geheim, geld, spaarrekening, porterenee, sparen, spaargeld, ibiza, tweede huis

Over onze geheime spaarrekening (Sstt.. niet verder vertellen)

Een geheime spaarrekening. Ik raad het iedereen aan. Bij hoge uitzondering vertel ik jullie over dit geheime potje, waarin we stiekem een droom bij elkaar sparen.

Mijn man en ik hebben samen een bestandje in de cloud. Je weet wel, in Google Drive. Een Excel-bestand waar we allebei in kunnen. Het heet – niet zo origineel – SPAREN (let wel: met hoofdletters) en we houden hierin bij wat we samen bij elkaar sparen. Allemaal verschillende potjes. We sparen voor omzetbelasting en inkomstenbelasting (welkom in de wondere wereld van ondernemers) en voor verschillende privé-doelen. Er staat achter ieder potje hoeveel erin zit. Er staan Excel-formules in, waardoor de boel automatisch optelt en aftelt. Alles om de motivatie hoog te houden. Er staat zelfs in wat ons huis waard is en wat de resthypotheek (zoals wij dat noemen) is. Één ding vind je in dit toch best uitgebreide bestandje niet. Dat is het saldo op onze geheime spaarrekening.

Ik ben een open boek. Überhaupt wel (lees dit maar). Ook als het over geld gaat. Ik moedig mensen op PorteRenee.nl aan om meer over geld te praten. Dus wordt het tijd dat ik het bestaan van deze geheime rekening onthul. We noemen deze rekening hier in huis ‘De Ibiza-rekening.’ We openden ‘m na een fantastische vakantie op dit mooie eiland. Mijn man wilde er meteen heen verhuizen en als ik ‘ja’ had gezegd, zaten we er nu al met onze voetjes in het zand. Laptopje mee en gaan met die banaan. We deden dat eerder al, toen we een kleine 2 jaar op Curaçao verbleven. Maar met twee kleine kinderen, waarvan er één naar school gaat, leek het me minder handig om dit impulsieve plan werkelijkheid te maken. Maar het idee om daar meer tijd door te brengen dan alleen de zomervakantie, trekt ons allebei. We zijn vrij flexibel qua werk, dus waarom niet? Nou ja, vanwege die kids dus en die worden vanzelf groter. Als ze groter zijn, kan het weer wel. Dus, zei mijn man: ‘Waarom niet alvast beginnen met sparen?’

Meer geldtips? En een kijkje in mijn leven?
Volg me op Instagram.

We googelden een paar avondjes naar appartementjes op Ibiza. Het hoefde niet groot te zijn. Een studio is ook goed. Je gaat toch lekker naar het strand.

Met 150.000 euro zou dat moeten lukken, als je zelf een beetje handig bent en de boel een likkie verf geeft.

Ik denk dat de meeste mensen mijn man uit hadden gelachen toen hij voorstelde om voor een huisje op Ibiza te gaan sparen. Ja, hoor, we sparen even 1,5 ton bij elkaar. Lachen doe ik niet meer om zijn plannen. Zijn vorige plan om een ton in klinkende munten bij elkaar te harken, werd ook werkelijkheid. In zo’n 4 jaar tijd. Dus waarom dit niet? Oke, het leven is wat veranderd. We zijn allebei ander werk gaan doen, tig keer verhuisd en hebben nu wat hogere lasten, we hebben twee kinderen die geld kosten. Ik kon genoeg redenen verzinnen om ‘nee’ te roepen. Maar ik zag zijn glinsterende ogen en ik dacht: ik ga er weer voor. Fuck it. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat het niet lukt? Ach…

Nu ik toch zo eerlijk bezig ben, dan ook maar over het saldo van die spaarrekening. Het realiseren van dit spaardoel is nog ver weg. We hebben net een huis in Nederland gekocht, wat ook een hoop geld (gaat) kosten. Om precies te zijn staat er nu 4.300 euro op de Ibiza rekening. Daar kun je om lachen (of huilen) maar ik zie dat als iets positiefs.

We hebben al 4.300 euro meer voor onze droom dan een tijdje geleden. En dat is toch maar mooi 2,9% van het uiteindelijke doel.

Mijn man maakt een deel van wat hij met voice-over klussen verdient, over naar deze rekening. De opbrengsten van de extra en onvoorziene opdrachten. Geld waar we dus niet op gerekend hadden. We missen er niets aan. Dit is het grote plezier van een goede side hustle, waarmee je wat bij verdient. Het is extra en dus kun je het geld (als je een gezonde buffer hebt) gebruiken om te sparen voor iets heel tofs. Of dat nou een appartementje op Ibiza is (groot doel!) of een vakantie op Ibiza (wat kleiner doel). 

Waarom is dit een geheime spaarrekening? Omdat ik inmiddels weet wat voor reacties hierop komen. ‘Jaaaaa, hoor.’ ‘Daar heb je hun weer.’ ‘Zij zullen wel heel veel verdienen.’ (Valt mee. We verdienen allebei oké maar zijn niet rijk) ‘Dat gaat nooit lukken!’ En ga zo maar door. Ik weet het nog van toen we jaren geleden vertelden heel enthousiast te sparen om de 100.000 euro te halen. Daar vonden mensen wel wat van, zeg maar.

In Amerika zouden ze roepen: ‘You go girl. Go for it.’

In Nederland zijn we geneigd om vooral te benadrukken dat het kansloos/onzinnig/stom is. Net als jaren geleden besluit ik nu weer om kansen te zien in plaats van beperkingen. En ik vertel dit verhaal dan ook om jullie aan te moedigen dat ook te doen. Of je nu rijk, arm of alles daar tussenin bent. Een doel hebben, dat sterke gevoel van opwinding daarover, gaat je dichterbij brengen dan je vooraf misschien durft te denken.

Share

17 Comments

 1. Ed Reply

  Kon je het ook maar geheim houden voor de belastingdienst. Die vinden het geweldig als je een flink saldo op je rekening hebt staan.

 2. l Reply

  Wat een leuk idee voor een mooi doel. Ik zet elke maand 25 euro apart om ooit een verre reis te maken. Doe ik al een paar jaar…

 3. Nynke Reply

  Wat een mooi spaardoel! En wat een mooie gedachte. Kijken naar wat je al hebt ipv wat er nog bij zou moeten.
  Ik steek zoveel op van jouw site. Echt geweldig!

 4. Saska | Finance Monkey Reply

  Whaa cool! Leuk om te lezen dat meer mensen zulke dromen hebben. Zelf heet onze rekening “Huis Zweden”, we zijn nog maar net van start, maar het begin staat er.. Alleen komt er eerst nog een Huis Nederland, haha. Prioriteiten zullen we maar zeggen 🙂

 5. Kaspar Reply

  Ha. Ook mijn doel…. Een vakantie huisje!
  Volstrekt onhaalbaar. Nog. Maar je moet altijd dromen hebben, niet waar?

  Mensen die hier wat langer rondlopen (en dus ook Renee zelf uiteraard 😛 ) weten dat ik financieel nogal wat uitdagingen heb. Maar dat houdt me niet tegen te dromen en te doen (aanrader om te lezen trouwens: Dromen, Durven, Doen, helemaal niet zo’n heel goed boek als je het mij vraagt maar het zet je tóch aan het denken!).

  Ik heb financieel perioden dat ik wat negatief ben (ik doe alles goed, maar het levert nog steeds niks op!!) en momenten dat ik weer heel erg optimistisch ben (ik blijf dromen en maak er het beste van… Meer kun je niet doen!). Nb. ongeacht mijn financiële stemming: ik vind uiteindelijk geld niet zo belangrijk (enkel wat je er mee zou kunnen doen!) – dus mijn algehele stemming lijdt daar slechts beperkt onder…

  Momenteel zit ik qua financiële stemming weer in een wat zonnigere fase, en eerlijk is eerlijk: Porterenee heeft daar aan bijgedragen!! (Thanks Renee!!). Ik heb een spaardoel (en ja: die hangt nu zelfs ook uitgetekend aan de muur) en de plannen liggen er om daar op verder te bouwen…. Eerst nog twee jaar hard sparen voor een eigen huisje. Dat hoeft niet heel duur te zijn – maar ja – de prijzen stijgen hard – dus ik hou daar dan toch maar rekening mee dat het aan de prijs gaat blijken te zijn!

  Vanuit dat huis ga ik vermogen opbouwen. Hoe precies hangt ook een beetje af van het huis in kwestie… Is daar nog het nodige op te knappen, dan gaat dat eerst (voor het woongenot, maar zeker ook om de waarde van het huis te vermeerderen), daarna ga ik mij richten op energiezuinigheid (besparen op de energielasten, maar zeker ook weer het huis in waarde vermeerderen), daarna gaat de energie richting aflossen. En als het van daaruit lukt om de lasten te verlichten en een leuk bedrag te sparen: dan komt het spaardoel van een vakantiehuisje. Mag trouwens ook gewoon op een leuk vakantiepark in Nederland! Leuk om af en toe zelf heen te gaan of aan vrienden/familie uit te lenen. Maar daarnaast wil ik het ook zeer zeker verhuren. Rendement behalen. En als dat heel goed gaat koop ik uiteindelijk gewoon dat hele vakantiepark op 🙂 (ok, ok… niet alle dromen hoeven realistisch te zijn, toch?)

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Kaspar, wat een fijn bericht. Dat je ondanks wat tegenzit positief blijft. Hou dat vast. Ik doe er op de site alles aan om daarbij te helpen 🙂 You go!

 6. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat een mooi doel en idd heel herkenbaar dat Nederlands snel negatief reageren op zoiets en alleen het negatieve ervan inzien van ‘kan niet’. Ik zeg altijd ‘todo es posible’. Ofterwijl; alles is mogelijk. Die spreuk heb ik letterlijk op mijn lightboard hangen in de woonkamer! Als ik even ergens niet in geloof dan kijk ik daarnaar en denk ik; ja, niet opgeven! Je weet nooit hoe verrassend dingen kunnen lopen.

 7. Cornelis Oussoren Reply

  Hallo,

  De laatste jaren voor mijn pensioen, heb ik extra gewerkt. En gespaard.
  Nu woon ik in een landelijk boerderijtje,met riant uitzicht in Hongarije.
  En dat voor 10-15%, van de prij in Nederland.
  Half april wordt het 17C,en re temperatuur gaat dan steeds hoger,dat duurt tot half november.
  Weinig regen weinig wind zoals in het meestal koude Nederland.
  Gr.Kees

 8. Erik Reply

  Hé wat grappig dat dit precies nu op mijn pad komt. Ik heb eind vorig jaar een hele berekening gemaakt met als doel over een paar jaar onze hypotheek aanzienlijk geminimaliseerd te hebben. Zou je niet een mal van je Excel bestand willen uplaoden zodat anderen met wat eenvoudige aanpassingen ook gebruik van kunnen maken?
  Groetjes

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ha Erik. Die vraag speel ik eens door naar mijn man, die hier in huis de Excel kenner is.

 9. Han Reply

  Onder de indruk van je “geheime-spaarrekening-droom”. Ik kom hier pas sinds een week aanwaaien en vind het een opluchting om te lezen dat hier gewoon over geld GESPROKEN kan worden.

  Zelf zijn mijn lief en ik inmiddels weer enigzins op orde, na een financieel dramatisch 2017 en 2018. Faillissement van mijn bedrijf leidde tot een werkloze periode van een maand of 4. En dan merk je ineens dat € 0,- (NUL!) inkomsten weinig mogelijkheden biedt. Zelfs niet bij de Aldi. Gelukkig verdiende mijn lief op dat moment goed (freelancer), dat en de hulp van ouders heeft ons overeind gehouden: we konden blijven wonen in ons droomhuis.

  Inmiddels denk ik steeds vaker na of dit droomhuis al zijn financiële lasten waard is. Een hypotheek van bruto zo’n € 2.500,- is toch wel veel. Stel dat we een forse stap terugzetten en we houden ineens € 1.000,- per maand netto meer over …..

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wow, Han. 2500 euro per maand. Denk inderdaad eens na over de mogelijkheden die je opeens creert door goedkoper te gaan wonen? Lijkt me een fijne en enthousiasmerende gedachte. Succes!

 10. Lennart Reply

  Beste Renee,
  Leuk stukje en een leuk spaardoel. Het is goed om mensen te inspireren om geld opzij te zetten voor later
  Ik heb alleen een paar opmerkingen:
  – met de huidige spaarrente en inflatie wordt je geld alleen maar minder waard
  – als je straks een flink bedrag hebt mag je er ook nog belasting over betalen
  Ik heb ook je stukken gelezen over hoe jullie een ton bij elkaar hebben gespaard. Ook in eerste instantie heel inspirerend tot je de details leert kennen.
  – het is 50k per persoon in 4 jaar dus 1000/mnd:
  – jullie zijn zzp’ers en bouwen geen pensioen op. Dit zorgt natuurlijk dat je veel meer overhoudt dan iemand die dat wel doet via zijn werk in loondienst. Hier zit natuurlijk wel een belangrijk risico aan voor later.
  En dat geld wordt alleen maar minder waard, zie: https://www.businessinsider.nl/inflatie-sparen-rente-december-btw-2019/
  “Om vermogen dat onder de heffing in box 3 valt waardevast te houden, is bij een spaarvermogen tot ruim een ton een rendement van minimaal 2,58 procent nodig (optelsom van de inflatie van 2 procent in december 2018 en de vermogensbelasting).”
  Zie ook:
  Zo veel armer ben je als je de afgelopen 5 jaar €100.000 op je spaarrekening liet staan – en dit leverden aandelen en een huis op
  https://www.businessinsider.nl/sparen-inflatie-rente-armer-beurs-huis/
  Pensioenfondsen zijn natuurlijk met een reden opgericht. Ja, ze hebben het moeilijk maar het rendement is altijd nog beter dan niks doen. En als je het zelf wil doen kun je ook gaan banksparen of pensioenbeleggen.
  Sparen voor pensioen klinkt saai maar is absoluut noodzakelijk.

 11. Wilma Reply

  Ik heb zo’n, niet echt geheim maar toch, spaarpotje voor mijzelf…daar gaat statiegeld, zegelboekje-opbrengsten van Plus en wat eventueel over is van weekbudget in en daarmee spaar ik het geld bij elkaar dat nodig is om 6 weken te lopen in spanje (reis v.v., overnachtingen in herbergen en eten) Andere vakanties, samen met manlief, gaan van de gewone rekening…dit is extra en voor mij en het voelt zo goed om het op deze manier zelf bij elkaar te brengen (ik heb geen baan buitenshuis)…nu bezig voor ronde 2 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *