Hoe spaar je? Deze spaartips brengen ons naar €100.000

Hoe spaar je? Dat lijkt misschien een gekke vraag. Maar de manier waarop je spaart is allesbepalend. Dat bepaalt of je je spaardoelen haalt of niet. Dus deel ik de spaartips die ons naar ons spaardoel van €100.000 gaan brengen.

We delen in dit stuk de spaartips die ons naar ons flinke spaardoel van €100.000 moeten brengen. Trouwe lezers weten het. Daar begonnen we in september mee, nadat het ons al eens eerder lukte. Het geld dat we toen bij elkaar spaarden, stopten we in onze koopwoning. Daardoor hebben we nu vrij lage woonlasten. Tenminste, voor ons huis en onze inkomens. Dat geeft veel vrijheid. Bijvoorbeeld om weer door te sparen. Om minder te kunnen werken, of lekker te reizen.

We voelden: dit willen we nog eens doen. De situatie is nu best wel anders. We hebben hogere vaste lasten dan toen. We hebben nu ook twee kleine kinderen. Dat maakt sparen niet makkelijker. Toch hebben we voor onszelf weer zo’n ambitieus plan gesteld. Met een net zo ambitieuze einddatum. Maar ik moet zeggen: de tijd is niet alles bepalend. Het is een leuke manier om jezelf een beetje achter je kont aan te zitten. Niet meer dan dat. Duurt het een jaar langer, so what. De finish halen vind ik alweer een geweldige prestatie. 

Die €100.000 vinden wij kicken. Dat is een gaaf bedrag. Ik weet dat veel mensen dat ook zo voelen. In eerste instantie denk je misschien: totaal onhaalbaar. Maar heb je twee prima inkomens binnen jouw huishouden, zijn je vaste lasten behapbaar en heb je je overige uitgaven onder controle? Dan kan het gewoon. Wel wil ik erbij zeggen: wat jouw bedrag ook is, ga ervoor. Laat je niet door dit verhaal ontmoedigen wanneer €100.000 voor jou totaal niet haalbaar is. Je eerste €5.000 is ook super awesome. Net als je eerste €1.000 of €10.000. Wat het ook is. Kies een doel dat voor jouw situatie heerlijk ambitieus is. En word er enthousiast over. Stel je voor dat je het begrijpt. Hoe vet zou dat zijn? Hoe trots zou je op jezelf zijn?

Hoe sparen wij? Dat ga ik in dit stuk beantwoorden. Het is niet de enige juiste manier. Wij zijn allebei zzp’er/ondernemer. Dat maakte het voor ons best lastig om te zoeken naar een spaar-manier die werkt. De ene maand is ons inkomen om te janken, de andere maand om te juichen. Heb je een vast inkomen dat iedere maand ongeveer gelijk is. Dan zou ik een vast bedrag als automatische overboeking inplannen naar je spaarrekening. Laat dat afschrijven net nadat jij/jullie je salaris hebben gekregen. Weg is weg. Maak het over naar een spaarrekening die ver weg is. Digitaal gezien dan. Het échte sparen doe je wat mij betreft bij een andere bank dan de bank waar je je betaalrekening hebt. Anders is de drempel om van je spaargeld te snoepen, wel erg laag.


Nu tot de kern. Onze spaarmethode in 4 concrete spaartips.

Spaartip 1: Super enthousiast zijn over je spaardoel.

Wij vinden het echt tof dat we €100.000 aan het sparen zijn. Wij praten er graag over. Laatst had ik een financiële meevaller van €1.000. Ik belde meteen mijn man op en zei: ‘Ik krijg €1.000 op mijn rekening gestort. Drie keer raden wat ik daarmee ga doen?’ Hij gaf niet eens antwoord. Antwoordde alleen: ‘Top!’ Hij wist meteen dat ik het linea recta over zou maken naar onze spaarrekening. Wij hebben lol in sparen. En hoe krijgen we dat? We zien het als een uitdaging. Iedere euro is er één die ons dichter bij ons doel brengt. Vergelijk het met iemand die een marathon wil lopen. Die vindt trainen niet altijd de makkelijkste manier, maar is wel heel enthousiast over zijn uiteindelijk doel. Hij denkt aan het moment dat hij over de finish gaat. Yes! I did it. Dat gevoel is bij ons net zo over sparen. Enig nadeel in vergelijking met hardlopen: van sparen krijg je geen gespierde kont. Jammer..

Spaartip 2: Zodat we dit financieel doel stelden, maakte mijn man een bestandje aan.

Het heet SPAARDOEL 2020 (ja, met CAPS) en staat in de cloud (Google Drive) zodat we er allebei in kunnen werken. Hierin werken we ons spaarbedrag bij, zodra er wat bijkomt. Wanneer ik (bijvoorbeeld) €800 overmaak naar de spaarrekening, schrijf ik die er meteen bij in het documentje. En eigenlijk zonder uitzondering roep ik mijn man Kasper er dan bij: ‘Kijk, op hoeveel we nu staan.’ Tof. High Five. Lekker bezig. 

Spaartip 3: Zouden we in loondienst zijn, dan hadden we een vast spaarbedrag afgesproken.

Ik schreef het al: deze van de spaartips gaat bij ons zelfs niet. Onze inkomens zijn heel wisselend. Wat we hebben gedaan is ongeveer berekend wat we per jaar aan inkomsten verwachten en dat door 12 gedeeld. Dan kom je op een gemiddeld maandbedrag. Daarvan hebben we bekeken hoeveel we kunnen sparen. Dat is een kwestie van onze vaste lasten op een rij gezet, plus wat onvoorziene kosten. Vaak denken mensen: ik spaar wat overblijft na de rekening. Wij hebben het andersom geprobeerd te doen. We stelden vast: we willen X bedrag sparen. Hoeveel hebben we dan nog te besteden aan boodschappen en leuke dingen, etc? Het spaarbedrag is leidend. De rest past ze daaraan aan. Zo goed en zo kwaad als het gaat. Maar…

En dit is spaartip 4, het gaat niet altijd zoals je wilt.

Er zijn weleens maanden waarin we niet in de buurt komen van wat we maandelijks willen sparen. We wonen in een jaren ‘30 woning waar best nog wat aan moet gebeuren. Dat zijn dure geintjes. Dus moet er wel eens geld terug geboekt worden vanaf de spaarrekening. Eigenlijk niet de bedoeling. Ik baal ervan wanneer dat gebeurt. Toch kies ik in die situatie voor de positieve benadering: wees blij dat we dat geld hebben. Dat dit kan. En ik ben dan extra gemotiveerd om het zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Dit is hoe sparen het beste voor ons werkt. Wat echt een verschil maakt is dat onze neuzen echt dezelfde kant op staan. We willen genieten van het leven maar ook écht sparen. We laten er dingen voor, maar geen dingen die ons levensplezier verminderen. Uit sparen halen we ook veel plezier en uit alle dingen die dat gespaarde geld voor ons mogelijk maken. We hebben de voorjaarsvakantie naar Ibiza bijvoorbeeld al geboekt en betaald, net als 4 weken zomervakantie. Lastig om je partner dat ook zo te laten zien? Misschien is mijn ebook iets voor je. Ik heb een heel hoofdstuk gewijd aan hoe je je lief zover kunt krijgen dat ‘ie meedoet.

Ik ben heel benieuwd naar jullie spaardoelen. Jullie spaarmethodes. Jullie spaartips. Deel ze vooral, zodat we elkaar vooruit helpen. Op naar een mooi spaarsaldo en een vrijer leven.

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb j een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.