Hoeveel heb jij nog over van wat je in je leven verdiende?

Als je al het inkomen dat je in je leven verdiende, bij elkaar optelt. En je bekijkt daarna hoeveel geld je daar nog van in handen hebt.. Dan schrik je je waarschijnlijk rot. Maar dat kan vanaf vandaag anders!

Ik werk al sinds mijn 21e. Toen kreeg ik mijn eerste contract, voor een half jaar, bij De Telegraaf. Ik verving iemand die met zwangerschapsverlof ging. Er was een gesprekje met de HR-medewerker, die me mededeelde wat ik ging verdienen. Geen idee dat ik daar zelf ook nog iets over te zeggen had. Dus ik knikte, bedankte haar en belde meteen mijn moeder om het heugelijke nieuws te vertellen. ‘Ik heb een baaaaan!’ Man, man, wat voelde ik me rijk. Van een stagevergoeding van 250 euro per maand, naar zo’n 1600 euro netto. Ik hield aan alle kanten geld over, joh. Voor dat geld had ik al snel een bestemming, hoor. Reizen, nieuwe kleren, uit eten. Het waren mooie tijden waarin alles kon. Ik kan nu wel zeggen: had ik toen maar gespaard. Maar f*k it. Ik heb genoten!

sparen, besparen, porterenee, verdiend, verdienen, renee lamboo, spaargeld

Het ene jaar verdiende ik meer dan het andere. Wat ik gemiddeld verdiend heb gedurende de jaren? Ik kan het je niet zo even vertellen. Dan zou ik in mijn administratie moeten duiken en dat doe ik het liefst zo min mogelijk. Na een paar maanden op de redactie bij De Telegraaf, ging ik al snel als freelancer werken. Mijn inkomsten schommelden flink. Soms was er meer werk, soms wat minder. Ik raakte zwanger, leefde daarna een paar maanden lekker in een coconnetje met mijn baby. Tja, dan komt er als freelancer ook geen geld binnen. (Al heb je als freelancer tegenwoordig recht op een beperkte uitkering vanuit de overheid. Daar lees je hier meer over. Maar dat terzijde).

We zijn enorm ingesteld op het uitgeven van onze inkomsten. Met geluk gaat er iedere maand honderd euro naar de spaarrekening. Met een beetje pech nemen we die halverwege de maand weer op voor boodschappen.

Laten we even een fictief rekenvoorbeeld nemen.

Stel: je verdient gemiddeld gedurende je carrière 30.000 euro netto per jaar. Je bent inmiddels 50 jaar en werkt sinds je 25e. Dan heb je dus in totaal ontvangen: 750.000 euro. Het Nibud kwam onlangs met een boeiend onderzoek. Ze berekenden dat het percentage van ons inkomen dat we kwijt zijn aan vaste lasten, de laatste jaren is gestegen. Het Nibud neemt die vaste lasten altijd vrij breed. Dat is niet alleen je huur/hypotheek en zorgverzekering, maar alle vaste kosten behalve eten, drinken, kleding, iets wat Nibud inventaris noemt en onderhoud van je huis. Het Nibud heeft het over percentages tussen de 40 en 65%. Nu lijkt die 40% me prima acceptabel. Dan hou je na het betalen van de rekeningen, nog lekker wat geld over. 65% wordt alweer een stuk krapper. Maar laten we voor deze berekening uitgaan van 55%, wat het Nibud aanhoudt als gemiddelde.

Lees ook: Bespaartips voor op vakantie (10x)

Dan ben je in je leven, van die 750.000 euro die je verdient, dus 412.500 euro kwijt aan vaste lasten. Tel daarbij op nog een percentage van 20% voor eten, drinken en de andere hierboven genoemde bedragen. Dan blijft er 25% van je inkomen over. En dat is in het geval van dit voorbeeld: 187.500 euro.

Dit geld zou je dus op je spaarrekening kunnen hebben staan. In beleggingen hebben zitten of (extra) afgelost hebben op je huis. Lekker bezig! Maar in werkelijkheid denk ik dat bijna niemand dat heeft. Van het inkomen dat we binnen krijgen gaat iedere maand bijna alles op. Living paycheck to paycheck, noemen ze dat in Amerika. Als je baas deze maand niet betaalt, heb je bijna meteen een probleem. Ik schreef er eerder dit stuk over naar aanleiding van de shutdown in Amerika. Zou jij dat financieel overleven, als je een paar maanden geen salaris kreeg?

Reken het voor jezelf maar eens uit:

= Je inkomen sinds je bent gaan werken = A

= Het vermogen dat je hebt opgebouwd = B

(dus spaargeld, aflossingen op je huis, beleggingen, etc.)

De som is dan B ÷A = Dan heb je het deel van je geld dat je gespaard hebt.

Schrik je van wat je nog over hebt van wat je in je leven verdiend hebt? Je bent niet de enige. Ik vind dit ook een vervelend sommetje. Het idee dat je zo hard werkt voor geld dat iedere maand helemaal opgaat: niet leuk. Je wilt iets opbouwen!Maar mijn verhalen eindigen nooit somber. Je kunt hier vanaf vandaag verandering in gaan brengen. Er is een aantal wegen naar een mooier percentage.

Breng je kosten terug. Je vaste lasten (wanneer dat lukt). Vergelijk je verzekeringen, bijvoorbeeld via het fijne PriceWise. Maar let ook op boodschappen, duur tanken langs de snelweg en al die onzinaankopen die we doen.

Zie sparen niet langer als een optie, maar als een uitgave die erbij hoort, iedere maand. Net zoals je je rekeningen moet betalen, moet je ook je spaarrekening betalen. Dus hup, meteen aan het begin van de maand een haalbaar bedrag overmaken en vanaf blijven. Meer spaartips vind je hier. Een vaste overboeking naar je spaarrekening werkt het beste!

Verhoog je inkomen. Hustle wat bij, zorg voor loonsverhoging, ga voor een beter betaalde (maar ook leuke!) baan. En pas je uitgavenpatroon daar niet aan aan. Wat je meer bent gaat verdienen, maak je iedere maand over naar je spaarrekening, los je extra af op je huis of beleg je.

Ik begrijp dat je spaarpercentage verhogen niet voor iedereen haalbaar is. Als single in een duur huurappartement ben je waarschijnlijk allang blij wanneer de rekeningen zijn betaald. Maar ook dan kan 1% meer sparen, als je dat je leven lang doet, een flink verschil maken. Kleine beetjes maken uiteindelijk ook een vermogen!

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

6 Comments

 1. Kaspar Reply

  Jaa! Geweldig die laatste opmerking! Inderdaad: het gaat niet voor iedereen. Zo simpel is het (en die single in een duur huur appartement… klinkt bekend! 🙂 )

  Maar verder is dit een waanzinnig verhaal… Zo’n confronterend rekensommetje kan enorm helpen om de motivatie om te sparen nog iets verder op te schroeven! Het is ook best bizar hoeveel geld er verdwijnt… Vooral aan die vaste lasten!
  Aan de dagelijkse dingen (boodschappen, etc.), en wat ik nog mis in het verhaal: eventuele kinderen!

  Bij mij komt het rekensommetje van wat er over blijft (héél erg natte vingerwerk hoor) uit op een kleine 60.000 euro. Dat zit vooral in dat een groot deel van mijn leven de vaste lasten door omstandigheden naar verhouding heel erg hoog waren. Als ik daar nog even alle kosten rondom de scheiding vanaf haal inclusief de kosten van het weer opbouwen van iets (makkelijk 15-20.000 euro alles bij elkaar), dan ben ik eigenlijk wel erg tevreden met wat ik nu heb! Inmiddels zo’n 13.000 euro gespaard (en het wordt enkel meer!).

 2. Audrey Reply

  Ik ben nu eigenlijk wel nieuwsgierig wat het bij mij is. Ik zou het vrij makkelijk uit mijn jaaropgaves kunnen halen, want ik werk nog niet zo lang. Van de ene kant weet ik dat ik het qua spaargeld ed een stuk beter voor elkaar heb dan de meeste mensen van mijn leeftijd (ik schrik wel van de uitkomsten als ik op Twitter polls zie met ‘hoeveel spaargeld heb je’ ), maar ik weet ook dat ik nu aanmerkelijk minder geld uitgeef aan onzinnige kleine dingetjes dan eerst. Dus ik weet dat ik sowieso tevreden mag zijn, en misschien sla ik nog wel even aan het rekenen 😉

 3. ria Reply

  Het is idd heel veel wat je uitgeeft aan vaste lasten. Zeker als je kijk naar huren om te wonen. Dan kun je vaak met een aantal vaste lasten geen kant op. Bij ons is er ook verandering gekomen door dat wij konden kopen. In dit geval kun je door middel van aflossingen, moet je wel de ruimte hebben, je vaste lasten naar beneden brengen. Dit is ook het geval geweest bij ons met besparen van energie en alternatieve energie dmv zonnepannelen, ook dit gaat gemakkelijker als eigenaar. Heb je de pech dat je voor je werk een auto nodig heb, omdat fietsen lopen geen alternatief is, dan zit je ook daarmee met extra kosten. M.a.w. je moet een portie geluk hebben, om ruimte te hebben, om de ruimte te kunnen benutten. Als je die ruimte heb, is het m.i. belangrijk goed na te denken hoe je de ruimte gaat besteden. Vaak komen er toch extra dingen waar je aan uitgeeft en dit al snel als normaal gaat zien. Als je hier discipline in kan hebben dan kun je sparen. Bij ons zien we sparen als een vaste last. Zomaar een uitgave doen we niet.

  1. Kaspar Reply

   Een portie geluk, of je moet geen portie pech hebben. Eén van beiden. Eigenlijk is het best zot dat je geld nodig hebt om goedkoper te kunnen wonen… Een beetje catch 22. Zonder geld kun je niet goedkoper wonen, zonder goedkoper wonen kun je geen geld sparen! Gelukkig zit er wel iets van een middenweg. Ik kan niet veel sparen, maar wel iets – en uiteindelijk komt dat huis er wel en kan ik gaan werken om de lasten omlaag te brengen. Maar ja… het sparen voor dat huis heeft dan 10 jaar gekost. En om de lasten omlaag te krijgen gaat daarna zeker nog wat jaartjes kosten. En dan komt de pensioenleeftijd langzaamaan toch steeds dichterbij….

   Overigens, het sparen als vaste last zien is ook hoe ik er mee om ga! Daarom zet ik het ook direct aan het begin van de maand opzij en probeer ik er eind van de maand vanaf te blijven… Maar ja – soms is het geld eind van de maand toch echt op en moet er toch weer iets terug naar de lopende rekening…. Erg jammer altijd weer!

 4. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Mooi artikel! Ik geloof dat ik niet eens wíl weten hoeveel geld ik in mijn leven al uitgegeven heb, want dat is veel te veel! Haha. Vroeger spaarde ik alleen maar om het weer uit te geven, dus dat wordt ‘AU!’ als ik het bedrag zou weten. Aangezien mijn administratie ook niet zó ver terug gaat kán ik het ook niet eens nakijken. Dus dat scheelt. Gelukkig denk ik er nu wel tig keer beter over na 😉

 5. Vera Reply

  Oei, dit is inderdaad confronterend!
  Van afgelopen 10 jaar heb ik ongeveer 10% overgehouden… Van de afgelopen 3 jaar (sinds ik een ‘echte’ baan heb) is nog ongeveer 25% over (als ik aflossen duo en hypotheek meereken als vermogen).
  Al een tijdje bezig om zowel kritisch naar uitgaven te kijken, automatisch te sparen en hopelijk binnenkort forse loonsverhoging. Resultaten beginnen zichtbaar te worden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *