pensioen, vervroegd pensioen, sparen, pensionering, vut, stoppen met werken, spaarpot, porterenee, elle loijens

“Ik spaar om op mijn 50e met pensioen te gaan”

Elle Loijens (31) spaart om op haar 50e met pensioen te gaan. Ze vertelt hoe ze dat aanpakt.

“Mijn moeder overleed toen ze 47 jaar oud was. Ik moest haar al veel te vroeg missen. Misschien speelde het op de achtergrond mee in mijn beslissing om eerder met pensioen te gaan. Haar dood liet me zien dat het leven opeens voorbij kan zijn. Een stuk eerder dan je zelf misschien denkt. Als ik zelf niets deed, zou mijn pensioen pas beginnen wanneer ik 71 jaar oud was. Een bizar idee. Ik zag mezelf niet met mijn grijze haren en oude heupen naar kantoor gaan. Als ik er dan nog was.. Ik wist dat ik het anders wilde, maar ik wist niet goed waar te beginnen.”

“Een jaar geleden ontmoette ik mijn vriend Nelson. In hem vond ik niet alleen mijn grote liefde maar ook een bondgenoot. Sommige stellen praten nooit over geld, wij hadden het er al snel over. We fantaseerden over de toekomst en hoe we die voor ons zagen. Hij zei dat hij wilde sparen om eerder met pensioen te gaan. Ik riep meteen: ‘Ik ook!’ Het idee groeide langzaam. We spraken er steeds vaker over en werden enthousiast. Op een dag sloegen we aan het rekenen. Wanneer zouden we dan met pensioen willen en wat ging dat kosten? We kozen voor een pensioenleeftijd van 50 jaar. Ik zag in mijn omgeving veel mensen van die leeftijd die klaar waren met werken, maar nog niet konden stoppen. Die moesten nog jaren door. In zo’n situatie wilden wij nooit komen.”

Lees ook:  Met 80.000 euro spaargeld maakte ik mijn droom waar

“We rekenden uit dat we samen zo’n 900.000 euro nodig hebben om ons doel te bereiken. Een gigantisch bedrag, maar we hebben nog veel tijd om het bij elkaar te sparen. We zijn nu een jaar bezig. Hoeveel we tot nu toe gespaard hebben houden we liever voor onszelf, maar het gaat goed. We hebben allebei een goede baan, dat maakt sparen makkelijker. Al ken ik ook genoeg mensen die beide salarissen iedere maand uitgeven. We zetten iedere maand nadat ons salaris gestort is, een groot deel op onze eigen spaarrekening. We hebben allebei een aparte spaarrekening en praten elkaar vaak bij. Hoeveel hebben we samen al? Dat vinden we leuk. We sparen niet alleen, maar beleggen ook, om zo meer rendement over ons spaargeld te krijgen. Zeker nu de spaarrente zo laag is.

“Sparen gaat voor ons vrij natuurlijk. We zijn gelukkig met wat we hebben. We voelen niet de behoefte om er veel meer bij te kopen. Mijn vader vindt het goed dat we dit plan hebben en ervoor gaan. Maar hij vraagt ook wel eens bezorgd of we niet vergeten te genieten. Natuurlijk zegt hij dat ook omdat mijn moeder zo jong overleed. ‘Je kunt morgen onder een bus lopen,’ waarschuwt hij ons dan. Zijn bezorgdheid is niet nodig. We genieten volop. We kijken echt niet alleen naar de toekomst, maar leven ook nu. Zo reizen we op dit moment door Nieuw-Zeeland. Er zijn ook mensen die 10 jaar lang alleen maar werken, om dat geld te gebruiken voor een vervroegd pensioen. Daar kiezen wij niet voor. Wat als je er na 9 jaar niet meer bent? Dan ben je nooit aan de beloning toe gekomen. Wij gaan voor nu leuk én later leuk. Die balans hebben we gevonden door onze vaste lasten laag te houden waardoor we geld overhouden om te sparen én te kunnen doen waar we écht gelukkig van worden.”

“Stel dat we allebei 80 jaar worden. Dan hebben we nadat we op ons vijftigste met pensioen gaan nog dertig jaar om te relaxen. Iemand zei eens: je gaat je nog vervelen. Dat geloof ik niet. Ik denk ook niet dat we helemaal stoppen met werken. Daarvoor vinden we het veel te leuk en hebben we teveel ideeën. Het gaat om de vrijheid om iedere dag te kunnen kiezen voor wat je leuk vindt. Niks meer hoeven doen van je baas of alleen voor het geld. Elke dag opstaan en kunnen kiezen voor plezier en geluk. Zo zie ik ons pensioen. Misschien zeg ik mijn baan wel op en ga als freelancer werken. Het kan ook dat ik parttime verder werk. Of, als ik het helemaal gehad heb, stop ik er helemaal mee. Die vrijheid, om alleen nog maar naar je eigen hart te hoeven luisteren, daar doen we allemaal het voor.”

Meer over Elle lezen? Check haar moneyblog www.financelle.nl

Share

16 Comments

 1. Kaspar Reply

  Leuk om te lezen. Maar zonder enige cijfers (en het is absoluut hun goed recht die lekker voor zich te houden hoor!) kan ik er niet veel mee…

  Mijn doel is voorlopig om op mijn feitelijke pensioenleeftijd te kunnen stoppen én het financieel dan goed genoeg voor elkaar te hebben dat ik tot het einde over centen me niet heel veel zorgen meer hoef te maken. Daarbij hou ik wel rekening met het feit dat de lasten tegen die tijd wel eens flink hoger kunnen uitvallen. Enerzijds door inflatie, anderzijds doordat het goed mogelijk is dat er dan extra medische kosten zijn en mogelijk enige ondersteuning of hulp nodig is.

  Had het daar laatst met iemand (op een forum) over die zelf heel veel verdiende (blijkbaar). Die gaf op dit scenario van mij aan dat hij er dan liever zelf een einde aan maakte. Vond ik tamelijk schokkend…. ja, ik heb financieel nog de nodige uitdagingen (en ja, soms daar heus wel eens een baaldag over). Maar zo erg? Nee, totaal niet! Ik kan ten minste wat opbouwen. Ook al gaat het langzaam en is er zeker geen garantie nog dat ik op mijn pensioenleeftijd daadwerkelijk kan stoppen met werken… Maar ik werk er hard aan. En daar haal ik op zichzelf ook weer voldoening uit. Afgelopen jaar bv. mijn spaardoel nét niet gehaald… Maar het scheelde weinig. Dus super blij mee! Successen vieren! Dit jaar het spaardoel weer wat hoger (Afgelopen jaar 3500 euro gespaard, dit jaar 6000 euro is de bedoeling).

 2. Tinus Reply

  Interessant om te lezen. Ja en dit kan. Beide een baan van rond de 70KEur op jaarbasis geeft precies 900KEur na 20 jaar. Namelijk 70KEur is netto +/- 45Keur. Leven van één inkomen, is dan ook geen straf en ruim te doen. En 20 * 45KEur (tweede inkomen) is 900Keur. En daar komen mogelijk nog rendementen bovenop.
  Veel succes en stug doorgaan.

  1. Elle Reply

   Klopt inderdaad, Tinus. Hier komt het ongeveer op neer. Al zijn onze salarissen (nog) niet allebei zo hoog, maar we leven ook van een stuk minder!

 3. Dianne Reply

  leuk artikel om te lezen.

  Alleen vind ik 900k echt bizaaar veel geld.. Een bedrag dat ik met 3 kids en 2 hele normale banen never nooit niet zou redden haha.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dianne, misschien is 900.000 euro een bedrag dat je boven het hoofd gaat. Snap ik best. Maar reken eens uit: als het je lukt van één salaris te leven en de ander te sparen, hoeveel je dan in 20 jaar bij elkaar kunt harken (als je ook een beetje rendement maakt.) Laat je niet demotiveren door de grootte van het geldbedrag maar vraag je eens af wat voor jou haalbaar is. Toch?

  2. V. Reply

   Dat was mijn reactie ook in eerste instantie, met het gevoel van “jeetje, dan moet je allebei wel erg goed verdienen” (en meteen het bijbehorende groene monster, van jemig, hoe kan het toch dat ik met mijn universitaire opleiding niet goed genoeg verdien daarvoor).

   Maarrr als je het eens doorrekent zoals Renee voorstelt, dan valt het me erg mee.
   Wij hebben ook 3 kinderen en allebei een bescheiden inkomen (1500 netto), maar zelfs met een bedrag van 1500 netto elke maand voor de komende 20 jaar, en een rendement van 4%, kom je richting de 600.000 euro. En omdat dat dan betekent dat je van die andere 1500 kunt leven (dat lukt ons nog niet hoor, haha), dan zou dat ook wel ongeveer genoeg zijn om de rest van je leven mee uit te zingen.

 4. Ria de Wit Reply

  Idd klinkt leuk maar je heb een rekenvoorbeeld nodig om te kijken of zo iets kan lukken. Ook bij ons gekozen voor de mogelijkheid om eerder te stoppen. Maar gekozen de lasten van wonen te verminderen door extra af te lossen, zonnenpanelen ed.Nu zijn de woonlasten inclusief belastingen en energie nog geen 250 euro. Daarnaast extra sparen per maand, tegelijkertijd geef je dan ook minder uit. Partner is nu met vervroegd pensioen, ik nog niet om de eenvoudige reden nog niet haalbaar, je moet immers ook rekeninghouden met de geld ontwaarding.Dit vind ik een lastige. Aan het doorrekenen geweest we hebben minimaal 2000 euro per maand nodig……….als we de auto’s wegdoen en de leefstijl aanpassen. Maar voor de toekomst is dit onduidelijk ouder worden kost geld, alleen al door de extra kosten die je krijgt. Dit betekend dat er minimaal 24000 per jaar nodig is gedurende ? jaren, want het is nog niet bekend wanneer je met pensioen kan. Ik ben 60 reken even door dan is dat minimaal 168000 euro en waarschijnlijk als de leeftijd nog hoger wordt 200000 euro. Dus nog verder sparen.

 5. Peter Reply

  Leek artikel, maar wel jammer van die rabobanklink in het artikel. Het maakt dat ik je blog niet meer geloofwaardig vindt. Het is net zoiets als een blog over gezondheid en dan strategish geplaatste snickers reclames tussen de artikels. Die rabobank vreet namelijk al je rendementen op met hun kosten. Zo wil je jezelf toch niet profileren??

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Beste Peter, dank voor je bericht. Je hebt natuurlijk recht op je mening. Commerciele samenwerkingen maken mogelijk dat PorteRenee uberhaupt bestaat.

 6. Joris Reply

  Met 900k 30 jaar lang leven met 2 personen… Da’s 30k per jaar. Lijkt me niet al te riant. Vergeet de inflatie niet.

  1. Elle Reply

   Hi Joris! Op mijn blog ga ik hier uitgebreider op in. Kort gezegd worden inflatie en belastingen opgevangen door beleggingsrendement en vanaf pensioendatum AOW en bedrijfspensioen. Overigens vind ik 30k best riant als je geen hypotheek meer hebt. Voel je vrij om contact op te nemen als je vragen hebt! Groet, FinancElle

 7. Jack Reply

  Hi elle

  Heel ga gaaf plan. Klinkt bijna als de onze. Wij zijn 6 jaar geleden naar australia gegaan. Zijn een 1 inkomen gezin (inkomen wel 100,000+) en nu al 116,000 vermogen opgebouwd. Doel is financiele onafhangklijkheid 10-13 jaar dan zijn we 42-45

 8. Jansen , Chris Reply

  Natuurlijk money matters, geld bepaalt ook een gedeelte van de gezondheid. Hard werken is de key, nee ik ben geen rijk mens, maar relatief welvarend, Ik ben met 52 met vervroegd pensioen gegaan (op eigen kapitaal (waarschjinlijk te vroeg maar wie kan in de toekomst kijken).
  Ik geloof helemaal niet in beleggins firma’s. Beter door “shareplans”, mijn werkgever is vriendelijk geweest en door de paar honderd duizend ben ik in de situatie dat ik consultant kan zijn en comfortabel kan leven, (alcohol en roken included).

  Wat mij frustreert is dat aanbieders van vermogens beheer veel kosten nemen (direct en vooral ook indirect). (Voor mij dus geen sprake van).

  Ik zorg voor mij zelf en acteer als consultant als er iets extra nodif is.

  Belastingen zijn heel belanfrijk, maar we hebben internet en ook nog hersenen.

  Veel mensen hebben gespaard maar hebben geen idee wat het leven kost (2% TER (in praktijk nog meer) betekent in de praktijk meer dan 50% van vermogen over 10 jaar periode (FX margins, broker commissions, eigen effort)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *