Leer dit en sparen gaat als vanzelf

Als je geen wensen (meer) hebt, ben je tevreden. En ben je tevreden? Dan word je vanzelf knetterrijk. Zo simpel is het.

Lees ook: Kijkje in het kasboek van Kim en Marc

Mijn zoontje kwam er laatst mee thuis. Hij moest van de juf, omdat het een nieuw jaar was, iets wensen voor in 2018. Hij had er lang en hard over nagedacht, maar hij wist niets. De juf vond dat hij nog wat harder na moest denken, vertelde hij. Hij kon echt niets verzinnen. Top! Geweldig! Hij snapt het tenminste. Ik gaf hem een dikke knuffel en zei: ‘Het is alleen maar heel goed als je niks te wensen hebt.’ Mensen doen altijd net alsof er altijd een stip aan de horizon moet zijn waar je naartoe wilt. Stilstand is achteruitgang, ook zo’n uitspraak. Nou, daar geef ik stiekem een beetje van over in mijn mond, hoor. Dat vind ik zo jaren ’90. Zó Wolf of Wallstreet.

Ik probeer zelf niets meer te willen. Stiekem wil ik nog heel veel. Een nieuw kleed voor in de woonkamer. Een dagje sauna. Een nieuw tv-meubel. Vind ik superstom van mezelf. Ik ben al zo lang bezig om hier vanaf te komen – dat eeuwige willen – maar het is moeilijk. Ook ik ga nog met een tas vol meuk naar huis wanneer ik bij de Action kom. Aanstekers voor kaarsen. Altijd handig. Kaarsen er dan ook maar bij. Net als sokken, nooit genoeg van. Speelgoed voor de kinderen, alsof die nog niet genoeg hebben. Materialisme zit zo in onze genen, dat het verrekte moeilijk is om het van je af te schudden.

Het is mijn voornemen voor 2018. Geen materialistische wensen meer. Ik heb alles wat ik écht nodig heb wel in huis. Al vindt mijn moeder dat je echt niet zonder mixer met deeghaken kunt en dat ik een tweede ovenhandschoen nodig heb. Ze gaf me laatst een dunschiller voor Sinterklaas, omdat ze ooit mis had gegrepen in mijn keuken. Ik word gek van al die spullen. Toen wij in 2017 verhuisden, heb ik al zoveel weggedaan. Eigenlijk mag er nog meer weg. En zeker niet meer erin, dus.

Ik wil dat mijn enige wensen geen geld kosten. Twee gelukkige en gezonde kinderen. Een succes van PorteRenee.nl maken. Het met mijn man gezellig houden. Dat soort dingen. Ik wil dat ik zo ben, maar ik ben er nog niet, hoor. Ik moet de Action echt nog vermijden om me niet te laten verleiden. Bijkomend voordeel van het bereiken van een punt waarop je geen materialistische wensen meer hebt: het scheelt verrekte veel geld. Door niets meer te wensen, word je vanzelf rijk. Veel mensen houden aan alle kanten over, wanneer ze alleen nog geld uitgeven aan dingen die ze nodig hebben. En niet meer aan dingen waar ze denken gelukkig van te worden. Dan wordt sparen een fluitje van een cent. Geen inspanning meer, maar iets wat vanzelf gaat. En dat lijkt me heel fijn.

Lees ook: Begin met een noodfonds

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Als je iets kijkt vanavond, laat het dan dit zijn - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Vijf geldvragen die je elkaar als stel moet stellen - PorteRenee.nl

4 Comments

 1. bespaarfreak Reply

  Goed voornemen! Wij zijn vorig jaar begonnen met ontspullen, en het ruimt heerlijk op in huis en in je hoofd. We hebben bijvoorbeeld alle dvd’s weggedaan en bij alles bedacht, heb ik dit nodig? Blijkt dus dat je heel veel niet nodig hebt. 3 kasten weg, alleen al in de woonkamer. Mijden van winkels wordt makkelijker, is mijn ervaring. Ik koop geen kleding meer, want ik heb echt genoeg. Ik steek het geld liever in een dagje uit met het gezin, worden we allemaal blij van.

 2. Loes Reply

  Moet je toch weer terug komen naar de rots! Hier weinig winkels om leeg te shoppen. Maar helaas ook hier nog een hoofd vol wensen.
  Ook hier allerlei spullen weg gedaan afgelopen tijd. Wat zijn mijn kasten leeg!!! Nu proberen dat dit jaar zo te houden. Ik heb mn man inmiddels ook aan boord van het “spaarjaar”!

  1. Renee Reply

   Wat leuk om te horen. Op Curacao was ik juist veel meer bezig met spullen (vooral voor in huis) omdat er niks leuks te vinden is (of heel duur!) Ik ga ooit nog eens spullen importeren voor in huis en daar verkopen voor leuk prijsje. Moet geweldig lopen. Bestaat Techniek&Design nog? En Building Depot?

   1. Loes Reply

    Goed idee! Alleen ga ik heel hard proberen om niks van je te kopen! ????
    Ja tuurlijk bestaat dat nog! Maar ik ben er nauwelijks te vinden. Die prijzen zijn belachelijk!
    Haha onze kennismaking was via het gezamelijk reageren op alll die leuke spulletjes op facebook????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *