Koopzegels: minimaal 6 x zoveel rente als bij de bank

Koopzegels sparen bij de supermarkt is voor oudere vrouwen. Tenminste dat dacht ik altijd. Tot ik vorige week een openbaring had bij de supermarkt bij mij om de hoek. Na wat gereken ben ik overtuigd: koopzegels sparen levert wel 30x meer op dan sparen bij de bank.

Door Janke Verhagen

“Met € 260,00, en dan wens ik u nog een hele prettige dag.” De mevrouw voor mij pakt het geld aan, glimlacht naar de kassière achter de informatie balie en loopt dan richting de uitgang van de supermarkt. Vertwijfeld kijk ik naar het stapeltje boekjes met koopzegels die ze zojuist heeft ingeleverd. Zo dik is die stapel helemaal niet.

Op de vraag: “spaart u ook koopzegels?” zeg ik altijd automatisch nee. Maar nu weet ik eigenlijk niet meer zo goed waarom. Het lijkt me zo’n zinloze spaaractie, waar ik niet perse beter van word. Als ik thuis kom, besluit ik me in de wereld van de koopzegel te verdiepen. De dame die met € 260,00 aan contanten de deur uitliep, heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eigen aanname nu in twijfel trek.

Een snelle ronde over het internet leert mij een heleboel. En inderdaad, mijn aanname, dat ik er zelf niet beter van word, blijkt niet te kloppen. Omdat ik zelf altijd boodschappen doe bij de Albert Heyn, begint mijn zoektocht naar antwoorden op hun site. En na een paar minuten rekenen, sla ik steil achterover.

Lees ook: Zo maken kleine bedragen je rijk.

Voor elke euro die je uitgeeft aan boodschappen, kun je een koopzegel kopen voor 10 cent. Een spaarboekje geeft ruimte voor 490 zegels. Als je dus voor € 490,00 aan boodschappen doet, heb je een vol boekje, wat je € 49,00 extra heeft gekost. Lever je dit boekje met koopzegels weer in bij de winkel, dan krijg je er € 52,00 contant voor uitbetaald. Dat levert je dus €3,00 op. Nou lijkt € 3,00 niet zo heel erg veel, maar als je dit in procenten (oftewel rendement) omzet, dan mag je wel even met je ogen knipperen.

De gemiddelde spaarrente bij een bank ligt op dit moment rond de 0,18%.

Als je het koopzegelboekje van je supermarkt nu eens ziet als een spaarrekening. Je spaart 490 zegels met een waarde van €49,00 en je krijgt daar €52,00 voor terug. Dat is een rendement van 6,1%. Zie dat maar eens bij je bank voor elkaar te krijgen. Totaal enthousiast bedenk ik me dat er nog veel meer supermarkten in ons dorp zijn. Zouden zij ook allemaal werken met een koopzegel systeem. En zou dat dan meer of minder rendement opleveren?

De Jumbo, Coop en Plus blijken ook te werken met een koopzegel systeem. Na wat rekenwerk blijkt het rendement van de Jumbo en de Coop iets lager te zijn dan dat van de Albert Heyn. 4% om precies te zijn.

Lees ook: Wij gaan op vakantie van de zegelboekjes

De Plus blijkt het hoogste rendement te bieden op hun koopzegels. Voor elke euro die je uitgeeft aan boodschappen, kun je een koopzegel kopen voor 2 cent. Een spaarboekje geeft ruimte voor 200 zegels. Dit kost je dan dus € 4,00 extra op de € 200,00 die je al aan boodschappen hebt uitgegeven. Als je het boekje met zegels weer inlevert bij de Plus, dan krijg je hier € 6,00 contant voor uitbetaald.

Dat is een rendement van 50%.

Mijn berekening klopt echt, ik heb het 4 keer nagerekend, omdat ik het zelf ook niet kon geloven.

Volgens het Nibud besteedt een gezin (2 volwassen, 2 kinderen) gemiddeld € 420,00 aan voeding alleen al. Zou je voor dit budget koopzegels sparen bij de Plus, dan is je rendement op alleen je voeding dus € 4,00 per maand. Die krijg je gratis en voor niks.

Mijn bank geeft mij geen € 4,00 per maand als er € 400,00 aan spaargeld op staat. Eigenlijk ben je dus een dief van je eigen portemonnee als je geen koopzegels spaart.

Ik start meteen, en wissel daarbij ook nog even meteen van supermarkt. Doe je mee?

23 Comments

 1. Anne van Niemwegen Reply

  Zijn de boodschap niet duurder waardoor je de ‘winst’ van koopzegels inlevert op prijs van producten. Ik zou bijvoorbeeld niet snel bij plus boodschappen doen. Smaak van huismerken telt ook

 2. Linda Reply

  Ik (32 jaar) koop sinds kort ook regelmatig koopzegels. Ik dacht eerst ook dat dat voor oude mensen was, maar met 4% rendement een stuk beter dan de spaarrekening en ik bewaar ze tot ik meerdere boekjes vol heb. Is dan toch even een lekker bedrag extra als je ze tegelijk inleverde en verzilverd.

 3. Evelien Reply

  Sinds 2 jaar spaar ik ook de koopzegels. Vlak voor we op vakantie gaan lever ik de volle boekjes in en loop naar buiten met bijna 400 euro. Ongemerkt gespaard en een goede rente. Dat gaat mee als ‘zakgeld’ op vakantie.

 4. Vera Reply

  Ook ik (33jr) spaar al tijden koopzegels bij Jumbo.
  Veel mensen (met een kleine portemonnee) gebruiken dit als spaarpotje en leveren alles in voor de vakantie/ kermis/ carnaval.
  Zelf lever ik ieder vol boekje meteen in , meteen rendement en ik kan er geen vergeten 😉
  Kijk inderdaad wel uit dat de prijs van de boodschappen het rendement niet in de weg zit! Voor de winkel werkt dit systeem alleen als klantenbinding en/ of als niet alle zegels terugkomen.

 5. Mariëlle Reply

  Ja ik doe het ook al een paar jaar! Ik heb boekjes van de Jumbo, AH en Plus en ga er niet specifiek voor naar die winkel (dus die klantbinding werkt niet :-)). Ik lever een vol boekje ook meteen in, daar kan ik de schoonmaakster dan weer van betalen. Maar de Plus is wel een dure supermarkt en ook de AH is duurder, dus daar ga ik nagenoeg alleen voor goede aanbiedingen naar toe. De Jumbo is, los van de koopzegels, mijn vaste supermarkt. Snap nooit dat mensen “nee” antwoorden op de vraag van de caissière 🙂

  (@Renee, er staan nog wel minstens 5 spelfouten in de tekst, misschien nog even een keer nalezen… Je eigen verhalen zien er altijd een stuk beter uit)

 6. San Reply

  ik ben een maand geleden begonnen met koopzegels bij de AH. Ik doe niet al mijn boodschappen daar, maar haal wel veel in de actie. Ik had ook zoiets van: alleen oude mensen doen dat. Zoveel voordeel zit er niet in. Maar ook ik ben van gedachten veranderd. Ik bewaar de boekjes tot aan de zomervakantie, dat geld is dan extra budget 🙂

 7. Jo Reply

  Hier een Pluszegel plakker! Ik ben er per toeval mee begonnen ongeveer een jaar geleden, mijn man had per ongeluk ja gezegd tegen koopzegels en kwam ermee aanzetten. Ik vond het zonde om 50 zegels weg te gooien en ben gaan plakken.

  Het rendement is mooi, maar meer dan 1 boekje per maand krijg ik niet vol. Dus op zijn best 12 boekjes vol per jaar en gaat het maar om 24 euro winst. Dat is nog altijd beter dan bij de bank. En ach een paar centen mis je niet, als je een paar boekjes vol hebt is het toch gratis een week boodschappen.

 8. Maartje Reply

  Ik geloof er niet in. Als je geld wilt overhouden kun je veel beter naar de Aldi of Lidl gaan. Als je ook maar 1x extra boodschappen doet bij een duurdere supermarkt omdat je je boekje wilt volmaken, is je winst al weer verloren.

 9. geld-is-tijd Reply

  Tja, zo kan je je altijd rijk rekenen, maar er is wel een groot verschil tussen koopzegels en een bank: als ik 100,- naar de bank breng hoef ik niet eerst voor 10.000,- ofzo aan boodschappen kopen.
  Eerlijker om te zeggen is dat AH koopzegels 0,6% korting op je boodschappen geven. En dan klinkt het ineens veel minder aantrekkelijk: voor elke 100,- slechts 60 cent korting. Bij een budgetsupermarkt krijg je veel meer korting. Zie ook de hollandse kneuterigheid van zegeltjes sparen

 10. Mariëlle Reply

  Maar als je sowieso al niet naar de Aldi of Lidl gaat (bijv. niet in de buurt, beperkter assortiment of om wat voor reden dan ook), dan kan je op deze manier toch mooi wat extra geld pakken.

  Maar je hebt natuurlijk gelijk – de Consumentenbond heeft net een nieuwe prijspeiling van supermarkten gepubliceerd waaruit blijkt dat de Aldi en Lidl huismerken veel goedkoper zijn dan de huismerken van alle andere supermarkten. Ik vind het alleen geen prettige winkels. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dan hebben ze nét niet helemaal wat ik wil hebben en moet ik alsnog naar een andere winkel. Zonder auto blijf ik dan sjouwen en heen en weer fietsen, terwijl ik 4x per week langs de Jumbo fiets en die ligt ook nog eens praktisch in m’n achtertuin. Tijd is ook wat waard 🙂

  1. Sander Hoogenraad Reply

   Het is inderdaad een vorm van klantenbinding. En je betaalt ‘je rendement’ helemaal zelf door de hogere prijzen van de boodschappen. Want is het niet frappant dat de goedkoopste supermarkten geen spaarsysteem hebben? En daarna stijgt je “rendement” met de prijzen van de supermarkt. Bij Jumbo krijg je een beetje, bij AH al iets meer en bij de duurste (Plus) krijg je het meest. Ja natuurlijk! Want bij hun betaal je ook het meest. En dus zijn spaarsystemen een lokkertje, maar meer ook niet. Want wat je op jaarbasis bespaart door naar Lidl te gaan in plaats van Plus daar kan geen spaarsysteem tegenop. Zelfs die van Plus niet.

 11. Audrey Reply

  Ik spaar ze bij de Plus, maar koop er zeker niet meer door bij deze supermarkt. Het grootste deel van mijn boodschappen sla ik toch echt bij de Lidl in.

 12. Isabella Reply

  Ik spaar ze ook bij de Appie 🙂 Heb vorig jaar een lijstje gemaakt met basic boodschappen en de prijs vergeleken tussen de Appie en Lidl … sommige dingen zijn bij de 1 goedkoper en sommige bij de ander, overall maakt het echt niks uit als je de huismerken of basic maar gebruikt. Vind het wel makkelijk want nu hoef ik maar naar 1 winkel meer.

 13. ria Reply

  Koopzegeltjes sparen doe ik allang, maar kijk tegelijkertijd ook goed rond, waar het, met mijn boodschappen het goedkoopst is. De boekjes spaar ik meestal langere tijd op en zijn voor mij het zakcentje voor de vakantie. Bij mij is toch vaak de AH het goedkoopstis. Welke winkel voor jouw het goedkoopst is hangt nameljk af van wat je koopt. Verschillende keren lijsten bijgehouden met mijn vaste boodschappen. Het meest bespaar ik toch door niet voor verleidingen te gaan. Door hiervoor niet te gaan hou ik meestal wat geld van mijn huishoudgeld over, ook dat gaat in hetzelfde potje als de boekjes.

 14. Ted Reply

  Ik begin er niet aan. Veel te veel gedoe. Het rendement is procentueel inderdaad prima, maar niet helemaal eerlijk om het op die manier te bekijken, zoals geld-is-tijd ook al aangeeft. Daarnaast moet je die zegeltjes aannemen, hopen dat je er genoeg krijgt van de kassajuf, zorgen dat je ze niet kwijtraakt, thuis inplakken, boekjes ergens bewaren waar je ze niet vergeet/verliest, en dan weer naar de winkel om de boekjes in te wisselen tegen contanten.
  Daarnaast ben je denk ik onbewust door het sparen van koopzegels geneigd om toch sneller naar die winkel te gaan, terwijl je beter naar een discountsuper had gekund.
  Het is allemaal persoonlijk, maar voor mij de moeite beslist niet waard.

 15. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Ik spaar zelf de koopzegels van de ah en ik spaar ook kooppunten bij de Vomar. Die worden gewoon via je pasje bijgeschreven (mits je ja zegt erop) en op je bonnetje kun je dan je saldo zien.
  Ik kom niet heel vaak bij de Vomar omdat hij niet in de buurt zit, maar ik ga er wel altijd langs als ik bij mijn oma geweest ben, want die woont er om de hoek.
  Maar ik vind het ideaal zo’n spaarsysteem. Het bedrag van het volle boekje gebruik ik per keer weer voor een ander spaardoel wat ik op dat moment belangrijk vind.

 16. Midas Reply

  Klinkt interessant maar winkelen bij Lidl is echt veel goedkoper dan bij AH of Jumbo met zegels. En als je een keer een strookje met een paar zegels kwijtraakt is er geen rendement. Dat is hun verdienmodel.

 17. Nadja Reply

  Ik spaar koopzegels van AH, omdat dat de supermarkt is waar ik meestal boodschappen doe. Ik doe het niet eens per se voor het rendement, maar het is voor mij een goede manier om geld te sparen waar je niet bij kunt 🙂 Ik lever de boekjes dan ook pas in als ik er minstens 4 of 5 heb.

 18. Jo Reply

  Vandaag een dure dag gehad in de intratuin (iets duurder dan verwacht, oeps). De weekboodschappen moest ik ook nog doen. Heb er 8 volle koopzegelboekjes van de plus op gegooid en voila, maar 15 bijbetaald, toch 2 big shoppers eten mee.

  En natuurlijk werk het niet als je extra veel gaat kopen oid, maar als je gewoon toch al vaak in een bepaalde supermarkt koopt, loon het wel om zegels te sparen.

 19. Caroline Reply

  Ik was toevallig vandaag bij de Plus. Daar verkopen ze spaarzegels voor 2 cent. De mevrouw voor mij in de rij vroeg aan de caissière of ze de zegeltjes apart af mocht rekenen. Ze kocht 16 zegeltjes van ieder 2 cent dus in totaal 32 cent. Dit betaalde ze contant en hoefde dus maar 30 cent af te rekenen (omdat 32 cent naar beneden wordt afgerond als je contant betaald). Zo heeft ze toch weer een zegeltje gratis gekregen. Dit zette me aan het denken.

  Als je (na het kopen van zegeltjes) een bedrag af moet rekenen dat eindigt op 1, 2, 6 of 7, dan kun je het beste contant betalen want dan heb je er voordeel van. Maar als het bedrag eindigt op 3, 4, 8 of 9 dan kun je beter pinnen want anders betaal je meer dan 2 cent voor 1 zegeltje.

  Het klinkt allemaal heel krenterig maar als je heel vaak kleine boodschappen doet bij de plus waarbij je boodschappen (incl. zegeltjes) vaak naar boven wordt afgerond dan zijn de zegeltjes helemaal niet zo winstgevend.
  Bij de AH en de Jumbo kosten de zegeltjes 10 cent. Daar heb je dit probleem niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+