koopzegels disneyland

Janke: “Door koopzegels te sparen, kan ik volgend jaar naar Disneyland Parijs”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag legt ze uit hoe ze door koopzegels te sparen volgend jaar naar Disneyland kan.

Weet je het nog? Het artikel over koopzegels? Jullie reageerden er massaal op. Super trots was ik op zoveel reacties op mijn eerste stuk voor PorteRenee. Maar los daarvan zegt het ook iets over het enthousiasme van ons allemaal over deze rendementen. De gemiddelde spaarrente ligt nu rond de 0,015%. Niet iets om heel enthousiast over te worden. Zegels sparen bij je supermarkt levert je minimaal 4% op.

Dus ik was om. Aan de koopzegels dus. Ik spaar de zegels van de Albert Heijn. De Plus biedt het hoogste rendement, maar die heb ik niet in de buurt. Dus neem ik genoegen met het rendement van 6,1% van de Appie. Gemiddeld genomen kosten mijn weekboodschappen ongeveer €100,-. Dan reken ik dus €110,- af en ga met 100 zegels naar huis. Plakken maar. Ik zou nog wel graag willen voorstellen dat ze zelfklevend worden, want dat gelik vind ik wel een groot minpunt. Maar we doen het er maar mee.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven


Dat sparen op deze manier gaat best hard. Ondertussen heb ik 4,5 spaarboekje bij elkaar gespaard. Laten we voor het gemak even van 5 boekjes uit gaan. Omdat je per boekje €49,- aan zegels betaalt en er dan €52,- voor terugkrijgt heb ik dus al €15,- verdiend. Dat is meer dan mijn bank me uitkeert over dit bedrag.

Lees ook: Overstappen leverde me 1.000 euro per jaar

Maar dat is voor mij niet het enige voordeel. De volle spaarzegelboekjes laat ik voorlopig nog in mijn kast liggen. Er ligt namelijk geen €15,- in mijn kast, maar €260,-. De totale waarde van de boekjes. Een soort stiekeme spaarpot. Als ik in op deze manier door spaar tot aan de zomervakantie, dan heb ik toch zomaar €520,- in de kast liggen. Voor leuke dingen tijdens de vakantie. Misschien moet ik dan toch een kluisje overwegen in plaats van een kast. Want het is toch stiekem veel geld geworden op deze manier.

Geld wat ik misschien anders niet gespaard zou hebben. Geld wat ik opgenomen heb in mijn boodschappenbudget, dus gedurende de maand ook niet mis. Nou was ik al enthousiast over deze rendementen, maar mijn enthousiasme wordt op deze manier alleen maar groter. Omdat het sparen niet via mijn bank loopt, koppel ik er ook een heel ander doel aan. Een stiekem doel, los van buffers, hypotheken aflossen en sparen voor de zomervakantie. Een heel speciaal uitje.

Mijn zoon wil namelijk al heel lang heel graag naar Disneyland Parijs. Vrij duur wel. Maar als ik door spaar met mijn zegels, dan kunnen we volgend jaar de kerstparade gaan bekijken. In Disneyland. Met zijn held Donald Duck. En dat allemaal door de koopzegels. Mijn stiekeme spaarpot. Ik ben zo blij dat ik hem dat kan geven. Dit is nu precies waarom ik anders om wilde gaan met mijn geld. Om alle dingen die het opeens mogelijk maakt. Hoera!

Hoe ga jij om met het rendement van je spaarzegels? Waar gebruik jij het voor? Ik ben heel benieuwd.

Share

27 Comments

 1. Bieke Reply

  gelik… ik sta aan het aanrecht laat een heel klein beetje water in spoelbak lopen.. en maak daar mijn zegels mee nat en plak ze op.
  Ik spaar op van een week boodschappen en plak dan in 1 keer alles wat ik heb (verschillende winkels)

  1. Ingrid Reply

   Grappig.
   Wij deden vroeger altijd een nat doekje op een schoteltje en depte de zegeltjes daar op en plakte ze vervolgens in het boekje.

 2. Stephanie Reply

  Een sponsje vochtig maken, goed uitknijpen. En dan de zegels erop drukken.

  Dat is echt de makkelijkste manier 🙂 Ik heb op die manier honderden postzegs geplakt vroeger op werk, toen perongeluk de verkeerde zegels besteld waren haha

  Maar ik spaar nog steeds geen koopzegels.. Luiheid denk ik 🙂

 3. Mariëlle Reply

  Ik laat een vol boekje meteen uitbetalen en betaal er dan de schoonmaakster van 🙂 Ze vinden het bij de supermarkt waarschijnlijk niet heel leuk als je in één keer 10 boekjes komt inleveren, meestal hebben ze niet zoveel geld in de kassa’s (behalve bij de Plus natuurlijk, omdat een boekje daar niet zoveel waard is).

  Enne, ik gebruik lijmstiften. Kost bij de HEMA €1 en daar doe ik, wat zal het zijn, 1,5 jaar mee? In ieder geval lang genoeg om de kosten er ruimschoots uit te halen 🙂

 4. Erik Reply

  Leuk vooruitzicht om naar Disneyland Parijs te gaan. Iig alvast veel plezier.

  Ik wil echter wel wat kanttekeningen plaatsen bij dit soort koopzegels:
  – ‘Geld wat ik misschien anders niet gespaard zou hebben. Geld wat ik opgenomen heb in mijn boodschappenbudget, dus gedurende de maand ook niet mis.’ Je houdt jezelf hier wel mee voor de gek. Je geeft t geld wel uit en had t evt ook tijdelijk kunnen beleggen. Besef dan ook dat slechts 6% vd uitgave van het uitje jouw voordeel is, 94% betaal je toch echt helemaal zelf.
  – het percentage voordeel is mss wel erg leuk maar als je de boekjes wat te lang laat liggen gaat t jaarrendement ook omlaag. De effectieve jaarrente is ook nog afhankelijk van hoe snel je n boekje vol hebt.
  – De zegels zijn direct gekoppeld aan de boodschappen, dus de verleiding om snel nog even wat extra te kopen is ook aanwezig.
  – Besef je wel heel goed dat je als je duizend euro wilt investeren in koopzegels om zestig euro rente op te strijken, je wél eerst tienduizend euro moet uitgeven aan boodschappen. Als je t zo bekijkt is dat best veel!
  – Het inplakken van een compleet boekje kost ook tijd. stel dat 1 boekje zo’n tien minuten kost, dan levert dat per uur ongeveer achttien euro op. Als ik werk verdien ik meer en dat inplakken kun je natuurlijk niet onder werktijd doen. Deze tijd kun je ook anders besteden: extra baan, blog onderhouden, artikel schrijven, huis schoonmaken, klusjes doen.
  – Om het allemaal nóg erger te maken, is Albert Heijn niet de goedkoopste supermarkt. Bij peilingen van de Consumentenbond liggen hun prijzen al jaren consequent iets boven het gemiddelde. Met een beetje pech geef je dus meer extra geld uit aan je boodschappen dan de koopzegels je opleveren.

  Ik ben dus geen voorstander van koopzegels. Je houdt jezelf indirect voor de gek en betaalt t grotendeels dus dan toch zelf. Mss t uitgaven patroon en gedrag aanpassen door bijv de boodschappen bij een goedkopere supermarkt kunnen halen en het geld dat je daarmee bespaart tijdelijk op n spaarrekening met die belabberde rente zetten (of als je t langer niet nodig denkt te hebben evt beleggen) of gewoon gedisciplineerd geld opzij zetten voor n uitje.

  Succes en toch veel plezier in Parijs. Het is echt verschrikkelijk leuk. Zeker met kleine kinderen. Die glunderende gezichtjes , emoties en reacties, echt onvergetelijk. Richt je dan trouwens ook eens op JA-weken. Dat scheelt echt enorm in de portemonnee.

  1. Mariëlle Reply

   Uiteraard zijn jouw kanttekeningen helemaal waar, echter (en nu spreek ik voor mezelf):
   – Ik koop letterlijk nooit iets extra’s voor de zegels. Als ik wat extra’s koop wat ik eigenlijk niet nodig had, dan komt dat omdat ik daar zin in had (bijvoorbeeld ijs of koekjes), maar ik doe het nooit voor m’n boekje. Ik ga ook nooit naar een specifieke winkel om m’n boekje vol te krijgen.
   – Inplakken kost echter amper tijd. Ik doe het meteen na de boodschappen, dat kost me misschien 1 minuut? Als je het omrekent naar een uurtarief levert het natuurlijk weinig geld op, maar dat geldt bijvoorbeeld voor enquêtes invullen voor geld net zo. Uiteindelijk is écht werken altijd veel lucratiever 🙂
   – En inderdaad, de AH mijd ik zelf ook zoveel mogelijk, behalve voor specifieke aanbiedingen. Maar als je altijd al bij de “koopzegelswinkels” koopt omdat je bijvoorbeeld geen Lidl in de buurt hebt of je daar niet alles kunt krijgen, dan moet je het écht niet laten. Bijna alle klanten voor mij zeggen ‘nee’ tegen koopzegels, dat snap ik niet. Met name dit punt is de reden dat ik ze wel koop.

  2. Erik Reply

   Het onderzoek van de consumentenbond neem ik altijd met een korrel zout. Albert Heijn kent het Hamsteren en zeer vaak de prijs 2 vóór 1. Ook hun eigen huismerk behoort tot de goedkoopste. Kwestie van uitgekiend boodschappen doen.

   Daarom laten wij de boodschappen van AH wekelijks bezorgen op di, wo of do. Kost € 96,00 per jaar maar het bespaart zoveel tijd en gemak. Altijd alles vers in huis en altijd alles op voorraad, daar waar je in de fysieke supermarkt nog wel eens mis grijpt.

   Afgelopen jaar zat er bij een nieuw jaar abonnement van AH als extraatje een jaar lang select van BOL.com. Altijd gratis bezorging van Bol, óók op zondag.

 5. Bouk Reply

  Wat een leuk doel zeg voor je koopzegels! Ongemerkt spaar je een best bedrag bij elkaar. Mijn moeder spaart ze van de appie en jumbo. En dan eens in de zoveel tijd levert ze ze in. Ze informeert wel eerst even wanneer het voor hun het beste uitkomt, als ze bijvoorbeeld 20 boekjes in 1 keer wil inleveren, dan houden ze er rekening mee.
  Ik spaar zelf geen koopzegels.

 6. Imelda Reply

  wij namen afgelopen kerstvakantie 10 boekjes mee naar Berlijn. Zó leuk! Ik spaar eigenlijk bij alle supermarkten waar wij wel eens komen. Dat gaat heel langzaam, want mijn hoofdboodschappen doe ik bij de Aldi en/of de Lidl, maar het is gewoon geinig,, dat stiekeme sparen. In het begin voelde ik me redelijk oud en uiig met m’n zegeltjes, maar nu omhels ik de truttigheid 🙂

 7. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Hier doen ze al moeilijk over 1 boekje inleveren.. Dus als ik wil inleveren ga ik altijd naar een groot filiaal waar ze niet zo moeilijk doen. Ik wil het meteen kunnen inleveren wanneer hij vol is. En dan leg ik zelf dat geld apart voor een doel wat op dat moment voor mij het beste uitkomt. Leuk dat je ervan naar Euro Disney gaat!! Loooove Disney!!

  1. anja Reply

   Wat een onvriendelijke toon. Verplaats je eens in de winkel-medewerkers. Als jij een boekje komt inleveren bij AH moeten ze 52 euro contant geld in huis hebben. Als 30 klanten dat op 1 dag doen, moeten ze dus 1560 euro in de kluis hebben liggen, alleen maar om die boekjes uit te betalen. En aangezien een heel groot percentage van de klanten betaalt met de pin, zijn ze genoodzaakt om contant geld te bestellen (waarvoor ze moeten betalen), alleen maar om die boekjes uit te betalen.
   Janke, het is je misschien al wel duidelijk maar doe een winkel het niet aan dat jij in 1 keer 30 of 40 boekjes komt inleveren. Lever gewoon steeds een vol boekje in, en leg het geld apart. Trouwens, hoe lang denk je dat je bij de balie staat, als er 40 boekjes moeten worden gecontroleerd, of ze echt zijn volgeplakt, en er vervolgens ook nog eens geld uit de kluis moet worden gehaald? Ik kan me goed indenken dat een filiaal een limiet stelt aan hoeveel boekjes je per keer kunt inleveren.
   Je spaardoel is leuk (al betaal je het natuurlijk bijna helemaal zelf, zoals hier al eerder werd geschreven, want 49 van de 52 euro heb je eerst al uitgegeven).

   1. Richard Tauw Reply

    Hoi Anna, AH kiest er zelf voor om deze actie op te richten. En ze zouden er eigenlijk ook voor kunnen kiezen dat je het bedrag naar je rekening toe kan laten pinnen in plaats van contant. Het zou wel makkelijker zijn. Maar goed dat is hun eigen keuze. Snap Maris haar reactie wel. Eerst de klant lekker maken en dan niet thuis willen geven. En wat een gedoe met dat contant geld. En nu is hun klant opeens de boosdoener? Wat een onzin zeg.

 8. H. Reply

  Bij ons filiaal staat aangegeven dat er maximaal 3 boekjes per keer mogen worden ingeleverd. Bij meer boekjes moet er van tevoren telefonisch contact zijn geweest om dit te melden.
  In mijn naïviteit heb ik altijd gedacht dat dat overal zo was.
  Erg leuk doel trouwens.

 9. Mimi Reply

  Mijn ouders hebben een groot gezin en doen in het dorp boodschappen bij de plus. Mijn moeder levert ze in als ze er 100 (!) heeft. Ze belt uiteraard van te voren en spreken dan af wanneer het kan. Ze vinden het overigens nooit een probleem.

  1. anja Reply

   Logisch, jouw moeder belt ze keurig van te voren op en spreekt af wanneer de Plus het geld klaar heeft liggen, dat doet ze heel netjes!

   1. Richard Tauw Reply

    Wat een ouderwetse gedachte zeg met dat contact geld. Dat doet de supermarkt zichzelf aan. Niet de klant hoor. Retourpinnen kan ook maar dat willen ze niet. Het is eerde onklantvriendelijk en zeer ouderwets dat je moet bellen van te voren.

 10. F Reply

  Kunnen de supermarkten het geld van die boekjes niet retourpinnen? De boodschappen worden toch vaak ook gepind? Waarom zou dat omgekeerd niet kunnen? Is eigenlijk wel ouderwets als dat niet zou kunnen en alleen maar contant uitbetaald kan worden toch?

  1. Ikkelien Reply

   Ja hoor, mijn boekjes worden verrekend met de boodschappen. Ik lever 1 boekje per keer in en er wordt dan 52 euro van het te betalen bedrag afgetrokken, wat ik betaal met de pin.
   Thuis maak ik dan 52 euro van mijn boodschappenrekenjng over naar mijn spaarrekening.

 11. Richard Tauw Reply

  Goed artikel, de rente is alleen vrij laag, vergeleken met gemiddeld 8% bij sommige etf’s. En je maakt geen rente op rente op de boekjes die in de kast liggen te verstoffen. Zou mijn keuze niet zijn, maar altijd beter dan sparen bij de bank.

 12. Budgettiger Reply

  Wat een heerlijk doel Disneyland! I <3 it! Zou zomaar ons volgende doel kunnen worden, eerst de doelen van 2020 maar eens halen.

  Voor wat betreft dat kluisje, dat is inderdaad niet zo een gek idee… Toen wij ongewenste gasten over de vloer hadden waren ook de boekjes meegenomen. Balen joh, daar ben je dus niet voor verzekerd 🙁
  Tegenwoordig lever ik een boekje terug in bij het boodschappen doen en dan stort ik €52,- terug naar de spaarrekening. De naam van de spaarrekening ziet er dus na ieder ingeleverd boekje anders uit. Zoiets als het volgende verbouwing, WC800/BK2200/AH312 Zo zie ik in een oogopslag hoeveel ik ergens voor heb gespaard.

 13. Dromer Reply

  Elke keer lees ik weer zo’n verhaal en dan denk ik, zal ik wel zal ik niet? Ik twijfel zo erg…. Ik kom niet vaak bij de Albert Heijn, alleen voor de bonus aanbiedingen. Voor de rest alleen een Jumbo hier in de buurt waar ik bijna alles haal. Misschien toch maar is gewoon gaan doen. sparen voor Disney klinkt in ieder geval als een goed doel! Succes

 14. Margot Reply

  Moet glimlachen om de paar zurige reacties hier, wat heerlijk dat we ons hier druk over kunnen maken. 🙂

  Het is de tweede keer vandaag dat ik lees over het sparen via koopzegels. Werkelijk niet eerder bij stilgestaan dat het lucratief kan zijn. Ik ben nu wel overtuigd en ik ga ervoor, dus hartelijk dank voor dit blog!

 15. joke Reply

  Hahaha …. ik heb ook zitten lachen om al die koopzegels meningen de kunst om ze netjes ingeplakt te krijgen ( met tijdslimiet .. hilarisch) .
  Natuurlijk is het zo dat je grote deel zelf spaart omdat je het eerst uitgegeven hebt .
  Maar ik zie de lol er wel van in .
  Ik doe zelden boodschappen bij de AH ; alleen 1+1 aanbiedingen , dus daar stijgt mijn koopzegels saldo niet zo hard .
  Ik doe veel boodschappen bij de COOP ; het merk g’woon vind ik van heel veel producten prima.
  Vergelijkend prijzenonderzoek gedaan op basis van ongeveer 50 artikelen die ik regelmatig gebruik ; bij COOP en LIDL ; hier het een paar cent goedkoper , ander product daar een paar cent , onder de streep nauwelijks verschil .
  Voor 2020 is het plan om het hele jaar COOP zegels te sparen , ik ga er niet extra boodschappen voor doen ( werk met een weekbudget) .
  Ben heel benieuwd wat in december de buit is …
  Zouden we nog eens een blog aan kunnen wijden 🙂
  succes allemaal
  en o ja … PS ….
  schoteltje met nat doekje erop en zegeltjes plakken maar ….

 16. Vera Reply

  Maak een spons nat (zo een waar je de ramen mee wast) leg die op een bord en druk de zegels erop. Veel makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *