Een maand lang geen geld uitgeven. Nou ja, naast je hypotheek en andere vaste lasten dan. No Spend Month noemen ze dat in Amerika. Ik ga het proberen en ik leg uit waarom ik dat eigenlijk wil.

Ik ben gek op TedTalks. En ik ben gek op een uitdaging. Dus toen ik een vrouw zag vertellen dat ze een jaar lang geen geld uitgaf, naast het betalen van de onvermijdelijke rekeningen, dacht ik: Dat gaan wij ook doen. Maar ja, ik ben niet alleen thuis. Mijn man zag de lol er wel van in maar stelde voor eerst maar eens met een maand te beginnen. Hij kent mijn onbegrensde enthousiasme inmiddels en weet ook hoe hij dat kan temperen zonder me teleur te stellen.

Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?

Oke, een maand dan. No Spend Month. Dat moet kunnen. Op de 1e van de maand beginnen lijkt logisch, maar ik kon niet wachten. Verklaar me voor gek, maar ik was enthousiast over dit plan. Mijn man en ik gingen nog één keer samen uit eten, terwijl de oppas bij de kinderen bleef en daarna begonnen we. We zijn bijna een week bezig. Ik betaal de hypotheek en andere vaste lasten, doe gewoon op de normale manier boodschappen en reserveer wat geld voor tegenvallers die ik echt niet kan ontwijken. Zoals een rekening van 100 euro van de dakdekker die wat moest fixen op ons dak. Daarna houdt het op. Het klinkt anderen misschien in de oren alsof ik mezelf en mijn gezin hier een verdriet mee doe. Waarom zou je het doen? Wat is daar nou leuk aan, vraag jij je misschien af. Ik zie het juist als iets positiefs. Als een manier om weer écht te voelen dat het leven ook vreselijk leuk kan zijn zonder veel geld uit te geven. Of, zonder überhaupt geld uit te geven.

Ik vertelde het eerder al eens. Ik ben verslaafd aan horeca. Als je mij vraagt wat ik op een vrije dag wil doen, dan zeg ik altijd buiten de deur lunchen of lekker uit eten met zijn allen. Ben ik met mijn kinderen op pad, dan trakteert ik ze (bijna) altijd op ijsjes, lolly’s en drinken. Ik vind dat gezellig, zeg ik altijd. Onzin, natuurlijk. Want het is echt niet het eten en drinken dat het gezellig maakt. Dat is het gezelschap. Door een maand geen geld uit te geven aan dit soort extraatjes, hoop ik te ervaren dat de dagen net zo vrolijk en leuk kunnen zijn zonder dit soort uitgaven.

Het gaat vooralsnog goed. Met dat mooie weer gingen we naar een strandje in de buurt. Drinken en eten zelf meegenomen. Er ligt ijs in onze eigen vriezer, zodat we niet ergens anders ijs hoefden te halen. We zorgen dat we al geluncht hebben wanneer we op pad gaan. Wanneer we ’s ochtends bedenken wat we die dag gaan doen, moeten we creatiever zijn. Je komt nog eens ergens, waar ik normaal niet zo snel zou komen. Zoals laatst op het erf van een boerenbedrijf tijdens de Open Boerderij Dagen. Vonden de kids superleuk. Ik heb, nu ik toch zo goed bezig ben, gelijk maar de garage opgeruimd. Ik ga veel spullen weg, verkocht wat en ruilde onze printer tegen wat speelgoed voor de kinderen. Zij blij, ik blij, en mijn portemonnee hoefde er niet voor open.

Lees ook: 7 redenen dat juist millennials moeten sparen

We zijn pas een week onderweg in deze No Spend Month. Een No Spend Year is lang en heftig. 52 weken lang. Hoe doe je dat met verjaardagen? Met Kerst? Met Sinterklaas? Ik zou de regels dan wel iets minder streng maken dan nu. Eerst maar eens zien of we het de komende drie weken volhouden. Misschien is het leuk om hier binnenkort eens een PorteRenee-challenge van te maken. Dat we het met elkaar doen. Zijn er mensen die het leuk vinden om mee te doen en zo financieel even te resetten. Terug naar de basis, zien hoeveel we eigenlijk aan extraatjes uitgeven, een leuk spaarpotje opbouwen en merken dat je het ook zonder met je pinpas te zwaaien, heel leuk kunt hebben? Laat vooral een reactie achter hieronder, of op Facebook.