Nathalie (46): “Ik ga over tien jaar met plakbandpensioen”

Vervroegd met pensioen? Vrij zijn als je nog fit bent? Dat wil toch (bijna) iedereen. Realistisch of niet, Nathalie Doorn (46) heeft de gulden middenweg gevonden. Ze gaat over tien jaar met plakbandpensioen.

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Pff, ik moet nog tot mijn 67e’. Maar dat is het hele ding: je moet helemaal niks. Je krijgt vanaf je 67e geld van de overheid en misschien van je pensioenfonds, maar dat betekent niet dat je tot die leeftijd moet blijven werken.”

Wat is dat nou, het plakbandpensioen?

“Het plakbandpensioen is een manier van leven om het de laatste jaren vóór je échte pensioendatum rustiger aan te doen qua werk, om alvast het ‘vrije gevoel’ te ervaren. Een semi-pensioen, eigenlijk. Gerhard Hormann (schrijver en ‘uitvinder’ van Het Plakbandpensioen) heeft de term bedacht, maar iedereen kan er een eigen invulling aan geven. Het heet plakbandpensioen, omdat je het ‘gat’ tussen je werkleven en pensioen aan elkaar kan plakken. Hierdoor kun je eerder uit de ratrace stappen, en hoef je niet te rennen, vliegen en hollen totdat je 67 bent.” 

plakbandpensioen

Hoe ziet dit er voor jou uit?

“Ik ben momenteel 46 jaar en ben van plan om te beginnen met mijn plakbandpensioen wanneer ik 56 jaar en 3 maanden oud ben. Mijn man en ik hebben tegen de tijd dat ik die leeftijd bereikt heb, tussen de €10.000 en €12.000 per jaar nodig. Het liefst vul ik dit in door zo’n 10 uur per week te werken als HR-adviseur, of een simpele baan te beoefenen waar ik niet te veel hoef na te denken. Als ik de 67 jaar en 3 maanden heb bereikt, kan ik écht met pensioen gaan, als ik dat wil.”

Hoe heb jij dit geregeld?

“Ik ben allereerst gaan rekenen en een overzicht gaan creëren. De eerste stap die ik hiervoor heb gezet is om naar Mijn Pensioenoverzicht te gaan. Hier zie je wat jouw situatie nu is en hoeveel geld er binnenkomt op welke leeftijd.”

“In een Excel-overzicht heb ik alle jaartallen onder elkaar staan tot een paar jaar nadat ik AOW krijg. Daarnaast staat een rij met onze jaarlijkse vaste lasten, hier heb ik €500 per maand bij opgeteld – dat is inclusief boodschappengeld en geld om leuke dingen te doen. Omdat wij een financieel plan hebben om onze hypotheek versneld af te lossen, zie je ook je vaste lasten jaarlijks dalen. Wij hebben daarnaast nog een rij staan met onze pensioeninkomsten. Als je deze bedragen naast elkaar zet, zie je wat er qua geld ontbreekt en wat je dus nog moet bijverdienen. Totdat ik 55 jaar ben, moeten mijn man en ik nog zo’n €40.000 per jaar verdienen, na deze leeftijd is dit nog maar maximaal €12.000 per jaar.”

LEES OOK: Pensioen opbouwen kan ook op andere manieren


Het klinkt heel mooi, maar is dit haalbaar voor iedereen?

“Het mooie is dat je er helemaal je eigen invulling aan kan geven. Het is een keuze waar je vroeg mee kan beginnen of juist later – als je er bijvoorbeeld niet eerder over hebt gedacht. Uiteraard is het wel zo dat hoe ouder je bent, hoe minder tijd je hebt om een en ander te repareren. Hoe jonger je begint, hoe meer mogelijkheden je voor jezelf creëert.”  

“Ik werd ‘helaas’ pas wijzer in wat je kunt doen met geld toen ik eind dertig was. Ik ben dus later begonnen, maar kan het nog steeds! Ik doe dit door mijn vaste lasten laag te houden, extra hypotheek af te lossen en te beleggen. Omdat mijn man 11 jaar ouder is, krijgen we al eerder zijn AOW. Ik heb ook mijn oude appartement verhuurd, maar de zorg waar je als verhuurder mee te maken krijgt, is niets voor mij. Daar ben ik dus mee gestopt.”

Zijn er ook valkuilen?

“Mijn man en ik gaan natuurlijk uit van een ideale situatie. Er zijn wel dingen waar wij nog niet over nagedacht hebben. Zo gaan wij er vanuit dat wij bij elkaar blijven. De kans dat we uit elkaar gaan is kleiner dan gemiddeld, omdat we pas op latere leeftijd samen zijn gekomen, maar het kán natuurlijk wel. Het overzicht dat wij hebben gemaakt is voor ons samen. Gaan wij uit elkaar – of er overlijdt iemand – dan ziet het er heel anders uit. Een AOW voor slechts één persoon is natuurlijk wel weer een stuk minder. Dat plaatje moeten we nog wel goed doorrekenen.”

Heb je nog tips?

“Het belangrijkste is om te beginnen bij Mijn Pensioenoverzicht. Je moet namelijk eerst weten waar je aan toe bent, voordat je hier überhaupt over beslist. Sommige mensen vinden het bedrag dat ze krijgen reuze meevallen, anderen schrikken zich een hoedje van het bedrag. Het laatste dat je wilt is hier pas achter komen als het al te laat is.”

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.