In vijf stappen je spaarrente omhoog

Dat arme spaargeld van mij stond te verpieteren tegen bijna 0% rente. In vijf stappen werkte ik mijn weg naar meer spaarrente. En natuurlijk deel ik die stappen met jou. 

Voor mijn lievelingskrant (het FD) schreef ik een stappenplan. Om van die lullige 0,001% rente, naar een hoger rentepercentage voor je spaarcenten te komen. Mijn vader vertelde me laatst over tijden waarin je zo 8% spaarrente kreeg. Lekker, riep ik. Maar, zo zei hij meteen, dat betekende ook een hogere hypotheekrente. Daar had hij gelijk in. Ik hoor en lees de laatste tijd dat veel mensen zeggen: ik spaar niet meer. De spaarrente is te laag. Dus geven ze alles uit. Ik snap het, hoor. Die spaarrente motiveert niet echt. Toch, is rente ontvangen niet de belangrijkste reden om te sparen. Tenminste, niet voor mij. Ik doe het om een appeltje voor de dorst te hebben. Voor als het dak van mijn huis blijkt te lekken of ik opeens denk: ik móet er even een paar weken tussenuit. Dus, ja, natuurlijk is een lekkere spaarrente fijn. Maar als die wat lager ligt, stop ik echt niet opeens met sparen.

Anyway, ik had vijf stappen beloofd om je spaarrente te verhogen. Here we go:

Stap 1: vraag je af: waar ben ik eigenlijk mee bezig?
Zie in dat het nergens over gaat om 0,001% rente te krijgen. Dat kan echt hoger zijn. Nee, dat is niet ingewikkeld. Onderzoek van de Duitse financiële aanbieder Savedo wees uit dat 81% van de Nederlanders ontevreden is over zijn spaarrekening. En toch stappen ze amper over. Zonde!

Stap 2: bereken het verschil
Ja, de rente is overal laag. Dat betekent niet dat overstappen zinloos is. Snuffel eens rond en bereken het verschil. Niet alleen voor dit jaar maar voor alle jaren die nog gaan komen. Ook bij een verschil van een paar procentpunten is het de moeite waard. Je gooit toch ook geen briefje van 50 euro in de prullenbak ieder jaar? Nou dan. Nu verlies je ook geld.

Stap 3: krijg ik hier spijt van? Denk: IceSave
Wel blijven nadenken. Laat je niet verblinden door rentepercentages in Uzbekistan, bijvoorbeeld. Het buitenland is niet per definitie een slecht idee. Wij hebben bijvoorbeeld een tijdje bij Argenta gezeten in België. Daar hebben ze een gelijk garantiestelsel als in Nederland, met  €100.000 per rekeninghouder per bank ‘verzekerd.’ Net als in Nederland.

Stap 4: stoppen we nog wat in de kluis?
Heb je je geld voorlopig niet nodig? Dan kun je overwegen om het in een termijndeposito te stoppen. Dan krijg je een hogere rente, maar kun je dus niet bij je geld. Je kunt al een deposito openen met een looptijd van drie maanden. Des te langer je je geld laat staan, des te meer rente. Voor het artikel interviewde ik Roland Bieleveldt, voormalig beleggingsadviseur en tegenwoordig eigenaar van vergelijkingswebsites als vanspaarbankveranderen.nl en actuelerentestanden.nl. Hij zei hierover: ‘Als je voor deposito’s kiest, ga je echt verschil in rente merken. Stel, je haalt je spaargeld weg bij die bank met 0,001% rente en je zet het twee jaar vast bij LeasePlan Bank voor 0,5%. Dan krijg je zoveel meer rente. Dat is op iedere €10.000 per jaar €50 rente, ten opzichte van €1 bij je oude bank.’

Zelfs wanneer je overstapt van die grote bank waar je bij zit naar een online bank kun je flink vooruit gaan. Bijvoorbeeld van 0,001% naar 0,05. Lijkt verwaarloosbaar, maar het is wel 500 x zoveel.

Stap 5: blijf van je rente af!
Wil je echt rendement over je spaargeld? Dan moet je van je rente afblijven en die jaar op jaar mee laten groeien. Watte? Oké. Stel, je zet €10.000 spaargeld vast in een deposito tegen 1,1% rente, dan krijg je het eerste jaar €110 rente. Dat bedrag laat je staan en groeit het jaar erop weer mee. Als de rente gelijk blijft krijg je het jaar erop over die rente (€110) weer 1,1% rente. Dat gaat zo maar door. Na twintig jaar heb je geen €10.000 meer maar €12.446. Had je de rente steeds opgenomen (en ergens anders neergezet) dan was het bedrag­ uitgekomen op €12.200. Bij grotere bedragen is het verschil nog groter!

Go for it. Je spaarcenten verdienen (wat meer) rente!

5 Comments

 1. D Reply

  “Na twintig jaar heb je geen €10.000 meer maar €12.446. Had je de rente steeds opgenomen dan was het bedrag­ uitgekomen op €12.200. Bij grotere bedragen is het verschil nog groter!”

  Huh….? die snap ik niet.
  Als je 10K neerzet, en de rente steeds opneemt, dan groeit er toch niets, en blijft er toch gewoon 10K op de rekening staan?

 2. Sebeno Reply

  Sparen is voor mij hetzelfde als uitgeven aan de vaste lasten. Om de zoveel tijd ga ik de spaarrekeningen langs en kijk ik waar ik het beste “waar” voor mijn geld krijg. Daar waar ik switch van verzekeringsmaatschappij, omdat het goedkoper is. Daar switch ik ook van spaar bank.

  Inmiddels is het in ieder geval voor mij een super systeem.
  Mijn gewone rekening van de rabo, met een acute buffer a 500 euro op die spaarrekening. ik krijg inderdaad amper wat rente op maar ik kan er wel direct bij.
  Omdat de sns (gratis )rekening van die handige spaarpotten heeft heb ik daar mijn termijn sparen. iets wat ik binnen enkele maanden /jaar nodig ga hebben. Zoals bv mijn anwb, wat ik per jaar betaal. Dit à 0,10%rente.
  Mijn “zes maanden “uitzing buffer wat ik nog aan het opbouwen staat bij lease plan. à 0,35%,
  Hiervan zou ik ook ieder moment aan moeten kunnen komen mocht het nodig zijn.

  Dan het lange termijn sparen. Snap je het nog allemaal?
  Over 10 jaar loopt mijn spaar/beleggings hypotheek af. Er wordt een gegarandeerd bedrag daardoor afgelost. mocht het meer zijn dan heb ik geluk, blijft het hier bij dan wil ik graag de rest gewoon zo kunnen aflossen.
  Hiervoor heb ik een spaarplan á 2%
  Hier wil ik dus absoluut niet aankomen.

  Ondanks dat ik geen zzp-er ben spaar ik voor mijn pensioen, ik wil graag de vrijheid kunnen creëren om eerder te stoppen met werken. vind ik het nog leuk als ik 60 ben dan ga ik nog door. heb ik echt de sch**t ervan of gaat het lichamelijke niet meer wil ik kunnen stoppen.

  Omdat ik maandelijks extra aflos, betaal ik minder aan rente. het geld wat ik minder betaal gaat deze rekening op. Mijn hypotheek rente na belasting terug gave is even groot als de rente op deze rekening namelijk 2,75 %.
  Zo zorgt echt een afgelost huis voor een pre pensioen .

  Tja, het is gelijk een heel systeem maar voor mij werkt het.
  Ik kan ook gaan beleggen maar vindt het geen geld wat ik “over “heb. Dus wil dat risico niet lopen.
  Lekker ouderwets sparen voelt voor mij prettig en overzichtelijk aan.

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Sparen moet je ook niet doen voor de rente (mijn mening) maar voor zekerheid en om geld te hebben in geval van nood. Dat je daar rente over krijgt is mooi meegenomen (ook al is dat op moment niet veel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *