Kunnen wij 64% van ons inkomen sparen?

Van alles wat er netto binnen komt, 64% sparen. Klinkt absurd. Het betekent dat je over 10,9 jaar je schaapjes op het droge hebt. Ik rekende uit of dat voor ons haalbaar is.

Het blijft maar door mijn hoofd spoken. Het filmpje van Mr. Money Mustache dat ik een paar dagen geleden postte. Het gaat over hoe hij op zijn 31e al met pensioen kon gaan. Een beetje een extreem voorbeeld, maar zijn uitleg over hoe je daar komt, blijft maar door mijn hoofd dwalen. Het kan toch niet zo zijn dat bijna alles opgaat? Dat we over tig jaar nog net zo rijk of arm zijn als nu? Ondanks al dat harde werken..

Lees ook: Wat doe je met dat geld? Sparen? Aflossen? Aandelen?

Het gaat niet om wat je verdient, het gaat om wat je uitgeeft. Je kunt een half miljoen per jaar verdienen en net zo lang moeten werken voor je aan pensioen toe bent, dan iemand die 40.000 euro per jaar verdient. Het gaat om het percentage dat je van je inkomen uitgeeft. Ik heb het niet durven uitrekenen, geef ik eerlijk toe. Het is bij ons ook mega ingewikkeld omdat we iedere maand wat anders verdienen, omdat we allebei zzp’er zijn.

Ben je in loondienst dan is het zo uitgerekend, zeker als je alles pint. Tel al je uitgaven bij elkaar op. Schrik niet, val niet van je stoel. Dan bereken je hoe groot dat bedrag is ten op zichte van wat er binnen komt. Het percentage van je inkomen dat je uitgeeft dus. Er zijn veel mensen die (zoals je dat in Amerika noemt) van paycheck naar paycheck leven. Deed ik vroeger ook, hoor. Dat op de 20e van de maand echt ál mijn geld op was. Allemaal uitgegeven.

In mijn eerste baan verdiende ik ruim 1600 euro. Ik had geen kinderen, een huisje van 300 euro per maand en toch vloog alles eruit. Nu kan ik me dat niet meer voorstellen. Met mijn hele gezin heb ik nu maandelijkse kosten die ongeveer net zo hoog zijn. Maar ach, iedereen verdient een paar onbezonnen jaren, toch? Waarin je alles over de balk smijt. Daar leer je ook weer van. Ik wel, in ieder geval.

Anyway. In dat filmpje, dat me maar bij blijft, legt de man uit dat des te lager het percentage dat je uitgeeft, is. Des te sneller je financieel onafhankelijk bent. Wat zoiets betekent als dat je nooit meer hoeft te werken en van de opbrengst of rente van je spaargeld kunt leven. Als het je lukt om van je inkomen 64% je sparen, dan kun je over 10,9 jaar met pensioen.

Ik word over een week 33 jaar, als ik nu begin zou ik nog geen 44 jaar oud zijn als ik kan stoppen met werken. Niet dat ik dat dan meteen zou doen, hoor. Het is idee is wel heel lekker. In onze keuken hebben we een groot krijtbord hangen waar nu op staat geschreven (heel groot en met dikke letters): 64%. We gaan eens kijken of we dat halen. Op basis van onze inkomens en vaste lasten zou dat moeten kunnen.

Het is wel vrij hardcore. Waar ik me bewust van ben. Ik ben niet het type dat gaten in sokken dicht of zelf kleren voor de kinderen naait. Dat kan ik niet eens. We gaan het eens een paar maanden proberen. 64% wegzetten. Dat is fucking veel. I know. Dat het haalbaar zou zijn, betekent dus dat het kan. Nu nog even aankijken of ik er ook gelukkig van word.

Lees ook: Als je iets kijkt vanavond, laat het dan dit filmpje zijn

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Hoeveel geld heb je echt nodig? -

 2. Pingback: Savings rate – Hoe word ik Financieel Onafhankelijk

16 Comments

 1. Zuinigeman.nl Reply

  64% is heel veel en het ligt er aan hoeveel je per maand verdient… verdien je 1500 euro netto of 3000 euro netto per maand daar zit toch wel een verschilletje in.

 2. M - TwoPennies Reply

  Wij halen dit niet. Als we alle bedragen die we sparen/aflossen/beleggen bij elkaar optellen komen we op 57%. Tot onze savings rate rekenen we echter alleen het sparen voor de lange termijn, beleggen en éxtra aflossingen op de hypotheek. Dan komen we aan een savings rate van 34%. Dat zou betekenen dat wij nog ongeveer 25 jaar moeten werken tot we financieel onafhankelijk zijn. We zouden dit sneller kunnen bereiken door minder geld uit te geven aan etentjes en reizen, maar we vinden het ook belangrijk om nú dingen te doen waar we van genieten.

  1. Ineke Reply

   Het heeft ook te maken met omdenken. Waarom zou je van een restaurantmaaltijd meer genieten dan van een thuisgekookte maaltijd? Waarom geniet je van reizen meer dan een thuisvakantie? Uiteindelijk zit het allemaal tussen de oren en het verhaal wat je jezelf verteld. Genieten heeft niets te maken met geld uitgeven maar is een state of mind.

 3. bespaarfreak Reply

  Wij halen dat echt niet. Bij ons is ongeveer 40% al vaste lasten, dan nog variabele lasten zoals tanken en boodschappen. Nope, can’t do it. En vooral ook, ik leef nu. Niet over 10 jaar. Sparen is ok, maar moet toch wel leuk blijven?

 4. Mimi Reply

  Wij zaten in 2017 op een savingsrate van bijna 60% (makkelijk te berekenen door je totale netto jaarsalaris van je loonstrook te delen op de toename van je spaargeld plus eventuele aflossingen die he gedaan hebt). We hebben eeen tijdje geleden eerst de hypotheek afgelost en sparen nu dus veel maar kopen ook gerust dingen die we graag willen hebben en gaan er graag op uit, maar we denken wel goed na over hoe we ons geld besteden. Qua vaste lasten letten we op of het goedkoper kan. Zo stappen we elk jaar over van energieleverancier, scheelt veel geld omdat je lagere tarieven krijgt als nieuwe klant en een premie. Ook is ons huis goed geïsoleerd waardoor we minder verbruiken. Vaak kijk ik eerst bij de kringloop als we kinderkleding of huishoudelijke dingen zoals ovenschaal nodig hebben. Maar 2 of 3 supermarkten afgaan vanwege de aanbiedingen doe ik niet. Voor mij loont zelf koken van basisingredienten en goedkopere/B merken van goede kwaliteit meer dan aanbiedingen shoppen. Scheelt ook energie die ik weer ergens anders aan kan besteden.

 5. Chris @ The Pursuit of HOT Blog Reply

  We willen in 2018 van 35,3% naar >40%

  Ik heb zitten rekenen of het mogelijk is en Ja, het is mogelijk >64% savings rate te halen als:

  – We onze eengezinswoning verkopen en van de overwaarde een klein appartement hypotheekvrij terugkopen.
  – We de auto weg doen en naar ons werk gaan fietsen (beiden ongeveer 20km)
  – We onze hobby’s opgeven
  – We low budget op vakantie gaan (huizenruil oid)

  Neh, toch maar niet dan.

 6. Money nerd Reply

  Hoi renee, leuk je blog te lezen. Ik kan me vaak wel in vinden wat je schrijft. Ik ben ongeveer van dezelfde leeftijd als jij en nog maar net in de kids. We wonen in een huis waar we nog steeds verliefd op zijn. Vrijstaand met kilometers uitzicht (niet in de randstad). Ons doel is om begin /half 50 met pensioen te kunnen gaan. Al denk ik dat ik altijd een beetje blijf werken als ik kan. Nu werken mn partner en ik drie en vier dagen. We leven redelijk sober en toch ook weer niet. Spullen kopen we amper. Maar op tripjes theater uiteten weekendjes weg en vakanties zou ik niet te veel op willen bezuinigen. Ben benieuwd of zo hard sparen (64%) je wel gelukkig maakt. Ik blijf je volgen!

 7. Money nerd Reply

  Hoi renee, leuk je blog te lezen. Ik kan me vaak wel in vinden wat je schrijft. Ik ben ongeveer van dezelfde leeftijd als jij en nog maar net in de kids. We wonen in een huis waar we nog steeds verliefd op zijn. Vrijstaand met kilometers uitzicht (niet in de randstad). Ons doel is om begin /half 50 met pensioen te kunnen gaan. Al denk ik dat ik altijd een beetje blijf werken als ik kan. Nu werken mn partner en ik drie en vier dagen. We leven redelijk sober en toch ook weer niet. Spullen kopen we amper. Maar op tripjes theater uiteten weekendjes weg en vakanties zou ik niet te veel op willen bezuinigen. Ben benieuwd of zo hard sparen (64%) je wel gelukkig maakt. Ik blijf je volgen!

 8. Chris Reply

  Ik ben een ervaringsexpert. In 2016 (eerste jaar meting) zat ik op een savings rate van 64,7%. Vorig jaar op 65,1%. Doel voor 2018 is 66,67%, zodat ik kan zeggen dat ik maar een derde van mijn inkomen uitgeef :-).

  Vandaag alvast een grote hobbel genomen: Mijn auto heeft een nieuwe APK, zonder extra kosten. En ja, de kachel staat op 16 graden. Stand per eind februari: 68%, het gaat dus goed.

  Dit doe ik om met mijn 58e met pensioen te kunnen gaan, of om niet meer te hoeven solliciteren als ik er bij de volgende reoriganisatie (die altijd komt) uit vlieg.

   1. Chris Reply

    Momenteel ben ik 51 jaar. Tot mijn 40e leefde ik net zoals de meesten van paycheck naar paycheck. Toen wilde mijn vrouw scheiden, en had ik een extra hypotheek nodig om haar uit te kunnen kopen. Deze hypotheek wilde ik uiteraard niet, en heb hem dus zo snel mogelijk afgelost. Dat ging vrij vlot, en het werkte verslavend. Toen ik ermee klaar was ben ik doorgegaan met de originele hypotheek. Die is nu helemaal afgelost. Nu dus aan het sparen voor mijn pensioen.

    1. Renee Reply

     Te gek, chris! Wanneer ik tijd heb, mag ik je dan eens interviewen voor de site? Lijkt me inspirerend verhaal voor meer mensen dan alleen voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *