beleggen, leren, termen, beginnen, beginnen met beleggen, uitleg, porterenee, aandelen, obligaties, indexfondsen

Lees dit (3 min.) en jij kunt iedereen uitleggen hoe beleggen werkt

‘Ik zou wel willen, maar snap er niks van.’ Dat is wat ik vaak hoor over beleggen. Want waar begin je in vredesnaam? Ik vroeg jullie om al jullie vragen over beleggen mijn kant op te sturen. Deze heb ik, samen met een expert, beantwoord. Lees dit (kost je 3 minuten van je leven) en je kunt iedereen uitleggen hoe beleggen nu eigenlijk werkt. En er misschien ook zelf mee beginnen?!

De mensen die hier trouw meelezen (hallo, allemaal!) weten dat ik sinds ruim een jaar beleg. Ik dacht eerst ook: mij niet gezien. Te ingewikkeld. Bovendien voelde het net even teveel als gokken. Toen ik me erin verdiepte vond ik een manier van beleggen die bij mij past. Minimaal risico en voor de langere termijn. Maar, ik geef toe: in het begin duizelde het mij ook. Al die termen, al die verschillende aanbieders, al die uiteenlopende rendementen (daar heb je dus al zo’n term. Rendement betekent opbrengst). Ik snap heel goed waar jullie tegenaan lopen. Daarom besloot ik een Q&A te doen over beleggen. In de hoop dat jullie na het lezen van dit stuk niet meer zo overweldigd zijn.

Ik beantwoord jullie lezersvragen samen met Susanne Scheepers, een toffe, jonge vrouw die bij Rabobank werkt. Want, ik weet best wel wat, maar niet alles. Dus, here we go!

Anoek (35): ‘Als ik wil beginnen met beleggen, waar begin ik dan als ik nog niets weet?

Nou, bij het begin, zou ik zeggen. En dat is wat mij betreft uitrekenen hoeveel geld je eigenlijk over hebt om te gaan beleggen. Susanne: ‘Ik zeg altijd: doe eerst de bufferberekenaar van het Nibud. Die laat zien hoeveel spaargeld je als buffer achter de hand moet houden.’ Eens! Dat geld staat gewoon op mijn spaarrekening en blijft daar ook. Beleggen doe je niet met geld dat je binnenkort nodig hebt.

Stap twee was voor mij bepalen hoeveel risico ik wil lopen. Voorzichtig en met een laag risico beleggen noemen ze in beursland ‘defensief beleggen.’ Kijk, dat is al de tweede term die je in dit stuk leert. Hierbij kies je voor producten die niet zo kwetsbaar zijn. Dat als Trump eens iets geks roept, het niet meteen in elkaar knalt. Dat betekent aan de andere kant ook dat als hij iets geweldigs voor elkaar krijgt, je niet meteen dikke winst maakt. Wil je meer risico, dan kun ‘offensief beleggen.’ De kans dat je je overnight je slag slaat is groter, maar dat is de kans om veel te verliezen ook.

Nog een keuze om te maken: ga je zelf beleggen of laat je het doen? Zelf beleggen betekent dat je zelf kiest waar je je geld in stopt. Dan is het wel handig om een beetje van de beurs te weten en het economische nieuws te volgen. Zie je jezelf dat niet doen? Dan kun je kiezen voor beheerd beleggen. Dat betekent dat de bank jou vraagt wat je ongeveer wilt (looptijd, risico) en jouw geld voor je belegt. Voor niks komt de zon op. Je betaalt daar natuurlijk voor. Hoeveel verschilt per partij, bij Rabobank betaal je voor het beheerd beleggen van 5.000 euro tussen de €37,52 en €42,52 euro per jaar.

Georgina (27): ‘Wat zijn de mogelijkheden? Waaruit kun je kiezen als je gaat beleggen?’

Er valt veel te kiezen. Wij beperken ons tot twee dingen waar veel mensen voor kiezen: aandelen en obligaties. Susanne legt uit: ‘Aandelen zijn stukjes van een bedrijf, die je kunt kopen. Je wordt eigenlijk een beetje mede-eigenaar. Wanneer het goed gaat met het bedrijf, gaat de waarde van het aandeel omhoog. Gaat het slecht met het bedrijf, dan wordt het aandeel minder waard.’ Bij aandelen zie je heel sterk directe gevolgen van wat er binnen een bedrijf gebeurt. Gaat er een directeur boos weg? Dan zakt het aandeel waarschijnlijk. Zijn de jaarcijfers top? Bam, dan schiet de koers omhoog.

Obligaties zijn een minder risicovol alternatief voor aandelen. Koop je een obligatie dan leen je je geld eigenlijk uit aan een land of staat. Koop je obligaties Nederlandse staat, dan leen je jouw euro’s aan ons Koninkrijk uit. Daar krijg je als bedankje, rente voor. In obligaties beleggen is wat stabieler dan aandelen. Nederland gaat nu eenmaal minder snel failliet dan bijvoorbeeld Ahold of KLM.  

Rhijja: ‘Hoe weet je of een bedrijf betrouwbaar is en of ze wel echt winst maken?’

Voordat je een aankoop doet in de winkel, verdiep je je erin. Stel, je hebt een nieuwe laptop nodig omdat op de oude alle klinkers het niet meer doen (is mij wel eens gebeurd!) Dan ga je op onderzoek uit. Wat heb je nodig? Wat is een reële prijs? Wat vinden anderen? Zo’n onderzoek kun je ook goed doen wanneer je een aandeel van een bedrijf wilt kopen. Check de website van het bedrijf, wat zijn hun plannen voor de toekomst, hoe lang bestaan ze eigenlijk al? Bij de meeste banken kun je online veel informatie vinden over de bedrijven achter aandelen. Susanne: ‘Je kan er bijvoorbeeld zien of ze het in eerdere jaren goed hebben gedaan. Dan weet je een beetje wat voor vlees je in de kuip hebt.’ Maar, zegt Susanne terecht: ‘Je kent dat ene zinnetje vast wel. In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.’

Franke (41): ‘Wat is een realistisch rendement?’

Dat hangt af van hoe je gaat beleggen, Franke. Bijvoorbeeld of je offensief of defensief belegt. (Daar heb je die woorden weer) Aandelen of obligaties. (Je weet nu wat dat zijn) En natuurlijk, het allerbelangrijkste: wat de economie en de beurs doen. Susanne: ‘Bij Rabobank rekenen wij nu met een prognoserendement (dus een voorspelling van de opbrengst) van 4,3% per jaar. Dat percentage mogen we niet zomaar uit onze duim zuigen. Het wordt berekend volgens allerlei regels.’ Dat betekent trouwens niet dat je geld ieder jaar met 4,3%  groeit. Nee, het is een gemiddelde opbrengst. Oké, een voorbeeld. Bij beheerd beleggen van Rabobank (gemiddeld risico) scoorden ze afgelopen jaren deze rendementen:
2016: 7,2%
2017 4,8%
2018, 1,4%.
Zoals je ziet waren 2016 en 2017 topjaren en 2018 wat minder. Maar gemiddeld over die drie jaren is het nog altijd 4,5%. Snap je?

Lineke: ‘Wat is dividend en hoe werkt dat?’

Dividend is winstuitkering van een onderneming waar je in belegt. Je krijgt dus een heel klein beetje van de winst uitgekeerd. Hoera! Een bedrijf hoeft het niet altijd goed te hebben gedaan om dividend uit te keren. Soms ontvang je het dividend uit de reserves, of wel het spaargeld van het bedrijf. Of, pech, andere keren krijg je niets bijvoorbeeld omdat de winst terug geïnvesteerd wordt in het bedrijf. Die dividend kan uitgekeerd worden in keiharde euro’s of in aandelen. Bij die laatste optie krijg je er gratis en voor niks wat extra aandelen bij.

Moneyzz: ‘Wat zijn indexfondsen en hoe bepaal je in welke je belegt?’

Ik zit zelf in indexfondsen en heb daarvoor gekozen omdat het een vrij veilige manier van beleggen is. Susanne legt uit: ‘Een indexfonds is een mandje van aandelen, precies dezelfde als je vindt op een bepaalde index. Een index is bijvoorbeeld in Nederland de AEX (die ken je vast wel) of in Amerika de NSCI Worldindex.’ Niet stoppen met lezen nu, het is niet zo ingewikkeld als het klinkt: ‘Een indexfonds bevat precies dezelfde aandelen als die index. Dus bijvoorbeeld alle 25 aandelen van de AEX. Maar dan allemaal kleine deeltjes daarvan in een mandje verzameld. Mensen kiezen voor indexfondsen omdat het vrij veilig is. Het ene aandeel zakt, het ander stijgt. Dat kan elkaar opvangen. Je beweegt mee met de markt en hebt je inleg in één klap heel makkelijk gespreid ingelegd.’

Kelly: ‘Kun je je geld altijd opnemen of kost dat geld?’

Natuurlijk kun je je geld op ieder moment opnemen. Het is en blijft jouw geld. Of dat opnemen geld kost hangt af van hoe je belegt. Bij beheerd beleggen betaal je ieder kwartaal een bedrag aan je bank om voor te beleggen. De kosten van opnemen en bijstorten zitten daar doorgaans al in. Je betaalt dus niet extra. Bij zelf beleggen betaal je voor iedere aankoop of verkoop transactiekosten, hoeveel dat is hangt af van waar je belegt, hoeveel geld en andere factoren. Daar kan ik niet nu een bedrag bij plaatsen. Sorry! Check dat goed als je een product kiest. Dat je weet wat de kosten zijn. Want die gaan wel van je opbrengst af. Realiseer je ook, wanneer je geld op wilt nemen, dat je je aandelen verkoopt tegen de stand van die dag. Als die lager is dan waarvoor je kocht, verlies je geld. Is die hoger dan waarvoor je kocht, dan heb je geld verdiend.

Jaa! Je hebt het einde van dit artikel gehaald. Je weet nu al meer van beleggen dan ik 1,5 jaar geleden wist. Gefeliciteerd! Misschien zie ik je binnenkort op de beurs.

Share

27 Comments

 1. Kaspar Reply

  Top uitleg!
  Ikzelf doe aan beheerd beleggen. Helaas kost het me tot op heden enkel geld. Maar ja. Ook dat is beleggen hè. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen… Stand voor 2018 is momenteel ongeveer -5% bij mij. In de afgelopen circa 10 jaar hebben beleggingen mij ongeveer 500 euro gekost en niks opgeleverd…. Tja. Ik beleg enkel wanneer ik geld over heb. En stomtoevallig is dat steeds precies op momenten vlak voor de boel inzakt. Maar ben daar heel nuchter in. Beleggen is natuurlijk geen gratis geld. Het is kans op rendement, maar ook kans op verlies.

 2. Kaspar Reply

  Top uitleg! Super….

  Ik doe aan beheerd beleggen. Helaas met enkel verlies tot zover. Mede doordat ik stomtoevallig steeds geld hiervoor over heb precies op momenten dat de markt inzakt… Dit jaar is het rendement tot zover -5%. In totaal ben ik de afgelopen 7 jaar circa 500 euro in de min gegaan… Jammer, maar ben daar heel nuchter over. Beleggen ouds natuurlijk geen gratis geld…. Het is kans op rendement, maar ook kans op verlies. Zo simpel is het.

 3. M. Reply

  Ik heb een deel in een beleggingsfonds, en een deel beleg ik zelf. Dat doe ik ruim 3 jr denk ik. Het gaat prima. Tot nu toe weinig verlies. Het grootste deel gebruik ik om af te lossen, het beleggen doe ik met kleinere bedragen.

  1. Kaspar Reply

   Dit artikel is een samenwerking met Rabobank. De inhoud is voor 100% van mij (<– Porterenee dus)…. Staat er toch netjes bij?

   1. Wiecher Reply

    Nee, want dan had ze wel aangehaald dat beleggen bij de Rabobank aan de dure kant is en het rendement voor een groot deel wordt beïnvloed juist door de kosten (dat kun je lezen in de vele financiële blogs van anderen, maar wordt “toevallig” in deze blog niet aangehaald!

    1. Renee Lamboo Post author Reply

     “Check dat goed als je een product kiest. Dat je weet wat de kosten zijn. Want die gaan wel van je opbrengst af.”

 4. HereIsTom Reply

  Mijn advies als je wilt beleggen en je hebt er weinig verstand van, ga dan indexbeleggen via Meesman.nl
  Daar kun je in drie fondsen beleggen, Aandelen wereldwijd is het meest gespreide fonds.
  Bij Meesman.nl kun je al vanaf 100 euro per maand beleggen, de kosten zijn er laag en de service is er prima.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Tom,
   Er was een fout in de blog geslopen. De kosten die ik noemde per kwartaal, moeten per jaar zijn. Ai! Dat geeft bij Rabo ook al een heel ander beeld.

 5. Erik Reply

  De andere 2 grote voordelen van indexbeleggen die niet genoemd zijn:

  1. Het is veel goedkoper dan actief beheer. Dan ben je ipv 150-170 euro per jaar bij een actief beheerd rabobank fonds misschien maar 12,5-30 euro kwijt bij een broker met index fondsen.

  2. Er is eindeloos onderzoek gedaan dat aantoont dat op de lange termijn passief beleggen met index fondsen beter presteert dan de grote meerderheid van actief beheerde fondsen. Dus, meer rendement voor minder kosten, en je hoeft er bijna niks voor te doen.

 6. Vera Reply

  Dank je, heldere uitleg!
  Al zit ik nog een beetje met de kosten, deze schijnen erg belangrijk te zijn op de lange termijn. Maar hoe bereken je de kosten?
  Bij hier hier genoemde kosten van 37-43 (ik reken even met 40) euro per kwartaal op 5000 euro inleg (40×4/5000) dan kom ik op 3,2% kosten per jaar?! Bij een rendement van 4,3% houd je dan amper iets over..
  Hoor heel graag of ik het snap of iets over het hoofd zie!

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hey Vera,
   Foutje in de blog geslopen. De bedragen die ik noem zijn NIET per kwartaal maar per jaar. Kijk, dat maakt je sommetje al een stuk rooskleuriger 🙂

 7. Ms Mimi Reply

  Leuk artikel, jammer dat het zo Rabobank gericht is. Je verleist daardoor voor mij je geloofwaardighid een beetje. Je heb eerder veretlt dat je zelf bijvoorbeeld belegt via de Giro, maar nu geef je alleen Rabobank als voorbeeld van beheerd beleggen. Voelt daardoor als reclme ipv uitleg.

  1. M. Reply

   Iedereen weet toch dat er meerdere banken etc. zijn om de portefeille te beheren? Ik neem aan dat je voor je gaat beleggen eerst zelf gaat vergelijken.

 8. Robin Reply

  Dit is een redelijk waardeloos advies c.q. artikel in verband met de hoge kosten. Het is volledig ongeloofwaardig om lezers die weinig tot niets afweten van beleggen een “advies” voor te schotelen om tegen een beheervergoeding van ruim 3% kosten actief te beleggen bij Rabobank.

  Eerlijker was het geweest om nadrukkelijk te wijzen op de low-cast brokers (DeGiro, Lynx, BrandNewDay) die goede producten (indexfondsen) aanbieden tegen fatsoenlijke prijzen.

  Disclaimer: ik beleg zelf actief by Lynx/Interactive Brokers.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Robin, ik adviseer niemand waar te beleggen. Ik vertel alleen wat het kost als je het Rabo doet. En ik adviseer iedereen vooral zelf rond te kijken.

    1. Kaspar Reply

     Als het je niet aanstaat lees je het toch niet?
     Er staat heel duidelijk bij dat het in samenwerking is met de Rabobank. Als lezer kun je dan toch prima door de reclame heen lezen en de wél nuttige info eruit halen?
     Ik zie het probleem niet.

  2. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Robin,
   Fout in de tekst geslopen. De prijzen die er stonden zijn per jaar, niet per kwartaal.

 9. John G Reply

  Ik heb ook behoorlijk wat moeite met dit artikel. Veel halve (on)waarheden, met als toppunt natuurlijk het statement dat er 40 fondsen in de AEX zouden zitten (oeps).

  Mijn advies zou zijn om eerst echt alles te lezen wat je maar vindt over beleggen, voordat je hiermee begint. En ja, dit kost tijd, heel veel tijd. Doe zoveel mogelijk zelf, maar zorg er wel voor dat je echt helemaal begrijpt wat je aan ’t doen bent en wat je nu precies koopt. Vertrouw sowieso nooit zomaar op het advies van een bank of broker; hun belangen zijn gewoon anders dan de jouwe (zij verdienen aan transacties en beheer, en deze kosten moet je zoveel mogelijk minimaliseren).

  Wat natuurlijk ook erg opvalt is dat de grootbanken weer volop bezig zijn met reclamecampagnes om mensen over te halen om maar weer te gaan beleggen. Na 2009 hebben we ze jaren niet gehoord hierover, maar nu is de tijd blijkbaar weer rijp ervoor. Dit zal bij de volgende correctie dus weer janken worden. En uitspraken als “indexfondsen zijn vrij veilig” helpen hier niet bij natuurlijk.

 10. obelix Reply

  “Mensen kiezen voor indexfondsen omdat het vrij veilig is. Het ene aandeel zakt, het ander stijgt. Dat kan elkaar opvangen. ”
  Is wel heel geruststellend….hoeveel was nu weer de S&P500 in elkaar gestuikt bij de crisis van 2008/2009? 50 % of zo?

 11. Ben Reply

  Met beleggen moet je ook altijd goed op de kosten letten want die zijn vaak van grote invloed voor de wat kleinere belegger. Waar zitten die kosten allemaal (en die verschillen vaak per broker):
  • Bewaarloon bij de broker
  • Aan- en verkoopkosten
  • Afhandelkosten voor incasseren dividend
  • Bij beleggingsfondsen en trackers/ETF’s wordt vaak een beheerders fee in rekening gebracht. Voor een beleggingsfonds (0,6 tot 0,8 % kosten per jaar) die een bepaalde index volgt is vaak ook een tracker/ETF (0,2% tot 0,4% kosten per jaar) te vinden.
  Let ook op de verhandelbaarheid van wat je koopt. Is er maar weinig handel dan is de kans groot dat je te duur koopt en te goedkoop verkoopt (als dat al lukt).

 12. Joyce Reply

  Kijk! Hier heb ik wat aan. Gewoon de allereerste basis van beleggen in Jip en Janneke taal. En of er naar Rabobank, ABN AMRO, DeGiro, Lynx of welke partij dan ook verwezen wordt, dat doet niet af aan de basisuitleg over de termen en opties waar je meteen al mee te maken krijgt als je in ‘beleggingsland’ gaat rondneuzen. Leuk en informatief artikel, thanks!

 13. Claudia Reply

  Ik beleg sinds 1,5 jaar via robeco one. Hier hoor ik maar weinig mensen over. Aangezien ik het heel eng vond ben ik begonnen met 50 euro per maand. Inmiddels staat er ruim 1200 euro op de beleggingsrekening. Afgelopen jaar een rendement gehaald van meer dan 20%! Ik geef toe, ik zit in de hoogste risicoklasse, maar toch leuk.
  Zijn er meer mensen die via robeco beleggen en wat zijn jullie ervaringen?

  1. Kaspar Reply

   Ik beleg al jaren via robeco one met automatische maandelijkse inleg. Ik verdeel het gelijk over de vier verschillende One fondsen. Ene jaar mooi rendement, andere jaar minder. Maar in vergelijking met andere fondsen is het prima. Wel wat hogere service kosten, maar daar krijg je veel gemak voor terug. Hou er wel rekening mee dat rendementen zoals dit jaar echt niet normaal zijn… Normaal gesproken is een heel goed jaar rond de 10% winst, een normaal jaar 5 a 6% winst en een minder jaar 5-10% verlies. Dus die 20+% rendement? Geweldig! Maar wen er maar niet aan… Over de gehele looptijd dat ik beleg sta ik nog altijd nét een beetje in de rode cijfers, maar dankzij dit jaar is dat wel bijna weer recht getrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *