Hoeveel AOW krijg jij eigenlijk straks?

Hoeveel AOW krijg jij straks als pensionado? Wel eens over nagedacht? Het hangt namelijk van een paar zaken af. We zochten het precies voor je uit.

Door Esmée 

Natuurlijk, het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat jij AOW gaat ontvangen. En dus voelt het misschien als een ver-van-mijn-bed-show om hier nu al over na te denken. Maar, nu kun je nog verandering brengen in je latere financiële situatie. Door extra te sparen bijvoorbeeld of door je huis versneld af te lossen. Maar dan moet je wel weten hoe je ervoor staat. Daarom kijken we nu alvast naar de hoogte van de AOW-bedragen zodat jij precies kunt zien waar je later ongeveer recht op hebt.

Hoe wordt de hoogte van je AOW berekend?

Het verschilt per persoon welk bedrag je kunt verwachten aan AOW, ofwel Algemene Ouderdomswet. Dit heeft niets te maken met je vorige salaris of welk bedrag je op je spaarrekening hebt staan op dat moment. De hoogte van het bedrag wordt namelijk berekend op basis van het minimumloon. Daarnaast wordt er gekeken wat je woonsituatie is. Woon je samen of alleen? Alleenwonenden krijgen een iets hoger bedrag per persoon (70% van het minimumloon) dan een stel (50% van het minimumloon). Dit hebben ze zo gedaan, omdat je als alleenwonende kosten zoals huur, hypotheek en verzekeringen niet kunt delen.

Hoeveel AOW krijg je in welke situatie?


Via de site van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) kun je checken op welk bedrag jij recht hebt. Deze is namelijk altijd up-to-date. Zo zie je bijvoorbeeld (op het moment van schrijven) dat een samenwonend stel bij een opbouw van 100% AOW per persoon €832,86 (netto) ontvangt met loonheffingskorting en een alleenstaande per persoon €1.218,19 (netto). Dat scheelt dus €385,33 (netto) per maand. De heffingskorting ontvang je trouwens net als bij een normale baan. Mocht je nog werken terwijl je AOW ontvangt, dan wordt de heffingskorting waarschijnlijk toegepast op je salaris. Naast je AOW bouw je ook nog vakantiegeld op, dat je net als tijdens je werkende leven in mei uitgekeerd krijgt elk jaar. 

Gaat de AOW omhoog?

De AOW wordt dus berekend op basis van het minimumloon. Het minimumloon is wettelijk vastgelegd en wordt elk jaar in januari en in juli bekeken door de overheid en als ze dat nodig vinden, gewijzigd. Dit ligt weer aan de inflatie. Stijgen de prijzen van producten, dan stijgt het minimumloon mee, zodat je er niet financieel op achteruitgaat. Aangezien de AOW een percentage is van het minimumloon, stijgt deze dus mee wanneer het minimumloon gewijzigd wordt.

Wanneer heb je recht op AOW?

De hoogte van je AOW-bedrag staat dus volledig los van hoeveel geld je op de bank hebt staan en hoeveel geld je ooit verdiend hebt. Om in aanmerking te komen voor een AOW-uitkering moet je (op dit moment) 67 jaar zijn. Daarnaast moet je ook van je 17e tot je 67e in Nederland hebben gewoond of gewerkt. Voor elk jaar dat je in Nederland woont of werkt ontvang je namelijk 2% van je AOW. Stel dat je bijvoorbeeld 40 jaar in Nederland gewoond of gewerkt hebt, dan ontvang je dus 40×2=80% van de AOW. Heb je dit niet, dan krijg je een gedeeltelijk AOW-pensioen. Het pensioen wordt gekort met 2% voor elk niet verzekerd jaar, met andere woorden elk jaar dat je niet in Nederland gewoond of gewerkt hebt. Dit wordt het AOW-gat genoemd.

LEES OOK: Nathalie (46): “Ik ga over tien jaar met plakbandpensioen”

By the way…

Nu je weet hoe je moet uitrekenen wat je ongeveer aan AOW zult ontvangen straks, is het misschien ook een goed idee om – nu je er toch mee bezig bent – gelijk even naar je opgebouwde pensioen te kijken. Via mijnpensioenoverzicht.nl heb je in één klap een duidelijk overzicht. Leg je vaste lasten ernaast en je weet of je tijdens je pensioentijd genoeg inkomsten hebt, of dat je daar nog wat aan moet doen.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: