Meer sparen: laat deze 5 gevoelens los

Sparen, echt goed sparen, hou je alleen vol wanneer je de volgende gevoelens en overtuigingen loslaat. Moeilijk maar heel belonend, want ze houden je alleen maar tegen.

Ze zeggen wel eens: het verschil tussen waar je nu bent en waar je wilt komen, is alleen maar wat je doet. Of nog zo’n motiverend cliché: Het gaat niet om waar je begint, áls je maar begint. Met sparen is het eigenlijk net zoals met afvallen. Het principe is heel simpel, je geeft minder geld uit dan je binnen krijgt, en dat blijf je zo volhouden. Dat laatste, het volhouden gedeelte, is het moeilijkst. Want de verleidingen liggen iedere dag op de loer. Wil je het sparen en het werken aan een financieel onafhankelijke toekomst volhouden, dan zul je de volgende vijf dingen los moeten laten.

1. Het belang dat je hecht aan de mening van anderen.
Bijna niemand anders pakt het zo aan als jij. Dus vinden ze wat jij doet vreemd, anders, misschien zelfs belachelijk. Prima, iedereen zijn mening. Pas wanneer je er geen waarde aan hecht, kun je overtuigd blijven dat sparen the way to go is. De mening van anderen doet er niet toe. Dit is jouw keuze,voor jouw toekomst. Zo simpel is het. Blijven doen wat je altijd deed, levert je op wat je altijd al kreeg. Als dat voor jou goed en genoeg is, is dat prima. Het je andere of grotere doelen, dan zul je ook anders moeten gaan leven. Dat niet iedereen dat begrijpt is ook wel logisch, want niet iedereen doet dat. Anders zouden zij ook een volle spaarrekening hebben.

Lees ook: De tien geboden van succesvol sparen

2. Je materialisme
Een beetje materialisme is niemand vreemd. Ook ik kan best blij worden van mooie spullen. Maar je zult hier toch een beetje vanaf moeten komen. Zolang je spullen blijft kopen, gaat je voornemen om écht te sparen nooit realiteit worden. Mensen focussen altijd erg op hoeveel geld er binnen komt, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk over hoeveel je ervan overhoudt. Je kunt een miljoen verdienen en als je dat allemaal uitgeeft aan dure huizen, auto’s, tripjes en botox, ben je onder de streep net zo arm als ieder ander die niets spaart. Krijg je materialisme en daarmee je spenden onder controle en bent een stuk verder richting een rijk leven.3. De behoefte om te vergelijken
Wat voor auto rijdt de buurman? Waar gaan je vrienden op vakantie? Door jezelf altijd te vergelijken met anderen, doe je jezelf tekort. Wat maakt het uit wat anderen verdienen of uitgeven? Jouw situatie is anders en de enige situatie die ertoe doet. Focus je daarop en laat je niet gek maken door wat andere doen.

4. Die onrust
Je droomt altijd van een ander huis. Je wilt vaak op vakantie. Je blijft maar jobhoppen. Dat kost je (waarschijnlijk) allemaal een hoop geld. Terwijl je er de onrust in je lijf en je geest niet perse mee oplost. Zoek de kern van je onrust en pak die aan. Probeer ‘m niet te doven met spullen of plannen, want – zo leerde ook ik – dat werkt niet. Vaak speelt er iets anders mee. Een bepaalde onvrede of zoektocht. Gun het jezelf om antwoorden te zoeken. Alleen zo kun je die onrust stil krijgen. Dat is misschien enger dan gewoon veel spullen gaan kopen, I know. Maar ook effectiever en beter voor je geluk en je financiën.5. Besluiteloosheid
Steeds maar niets beslissen, is ook een beslissing maken. Namelijk om niet te investeren in je financiële toekomst. Als je maar blijft twijfelen, gebeurt er niks. Zonde, want des te jonger je begint te werken aan financiële onafhankelijkheid, des te sneller je het bereikt. Ben je 18 dan is het makkelijker om een vermogen op te bouwen dan wanneer je 30 bent. Maar op je 30e is het altijd nog beter om te beginnen dan op je 60e. Al geldt natuurlijk altijd: uberhaupt beginnen is altijd een goed idee. Je kunt wel terug kijken en denken: had ik het licht maar eerder gezien. Maar beter nu dan nooit.

Kom van deze 5 gevoelens af en het grote sparen kan beginnen.

15 Comments

 1. Tessa Reply

  Die over materialisme komt wel binnen. Merk dat ik de laatste tijd, deels door het thuiswerken, toch graag een extra monitor wil, een iPad Pro (die nieuwe die uitgekomen is uiteraard), een nieuw sporthorloge en een keukenmachine (uiteraard een Kitchenaid) omdat ik twee broden gebakken heb en dat nu mijn nieuwe hobby is. Normaal ben ik helemaal niet zo mee bezig met spullen en word ik heel blij van sparen. Misschien heb ik een enorme behoefte de economie te steunen?
  Een switch + animal crossing heb ik inmiddels wel gekocht van het potje ‘leuk’ en daar ben ik ook heel blij mee. Dat geld was om iets leuks mee te doen en dat is gelukt. Verder moet ik me even inhouden geloof ik!

 2. Lucinda Reply

  Qua materialisme vind ik dat er een middenweg in gevonden mag worden, je mag jezelf soms ook wel wat leuks gunnen of dat nou een tv is of en auto (of iets kleiners), die prijsklasse bepaal je zelf, maar ik ben er wel voor om dat alleen te doen als je al aan je spaardoel van die maand bent gekomen. Wij sparen een bedrag wat naar onze gezamelijke rekening gaat en dan ook nog een bedrag wat naar onze eigen spaarrekening gaat en daar betalen we onze eigen ‘extra’ dingetjes van. Het gezamelijke spaargeld gaat altijd voor onze eigen spaarrekening, maar we ontzeggen ons niet de extraatjes, daar sparen we gewoon apart voor.

 3. Ronald Reply

  Met de tegeltjeswijsheid; “Nodig, Nuttig, Aangenaam” kun je ook heel veel bereiken. Als je iets wilt kopen denk dan heb ik het nodig. Vaak is het antwoord “nee”. Dan de uitkoop uitstellen en er nog een paar nachtjes over slapen. Vaak koop je het dan niet meer en heb je weer wat gespaard.

 4. mandy Reply

  Helemaal waar! en moeilijk soms merk ik! Maar als je er al van bewust bent dan valt het alleen maar meer op bij mezelf!

  Ik las boven in alleen ‘volgende tien dingen los moeten laten’ en het zijn er maar 5.
  Haha ik dacht.. waar zijn de andere tips 🙂

 5. nico Reply

  Ik leerde vroeger van mn pa de 80/20 regel. Ik verdiende toen 419 gulden per maand.
  Ook toen ik meer ging verdienen hield ik die regel aan en nu, na 50 jaar werken lach ik om elke crisis. Never waste a good crisis dus was er geld om shell met een limietje op 12 euro te kopen.
  Discipline is simpel, je moet zelf de knop omdraaien.

  1. Anja - Minimalist Dutchie Reply

   Hi Merle, wat lief dat je mijn blog noemt! Dankjewel, het is voor mij ook nog een proces en erover bloggen helpt. @Renee: goede tips, vooral nummers 2 en 3. Ik heb gemerkt dat een heel groot deel van mijn onrust (wie ben ik, wat wil ik) is “opgelost” door letterlijk aan de slag te gaan met mijn omgeving ontspullen. Door m’n dag in te richten zoals ik dat graag wil en te leven naar mijn waarden. Ook dat gaat met vallen en opstaan, er zijn ook nog genoeg dagen waarvan ik denk: “nou dit had wel productiever gekund ja”. Maar dan is er morgen altijd weer een dag 😉

   1. Merle Reply

    <3 ik ben meestal een stille lezer van je blog maar ben wel onder de indruk van hoe je het allemaal doet. Keep on the good work!

 6. Dio Reply

  Vooral materialisme is een belangrijke. Zelf geef ik weinig om kleding om dure spullen in huis, maar wel aan uiteten of vakanties. Zo heb ik mijn studenten eetkamerstoelen nog. Ze ‘doen’ het nog, dus ik het vind het zonde om ze te vervangen..

 7. Sophie Reply

  Ik herken me hier helemaal in! Vooral het punt materialisme. Sinds ik dat heb losgelaten is sparen een stuk makkelijker. Ik koop alleen wat we nodig hebben. Nu ben ik wel een nerd, dus elke twee jaar wil ik echt een nieuwe telefoon met de nieuwste snufjes, maar daar houdt het ook wel op. Daar spaar ik graag voor. Maar voor ons geen nieuwe pasta borden meer, of vaasjes, of fotolijstjes die we uiteindelijk niet gebruiken. Die prullen schelen een hoop centen. Financieel overzicht en spaardoelen heeft me een soort van rust gegeven. We werken ergens aan en dat voelt fijn.

 8. Bouk Reply

  Ik kan heel goed sparen! Heb er geen moeite mee. Sinds eind 2015 is bij mij de knop omgegaan qua materialisme en heb ik veel verkocht en niet veel meer bijgekocht. Ik hou van op vakantie gaan, daar sparen we voor en geven we best wat aan uit. Natuurlijk boeken we wel eens geld terug van onze spaar en koop ik heus wel eens iets wat totaal niet nodig is, maar gewoon omdat het kan. Wij hebben een goede balans gevonden tussen sparen en uitgeven….

 9. Hans Reply

  Hoe zit het met de opkomende inflatie die de komende jaren de koopkracht van ons gespaarde geld zal decimeren? Ik spaar satochi’s veel veiliger

 10. Li Reply

  Wij sparen trouw € 1.250,- per maand en ik zou best nog wel € 250,- per maand meer kunnen sparen, maar ik vind het toch ook wel erg fijn om (veel) kleding te kopen, een nieuwe lamp, planten etc. Daar geniet ik ook van… dilemma… Wat adviseren jullie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+