Op je 30e met pensioen. Het kan!

Eerder stoppen met werken. Dat lijkt iets van vroeger. Want tegenwoordig moeten we toch alleen maar langer doorwerken? Nou, als je het goed aanpakt (sparen en investeren, ja) kun je zelfs als dertiger al stoppen met werken.

Het was een van de eerste blogs over geld die ik ooit ging volgen
. Die van de Amerikaanse Mr. Money Mustache. Ik moest me er in het begin even doorheen wroeten, moet ik toegeven. De teksten zijn lang, sluiten niet altijd aan bij de Nederlandse situatie en soms was het ook wel erg Amerikaans. Maar het principe vond ik meteen geweldig. Dat je, door je eigen plan te trekken, zelf bepaalt wanneer je met pensioen kunt. Dat de overheid niet langer bepaalt wanneer dat is, maar jij zelf.


In Amerika zijn de pensioenvoorzieningen een stuk minder goed, al klaagt in Nederland ook iedereen over zijn of haar pensioen. Ik verbaas me daar wel eens over, hoor. We vinden hier vaak dat we wel op heel veel dingen recht hebben. Maar dat ter zijde. Het weer in eigen hand krijgen van dit soort belangrijke beslissingen, lijkt me iets waar iedereen wel op zit te wachten. Dat kan alleen, schrijft Mr. Money Mustache, als je ook bereid bent er iets voor te doen. Er komt niemand bij je aankloppen met een vette pensioenvoorziening die zegt: hier schat, ga jij maar lekker van je vroegtijdige pensioen genieten. Nee. Daar moet je zelf keihard voor werken.

Hoe hij het doet? Zo jong mogelijk beginnen met zo hard mogelijk sparen en dat wijselijk beleggen
. Mr Money Musitache deed dat in aandelen, met name in indexfondsen (een soort groep aandelen.) Investeer de winst die je maakt opnieuw en ga er niet lekker van shoppen en zo kan je vermogen ontzettend hard groeien. Oke, dat klinkt misschien wat abstract. Voorbeeldje doen dan maar? Stel, je verdient iedere jaar 30.000 euro. Stel, je kunt leven van de helft daarvan, 15.000 euro dus, en je investeert die andere helft in aandelen. Dan wordt er meestal uit gegaan van een gemiddeld rendement van 4%. Dan heb je na 18 jaar genoeg automatisch inkomen, dus wat je aandelen in dit geval opbrengen, om van te kunnen leven. Namelijk die 15.000 euro waar je al die tijd al van leefde. Ik vind dat best snel, 18 jaar. Dus als jij dit wilt en je bent toegewijd, dan kan ook jij over 18 jaar met pensoen. Of in ieder geval zeggen: ik stop met dat werk wat ik (misschien) niet leuk vind. Ik ga doen wat ik wel leuk vind. Niet dat je dan meteen rijk bent, he? Laten we realistisch blijven. Je hebt dan die 15.000 euro per jaar die je daarvoor ook had. Maar je hebt jezelf al bewezen dat je daar dus van kunt leven.

Mr. Money Mustache was al met pensioen voor hij zijn blog ging schrijven. Nu verdient hij een leuk zakcentje met het online delen van zijn verhaal. Mensen vinden het inspirerend. Hij heeft duizenden en duizenden lezers en bijna 100.000 volgers op Facebook. En voor degene die het zich afvragen. Hij heef inderdaad een snor. Vandaar de naam. Nieuwsgierig geworden naar zijn blog? Check het op zijn site, of volg hem op Facebook. En denk vooral eens na over wat jij zou doen als je al zo jong met pensioen kon. En of je dat eigenlijk wel zou willen? Mij persoonlijk lijkt het een heerlijk vooruitzicht. Niet omdat mijn werk niet plezierig is, maar omdat ik dan voor de volle 100% alleen maar dingen hoef te doen die ik leuk vind. Die vrijheid, als dat dan pensioen heet, dan zie ik dat helemaal zitten.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.