek ons spaarsaldo onder de 10.000 te zijn gezakt. Onze buffer die we altijd hadden, bleek fors te zijn gedaald door een zeer ruime uitgaves in de vakantie (we houden van veel uiteten en willen voor ons gevoel niets missen). We hebben er ook enorm van genoten en waren er helemaal zelf bij, dus geen medelijden!

  Maar het zorgde wel voor het moment waarop we dachten dat de huidige situatie niet verder kan. Goed verdienen (beide 4 dagen met HBO salaris) en aan het einde van de maand geen geld meer overhouden. Bovendien zijn we nog steeds aan klussen en willen we ook graag het huis afmaken zonder dat de oponthoud krijgen omdat we geen geld hebben.

  Kortom, het roer moest om. Trots zijn we dat we sinds de zomervakantie elke maand gemiddeld 1000 euro hebben kunnen sparen. Nog niet gestructureerd, maar elke keer het bedrag wat we aan het einde van de maand over hielden. En eigenlijk alleen maar door veel meer bewust om te gaan met het geld: niet meer zo maar uiteten, een nachtje weg, kleding kopen, etc.

  Komend jaar willen we meer financieel inzicht krijgen, nog meer (be) sparen en vooral meer lucht voelen.

  Je blog en vooral Insta is een grote inspiratiebron, dus ik blijf je voorlopig volgen.

  Fijn 2020 gewenst!

 8. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Leuk artikel om te lezen, lekker motiverend! Hier vorig jaar door verbouwing de buffer helemaal leeg moeten trekken. Verbouwing is nog niet klaar, maar even gepauzeerd. Nu eerst weer de leeggetrokken spaarrekeningen vullen! En daarnaast verder sparen om het huis stukje bij beetje verder af te maken. Nu in 2020 wil ik eind dit jaar 2500 op de buffer rekening hebben staan minimaal. Al een heel plan voor gemaakt dus dat gaat wel goed komen!
  Daarnaast nog een ander doel (1200 euro sparen voor 20 juni dit jaar), waarvoor ik ook al een plan gemaakt heb en al het overige wat ik kan sparen gaat naar het afmaken van het huis! Omdat mijn inkomen ook elke maand weer anders is, heb ik daar ook geen vast bedrag voor bepaald. Maar ik hou wel bewust mijn vaste lasten heel beperkt net als het boodschappenbudget. Daardoor is er altijd wel ruimte over om nog meer geld te sparen dan voor de 2 doelen waar het plan al voor uitgestippeld is.

 9. Lea Reply

  Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Vorig jaar hadden we 15.000 euro bij elkaar gespaard en konden we onze keuken kopen.
  Al die tijd hing er een tekening oo ons oude keukenkastje. Elk ingekleurd vakje was 100 euro gespaard.
  Visite vond het interessant.
  Onze kinderen waren eveneens enthousiast. Toen ik vorig jaar met kerst een envelopje met geld kreeg van mn oma, zei mijn dochter van 4 direct: ‘mama, nu mag je weer een vakje kleuren’. Soms was het ruzie maken bij mn kids om wie er mocht inkleuren.

  Naast extra aflossen op de hypotheek hebben we nog geen spaardoel. Dat remt ook het aanvullen van de spaarrekeningen. Met onze twee vaste banen, gaat er automatisch geld naar de spaarrekeningen en extra als er wat over blijft.

 10. Ikkelien Reply

  Wij sparen in verschillende potjes. Man is ZZP-er en brengt het enige inkomen binnen.
  We sparen voor “later”, omdat Man geen pensioen opbouwt, onze huisdieren, onverwachte medische kosten, gewone onverwachte kosten en we lossen extra af op de hypotheek. Inmiddels is het hypotheekbedrag 350 euro lager en dat wordt weer extra afgelost.

 11. Jacqueline Reply

  Ik spaar best veel, in verschillende potjes. Deels om later weer uit te geven voor bv vakantie en hobby, maar vooral ook om over 4-5 jaar mijn appartement te kunnen verbouwen. Tegen die tijd ben ik wel aan een nieuwe keuken, badkamer en vloer toe. Leuk om daar al over te fantaseren wat ik allemaal wil.
  Los daarvan wil ik altijd mijn buffer van 20K behouden.
  Ambitieuze doelen met 1 salaris maar door vaste lasten en boodschappenbudget laag te houden lukt het vooralsnog prima. En ik heb echt niet het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg, als ik iets echt graag wil hebben dan koop ik het nog steeds. Maar een doel hebben motiveert echt om het sparen vol te houden.

 12. San Reply

  Ik spaar elke maand vaste bedragen in verschillende potjes, zodra mijn salaris en toeslagen binnen zijn. Afgelopen jaar heb ik de buffer aan moeten spreken voor verschillende dingen in huis en aan de auto. Aan de ene kant doet het pijn die buffer aan te moeten raken, tegelijkertijd was ik blij dat ik het geld had en niet hoefde te lenen van iemand. Door het sparen kunnen de kids en ik dit jaar een paar dagen naar Disneyland en Parijs (de stad zelf) gaan, naast de zomervakantie. Ik heb 2 jaar lang geld opzij gezet voor Disneyland, naast de vaste potjes. Na Disneyland blijf ik hetzelfde bedrag sparen, maar dan voor een nieuw spaardoel: naar het Noorderlicht met de kids. Het is een meerjarenplan ivm dat het hartstikke duur is, maar dat geeft niet. Ik maak graag mooie herinneringen met mijn kids, de spaardoelen zijn de uitschieters naast het slapen in de woonkamer, sterren kijken in de tuin, samen buiten spelen in de sneeuw (ook na het avondeten), naar het strand, naar de film, etc. We gaan er gewoon weer verder tegenaan in 2020!

 13. Vera Reply

  Ons doel is dit jaar 12.000 euro erbij te sparen (best een fors bedrag ook met ons inkomen en onze lasten, maar met vakantiegeld e.d. wel haalbaar), we zitten nu rond de 10.000 en hebben zo’n 25 a 30.000 nodig voor een verbouwing. Dus als het dit jaar lukt ons doel te halen en we het volgend jaar ook doen, hebben we die verbouwing er makkelijk uit en nog wat over als buffer.

 14. Anne Reply

  Ik heb een spaardoel van 3000 euro gezet, naast de al vaste spaarpotjes die ik al heb. Die extra 3000 leek mij wel eens leuk. Dat is een veel bewuster bedrag, dan m’n gewone spaarrekening.
  Daarnaast heb ik verschillende potjes: nieuwe accu (voor elektrische fiets) elke maand 10 euro, nieuwe auto elke maand 100 euro, vakantie elke maand 75 euro. Op die manier hoef ik niet naar mijn ‘gewone spaarrekening’ te grijpen als er iets stuk is aan m’n auto, maar kan het van dat speciale potje. Voelt minder ingrijpend.
  Oh de beste: ik heb mijn eigen risico een tijdje geleden al omlaag gegooid. Scheelde 20 euro in de maand, niet veel maar die zet ik nu al 3 jaar lang standaard op een lang sparen rekening en na die maanden is dat toch een leuk potje geworden waar ik mijn eigen risico in geval van nood zo van kan aftikken 🙂
  Het geld dat verder over is in de maand, gaat naar de gewone spaarrekening waar ik leuke dingen van mag kopen voor mijzelf 🙂

 15. Monique Reply

  Na jaren van extra aflossen, verbouwen in huis en hele hoge studie en stagekosten van de kinderen is het einde in zicht. We kunnen weer gaan opbouwen. Eerst sparen voor een vakantie naar zoon die stage gaat lopen op Curaçao. Dan een mooie vakantie in de zomer met ons gezin. Ruim 2.500 per maand leggen we aan de kant naast vakantiegeld en winstuitkering. Onze hypotheeklasten zijn erg laag door het extra aflossen. We hebben geld in obligaties die het erg goed doen. Hopelijk hebben we op het einde van het jaar alle potjes weer gevuld en gaan we verder met aflossen. En ook wij gaan voor de 100.000.

 16. Chris Reply

  Mijn spaarquote over 2019 was 67,1%. Ik heb dat als volgt bereikt:
  – Een strak spaarplan vaststellen voor het jaar begonnen is
  – Zodra salaris binnengekomen is direct het bedrag overboeken naar mijn spaarrekening
  – Vraag je bij iedere uitgave af of het moet. Zo ja, of het goedkoper kan.
  – Geen potjes. Die nodigen alleen maar uit om geld uit te geven. Je hebt het immers gereserveerd
  – Iedere uitgave noteren
  – Gebruik maken van Excel. Daarmee kun je precies zien of je nog op schema ligt. Het motiveert me

  2020 wordt het laatste jaar waarin ik zo extreem spaar. Daarna heb ik genoeg geld om mezelf te redden tot ik met pensioen kan, mocht ik ontslagen worden. Findependence!

 17. Renee Lamboo Reply

  Hi long time lurker, leuk dat je van je laat horen. Ik wens je een geweldig spaarjaar toe en blijf lekker meelezen 🙂

 18. Karen W Reply

  Danzij jullie konden we eind 2019 onze kredicard schuld afbetalen (niet door financiële hulp uiteraard, maar doordat we alles op een rijtje hebben leren zetten, we inhakten op de lasten én een beetje meer gingen verdienen), en dus kunnen we sinds januari 500€ sparen elke maand, 6000€ dus die we eind december netjes naar de bank brengen om de hypotheek een duwtje in de rug te geven (dit kan in België slechts 1x per jaar zonder boete en max 10% van het kapitaalbedrag)
  Alle extraatjes van premies gaan naar de noodbuffer en de vakantierekening, en wat ik met mn mini-bijbaantje verdien gaat naar mijn droom: een eigen klarinet!
  Ons bedrag is dus niet zo groot, maar na al die jaren ploeteren ben ik er toch heeeeeel erg trots op!

 19. FB Reply

  Wij hopen eind dit jaar 10.000 te hebben gespaard. Daar doen we al even over want er is zo nu en dan eens een obstakel.

  Mijn man is zzp er en maakt een vast bedrag per maand over als salaris en ik ben helaas arbeidsongeschikt en krijg een WAJONG.
  Totaal inkomen €3760,00
  We hebben 4 kinderen in de leeftijd van 4 tot 11 jaar.

  We hebben een vast bedrag dat we sparen per maand. Voor onszelf 600,00 en de kinderen 15,00 per kind. Dit wordt overgemaakt de dag nadat onze inkomens zijn gestort. Alles wat er nog over is de dag voor het storten van de inkomens gaat extra naar de spaarrekening.
  Bedragen die terugkomen van de belasting of terugbetaling van gas/water/licht gaan ook naar de spaarrekening. En ook vakantiegeld en wat over is van de kinderbijslag.

  Wij zijn spaarzaam maar niet gierig. We vinden het ook fijn om te genieten.
  Ik doe altijd boodschappen met een lijstje. Hiervoor maak ik een een planning voor de week. We eten best veel biologisch en vegetarisch en dat maakt de boodschappen soms wat duur vind ik zelf.
  Kapotte kleding gaat niet direct de prullenbak in. Ik heb standaard reparatiedoek en naald en draad naast de strijkplank liggen. Goede kleding, ik koop meestal mooie merkkleding in de uitverkoop, wordt doorgegeven aan een jonger kindje.

  Onze hypotheek kunnen we pas over 3 jaar oversluiten. Dat had nu volgens de adviseur geen voordeel. Verzekeringen wissel ik niet vaak. Een gemiste kans denk ik. Ik vind dit gewoon lastig en ga vaak voor veiligheid en zekerheid. Jammer dat er geen trouwe klantenkorting bestaat want dan kwamen we zeker in aanmerking.

  Zwemlessen en sporten betaal ik van de lopende rekening.

  We willen graag verhuizen naar een plek met meer ruimte voor onze kinderen en onszelf. We weten dus goed waar we het allemaal voor doen.

 20. Dio Reply

  Interessant om te lezen, Zelf maak ik zowel privé als zakelijk allemaal potjes waarvoor ik spaar: huis, sparen lange termijn, pensioen, investeren etc. Dat geeft mij een heel rustig gevoel.

 21. Willems Reply

  Hier komt gemiddeld maandelijks bijna 5700 euro binnen (inclusief 2 lonen, 28 en 40 uur pw, hypotheekrenteaftrek, kinderbijslag en kinderopvangtoeslag). We sparen hier gemiddeld 2000 euro per maand van.

  We hebben nu zelf en aflossingsplan gemaakt om onze hypotheek af te lossen voordat we 45 jaar oud zijn (nog 12 jaar). De hypotheek loopt nog tot 2044 dus dat is nog 24 jaar.

  Wij hebben er voor gekozen om in percentages te sparen. Mijn excelbestand vul ik met alle uitgaven (vaste en variabele lasten) en bekijk maandelijks wat we ‘over’ houden. Alles gaat naar 1 spaarrekening op de grote hoop maar in het excel heb ik overzicht in hoeveel euro voor welk ‘potje’ is. Potjes die we nu hanteren. 15% zetten we daarvan opzij voor vakantie, 15% voor de auto’s (onderhoud en evt vervanging), 30% voor verbouwing/aanpassingen huis/tuin, 40% voor extra aflossing hypotheek.

  Wij zullen dus nooit echt aan die 100.000 euro gaan komen, simpelweg omdat we het voor die tijd al uitgeven aan de bewuste spaardoelen. Iedere 1000 euro die we sparen voor extra aflossing gaat er meteen naartoe, anders verlies je daar alleen maar rendement. Verbouwingen/aanpassingen aan het huis/tuin idem, geen rendementsverlies maar wel iets wat we meteen gebruiken voor iets wat we graag willen.

  1. Maarten van den Hoek Reply

   Goed bezig! Ach zie je huis als spaarrekening in “stenen”. Je haalt die ton wel alleen is het niet zo liquide. Ik doe het ongeveer hetzelfde: al spaart mijn vriendin bij de bank. Het huis is van mij en los ik zsm af.

 22. Roel Reply

  Wij zijn over iets meer dan een halfjaar hypotheekvrij 🙂 voor ons (30 jaar oud) betekend dat we bijna 270K in minder dan 10 jaar afgelost hebben. Heerlijk gevoel!!

  1. Gukje Reply

   Wauw wat knap!

   voor mij echt een motivatie, ik heb net mijn eerste koophuis en ben 25. Wij lossen nog niet extra af maar zetten het geld op zij voor een buffer, als de buffer bereikt is gaan wij ook extra aflossen, hopelijk op mijn 40e hypotheek vrij 🙂

  2. Diana Reply

   Knappe prestatie. Jullie waren dus heel jong toen jullie en huis kochten en konden kopen. Eigenlijk ben ik heel benieuwd naar het verhaal er achter. Jong gaan werken, studie, goede baan, zzp-er, geld ouders? Jullie kochten jullie huis toen het crisis was dus waarschijnlijk is het huis nog veel meer waard. Hebben jullie (al) kinderen en wat zijn de plannen als het huis afbetaald is?

 23. Lucinda Reply

  Wij sparen ook in rap tempo weer een leuk bedrag bij elkaar en we bespreken vaak hoe trots we zijn dat we er financieel heel goed voor staan. Wij hopen dit de komende jaren vol te kunnen houden en een onbezorgde toekomst (als het op geld aan komt) tegemoet te gaan.

 24. M. Reply

  Wat leuk om in de reacties te lezen wat de spaardoelen van anderen zijn!

  Ik ben in januari begonnen met mijn eerste ‘echte’ baan (ben net 23) en heb een studieschuld van 33.000 euro na 4 jaar studeren. Mijn eerste spaardoel is dan ook om die schuld zo snel mogelijk, liefst binnen 5 jaar, af te betalen. Toen ik nog studeerde dacht ik echt dat ik eeeuwen bezig zou zijn met terugbetalen, maar dat valt hopelijk mee. Omdat ik net ‘student-af’ ben, is het voor mij makkelijk om nog een beetje goedkoop te leven. Ik heb nu nog weinig financiële verplichtingen, op vaste lasten zoals huur na, en verdien een goed salaris. Daarom heb ik voor mijn eerste jaar als werkende een (voor mij) ambitieus (maar niet onrealistisch) doel gesteld om 10.000 euro te sparen. Tot nu toe lig ik goed op schema en ben steeds zo trots als ik het weer wat in kan leggen in het spaarpotje.

  Omdat geld verdienen en uitgeven voor mij nog zo nieuw is, heb ik eerst bedacht wat ik uit denk te geven per maand. Na elk salaris stort ik direct een vast bedrag in het spaarpotje voor mijn studieschuld. Ik heb mezelf qua budget per maand wel wat extra ruimte gegeven, omdat ik nu nog niet goed weet van welke uitgaven ik wel of niet gelukkig word. Die bevindingen kan ik dan mooi meenemen wanneer ik mijn budget voor volgend jaar op stel. Aan het eind van de maand houd ik dan soms nog wat extra geld over, dat verschuif ik dan ook naar mijn spaarrekening zodra mijn volgende salaris wordt gestort. En uiteraard ben ik wat dingen vergeten bij het opstellen van mijn budget, zo had ik geen idee dat je bijvoorbeeld ook waterschapsbelasting moet betalen (oeps) haha. Aldoende leert men, zullen we maar zeggen.

  Ik heb in ieder geval super veel aan de tips op dit blog en de ervaringen die anderen hier delen. Dus bedankt daarvoor! 🙂

 25. Martine Reply

  Ik heb 2 buffers en meerdere potjes.

  Doel 1: 1500 (staat nu 600 op) voor reparaties, witgoed, ketel etc.. Korte termijn buffer om allerhande dingen mee op te vangen.

  Doel 2: 10.000 (staat nu 3200 op) voor werkeloosheid, een jaartje eerder met pensioen te gaan, of 2 jaartjes uit te kunnen met 2 dagen in de week of weet ik het. Lange termijn buffer.

  Diverse potjes voor kleding, eigen risico/ tandarts, vakantie, vervoer enz daar gaan vaste bedragen per maand naar toe. Als ze goed gevuld zijn en ik heb het nog niet aangeraakt room ik het af naar de buffer(s)

  Verder heb ik weekgeld voor de rest a 60 euro. Daar doe ik boodschappen van, ga ik uit eten of zit ik eens op het terras.

  Dit jaar had ik me tot doel gesteld 3600 euro te sparen. Maar daar zit ik nu al op en heb daarom mijn doel bijgesteld naar 5000. Het lijkt er op dat ik de 6000 zelfs aan ga tikken maar wil ook niet teleurgesteld zijn met “maar” 5000. Besides, op een salaris van 1700 netto vind ik dit erg netjes.
  (vakantiegeld en 13e maand niet meegerekend)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *