Flink meer rente op buitenlandse spaarrekening. Doen of niet?

Mijn man kwam ermee aan. Een spaarrekening in Tsjechië waar je behoorlijk meer rente krijgt op je spaargeld. Ik riep meteen: Nee. Doodeng! Maar is dat wel terecht?

0.05% rente. Dat krijg ik op mijn spaarrekening bij ING. Nu hebben we nog een andere spaarrente bij LeasePlan waar dat percentage iets hoger ligt (0,4%) Hier hebben we onze grote buffer staan, zeg maar. Maar nog altijd is dat percentage om te huilen. Wist je dat je bij Triodos gewoon helemaal geen spaarrente meer krijgt? Een bizarre situatie. Mijn man ging, na een zoveelste mail over renteverlaging, op zoek naar alternatieven. Hij vond een bank in Tsjechië, waar de rentepercentages voor een spaardeposito (dat je het bedrag voor langere tijd vastzet) zo rond de 2% liggen. Met een flink spaarpotje scheelt dat aardig. Mijn eerste reactie was: no way. Weet je nog toen in 2008 Nederlandse spaarders massaal hun geld zagen verdwijnen omdat de bank het niet meer bol kon werken. Tot 20.000 euro kreeg iedereen uiteindelijk zijn geld terug, maar alles daarboven was weg. Foetsie. Voor niets zo hard voor gewerkt en gespaard. Dat wil je toch niet. Zeker niet als je uitrekent dat het renteverschil onderaan de streep echt niet zo hoog was om dat risico te nemen.

Lees ook: De 10 geboden van succesvol sparen

Maar nu de rente in Nederland wel heel laag wordt, gaan mensen op zoek naar alternatieven. Ik vind het ook geen fijn idee om te weten dat mijn geld staat te verdampen. De inflatie is hoger dan de rente, dus het wordt letterlijk minder waard. Ai. En het afwijzen van die Tjechische bank, is dat wel terecht? Ik ben niet de enige die het overweegt, ontdekte ik in het Financieele Dagblad. Ze schreven er een stuk over dat alles een stuk duidelijker maakte voor me.

“Sparen in het buitenland betekent in veel gevallen meer administratieve rompslomp. Nederland heft geen bronbelasting op de spaarrente, zoals dit wel gebeurt op dividend, maar in sommige landen houdt de spaarbank verplicht belasting in. Zo wordt in België 30% ingehouden en in Oostenrijk 25%. In Tsjechië is het belastingtarief 15%. Veelal is die belasting, dankzij een belastingverdrag met Nederland, door u als fiscaal inwoner van Nederland terug te vragen. Binck en Savedo vermelden op hun websites de procedures hoe die belasting terug te vorderen is.”

Ah, daar ga je dus al. Belasting over je spaargeld. Dat kennen we in Nederland natuurlijk ook, boven de 30.000 euro. Maar belastingen in het buitenland. Dat via formulieren terugvragen. Zie ik dat wel zitten?

 

Een ding waar ik me geen zorgen meer om hoef te maken, is wat er met mijn geld gebeurt wanneer mijn buitenlandse bank omvalt. We weten inmiddels allemaal dat dat kan gebeuren. De grens van 20.000 euro in 2008 (ten tijde van IceSave) is namelijk flink verhoogd.

“Voor de Icesave-affaire stond de grens op € 20.000. Toen was het voor kapitaalkrachtigen peentjes zweten of ze hun spaargeld ooit nog zouden terugzien. Sinds 2007 geldt in Europa een limiet van € 100.000. Valt de spaarbank, bijvoorbeeld in Tsjechië om, dan hebt u te maken met het depositogarantiestelsel van Tsjechië. Dat leidt, net zoals het terugvorderen van de bronbelasting, tot administratief gedoe.” 

 

Gedoe, gedoe. Ik heb geen zin in gedoe. Minder gedoe heb je wanneer je je bank neerzet bij Argenta, de Belgische bank.

“De Belgische bank Argenta is ook in Nederland actief, niet alleen met termijndeposito’s, maar ook met internetspaarrekeningen, verzekeringen en hypotheken. Alles via internet en één kantoor in Breda. Klantenservice van Argenta daar heeft nog nooit van bronbelasting gehoord, maar is wel bekend met het feit dat het depositogarantiestelsel van België ook voor Nederlandse spaarders geldt. Rond Pasen werd Argenta getroffen door een grote internetstoring die voor enige onrust zorgde.”

Een internetstoring. Dat je je saldo wilt checken en dat het gewoon allemaal weg is. 0 euro. Ja, dan schrik je wel even. Dat wil je niet. Dus besluiten wij toch maar voor een Nederlandse bank te gaan. Niet omdat de buitenlandse banken geen goede opties zijn, maar omdat we het renteverschil niet groot genoeg vinden om voor de grens over te gaan.

Lees het volledige artikel uit het FD hier

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.