Janke: “Door koopzegels te sparen, kan ik volgend jaar naar Disneyland Parijs”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag legt ze uit hoe ze door koopzegels te sparen volgend jaar naar Disneyland kan.

Weet je het nog? Het artikel over koopzegels? Jullie reageerden er massaal op. Super trots was ik op zoveel reacties op mijn eerste stuk voor PorteRenee. Maar los daarvan zegt het ook iets over het enthousiasme van ons allemaal over deze rendementen. De gemiddelde spaarrente ligt nu rond de 0,015%. Niet iets om heel enthousiast over te worden. Zegels sparen bij je supermarkt levert je minimaal 4% op.

Dus ik was om. Aan de koopzegels dus. Ik spaar de zegels van de Albert Heijn. De Plus biedt het hoogste rendement, maar die heb ik niet in de buurt. Dus neem ik genoegen met het rendement van 6,1% van de Appie. Gemiddeld genomen kosten mijn weekboodschappen ongeveer €100,-. Dan reken ik dus €110,- af en ga met 100 zegels naar huis. Plakken maar. Ik zou nog wel graag willen voorstellen dat ze zelfklevend worden, want dat gelik vind ik wel een groot minpunt. Maar we doen het er maar mee.


Dat sparen op deze manier gaat best hard. Ondertussen heb ik 4,5 spaarboekje bij elkaar gespaard. Laten we voor het gemak even van 5 boekjes uit gaan. Omdat je per boekje €49,- aan zegels betaalt en er dan €52,- voor terugkrijgt heb ik dus al €15,- verdiend. Dat is meer dan mijn bank me uitkeert over dit bedrag.Lees ook: Overstappen leverde me 1.000 euro per jaar

Maar dat is voor mij niet het enige voordeel. De volle spaarzegelboekjes laat ik voorlopig nog in mijn kast liggen. Er ligt namelijk geen €15,- in mijn kast, maar €260,-. De totale waarde van de boekjes. Een soort stiekeme spaarpot. Als ik in op deze manier door spaar tot aan de zomervakantie, dan heb ik toch zomaar €520,- in de kast liggen. Voor leuke dingen tijdens de vakantie. Misschien moet ik dan toch een kluisje overwegen in plaats van een kast. Want het is toch stiekem veel geld geworden op deze manier.

Geld wat ik misschien anders niet gespaard zou hebben. Geld wat ik opgenomen heb in mijn boodschappenbudget, dus gedurende de maand ook niet mis. Nou was ik al enthousiast over deze rendementen, maar mijn enthousiasme wordt op deze manier alleen maar groter. Omdat het sparen niet via mijn bank loopt, koppel ik er ook een heel ander doel aan. Een stiekem doel, los van buffers, hypotheken aflossen en sparen voor de zomervakantie. Een heel speciaal uitje.

Mijn zoon wil namelijk al heel lang heel graag naar Disneyland Parijs. Vrij duur wel. Maar als ik door spaar met mijn zegels, dan kunnen we volgend jaar de kerstparade gaan bekijken. In Disneyland. Met zijn held Donald Duck. En dat allemaal door de koopzegels. Mijn stiekeme spaarpot. Ik ben zo blij dat ik hem dat kan geven. Dit is nu precies waarom ik anders om wilde gaan met mijn geld. Om alle dingen die het opeens mogelijk maakt. Hoera!

Hoe ga jij om met het rendement van je spaarzegels? Waar gebruik jij het voor? Ik ben heel benieuwd.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.