sparen, vermogen opbouwen, eigen bedrijf, bedrijf beginnen, rabobank, porterenee, inspiratie, geld, rijk

‘Met 80.000 euro spaargeld maakte ik mijn droom waar’

Money matters! Dat zeggen we bij PorteRenee. Het bepaalt gewoon best veel in je leven. Dus interview ik vrouwen die handig met geld omgaan en daardoor hun leven een bijzondere wending konden geven. Dit keer: Floor van de Pavert (37) die met 80.000 euro spaargeld haar droom uit liet komen.

‘Ik spaarde 80.000 euro. Dat vinden veel mensen een indrukwekkend bedrag en dat is het ook. Denk nu niet dat ik dat heb kunnen sparen omdat ik superrijk ben. Nee, ik ben gewoon begonnen met kleine bedragen wegzetten. Toen ik net werkte 100 euro iedere maand, bijvoorbeeld. Naarmate ik meer ging verdienen, verhoogde ik mijn spaarbedrag. Uiteindelijk had ik een systeem waarbij de bank automatisch het geld overboekte naar mijn spaarrekening, wanneer er meer op mijn lopende rekening stond dan 2000 euro. Zo had ik er geen omkijken naar. Superhandig. Had ik een financiële meevaller had, dan werd dat ook spaargeld. Ik heb nooit echt op een houtje hoeven bijten om te sparen. Ik leef en leefde een leuk leven. Ik heb fijne vrienden, ga gewoon af en toe uit eten en op reis. Ik probeer mijn geld wel alleen uit te geven aan waar ik écht gelukkig van word. Kopen om het kopen doe ik niet. Mij zie je niet zo snel losgaan bij de Action. Maar als ik iets zie waar mijn hart harder van gaat kloppen, koop ik het. Dan gun ik mezelf dat. Ik ga naar de Lidl, omdat ik keuzestress krijg van duurdere supermarkten. Dertig soorten pesto. Serieus? Mijn kledingstijl is vrij tijdloos. Ik ben gek op mode, maar ga niet met iedere trend mee. Zo hield ik altijd geld over en dat zette ik apart. 

Sparen heb ik nooit gezien als een straf. Ik zag het als een investering in mijn toekomst. Van dat idee werd ik blij en daardoor hield ik het ook altijd vol. Ik had een duidelijk doel voor ogen en dat wilde ik bereiken. Dit geld zou ik gaan gebruiken om mijn droom van een eigen bedrijf te realiseren. Wat dat voor bedrijf moest zijn, wist ik niet. Dat ik het wilde, stond vast. Het kriebelde in mijn buik om ermee te beginnen. Iets helemaal van mezelf. Al een jaar of twee keek ik rond. Ik heb een achtergrond in de natuurkunde en dacht altijd: daar moet het iets mee te maken hebben. Tot ik op een luie zondag op www.bedrijventekoop.nl zat te neuzen. Ik zag tot mijn verbazing dat er een lingeriewinkel aangeboden werd. Een winkel waar ik wel eens kwam omdat ik zelf cup 60I heb en dat een van de weinige plekken was waar ik wat redelijks kon krijgen. Ik heb nooit in de detailhandel gewerkt, zelfs niet als bijbaantje. Toch dacht ik: ja, dit is gaaf. Dit past bij mij. Ik ben gek op mode. Ik ben ondernemend en goed in marketing. Ik zag het gat in de markt omdat het aanbod qua lingerie boven cup D verder zo slecht was.

Ik ging met de eigenaren rond de tafel. We kwamen er niet uit, maar het idee liet me niet los. Toen besloot ik zelf een winkel te beginnen. Helemaal vanaf niks. Pandje zoeken, inrichten, voorraad kopen, mensen aannemen om in de winkel te staan. Toen ik eenmaal besloten had dat dit het moest zijn, dat dit mijn gouden idee was, ging het snel. Ik gebruikte mijn 80.000 euro spaargeld ervoor. Natuurlijk vond ik dat spannend. Het was ook voor mij een immens bedrag, waar ik zo lang voor had gespaard. Ik heb wel getwijfeld. Wat als het niks wordt? Dan is mijn spaargeld foetsie. Moet ik het niet toch bij het idee houden? Toch heb ik nooit serieus overwogen om het daarom niet te doen. Ik geloofde erin. Vanaf dag één.

Lees ook: ‘We hebben geen tijd om geld uit te geven’

Ik ben niet bang uitgevallen. Zonder risico geen succes. Ik zeg altijd, met een knipoog, dat ik vies rijk wil worden. Het gaat niet altijd om het geld. Het gaat om van niets iets maken met je eigen talenten en in dit geval met mijn eigen spaarcenten. Als ik dat spaargeld niet had gehad, weet ik niet of SuperBra nu had bestaan. Een bedrijf beginnen met geleend geld had voor mij gevoeld als een grotere stap. Een groter risico. Verloor ik mijn eigen geld, dan was dat dikke pech. Verloor ik het geld van de bank dan moest het terug betaald worden. Dat is toch anders. Het geeft meer druk.

Inmiddels heb ik 14 mensen in dienst. Het gaat supergoed met de winkel. Zij bestieren de winkel. Er komen mensen vanuit het hele land naar Rotterdam om bij ons een goede, mooie en betaalbare bh te kopen. Mijn droom is om in iedere grote stad een vestiging te hebben. Daar ga ik voor. Het grootste deel van wat ik verdien, gaat terug in het bedrijf. Investeren. Ik keer mezelf sinds kort een management fee uit, als eigenaar. Ik werk daarnaast nog een beetje als consultant. Ik heb net een huis gekocht. Alles wat ik verdien gaat nu even naar de verbouwing. Maar als dat afgerond is, wil ik weer gaan sparen.

Lees ook: Eve wist 95.000 euro bij elkaar te harken

Ik heb gemerkt wat spaargeld voor verschil kan maken in je leven. Elke keer wanneer ik over de drempel van mijn eigen winkel in Rotterdam stap, ben ik trots. Natuurlijk omdat ik de eigenaar ben en we iedere dag mensen blij maken met hun aankoop. Ik ben vooral trots omdat ik dit alles heb gecreëerd met mijn eigen spaargeld. Ik heb dat wel mooi bij elkaar gespaard en heb het ook durven investeren. We kunnen zeggen dat geld niet belangrijk is. Maar als je het hebt kun je dromen waarmaken, die misschien anders altijd dromen waren gebleven. Iedereen heeft toch zo’n droom? Dat hoeft niet perse een eigen bedrijf te zijn, zoals bij mij. Het kan ook een reis zijn of een huis waar je jezelf helemaal in ziet wonen. Eerder stoppen met werken of de studie van je kinderen kunnen betalen. Als je écht graag wilt, kan er vaak meer dan je denkt. Een euro tegelijk. Daar ben ik van overtuigd.

Laat vooral weten of jij dit ook zou durven? Je spaargeld inzetten om je droom werkelijkheid te maken..

Fotografie: Naomi Modde

Share

10 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Mooi hoor dat je door zelf te sparen je droom hebt weten te realiseren!
  Mij is ook geleerd met sparen kom je verder dan met lenen.

 2. C Reply

  Super stoer! En vooral het durven investeren! Als je zolang gespaard hebt, lijkt het me heel moeilijk om het ‘in één keer’ uit te geven. Gaaf dat het zo goed gelukt is.

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Zo mooi wat je allemaal met je spaargeld kunt doen! Hier ook steeds meer en meer de smaak te pakken van het sparen. En al mijn extra geld gaat hier ook altijd naar een spaarrekening! Dat zijn de leuke momenten om je spaarsaldo lekker te boosten.

 4. Vera Reply

  Een goede zak geld maakt het starten van een bedrijf wel een stuk makkelijker. Zelf had ik gelukkig ook wat achter de hand toen ik begon met mijn webshop. Daardoor kon ik zonder tussenkomst van een bank mijn producten laten produceren.

 5. thefuk Reply

  wat voor’n werk had dit mens voorheen? ze is 37. laten we zeggen dat ze begon met werken en sparen toen ze 22 was (15 jaar geleden). dat betekend dat ze 15 jaar lang gemiddeld 400 euro per maand apart kon zetten. ik zou dit alleen kunnen doen als ik samen met iemand zou wonen en de vaste lasten kan delen, anders is het niet mogelijk om zoveel geld opzij te zetten voor mij.

  dus leuk om te lezen dat ze 80,000 euro wist op te sparen maar ik zou wel graag wat meer details willen weten?! dit is veel te vaag. het lijkt me dat alles in haar leven mee zat en ze nooit enige financiële dips heeft gehad?! misschien rijke ouders die haar ondersteunde?! een vriend/vriendin waar ze mee samen woonde?!?! details!!!

 6. Louis Reply

  Dapper en ik zit er ook aan te denken.
  Maar 80k is inderdaad veel, dat heb je denk ik niet allemaal nodig gehad om het op te starten, of komt er juist veel bij kijken bij het opstarten?

  Ik ben benieuwd!

 7. Ollie Reply

  400 p mnd is niet zo gek. Daar hoef je geen rijke ouders voor te hebben. Hier wordt relatief makkelijk 1500 p mnd gespaard met 2x modaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *