Mijn 6 vreemdste geldgewoontes (die ook jou geld op kunnen leveren)

Ik heb heel bijzondere geldgewoontes. Ik ben er al vaak om uitgelachen. Maar hey, het maakt me wel iedere dag een beetje rijker. Dus deel ik mijn 6 vreemdste money habits met jou, in de hoop dat ze jou ook beetje bij beetje wat vermogender zullen maken.

 1. Overal over onderhandelen
  Oké, in de supermarkt doe ik het niet. Maar verder bijna overal. Onderhandelen werkt supergoed. Koop ik een nieuwe wasmachine, dan probeer ik er altijd wat vanaf te praten. Scheelt je zo 50 euro. Als je maar voor wat rendement zorgt en het geld lang genoeg laat staan, kan dat een fijn vermogen worden. Veel mensen vinden onderhandelen spannend. Kom je dan niet een beetje cheap-ass over? Boeiend. Je kent die verkoper niet en ziet hem of haar waarschijnlijk nooit meer. Het gaat erom dat jij voor jezelf de beste deal maakt. Dus krijg je een offerte binnen voor schilderwerk aan je huis? Onderhandel! Koop je iets op Marktplaats? Onderhandel! Nog leuker wordt het wanneer je, wat je bespaart, op je spaarrekening zet of belegt. Dan groeit dat geld nog ook.

  Lees ook: 10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

 2. Spaardocumentje maken op je computer
  Werk je al in de cloud? Ik vond het eerst ook maar onzin, maar nu ik het doe wil ik nooit meer anders. In Google Drive (als je het nog niet gebruikt, ga dat checken) heb ik allerlei geldbestandjes. Nerd als ik ben. Ik heb een bestandje waarin ik mijn vaste lasten op een rij heb gezet. Superhandig en ook makkelijk aan te passen wanneer je situatie verandert. Ander huis, kinderopvang meer of minder, overstappen van energieleverancier. Even openen, aanpassen en je bent weer bij. In Google Drive heb ik ook een spaarbestandje. Of eigenlijk moet ik zeggen: hebben mijn lief en ik een spaarbestandje. Het is een excel-documentje waar we afzonderlijk van elkaar in kunnen werken. Hierin schrijven we iedere maand op hoeveel spaargeld we hebben staan. Excel telt de bedragen bij elkaar op, waardoor je precies weet hoeveel je samen hebt. En hoeveel je nog te gaan hebt. Het helpt je zien waar je staat, financieel. Het motiveert ook. Heb ik honderd euro gespaard, dan heb ik zo’n zin om mijn bestandje bij te werken.
 3. Geef je spaarrekening een naam
  Mijn spaarrekening is opgedeeld in tien verschillende potjes, die ik allemaal een naam heb gegeven. Zo heet er één ‘Hoera, 5 jaar’. Daarop spaar ik voor de verjaardag van mijn zoontje. Eén heeft de naam van een straat waar ik ooit wil gaan wonen. Daarop zet ik geld weg voor de aankoop van mijn droomhuis. En ga zo maar door. Door je spaardoelen namen te geven, maak je sparen tastbaar. Je weet precies waar je het voor doet, hoeveel je nodig hebt en hoever je al bent. Super dat veel banken deze functie nu hebben.

