No Spend Weekend: Waarom? En dit is wat wij dan doen

Het weekend is mijn financiële valkuil. Dan ga ik graag uit eten, naar kringloopwinkels en dingen doen voor de kids, zodat ik zelf ook eens rust heb. Maar niet dit weekend. Wij houden No Spend Weekend.

Ik ben geen die-hard bezuiniger. Daar geloof ik niet in. Ik hang mijn theezakje na een dag soppen, niet te drogen zodat hij weer een dagje mee kan. Het internet staat vol met dit soort vrekken-tips. Mij teveel gedoe. Ik geloof dat dat onevenredig veel tijd kost in vergelijking met wat het opbrengt en ik wil, bovendien, graag thee drinken die ergens naar smaakt.

Lees ook: Het 52-weken-spaarplan 

Ik geloof wel in bewustwording van je uitgaven. Daar valt bij de meeste mensen, en ook bij ons, echt het meeste geld te winnen. Je weet vaak zelf wel waar je zwakke punten zitten. Bij mij dus bij entertainment buiten de deur. Even een hapje eten, borrelplankje nu we er toch zijn, dat soort dingen. In verband met werk (mijn man staat bijna iedere ochtend om vijf uur op) en school van onze oudste gebeuren dat soort dingen vooral in het weekend. Als ik enthousiast ben gaat er zo 200 euro doorheen in twee dagen. Dat vind ik eigenlijk belachelijk en het ook niet waard. Dus heb ik het soms nodig om een weekend te prikken waarin we geen geld uitgeven. Om weer even te voelen dat je het ook leuk kan hebben met elkaar zonder je pinpas stuk te slaan.

Dus houden we dit weekend No Spend Weekend. Dat betekent dat we tijdens het weekend geen geld uitgeven, behalve aan boodschappen (als die gedaan moeten worden.) Het gaat me niet eens zo zeer om de bezuiniging die dat oplevert, dan wel om weer even geconfronteerd te worden met hoe makkelijk wij in het weekend geld uitgeven. Even dit, even dat. Met net iets teveel gemak.

Dus wat staat er op het programma dit weekend? Genoeg opties. Lekker naar buiten, bos blijft hier favoriet. Verder hebben we een huis vol speelgoed en knutselmeuk dus kids hoeven zich niet te vervelen. Wij hebben nog genoeg boeken liggen en bakken valt hier altijd goed, al ben ik er een ramp in. Hieronder onze 15 favoriete things to do tijdens No Spend Weekend. Ik vind het voor de kinderen ook belangrijk, gewoon af en toe even niet de hort op. Laatst vroeg ik mijn zoontje: ‘Wat wil je doen vanmiddag?’ Toen antwoordde hij: ‘ Naar een restaurant.’ Oeps.

15 dingen die wij graag doen tijdens No Spend Weekend:

Met stip op nummer 1: Naar buiten. Zodra het kan zijn we buiten. In de tuin of lekker naar het bos of de kinderboerderij.

2. Opnieuw inrichten. Ja, zo’n type ben ik. Ik bekijk iedere kamer en ga schuiven met meubels. 

3. Verrassingswandeling maken. Met mijn man en/of de kids. Rechts waar we normaal links gaan en zo kom je nog eens waar je normaal niet zou komen.

4. Dansen. Gewoon thuis in de woonkamer. Met mijn kinderen samen op het Vliegerlied of alleen op foute nummers van Whitney Houston.

5. Tent bouwen! Favoriet van mijn kinderen. Men neme een paar stoelen, lakens erover en gegarandeerd de hele middag pret.

6. Dan kan ik eindelijk dat ene boek lezen waar ik al veel te lang mee wacht omdat ik er niet aan toe kom. Bijvoorbeeld deze boeken over geld.

7. Lekker lang bellen of Facetimen of Whatsappbellen, of hoe je het ook doet, met je zus, broer, of een vriend(in). Old school, net als vroeger. Zo gezellig!

8. Zelf popcorn maken. Beetje olie in de pan, mais erbij en poppen maar. Beetje zout en voila.

9. Disney-film kijken. Hoe leuk blijft dit? Voor jezelf en je kids.

10. Opruimen. Ja, ik word er (uiteindelijk) heel blij van. Je kledingkast uitmesten of die ene kast in de woonkamer. Muziekje aan. Ik ben er daarna nog dagenlang blij mee. Ik doe vandaag trouwens de keuken!

11. Check gratis activiteiten. Bij ons in de markt wordt van alles georganiseerd. Van marktjes tot feestjes. Er zijn gratis musea, er zijn kinderboerderijen. Ga dat zien.

12. Spelletjes. Wij hebben een houten bank vol met spelletjes die te weinig daglicht zien. Mooi om te doen tijden No Spend Weekend. E daar hoef je echt geen kinderen voor te hebben.

13. Tekenen. Ik word er heel rustig van. Ik print een kleurplaat voor mijn kids en een voor grote mensen voor mezelf. We zitten aan de grote eettafel en kletsen wat. Ook hier weer muziek erbij, want die staat hier eigenlijk altijd aan. 

14. Picknicken. Broodjes smeren, tomaatje en een komkommertje erbij, gevulde wraps. Het liefst gaan we naar een park met een groot kleed en een voetbal. Iedereen tevreden en blij en geen cent uitgegeven.

15. Ooit ga ik dit doen met mijn jongens: Geocaching. Moeten ze nog iets groter voor worden. Je zoekt met een GPS op je telefoon naar een soort schat. Lijkt me zo tof om met je kinderen te doen. Lekker buiten, toch een soort avontuur, 

Zo zie je maar: het weekend hoéft niet duur te zijn. En zonder te spenden ook helemaal niet saai!

7 Comments

 1. Bouk Reply

  Goed bezig! Wij gaan bijna nooit iets extra’s doen in de weekenden, nooit gedaan ook. We vermaken ons altijd wel, kids “chillen” hier of elders, wij beetje aanrommelen, stukje lopen, in huis bezig enz enz. En als we dan wel wat gaan doen, wordt er extra van genoten!! Doordeweeks hebben we het druk genoeg met school,werk,sport enzo dus weekends lekker kalm aan. Succes met jullie no spend weekend!!

 2. dertigermetkids Reply

  haha deels herkenbaar ???? hier ook behoefte aan rust, dus meestal maar 1 dag plannen en 1 dag thuis als dat lukt. (volgend weekend heel t weekend weg naar mn zusje dus dan niet: p) weekend ook veel huishouden inhalen wat doordeweeks niet lukt maar ook vaak wel weg idd, ook omdat ik thuis werk heel de week vaak behoefte aan weg willen. hoeft idd niet duur. vorige week plaswijckpark in rotterdam waar we een abbo hebben dus dat kostte alleen benzine (half u rijden) gratis parkeren, eigen eten en drinken mee, heerlijk!! dit weekend komen er misschien vrienden van mn man eten (of niet, weten ze nog niet :p) gister boodschappen gehaald, verder nog geen plannen. dus ook een goedkoop weekendje gok ik ????

  en soms idd spontaan uitjes.. man wil nog wel eens verzinnen om te gaan bowlen oid :p maar zolang t in t maandbudget valt maakt t me niet uit (200 euro in een weekend geven we nooit uit.. gaan niet uit eten met de kids oid of als we gaan is t happy italy daar ben je voor 40 euro wel klaar :p )

 3. Audrey Reply

  Geocaching is inderdaad superleuk! Je zou nu best al kunnen beginnen. Er zijn veel leuke multi’s die op kinderen zijn gericht, waarbij ze op verschillende plekken iets moeten zoeken. Bedien jij gewoon de GPS nog even tot ze wat groter zijn 🙂

 4. Inge Reply

  Dat geocachen is heel goed te combineren met het buitenzijn, een boswandeling, en schatzoeken is voor iedereen erg leuk! Geocaches zijn er voor iedere leeftijd…dus waarom wachten?

  1. Renee Lamboo Reply

   De grote bedragen spaar ik bij elkaar. Ik moet zeggen dat ons inkomen genoeg is om dat vrij makkelijk op te vangen. Je kunt jaarlijkse kosten door 12 delen en die bedragen maandelijks op je spaarrekening zetten. Dan ben je er ook!

 5. Mr. Groeigeld Reply

  Leuk vermaak hoeft vaak weinig te kosten. Wij zijn in het weekend veel buiten en houden van wat activiteit (wandelen, fietsen, kajakken).

  Succes dit weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+