Mijn vijf beste geldadviezen

Ik geef je vandaag vijf geldadviezen die écht het verschil maken. De belangrijkste vind ik persoonlijk nummer 2. Die kan je echt een hoop geld opleveren.

Meestal schrijven bloggers over goede adviezen die ze zelf kregen. Weet je, ik heb gedurende mijn leven niet zoveel advies over geld gekregen en als ik het kreeg was het beroerd advies. Zoals een kennis, die ooit zei: ‘Je moet een zo hoog mogelijk hypotheek los zien te krijgen bij de bank, dan krijg je ook lekker veel hypotheekrenteaftrek.’ Ja. Oke. Dus. En bedankt voor de totaal niet onderbouwde financiele onzin die jij zojuist uitkraamde. Ik heb het allemaal zelf moeten ontdekken. En ja, dat ging met vallen en opstaan. Nu ben ik de laatste om te zeggen dat je geen fouten zou moeten maken. Fouten zijn de beste manier om te leren. Maar, het scheelt je een hoop geld wanneer je ze kunt voorkomen. Dus geef ik hier vijf hele simpele geldadviezen die wel hout snijden.

 1. Open een aparte rekening voor het afschrijven van je vaste lasten
  Dit ontdekte ik pas zo rond mijn dertigste. Daarvoor had ik één rekening waar ik iedere maand een bedrag opzette. Soms gebeurde het dus dat ik zo vaak uit eten was geweest, dat er niet meer genoeg geld op stond voor de rekeningen. Ai. Dus lagen er herinneringen op de deurmat. Dan boekte ik terug van mijn spaarrekening en zo verloor ik totaal het overzicht. Nu heb ik drie rekeningen. Op een komt mijn geld binnen. Iedere maand zet ik een vast bedrag voor alle automatische afschrijvingen op rekening nummer 2. Op een andere rekening zet ik een bedrag voor leuke dingen. Als dat op is, is het op. Maar dan komen mijn rekeningen niet in gevaar. Werkt als een trein!

  Lees ook: Bingo sparen, té leuk!

 2. Staar je niet blind op wat er binnen komt, maar kijk ook naar wat eruit gaat.
  Als het over geld gaat, gaat het altijd over: Wat verdien je? Salarisverhoging. Cao-schalen. Hele beroepsgroepen leggen zelfs het werk neer om 1 of 2% meer salaris te krijgen. Terwijl we aan de andere kant helemaal niet kijken naar wat eruit gaat. Misschien kun je door minder geld uit te geven, wel veel meer dan die 1 of 2% extra overhouden. Dat weet ik eigenlijk wel zeker. Vraag mensen wat ze verdienen en ze weten het vaak tot achter de komma. Vraag wat ze uitgeven en ze hebben geen idee. Terwijl dat uiteindelijk cruciaal is voor hoe rijk je wel of niet bent. Want je kunt een miljoen verdienen, maar als je uitgaven 999.999 euro per maand zijn, ben je nog altijd een arme sloeber. In een duur huis, dat waarschijnlijk wel.
 3. Leer onderhandelen (en weet wat je waard bent)
  Ik onderhandel over heel veel. In eerste instantie over wat ik betaald krijg als freelancer. Ik onderhandel wanneer ik denk dat dat terecht is. Na een tijdje als zzp’er heb je een goed beeld van wat jij in jouw branche waard bent. Ik laat me nooit onderbetalen, ook niet met beloftes als: ‘Misschien komt er nog meer werk uit,’ of ‘Het is goed voor je exposure.’ Bullshit. Dat zeg je ook niet tegen de bakker, toch? Naast je eigen inkomen valt er nog zoveel meer te onderhandelen. Op je aankopen op Marktplaats, op je aankopen in bijna iedere winkel (behalve de supermarkt dan, in de meeste gevallen.) Onderhandel niet om het onderhandelen, maar alleen wanneer je oprecht vindt dat iets goedkoper zou moeten zijn. Krijg je niet wat je denkt dat juist is, koop het dan niet of ergens anders. Je bespaart jezelf daar écht veel geld mee.
 4. Leen geen geld!
  Open deur. I know, maar hij mag toch niet ontbreken. Leen nooit geld. Gewoon niet. Geen uitzondering. Geen auto, geen caravan, geen verbouwing. Als je het geld niet cash hebt, kun je het gewoon niet betalen. Zo simpel is het. Oke, één uitzondering: de hypotheek. Maar ook daarvan vind ik eigenlijk dat je een deel vooraf gespaard moet hebben. Belangrijk daarbij is advies nummer 5.
 5. Begin jong met sparen
  Als ik toch eerder door had gehad hoe geld en financien werken.. Dat had me nu heel wat opgeleverd. Het liefst begin je al met sparen zodra je inkomen hebt. Wanneer je jong bent, is sparen zo makkelijk. Je woont waarschijnlijk nog thuis, hebt weinig vaste lasten en verdient wel al. Zet gewoon iedere maand wat weg op een rekening waar je nooit meer naar kijkt. Misschien veelgevraagd maar als je op je 20e begint, heb je op je 30e al lekker wat rente gevangen. Met een beetje toewijding is dat spaarpotje dan al genoeg om bijvoorbeeld de kosten koper van je eerste eigen huisje te betalen. Dat pakt niemand je meer af.

  Lees ook: Bevrijd je van deze 7 terugkerende kosten

Share

One Ping

 1. Pingback: Hoe ik in drie jaar mijn studieschuld van €18.000 afloste -

7 Comments

 1. GBM Reply

  Sorry Rene, maar ben het niet helemaal met je eens.
  Advies 1: Waarom zou je meerdere rekeningen nemen? Kost alleen maar extra geld! En het levert je alleen maar extra werk en transacties op. Zonde.
  Advies 2: eens, maar het blijft altijd belangrijk om ook je salaris zo veel mogelijk te vehogen.
  Advies 3: heel erg eens!
  Advies 4: waarom zou je geen lening afsluiten voor een uitgave die je “moet” doen (lees energie zuinige verbouwing, zonnepanelen, auto voor je werk, etc.)? Stel dat de rente lager is dan het passieve inkomen op hetzelfde vermogen maar dan geinvesteerd, ga ik toch echt wel voor die lening! Maar voor consumenten goederen/vakanties geldt het wel altijd natuurlijk
  Advies 5: zeker eens.

 2. Anita Reply

  Hai Renée,

  Allereerst mijn complimenten voor je website, erg verslavend om te lezen!
  Ik vraag me af waarom je 3 rekeningen hebt, je kunt toch ook 1 rekening hebben waarop je je inkomen laat binnenkomen en de vaste lasten af laat schrijven. Het geld voor de ‘leuke dingen’ boek je dan over naar een andere rekening. Scheelt weer een rekening ;-).
  Ik boek elke maand € 150,- over naar de ‘leuke dingen’ rekening, ik reken uit hoeveel vaste lasten er worden afgeschreven en daarna boek ik het restant direct door naar de spaarrekening.
  Zodra mijn spaarrekening de € 2.000,- overstijgt gaat alles daarboven naar een rekening waar mijn geld vaststaat tegen een hogere rente. Zo houd ik altijd een buffer van € 2000,- waar ik direct bij kan voor onvoorziene rekeningen, maar spaar ik ook voor ‘het hogere doel’: financiële onafhankelijkheid.
  Ik hoop dat je nog lang doorgaat!

  1. Renee Post author Reply

   Hi Anita, dank voor je bericht. Goed geregeld, lijkt me zo. Ik heb die aparte rekening voor inkomsten omdat ik zzp’er ben en duidelijk overzicht moeten hebben van zakelijke inkomsten. Anders was die inderdaad niet nodig 🙂 Ik blijf lekker doorschrijven en hoop je hier nog vaak te ‘zien.’

   1. Johan Reply

    Ik heb een kennis zzp-er die heeft een rekening bij een Knab. Daar kun je kennelijk binnen één rekening verschillende potjes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *