Meer salaris, niet meer uitgeven

Het gaat vaak als vanzelf. Je wordt ouder, gaat meer verdienen en je uitgavepatroon past zich vanzelf aan. Meer erin betekent vaak meer eruit. Als je dat nou niet doet, spaar je als vanzelf.

Weet jij nog wat je uitgaf toen je, zeg, een jaartje of 21 was? Ik wel. De huur was zo’n 300 euro voor mij en mijn toenmalige vriendje samen. Een klein appartementje in Almere, waar hij vandaan kwam. De kosten voor boodschappen stelden niks voor, met zijn tweetjes. Net als gas en licht bij 50m2 woonoppervlak. Zeg dat de vaste lasten lagen op zo’n 800 euro. Meer kan het niet zijn geweest. Als ik dat was vol blijven houden, toen ik meer ging verdienen, had ik nu miljonair kunnen zijn.

Lees ook: Doorbreek het patroon van beter, meer en groter

Ik ging meer verdienen en dus wilden we verhuizen. Naar een echt huis, met alles erop en eraan. Het leek zo vanzelfsprekend. Iedereen ontwikkelde zich, kreeg meer inkomen en dus ging je ergens anders wonen. Niet dat er nou met ons oude huisje daadwerkelijk iets mis was. We hadden maar één slaapkamertje, waar niet eens een deur in zat. Maar we waren ook maar met zijn tweeen, dus meer hadden we niet nodig. We kochten een appartement en de woonkosten verdubbelden ruim, tel daar alle kosten van een eigen huis bij op en alle andere aankopen die we deden nu we opeens geld te besteden hadden.

Er wordt wel eens gezegd: als je in je twintiger jaren niet rijk wordt, dan doe je wat verkeerd. Je hebt vaak al een prima inkomen, lage woonlasten, geen kinderen. Je hebt de vrijheid om zoveel te werken als je wilt, zonder dat er baby’s van je afhankelijk zijn. Jammer alleen dat ik die wijheid pas ontdekte toen ik een dertiger was. Kijk, ik heb ervan genoten, hoor. Die onbezorgde twintiger jaren. Ik hield er ook nog wat spaargeld aan over, maar als ik vast had gehouden aan het uitgavepatroon waar ik als armzalige student ooit aan vasthield, was ik nu rijk geweest

Je hoort het wel eens, dat mensen in hun studentenkamer blijven wonen, terwijl ze lang en breed afgestudeerd zijn en al aan het werk. Daar wordt vaak een beetje lacherig om gedaan. Eigenlijk zijn dit de mensen die het snappen. Kosten laag houden, ook wanneer je inkomsten toenemen. Zo kun je percentueel steeds meer gaan sparen. En omdat je niet went aan een steeds luxerere levensstijl, gaat dat sparen zonder pijn en moeite. Er verandert in jouw leven op zich niets, behalve dat je iedere maand meer geld weg kan zetten.

Meer gaan verdienen en niet meer uit gaan geven, dat advies gaat ook na die eerste jaren op jezelf, nog op. Gaan je kinderen naar school, blijf het bedrag dat ooit opging aan kinderopvang wegzetten. Je bent toch al gewend om het uit te geven. Of het nu naar het kinderdagverblijf gaat of naar je spaarrekening. Als je dit blijft doen, spaar je ongemerkt steeds meer. Wennen aan luxe is een valkuil, want het went zó makkelijk. Lever het dan nog maar eens in. Dat is een stuk lastiger.

Lees ook: 7 redenen waarom juist millennials hun financiën in eigen hand moeten nemen

Share

One Ping

  1. Pingback: Ons besluit: de tweede auto gaat weg - PorteRenee.nl

2 Comments

  1. dertigermetkids Reply

    t voordeel van onze manier.. ivm wisselende inkomsten en man 4 wekelijks gaat alles naar een tussen(spaar)rekening en dan een maandbedrag naar de betaalrekening gebasseerd op alle kosten..als er kosten weg vallen of bijkomen pas ik het maandbedrag aan dus het vrij te besteden bedrag wordt niet opeens meer of minder, het spaarbedrag dus wel. ideaal 🙂

  2. E. @ More than FI Reply

    Ik ben het met je eens dat het handig is om niet gelijk meer uit te geven als je meer gaat verdienen. Toch denk ik ook dat het goed is om in je twintiger jaren niet alles opzij te zetten voor de toekomst. Alleen zou ik het dan inderdaad niet uitgeven aan een groter huis, maar eerder aan een mooie reis die niet zo snel te doen is met kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *