Zo overtuig je je partner om mee te sparen

Stel, jij bent helemaal enthousiast geworden. Je wilt sparen en aflossen en voortaan handiger met geld omgaan. Maar je partner, die wil liever gewoon een nieuwe dolby surround-set. Hoe overtuig je hem of haar? Hoe krijg je ze aan boord van jouw spaarschip?

Eigenlijk had ik al jaren voor ik er daadwerkelijk mee begon, last van spaarkriebels. Ik was nog met een andere man, was nog kinderloos en zag hoe de economie in elkaar klapte. Mijn ex en ik hadden nét een huis gekocht. Wij kochten een appartement voor 175.000 euro in 2008. Net voor de crisis. Misschien hadden mensen met verstand ‘m in de verte al aan zien komen. Wij, met onze roze brillen, niet. Wij dachten: dit gaat lekker!


Ik had al een prima baan, mijn vriend was daar naar onderweg. Ja, dat deed je toen nog. Een huis kopen terwijl nog maar één van de twee een vast inkomen had. Mijn toenmalige vriend studeerde nog, werkte zelfs als bijbaantje nog bij de supermarkt. Ach, het kon toen nog. We leefden nog in het the-sky-is-the-limit--tijdperk. Onze bank deed er vrolijk aan mee tegen ruim 5% rente. Hoe dan ook. Ik voelde na een jaar ofzo wat donkere wolken schaduw werpen op onze roze brillen. Ik wilde gaan aflossen. Want je hoefde geen rekenwonder te zijn om te weten dat ons huis flink onder water stond. Dat bleek uiteindelijk ook wel toen ik het verkocht voor 153.000 euro, terwijl we begonnen met een hypotheek van bijna 2 ton.

Ik herinner me nog dat ik op een avond wat zat te rekenen in mijn werkkamer en tot de niet conclusie kwam dat het financieel niet denderend ging. We konden het huis en de rekeningen betalen, maar als we het appartement ooit wilden verkopen, zouden we flink in de knoop kopen. Ik begon erover tegen mijn toenmalige vriend. Hij knikte. Als ik dacht dat het echt zo serieus was, dan was hij aan boord. Sparen maar. We keken wat tv, poetsten onze tanden en hij checkte nog even een aanbiedingssite. Daar hadden ze een dolby surround-systeem in de aanbieding die hij moest hebben.

Hij riep me en vertelde waarom we dit ding écht moesten hebben. Het was aanleiding voor een fikse ruzie. Had hij niet gehoord wat ik zojuist verteld had? Het was nog geen kwartier geleden dat we afspraken te gaan sparen. Hij vond dit nog wel kunnen, dan begonnen we morgen. Ik ging boos naar bed en hij bestelde die set toch maar niet. Om onze relatie te redden. Wat dat betreft had hij het best kunnen doen, want enige tijd later ging het alsnog stuk. Ai.

Lees ook: Zo spaar je samen (met je lief) + podcast met mijn man

Ik krijg veel reacties van mensen die enthousiast zijn geworden over sparen. Maar ze zijn niet alleen thuis. Die partner moet ook aan boord. Je moet dit samen doen. Het werkt niet als de één de hand op de knip houdt, terwijl de ander gewoon alles aan de andere kant weer uitgeeft. Dat is als lijnen met een man of vrouw naast je die elke avond voor je neus bitterballen gaat liggen snaaien. En bedankt. Sparen lukt pas écht als je er samen voor gaat. Als je beide de noodzaak en/of de lol er van inziet. Hoe krijg je je man of vrouw, of vriend of vriendin nou zover? Ik heb een paar simpele maar doeltreffende tips.

  1. Reken samen uit hoe jullie er nu voor staan. Hoeveel gaat er bijvoorbeeld op aan boodschappen? Wedden dat je man daarvan schrikt. Zoek uit waar het minder kan, zonder dat dat als lijden voelt.
  2. Wees niet te extreem. Ontneem de ander zijn hobby’s niet, eet gewoon nog een lekker Frans kaasje op zaterdagavond. Het is geen strafkamp.
  3. Stel haalbare stappen en beloon jezelf wanneer je daar bent. Dat mag best zijn met iets wat geld kost. Bijvoorbeeld een etentje, samen.
  4. Houd samen overzicht. Ga eens in de week of maand opnieuw rond de tafel en reken uit hoe het gegaan is. Bespreek of en eventueel wat je gemist hebt en maak daar financieel ruimte voor.
  5. Wees enthousiast en benader sparen als iets leuks. Hang een lijstje op met hoeveel jullie bespaard of gespaard of afgelost hebben. Maak het leuk. Een vakje inkleuren voor iedere 100 euro, ofzo. Wat dat betreft zijn vooral grote mensen net kinderen. Maak het tastbaar en het wordt leuk.

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb j een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.