Het spaardoel van Manon: ‘Ik wil cash een huis voor mijn toekomstige gezin kopen’

Manon emigreerde naar Berlijn. Ze spaart er als een gek om ooit een groot huis op het Duitse platteland te kunnen kopen. Ze is 33 jaar en heeft van haar doelbedrag al een flink deel bij elkaar gesprokkeld. Ze vertelt op PorteRenee over haar spaardoel en hoe ze dat doel gaat bereiken.

Wie: Manon de Heus (33)
Waar: Berlijn
Werk: Freelance journalist/tekstschrijver
Spaart voor: Familiehuis op het Duitse platteland

Kost: €150.000
Heeft al: 65.000

Een familiehuis, da’s geen klein spaardoel. Maar vertel eens. Waarom Duitsland?
Ik ben geboren in Duitsland. Mijn moeder is Duitse. Op mijn achtste verhuisden we naar Nederland. Hoewel ik Nederland een fijn land vind, voelde ik me niet écht thuis. Ik heb veel gereisd en woonde twee jaar in Amerika. Toch bleef ik me rusteloos voelen en had de behoefte me te settelen. Het werd Berlijn. Hier voel ik me goed. Het klopt gewoon. Ik wil hier nooit meer weg. Dit is plek waar mijn familiehuis komt.

Je hebt al € 65.000 gespaard. Een flink bedrag. Hoe doe je dat?

Ik ben freelancer en heb een relatief goed inkomen. Een jaar of vijf geleden merkte ik dat het met opdrachten goed ging. Mijn spaarrekening groeide en groeide. In één jaar tijd had ik € 10.000 op mijn rekening staan. Geld waar ik eigenlijk geen bestemming voor had. Mijn omgeving adviseerde me te investeren in een huis. Maar ik ben niet zo’n strategisch planner. Ik wil geen huis kopen om te verhuren of weer door te verkopen. Ik maak liever keuzes vanuit een echt levensgevoel. Zo’n typische Duits familiehuis op het platteland om met mijn toekomstige man en kinderen te wonen. Dat is wat ik wil. Nu leg ik al een paar jaar iedere maand €1000 apart.

Lees ook: Deze gratis tool helpt je sneller sparen

Jeetje, €1000,- Is dat haalbaar als freelancer, met toch een schommelend inkomen?

‘Als freelancer heb ik inderdaad een variabel inkomen. Maar ik heb het geluk dat ik een aantal opdrachtgevers heb waar ik maandelijks voor werk. Hierdoor is mijn inkomen toch enigszins vast. En regelmatig komen er grote opdrachten voorbij. Dat extra geld gaat ook naar mijn spaarrekening. Ik voel me bevoorrecht, hoor. Ik kom uit een middenstandsgezin en mijn ouders hebben er 40 jaar over gedaan om te sparen voor het bedrag dat ik nu al op mijn rekening heb.

En dan willen mensen natuurlijk weten: is er nog geld over om gewoon lekker te leven?
‘Zeker. Ik ben wat dat betreft een echte Hollander. Zorg altijd voor genoeg geld op mijn rekening. Dat geeft zekerheid, maar ook vrijheid. Als ik ooit een kindje krijg, dan wil ik bijvoorbeeld een jaar niet hoeven werken. En het fijne is dat Berlijn in vergelijking met andere Europese steden, zoals Amsterdam, echt goedkoper is. Ik woon in een heerlijk huis in het centrum van Berlijn. Voor €500 per maand! En ik ben geen big spender. Om me heen zie ik dat mensen continu alles willen optimaliseren. Leeftijdsgenoten die hun eerste huis alweer doorverkopen, veel geld uitgeven aan hippe kleding en design meubels. Ik heb daar niets mee. Ik vraag me dan echt af: voor wie doe je dat? Mijn tweedehands bankstel bijvoorbeeld is echt het mooiste van de wereld.’

Lees ook: Met 80.000 euro spaargeld maakte ik mijn droom waar

Je hebt een waanzinnige droom om voor te sparen. Wanneer is het zover, denk je?

Voor mij is het wanneer niet zo belangrijk. Het huis komt er wanneer het past bij mijn leven. Maar zodra ik grens van €100.000 behaald heb, ga ik zeker rondkijken.’

8 Comments

 1. Brenda Reply

  Hoi Manon, ik heb ook lang in Berlijn gewoond (mijn man is Berliner) en nu wonen we alweer een paar jaar in Antwerpen. Ik heb 2 kinderen. Ik had van vrienden en familie gehoord dat de prijzen in Berlijn toch heel snel omhoog aan het gaan zijn… klopt dat dan niet? Mijn droom is ook in de ‘Speckgürtel’ (Brandenburg ofzo) te gaan wonen. Ik wens je veel succes, mach’s jut 😉 !

 2. Eva Reply

  Wat cool zeg! Mooi dat je zo helder je wens concreet hebt gemaakt en daarnaar handekt. Doelsparen geeft rust en vrijheid uiteindelijk. Ik en mijn man sparen voor twee dingen. Een mooi huisje voor in de tuin dat we willen verhuren (fundering en riool hebben we al aangelegd recentelijk). Verhuren als airb&b of aan mensen die daar een cursus willen geven bijvoorbeeld. Daarnaast sparen we ooit een appartement te kopen om te verhuren. De consequentie is dat we andere uitgaven bewust niet doen, zoals ver op vakantie. We gaan altijd goedkoop in Nederland en van uiteten gaan, dure gadgets / telefoons of dure auto’s houden we ook niet. Met tijd en geduld vind je op marktplaats vaak wat je nodig hebt.

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wauw zo knap al die 65.000! Maar wel chill ook dat je dat kunt doen omdat je zo’n goed inkomen hebt! Lucky you! Hier gaat het lang niet zo hard het sparen, maar alle beetjes helpen zeg ik altijd 😉

 4. nicole Reply

  Wat een leuke en concrete droom! Als ik die bedragen zo zie, dan lijkt me dat ook echt wel haalbaar! Het lijkt me heerlijk om geen hypotheek te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+