In 8 stappen een spaardoel dat je écht haalt

De eerste stap is een goed plan. Bij sparen geldt dat zeker. In acht stappen help ik je naar een spaardoel dat je maar niet loslaat en dat je dus écht gaat halen.

Het was hier in huis tijd voor nieuwe spaardoelen. We spaarden wel, maar de motivatie was een beetje weggezakt. Dat betekent bij ons: veel te vaak uit eten. Dat kwam ook doordat ik financieel gekke maanden achter de rug heb. Veel investeren, tijd en geld, en het duurt nog even voordat ik de vruchten daarvan kan plukken. Dus slonk de spaarrekening alleen maar. Nou, als ik iets demotiverend vind. Sommige mensen worden daar juist zuiniger van, om de schade te beperken. Ik zit zo krom in elkaar dat ik dan juist ga spenden. De mens en geld: het is een gekke combinatie.

Lees ook: Hoeveel % sparen? In 8 stappen naar een hoger spaarpercentage

Tijd om hó en stop te zeggen. Klaar met al die gekkigheid. We gaan weer wat opbouwen. Het eerste wat ik dan doe is mijn Excel-sheetjes erbij pakken. Ik heb er één waarin alle vaste lasten op een rijtje staan. Die werkte ik bij. Er was nogal wat veranderd de laatste tijd. Hypotheekbedrag omlaag door aflossingen, kantoor buitenshuis gehuurd, kinderopvang iets omhoog. Dat soort dingen. In het andere bestandje maakte ik een overzicht van onze actuele inkomsten. Ook dat verandert hier vaak. Wat mij betreft is het altijd een ongeveer-bedrag. Iedere maand is het anders wat hier binnenkomt. Mijn man werkt sinds kort niet alleen meer als radiopresentator maar ook als nieuwslezer. Die extra inkomsten kwamen erbij. Ik schat de inkomsten bewust laag. Dan kan het alleen maar meevallen.

En dan is het een kwestie van inkomsten-uitgaven= wat er daarna over is. Daar trok ik een bedrag vanaf voor onvoorziene en variabele kosten. Denk: kapper, kleding, cadeautjes, etc. Ook dat bedrag is best pittig, want bij ons gaat er toch nog een flink bedrag naar dat soort uitgaven. Het lijkt of onze kinderen iedere seizoen uit hun kleren én schoenen gegroeid zijn, hier in huis. Toen stond het magische bedrag op papier. Het bedrag dat wij over houden, wanneer we ons aan dit lijstje houden. Iedere keer verbaas ik me weer over dat bedrag. Dat dat best hoog is. Dat een heel lekker spaarbedrag zou zijn als we het ook écht iedere maand wegzetten.

Lees ook: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op

Ik denk dat meer mensen die hier meelezen (zeker tweeverdieners) onder die streep best een leuk bedrag overhouden. Wanneer ik dat bedrag zie, denk ik: we zouden gek zijn als we dat iedere maand uit zouden geven aan onzin. Dat het iedere maand allemaal opgaat. Zeker wanneer ik speels met dat bedrag ga rekenen. Zo dromen wij stiekem van een eigen appartementje in Antwerpen. Voor de verhuur en af en toe voor onszelf. Een bescheiden appartement begint bij 150.000 euro. Hoelang zouden we moeten sparen om dat te realiseren? Hoe lang zouden we moeten sparen om ons huis volledig af te lossen? Hoelang moeten we dat bedrag trouw wegzetten om de hele zomer met het hele gezin naar Thailand te kunnen? Maar ook saaiere doelen: hoe lang moeten we dat sparen om een fijn pensioen voor onszelf te realiseren?Natuurlijk: het kan ook dat het bedrag onder de streep tegenvalt. Dat je denkt: als we dat wegzetten schiet dat sparen toch niet op? Denk vooral niet zo. Iedere gespaarde euro is er één. Ik begon ook ooit met 50 euro per maand. Vergeet niet: het sparen motiveert je ook om meer inkomen te genereren en minder geld uit te geven. Als je echt enthousiast bent, zul je merken dat je de behoefte krijgt om kosten te verlagen, bijvoorbeeld. Je gaat verzekeringen vergelijken: waar kan het net zo goed en goedkoper? Waarom betaal ik eigenlijk iedere maand vijftig euro voor mijn telefoon terwijl dat sim-only voor een tientje kan? Dat soort dingen. Duik erin en zie hoeveel voordeel het je op kan leveren. Dan groeit je spaarbedag ook.

Handige plek om deze tarieven allemaal te vergelijken? Check dan PriceWise. Zo uitgezocht en het bespaart je écht iedere maand geld. 

Lees ook: De piramide die je een hoop geld gaat besparen

We zijn nog niet helemaal klaar met ons nieuwe spaarplan. We moeten van al deze prachtige potentiële doelen nog één doel kiezen. Dat betekent niet dat we ons geld ook echt daaraan uit moeten geven. Het is meer een psychologisch spelletje. Stel, we kiezen voor Thailand. Dan kunnen we denken aan palmbomen, dan voelen we de zee zachtjes langs onze voeten gaan, dan visualiseer ik hoe onze kleine kinderen over het strand rennen. De kracht van de verbeelding. Daar geloof ik echt in. Als je het je zo levendig mogelijk voor kunt stellen, dan gaat het lukken. Dan blijft je motivatie hoog en je hand dus op de knip (qua onnodige uitgaven dan).

Ik heb het al eens vaker verteld hier. Bij ieder spaardoel hoort voor ons een tekening. Bij Thailand zou dat een palmboom kunnen zijn. Stel die reis kost 7.000 euro (ik roep maar wat) dan maken we 70 vakjes die allemaal 100 euro voorstellen. Bij iedere 100 euro die je gespaard hebt, kleur je een vakje in je lievelingskleur. De tekening hang je op de trapkast of op je koelkast, of een andere plek waar je ‘m iedere dag ziet hangen. Die palmboom kleurt steeds verder in en jij weet: onze droom wordt langzaam werkelijkheid. Afgelopen week kreeg ik een berichtjes van lezeres Ellen, hier op PorteRenee. Zij had een mooie alternatief voor de tekening. Op de rommelmarkt had ze Ministeck gekocht (weet je nog uit de jaren ’90?) en daarmee hield ze bij hoever ze was in haar spaardoel, het aflossen van haar hypotheek.

besparen, sparen, aflossen, spaardoel, spaardoelen, hulp sparen, porterenee

Zondag vind ik een mooie dag om spaardoelen te stellen. Dus ga ervoor, zou ik zeggen. Wat lekkers te eten en te drinken bij. Kids aan tafel die een puzzel maken of met de Lego spelen. Nog even op een rijtje hoe het werkt.
1. Maak een duidelijk overzicht maken van vaste lasten
2. Bepaal welk bedrag realistisch is voor overige kosten
3. Zet inkomsten op een rij
4. Reken uit. Inkomsten – alle kosten = over!
5. Stel een spaardoel (wat wil je bereiken?)
6. Reken uit hoeveel tijd het zou duren voor je dat doel bereikt als je het over-bedrag spaart
7. Voel je enthousiasme
8. Teken het. Ministeck het. Schilder het. Vouw het. Whatever. En hang het op je koelkast.
Een kind kan de was doen. En jij kunt op deze manier ook je spaardoel halen.

9 Comments

 1. K. Reply

  Nogal open deuren allemaal, maar daarmee niet minder nuttig!
  Alleen wat ik steevast mis in alle artikelen hier: soms valt het gewoon écht tegen… ook dat is belangrijk om in te zien en te relativeren. Want een artikel als dit is reuze inspirerend als het sparen zo kan lukken. Maar uitermate frustrerend wanneer je het allemaal al geprobeerd hebt maar het nog steeds niet opschieten.
  Zo heb ik een heel goed inkomen waar ik hard voor werk, maar ben eenverdiener… en daar is onze samenleving niet op berekend… dus betaal met mijn hoge inkomen voor alles de hoofdprijs (met name huur!), maar belasting voordeel of toeslagen? Vergeet het maar…. en een huis kopen? Daarvoor is eigen geld nodig! Dat is dus al 7 jaar mijn spaardoel. Ik hoop dat het over 2 jaar lukt. 9 jaren huur weg gegooid… maar ja. Zo werkt het nu. En pas dán kan ik gaan beginnen met sparen voor iets. Misschien die vakantie, of iets moois. Maar waarschijnlijk wordt het sparen voor het pensioen… puur om dan ook nog een beetje fatsoenlijk te kunnen leven. Niks extra’s… Ik spaar al mijn hele leven. Maar het levert onder de streep telkens niks op. Frustrerend… maar goed, ik had ook met schulden kunnen zitten! Dus klaag niet, maar het maakt het af en toe wel erg lastig de motivatie vast te blijven houden….

  1. Eva Reply

   Hoi K., ik snap wat jij bedoelt. Misschien kun je je huis af en toe verhuren via airb&b? En ga je in de tijd dat er mensen in je woning zijn naar familie of bekenden? Maak je er gelijk een leuk weekend van met hun en verdien je er ook nog wat aan. Succes in ieder geval met sparen en ik hoop dat je snel een eigen huis kan kopen!

  2. Renee Lamboo Reply

   Hi K., dat snap ik. Het is heus niet altijd makkelijk voor iedereen. In dit soort situaties loont creativiteit, denk ik. Zoals de meelezers hierboven ook zeggen. Je schrijft: het is frustrerend want het levert niks op. Dat sparen. Dat is toch echt niet waar. Je zegt dat je hoopt dat je over 2 jaar een huis kunt kopen met eigen geld. Daar maak ik uit op dat je dus wel al iets op hebt gebouwd. En vergeet niet: door te sparen heb je ook geen schulden hoeven maken wanneer het tegen zat. Als je niet zou sparen, zou je nu veel verder verwijderd zijn van je droom dan je nu bent.

   1. Kaspar Reply

    Dank voor de reacties en adviezen zijn altijd welkom (al gaat airbnb hem niet worden met kinderen en huisdieren + gaan mijn buren niet waarderen en de verhuurder vast ook niet).
    Creatief zijn gaat het allemaal niet versnellen. Alle creativiteit is al aangeboord ?

    Ik zeg niet dat het niks oplevert… sterker nog: ik zeg dat het wél wat oplevert (eigen huis over paar jaar en schuldenvrij). Maar het gaat zoooo traag en dat frustreert (9 jaar sparen voor eigen geld dat ik bij kopen woning dus direct weer kwijt ben… dan zit ik qua sparen dus weer terug op 0 (Maar wel eindelijk een huis waar ik ook thuis kan zijn en de mogelijkheid om vermogen op te gaan bouwen). Het is voor mij dus uitdagend. En soms frustrerend omdat ik ook eens voer iets leuks zou willen sparen ipv enkel leven en overleven…
    En dát mis ik op porterenee wel eens. De minder fraaie scenario’s (En dan bedoel ik met name ook van mensen die financieel echt klem zitten (Dat ben ik dus niet!). Mag van mij wel wat meer aandacht…. en ook hoe daar creatief mee om te gaan.

 2. T Reply

  Hoi Renee, ik reageer nooit op je berichten, maar lees ze allemaal, heerlijke site! Echter valt het me de laatste tijd op dat er best wat typ- en stijlfouten in je teksten verschijnen, zonde! Dus niet als kritiek, maar als aandachtspunt: misschien je tekst een keertje extra doorlezen? Verder: ga zo door, heel inspirerend!

  1. Renee Lamboo Reply

   Beste T,
   Je hebt helemaal gelijk. Ben er nog eens doorheen gelopen en kwam er inderdaad een paar tegen.
   Dank voor de opbouwende kritiek. Altijd welkom. En blijf vooral lekker meelezen.

 3. Helena Reply

  Hoi! Ik ben ook alleen, maar vind juist de artikelen op deze blog heel inspirerend. Zelf heb ik ook een excel-sheet dat alles omvat. Van jaarlijkse kosten tot wekelijkse, de hypotheek en mijn spaardoelen, alles overzichtelijk zodat ik er blij van wordt als ik de bedragen zie groeien of juist dalen. Daarnaast heb ik heel pontificaal midden in de woonkamer een tekening hangen voor mijn huidige spaardoel met vakjes van € 5,-. Dat ziet er misschien stom uit, maar het betekent wel dat ik veel makkelijker een vakje mag wegstrepen en het dus echt een sport voor me is om dit zo vaak mogelijk te doen. Het blijft dagelijks leven in plaats van maandelijks als het maar om zo’n klein bedragje gaat en dat is voor mij belangrijk. Zolang er niemand in mijn huishouden is die me op zijn tijd eens tegenhoudt qua financien, doet de tekening dat een beetje! x

  1. Renee Lamboo Reply

   Superleuk om te lezen, Helena. Of het er ‘stom’ uitziet, maakt niets uit. Je doel behalen is namelijk alles behalve stom 🙂

 4. Sandra Reply

  Ik heb veel geduld maar sparen heb je ook geduld voor nodig en ik merk dat ik daar moeilijk mee heb . Ik dacht eerst ik heb een hekel aan geld niemand in mijn omgeving heeft het over geld .
  Het is fijn om een buffer te hebben dat geeft rust maar dan verder sparen ook al heb je een doel langertermijn doel vind ik moeilijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+