 4. Visualiseer je rijk
  Ik geloof heel sterk in visualisatie. Dat betekent dat je je ogen dicht doet en je voorstelt hoe het zou zijn als je een bepaald doel hebt bereikt. Stel, je droomt van dat ene droomhuis. Dan sluit je je ogen, ziet voor je hoe je de sleutel in het slot steekt, de gang doorloopt en in je comfy stoel bij het raam gaat zitten. Alsof het al van jou is. Is geld altijd een probleem voor je? Probeer dan eens voor je te zien en te voelen hoe het zou zijn als die zorgen van je afvallen. Als ze weg zijn en je je weer vrij voelt. Even een disclaimer: naast visualisatie moet je wel keihard aan de slag om die doelen te bereiken natuurlijk. Het is geen magie, dit. Visualisatie helpt je wel om enthousiast te blijven over je doel en gedisciplineerd om er te komen. Het is een extra duwtje, zo zie ik het.
 5. Zie overal een handeltje in
  Mijn vrienden en familie worden wel eens gek van mij. Ik zie overal een leuke side hustle in (de Amerikaanse term voor wat bijverdienen). Wat dan? Samen met mijn man verkocht ik ooit oorbellen voor mannen online, omdat het aanbod in Nederland zo karig was. Overseas daarentegen was er van alles te krijgen voor weinig. Ook drukten we eens t-shirts met erop de tekst ‘I survived Chikungunya’. We woonden toen op Curaçao, waar dat gevreesde virus flink huishield. We verkochten de shirtjes online en in de toeristenwinkel van vrienden. Ze vlogen de winkel uit. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt van een beetje handelen, verdien je niet alleen een leuk zakcentje, het geeft je ook voldoening. Hoe tof is het om iets te bedenken waar anderen voor willen betalen?
 6. Praat over geld alsof je het over het avondeten hebt (no big deal)
  Ik zat gisteren in de taxi naar het station. Nu neem ik nooit een taxi (duur!) maar het kon nu écht niet anders. Dus stapte ik in en ging voorin zitten, naast de chauffeur. We raakten aan de praat. Hij vertelde ook ooit in ons dorp te hebben gewoond, maar te zijn verhuisd. Hij wilde nu graag een koophuis, maar dat lukte financieel nog niet. We raakten aan de praat over geld. Tja, mijn favoriete onderwerp. Omdat ik er zo open over was, durfde hij allerlei vragen te stellen die hij normaal nooit zou stellen. Tenminste, dat zei hij zelf. Ik stapte uit bij het station en gaf hem een dikke fooi. Voor de aankoop van je huis, zei ik. Hij blij, ik blij. We zouden dit soort gesprekken over geld toch vaker moeten hebben? Gewoon van mens tot mens. Hoe doe jij het? Waar loop jij tegenaan? Waar kunnen we elkaar mee helpen? Ik denk dat de meeste mensen amper over geldzaken praten. Nog eerder over hun seksleven, misschien. Ik wil dat taboe graag opheffen, maar kan dat niet alleen. Dus: doe met me mee. Praat eens over geld met een collega, een vriend(in) of familielid. Gewoon omdat dat onderwerp ook bij het leven hoort.


  Wat zijn jouw gekke money habits? Post ze vooral onder deze blog. Misschien kunnen ze iemand anders (of mij zelf!) nog verder helpen.

15 Comments

 1. Kaspar Reply

  Wederom herkenbaar.
  Bij grote uitgaven en marktplaats onderhandel ik altijd. Ik koop ook wel eens meerdere exemplaren van iets als het een populair artikel is dat ik goedkoop kan krijgen op die manier. De extra exemplaren verkoop ik met winst. Heb meerdere keren zo per ongeluk een hobby omgezet in een goed lopende webwinkel. Iedere keer mee gestopt wanneer het te hard ging. Want dan komt op een gegeven moment de belastingdienst kijken… dan is het niet leuk meer!
  De Excel heb ik 1 keer gemaakt. Verder heb ik een mooie app van de bank die mijn kasboekje automatisch vult. Ideaal. Hou deze heel goed bij iedere maand.

  Mijn bankrekening, credit card en spaarrekening hebben in de bankieren app allen een toepasselijke foto om mij te herinneren waar ze voor zijn. De gewone bankrekening van mijn zoontje die op een munt (medaille) bijt (vergeet niet: deze rekening is geld om uit te geven, maar het is wel écht geld, dus het hoeft niet op!). De spaarrekening mijn dochter die met blokken een toren bouwt (Ik spaar voor een eigen huis). En de creditcard van een barbecue die tijdens een feestje in een vuurbal veranderde (leuk feestje! Maar het is wel geld verbranden…). Werkt echt heel goed, die constante reminders.

  Verder is mijn bijzondere gewoonte dat ik bijna alles op marktplaats zet… de gekste dingen krijg je toch nog een paar euro voor… dus wanneer ik aan het opruimen ben heb ik standaard twee stapels: weggooien en marktplaats. Een goede voorjaarsschoonmaak levert zo zomaar 50-100 euro op! En soms meer… je bewaart meer dingen van waarde dan je denkt (en die je helemaal niet nodig hebt…)

  1. Vera Reply

   ” Iedere keer mee gestopt wanneer het te hard ging. Want dan komt op een gegeven moment de belastingdienst kijken… dan is het niet leuk meer!” Gelukkig denkt niet iedereen zo, want anders kunnen we geen wegen aanleggen, ziekenhuizen openhouden e.d.

   Bovendien zodra je er echt in handelt maakt het niet uit of het goed loopt of matig, je moet belasting betalen. Doe je dit niet, dan is dat belastingfraude.

   1. Kaspar Reply

    @Vera, Dat ligt bij hobbymatig kleinschalige inkoop/verkoop echt heel anders…
    Je mag tot een bepaald bedrag gewoon spullen verkopen mits het aantal uren in de week die je er aan spendeert klein is (ofwel: het is hobby, geen werk – dat onderscheid maakt de belasting). Je verdiensten geef je dan gewoon op bij je belasting aangifte als extra inkomsten (heb ik netjes gedaan) en daar betaal je inkomstenbelasting over.

    Maar gaat het echt hard lopen, dan moet je een bedrijf oprichten, extra belastingen betalen én btw gaan heffen op je producten. Dus: dag winstmarge! (en welkom verliesmarge….).
    Tenzij je heel groot inkoopt, dus grote investeringen, opslag, administratie, baan opzeggen, etc. En dan ga je het met jouw ene hobby product niet redden… dus moet je ook andere dingen gaan verkopen (Die je helemaal niet leuk vindt)… en ben je ineens van hobbyist die een zakcentje verdient een handelsonderneming waar je je een slag in de rondte moet werken met zaken die ik in ieder geval helemaal niet leuk vindt (administratie, regelgeving, continu met geld bezig zijn…. brrr!), en waar je door de hevige concurrentie hooguit een magere boterham aan overhoudt…

    Wanneer je enkel wat bijverdiensten hebt vanuit hobby is het dan echt einde verhaal wanneer het in feite té goed gaat lopen. Ik heb dat destijds heel goed uitgezocht…. dus voordat je oordeelt over mensen misschien even iets verder kijken! ?

    1. Vera Reply

     Vraag me af of de belastingdienst het met je eens is. Dat je gebruik kunt maken van de kleine ondernemingsregeling voor de BTW wil niet zeggen dat je geen ondernemer bent voor de BTW. En als je inkoopt en verkoopt voor winst is dat gewoon ondernemen (deelnemen aan het economisch verkeer).

     https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/voordat_u_start/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_btw

     Als je alles al netjes aangeeft in de inkomstenbelasting, dan betaal je in het begin juist minder als het een onderneming is want met een eenmanszaak heb je bepaalde aftrekposten. Anders is het inderdaad als je het leuk vind om kleedjes te haken en die verkoopt aan vrienden en bekende. Maar als je een webshop hebt en inkoopt en verkoopt met als doel geld te verdienen, ben je een ondernemer.

     1. Kaspar

      Klopt. Ik had ook geen webshop.
      Allemaal via via en via hobby gerelateerde (verkoop)sites.
      Goed uitgezocht (en overlegd) destijds bij zowel de belastingdienst als KvK.
      Het was onder de grens voor btw heffing. Dus geheel volgens de regeltjes. Maar het werd te groot, en dan kan het niet meer (legaal), dus mee gestopt. Het rekensommetje kon absoluut niet uit. Puur door heffen van btw e.d. was de winstmarge meteen geheel weg. Aftrekposten voor beginnend ondernemer konden dat niet compenseren. Plus, zoals gezegd en veel belangrijker, ik had het echt niet leuk gevonden! Ik doe graag wat kopen/verkopen van producten die ik zelf leuk vind. Maar een volwaardige handelsonderneming runnen (inclusief alle regeltjes, administratie, papierwerk, plichten, zorgen, onzekerheden) lijkt me een verschrikking.

 2. Eva Reply

  Leuk artikel! Mijn rare gewoonte is dat ik met pin betaal als het af te rekenen bedrag naar boven wordt afgerond en als het naar beneden wordt afgerond, betaal ik contant.
  Dus als iets € 1,97 is dan betaal ik contant (is dus € 1,95 dan feitelijk) en als het € 1,98 is dan pin ik. Dan bespaar ik 2 cent. Nou het levert niet veel op, maar ik heb er lol in haha!

 3. Gassie Reply

  Weet je wat pas echt de kracht van 50 is? Die 50 euro zo snel mogelijk van je rabobank spaar rekening met 0.03 procent rente afhalen en je hypotheek aflossen… hoe kan je in deze rente arme periode nou nog reclame maken voor rente op rente?

  1. Kaspar Reply

   Je weet dat je zelf de eerste bent die het woord rente hier benoemd? Ook op genoemde Rabobank pagina gaat het niet over rente. Het gaat over geld opzij zetten. Op wat voor manier ook: sparen, beleggen, aflossen…. (en ik persoonlijk kies voor de combi sparen en beleggen, want sparen moet je toch echt eerst doen voordat je überhaupt die hypotheek krijgt om af te lossen! Iets waar Renée gelukkig wel rekening mee houdt… ?

 4. Rian Reply

  Er staan wel goede tips bij, maar als zzp er erg ik me aan de tip om te onderhandelen en proberen af te dingen op offertes.
  Iedereen wil graag beloond worden voor geleverd werk. Hoe zou jij het vinden als je baas je aanbiedt om hetzelfde werk te komen doen voor minder geld?
  Je kunt natuurlijk offertes vergelijken, maar een goedkope offerte is ook niet veel waard als het ten koste gaat van de kwaliteit.
  Dus vergelijk kosten en kwaliteit en maak daaruit je keuze en gun een hardwerkend mens ook een inkomen.

  1. Gerard Reply

   Dus als je onderhandeld over een offerte gun je iemand niet zijn of haar inkomen? Nogal een stelling die je daar neergooit!

  2. Kaspar Reply

   Als ondernemer een hekel hebben aan onderhandelen en ook het nu ervan blijkbaar niet inzien? Oei….
   Onze hele economie bestaat uit onderhandelen. Wat biedt iemand mij aan, en wat is me dat met oog op vraag en aanbod waard.
   Heeft in het geheel niets van doen met iemand geen inkomen gunnen. Andersom zou je kunnen zeggen dat iemand die weigert te onderhandelen de ander zijn geld niet gunt. Net zo grote onzin (sorry).
   Onderhandelingen zijn een prima manier om geld te besparen én een ondernemer scherp te houden. En laten we ook eerlijk zijn. Als ik bij bv. de mediamarkt ergens een 10tje af weet te krijgen zal de CEO daar heus niet wakker van liggen….

  3. Renee Lamboo Reply

   Hi Rian,
   Dank voor je reactie.
   Ik ben zelf ook zzp’er en heb (bijna) nog nooit een offerte uitgestuurd waar niet over onderhandeld is.
   Dat hoort bij het leven van een zzp’er. Ik ben ook zo’n hardwerkend mens en vind dat echt niet meer dan normaal.
   Dat heeft dus niks te maken met een hardwerkend mens (ben ik zelf ook!) geen inkomen gunnen.
   Maar lief dat je het voor ‘ons’ zzp’ers opneemt 🙂

 5. Vera Reply

  Elke dag boek ik het geld van mijn betaal rekening naar mijn spaarrekening zodat ik een mooi rond bedrag overhoud. dus 176,50 wordt 175 en 1,50 naar de spaarrekening.

 6. Marc Reply

  Op alle online aankopen zoek ik altijd even naar ene kortingscode en gebruik ik een cashbacksite (site krijgt affiliatefees, ze storten daarvan een heel erg groot deel naar jou terug).

  We hebben een aparte rekening voor alle incasso’s, zodat we begin van de maand daar een hap geld heen storten en er niet meer over na hoeven denken, jaarlijkse kosten, kwartaalkosten alles is naar een maandbedrag omgerekend en wordt weggezet.

  Het geld op onze eigen rekeningen gaan dan net als bij Renee naar een berg potjes (vakantie, nieuwe telefoon, kleding, uit eten, etc) vervolgens blijft er een stukje over dat uitgegeven kan worden aan onzin en gezelligheid; broodje, tijdschrift, biertje. Zorgt voor een heerlijk zorgenloos financieel bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+