Hoeveel % sparen? In 8 stappen naar een hoger spaarpercentage

Hoeveel % sparen? Van al het geld dat je iedere maand binnen krijgt? Dat vroeg een lezer me afgelopen week. Ik had er geen antwoord op, want er is geen juist antwoord. Het verschilt per persoon. Wat is haalbaar, wat voelt nog comfortabel en wat ambieer je? Ik kan wel vertellen waarom en hoe wij 50% van ons netto inkomen kunnen sparen.

Het Nibud adviseert om in ieder geval 10% van wat je iedere maand op je rekening gestort krijgt, te sparen. Lijkt me een nobel streven, wat voor veel mensen al best een uitdaging is. Om het even tastbaar te maken. Stel je hebt 1,5 inkomen met je gezin en verdient netto in totaal 3000 euro. Dan zou je dus 300 euro per maand opzij moeten zetten. Veel mensen die hier meelezen draaien daar hun hand niet voor om. Voor anderen, die nog niet zo into sparen zijn, is het een eerste uitdaging. Je moet ergens beginnen. Als je nog niets wegzet, is dat het eerste doel om aan te tikken.

Lees ook: Sparen voor een huis. Zo doe je dat!

Misschien vind je het genoeg, 10%. En denk je: ik word er ook blij van om mijn geld te laten rollen. Prima. Fine by me.  Lekker doen waar jij gelukkig van wordt. Misschien merk je dat er nog meer ruimte is om te sparen. Dan zou je het percentage van je inkomsten dat je spaart, wat op kunnen schroeven. Misschien is er een logische grens voor jou, die je wilt proberen te halen. Bijvoorbeeld dat je van dat 1,5 inkomen het inkomen uit die parttime baan, opzij zet. Ja, ik neem nu meteen grote stappen. Het kan ook een bedrag zijn. Stel er komt inderdaad 3000 netto binnen iedere maand. Hoe tof is het dan om daar 600 euro van weg te kunnen zetten. Een mooi bedrag en een mooi percentage, namelijk 20%.

Bij ons begon het ook zo. Ik werd enthousiast en merkte dat 20% sparen steeds makkelijker ging. Ik ging speuren naar besparingen. Dingen die ons leven niet minder leuk maakten, maar wel geld scheelden. Een andere supermarkt, verzekeringen oversluiten. Dat soort werk. Toen bleef er nog weer wat meer geld over en ook dat ging naar de spaarrekening. Uiteindelijk ontstond een systeem waarbij ik van mijn inkomen alle rekeningen betaal en alle andere kosten die we voor onze kiezen krijgen. Wat mijn man iedere maand verdient gaat naar de spaarrekening, extra aflossingen op de hypotheek en naar de beurs. Dit werkt goed voor ons. Het is een duidelijke verdeling en beide zijn we gemotiveerd om onze bijdrage te doen. Ik om genoeg te verdienen om alle rekeningen te kunnen betalen. Mijn man om lekker te verdienen om te sparen. En dat gaat zelfs zonder fulltime te werken.

Lees ook: De 10 geboden van succesvol sparen

Waarom zou je zo’n groot percentage van je inkomen willen sparen? Misschien voel je nog niet helemaal wat hier zo tof aan is. Ik kan alleen vertellen waarom wij er zo enthousiast over zijn. Ten eerste: je merkt dat je van minder uitgeven niet minder gelukkig wordt. Dat lijkt me voor iedereen een nuttige realisatie. Daarnaast vullen onze spaarrekening en beleggingsrekening zich rap. Dat zorgt niet alleen voor een appeltje voor de dorst, maar ook voor veel vrijheid in ons leven. Zo zei ik afgelopen week na veel twijfelen toch nog nee op een vaste klus voor een paar dagen in de week. Omdat andere, minder lucratieve dingen, me gelukkiger zullen maken. Die vrijheid geeft geld je. Je kunt het geld uiteindelijk natuurlijk ook gebruiken voor iets waar je blij van wordt. Een huis, vervroegd pensioen, minder werken, een wereldreis. Deze manier van sparen werkt daar supergoed bij.

Lees ook: Deze truc levert je je eerste 1000 euro spaargeld op

Stel dat je nog aan het begin staat van je grote spaaravontuur. En je denkt: dat wil ik ook. Hoe werk je dan toe naar een hoger percentage van je inkomsten sparen? Nou, door deze 5 stappen te volgen:

 1. Bereken precies wat erin komt en eruit gaat. Daar moet je echt inzicht in hebben om hiermee aan de slag te gaan.
 2. Hoeveel spaar je nu al? Op welk percentage zit je eigenlijk al? Als je niet spaart, is dat makkelijk rekenen, natuurlijk.
 3. Stel jezelf een eerste doel. Die 10% is een prima goal om mee te starten. Doe dat eens een maand en zie hoe het gaat. Gaat het de maand erna nog goed? Dan is het tijd om je ambities wat groter te maken. (Tenminste als je dat wilt).
 4. Pak je overzichtje van inkomsten en uitgaven er eens bij. Waar kun je nog op besparen? Doe voor nu even de besparingen die nog geen impact op je leven hebben. Die simpel door te voeren zijn. Zoals overstappen van energieleverancier. Al die kleine dingen bij elkaar kunnen flink schelen.
 5. Kijk eens kritisch naar je uitgaven naast je vaste lasten. Waar zit jouw geldlek? Koffie-to-go? Kleding? Dicht dat gat. Dat hoeft niet helemaal, maar grotendeels en zie hoeveel extra je nu overhoudt.
 6. Stel jezelf nu een nieuw doel. Met je nieuwe financiële plaatje. Schrijf het percentage en het bijbehorende bedrag groot op een papier en hang het op de koelkast als reminder.
 7. Stick with it. Hou voor ogen waar je het voor doet. Meer vrijheid? Minder financiele onzekerheid? Minder kopen? Een buffer opbouwen? Een wereldreis? Wat het ook is, denk er vaak aan, want dat doel houdt je op het rechte pad.
 8. Wees trots op jezelf. En trakteer jezelf die eerste maanden bij het behalen van je doel ergens op. Iets wat jou blij maakt. Dagje sauna, dagje uit met zus/vriend/vriendin/collega. Hou het leuk en dit gaat jou lukken.Ik ben benieuwd naar jullie spaarpercentage? Enig idee? Of juist heel druk mee bezig? Ik lees het graag in de comments. 

Mijn favorieten

Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?

Ik kreeg deze vragen zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven

One Ping

 1. Pingback: 5 BIZARRE WEETJES OVER HOE NEDERLAND SPAART – EN WAT JIJ DAARVAN KUNT LEREN – Beautinewa

11 Comments

 1. VeErtje Reply

  Gelukkig is mijn vriend tijdens zijn studieperiode al op het idee van sparen voor vervroegd pensioen gekomen. Dus toen met de ‘echte’ banen het inkomen steeg zijn uitgaven niet (of nou ja, lang niet zoveel ?) verhoogd.

  Intussen buffer opgebouwd, huis gekocht en zonnepanelen gelegd. Binnenkort eens nadenken over meer beleggen of andere lange termijn plannen.

  In veel Amerikaanse blogs wordt aflossen (bv studieschuld of hypotheek) ook bij sparen geteld. Hoe denk jij hier over?
  Afhankelijk hiervan sparen wij nu 1/3 tot 1/2 van het netto inkomen.

 2. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Het aantal procent kan ik je niet geven, dat zou ik niet weten. En het verschilt maandelijks. Mijn inkomsten zijn elke maand weer anders, dus ik kijk gewoon naar hoeveel er binnen komt en aan de hand daarvan bepaal ik hoeveel er naar welke spaarrekening gaat. En ik spaar zoveel mogelijk! Zo weet ik nu al dat ik volgend jaar de extra verzekering (zorg v/d zorg) eruit gooi en dat mijn eigen risico net als dit jaar weer op het maximale zet. En daarnaast kan ik begin volgend jaar mijn telefoon abonnement (sim only) weer aanpassen, die wordt dan ook 1,52 per maand goedkoper! Zo blijft er weer meer geld over om te sparen! Dus daar heb ik nu al zin in!

 3. Cynthia Reply

  Als alleenstaande met een inkomen van € 1.800 vind ik de 10% sommige maanden al heel wat. De maandelijkse uitgaven gaan prima, maar die ‘extra’ jaarlijkse kosten (autoverzekering, opleiding, eigen risico, WOZ, nieuwe CV-ketel etc) maken meer sparen dit jaar best lastig.

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Cynthia, ik denk dat als je die 10% (meestal) haalt je het al super doet. En al heel wat beter dan veel andere mensen. Dus: wees trots op jezelf, zou ik zeggen.

 4. Sanne Reply

  Toch even een berichtje over de advertenties. Ik ben er helemaal niet tegen dat je die op je website hebt, heel slim natuurlijk. Maar de advertente helemaal bovenaan de pagina levert bij mij veel problemen met lezen op omdat als ik scroll naar beneden naar het artikel de pagina meerdere keren weer zelf terug scrollt naar de advertentie. Dat lijkt me niet helemaal handig. Ik weet niet of meer mensen hier last van hebben.

 5. Fred Reply

  Wij beleggen maandelijks 4.200 euro bij Meesman; 4.000 in een wereldwijd aandelenfonds, 100 in Europa en 100 in emerging markets.
  Daarnaast stoppen we maandelijks 250 in een risicovol Phoenix Fund van Hof Hoorneman dat belegt in leningen van bedrijven die schuldproblemen hebben. Hebben verder in 2012 55.000 euro ingelegd in een 10-jaars spaardeposito afgesloten tegen 4,6% rente.

 6. Paula Reply

  Mijn inkomen is ongeveer 2170,00.
  Daarvan spaarde ik 41%. Nu mijn buffer groot genoeg is, los ik met die 41% het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek af.

 7. Willeke Reply

  Wij betalen de ziektekostenverzekering aan het begin van het jaar en krijgen daar, even uit mijn hoofd, 5%korting op. Is snel verdiend!

 8. Mar Reply

  Ik spaar gemiddeld 47% van mijn inkomsten. Dat doe ik in mijn eentje. Wat heeft geholpen is niet meer uit gaan geven als je meer gaat verdienen maar dat bedrag extra te sparen, daar merk je namelijk niets van. Nog 30.000 euro hypotheek, dan ben ik hypotheekvrij, ik heb een buffer. Doel is eerder stoppen met werken, ben nu 53.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *