No Spend Month. Waarom ik hieraan begonnen ben

Een maand lang geen geld uitgeven. Nou ja, naast je hypotheek en andere vaste lasten dan. No Spend Month noemen ze dat in Amerika. Ik ga het proberen en ik leg uit waarom ik dat eigenlijk wil.

Ik ben gek op TedTalks. En ik ben gek op een uitdaging. Dus toen ik een vrouw zag vertellen dat ze een jaar lang geen geld uitgaf, naast het betalen van de onvermijdelijke rekeningen, dacht ik: Dat gaan wij ook doen. Maar ja, ik ben niet alleen thuis. Mijn man zag de lol er wel van in maar stelde voor eerst maar eens met een maand te beginnen. Hij kent mijn onbegrensde enthousiasme inmiddels en weet ook hoe hij dat kan temperen zonder me teleur te stellen.

Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?

Oke, een maand dan. No Spend Month. Dat moet kunnen. Op de 1e van de maand beginnen lijkt logisch, maar ik kon niet wachten. Verklaar me voor gek, maar ik was enthousiast over dit plan. Mijn man en ik gingen nog één keer samen uit eten, terwijl de oppas bij de kinderen bleef en daarna begonnen we. We zijn bijna een week bezig. Ik betaal de hypotheek en andere vaste lasten, doe gewoon op de normale manier boodschappen en reserveer wat geld voor tegenvallers die ik echt niet kan ontwijken. Zoals een rekening van 100 euro van de dakdekker die wat moest fixen op ons dak. Daarna houdt het op. Het klinkt anderen misschien in de oren alsof ik mezelf en mijn gezin hier een verdriet mee doe. Waarom zou je het doen? Wat is daar nou leuk aan, vraag jij je misschien af. Ik zie het juist als iets positiefs. Als een manier om weer écht te voelen dat het leven ook vreselijk leuk kan zijn zonder veel geld uit te geven. Of, zonder überhaupt geld uit te geven.

Ik vertelde het eerder al eens. Ik ben verslaafd aan horeca. Als je mij vraagt wat ik op een vrije dag wil doen, dan zeg ik altijd buiten de deur lunchen of lekker uit eten met zijn allen. Ben ik met mijn kinderen op pad, dan trakteert ik ze (bijna) altijd op ijsjes, lolly’s en drinken. Ik vind dat gezellig, zeg ik altijd. Onzin, natuurlijk. Want het is echt niet het eten en drinken dat het gezellig maakt. Dat is het gezelschap. Door een maand geen geld uit te geven aan dit soort extraatjes, hoop ik te ervaren dat de dagen net zo vrolijk en leuk kunnen zijn zonder dit soort uitgaven.

Het gaat vooralsnog goed. Met dat mooie weer gingen we naar een strandje in de buurt. Drinken en eten zelf meegenomen. Er ligt ijs in onze eigen vriezer, zodat we niet ergens anders ijs hoefden te halen. We zorgen dat we al geluncht hebben wanneer we op pad gaan. Wanneer we ‘s ochtends bedenken wat we die dag gaan doen, moeten we creatiever zijn. Je komt nog eens ergens, waar ik normaal niet zo snel zou komen. Zoals laatst op het erf van een boerenbedrijf tijdens de Open Boerderij Dagen. Vonden de kids superleuk. Ik heb, nu ik toch zo goed bezig ben, gelijk maar de garage opgeruimd. Ik ga veel spullen weg, verkocht wat en ruilde onze printer tegen wat speelgoed voor de kinderen. Zij blij, ik blij, en mijn portemonnee hoefde er niet voor open.

Lees ook: 7 redenen dat juist millennials moeten sparen

We zijn pas een week onderweg in deze No Spend Month. Een No Spend Year is lang en heftig. 52 weken lang. Hoe doe je dat met verjaardagen? Met Kerst? Met Sinterklaas? Ik zou de regels dan wel iets minder streng maken dan nu. Eerst maar eens zien of we het de komende drie weken volhouden. Misschien is het leuk om hier binnenkort eens een PorteRenee-challenge van te maken. Dat we het met elkaar doen. Zijn er mensen die het leuk vinden om mee te doen en zo financieel even te resetten. Terug naar de basis, zien hoeveel we eigenlijk aan extraatjes uitgeven, een leuk spaarpotje opbouwen en merken dat je het ook zonder met je pinpas te zwaaien, heel leuk kunt hebben? Laat vooral een reactie achter hieronder, of op Facebook.

One Ping

 1. Pingback: De best gelezen stukken van afgelopen week -

17 Comments

 1. LeLe Reply

  Leuke challenge, maar niet voor de zomermaanden =)

  Bovendien denk ik dat ik zelf maar eens een spent-month moet gaan inlasten, want ik ben veel te zuinig.

  1. anja Reply

   Dat gevoel kreeg ik ook gelijk, ik vind niet dat ik te zuinig ben, maar ik geef mijn geld niet uit aan dingen als eten buiten de deur of de A.ction leeg kopen.

 2. Cynthia Reply

  Ik ben nu zo’n 3 maanden bezig. Het is een sport, maar ook best vermoeiend en soms teleurstellend. Ik hoopte dat mijn spaarsaldo ietsjes zou groeien (zeer welkom nu de WW helaas lonkt), maar helaas ging het een na het ander kapot. Dus én geen leuke dingen gedaan/gekocht én niets extra gespaard. Maar ook niet ingeteerd op mijn spaargeld en het helpt wel erg bij het besef dat ik wel erg makkelijk geld uitgaf. Nu denk ik wel 2x na. Ik blijf meedoen.

  1. Renee Reply

   Wow, 3 maanden al. Knap, hoor. Je moet maar zo denken: zonder die uitdaging, was je nu wel flink ingeteerd op je spaargeld.

  2. Renee Reply

   Knap, hoor. Je moet het maar zo zien: als je het niet had gedaan, was je wel flink ingeteerd op je spaargeld. Heb je de meter nog helemaal op 0 Euro aan extraatjes staan? Of laat je jezelf af en toe een beetje vals spelen?

   1. Cynthia Reply

    Betrapt ☺️. Ja, heb een klein beetje vals gespeeld. Van een verjaardagspotje met contant geld nieuwe wandelschoenen gekocht.

  3. anja Reply

   Toch vind ik dat je goed bezig bent geweest, had je het niet gedaan, was je spaargeld nu misschien wel op geweest.

 3. dertigermetkids Reply

  vind t altijd zo ontzettend knap! nu ook weer.. mn korte broeken worden echt te groot (heel bij mee.. maar ja wil dus wel nieuwe…) hoe los je dat dan op.. ga niet met t warme weer dan maar in lange broeken lopen heel de dag :p en zo is er elke maand wel iets( en t inkomen is er naar dat t ook kan.. snap dat de keuzes anders zijn of er uberhaupt niet zijn bij een beperkter budget… )
  succes met de rest van de maand!!

 4. joke Reply

  Leuk plan …..
  Voor mij is het geen maand challenge , maar een never-ending-story.
  Deels omdat ik al jaren elke uitgave als een challenge moet aangaan , deels omdat ik er voor kies bewust om te gaan met geld en invulling van uitjes .
  ( Toen de kinderen jonger waren verzon ik van alles zelf ; kost iets meer tijd , bewustwording en creativiteit ; maar geeft ook heel veel voldoening )
  Dus als het moment aanbreekt dat ik schuldenvrij ben zal ik heel blij zijn omdat er een enorme last van mijn schouders afvalt ; maar sommige zaken zullen niet veranderen .
  Ik ben heel benieuwd naar jullie challenge en zal met plezier de verhalen hier over lezen .
  Wens jullie veel inspiratie en motivatie toe .
  Succes !!!!!
  Groeten , Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *