Zo overtuig je je partner om mee te sparen

Stel, jij bent helemaal enthousiast geworden. Je wilt sparen en aflossen en voortaan handiger met geld omgaan. Maar je partner, die wil liever gewoon een nieuwe dolby surround-set. Hoe overtuig je hem of haar? Hoe krijg je ze aan boord van jouw spaarschip?

Eigenlijk had ik al jaren voor ik er daadwerkelijk mee begon, last van spaarkriebels. Ik was nog met een andere man, was nog kinderloos en zag hoe de economie in elkaar klapte. Mijn ex en ik hadden nét een huis gekocht. Wij kochten een appartement voor 175.000 euro in 2008. Net voor de crisis. Misschien hadden mensen met verstand ‘m in de verte al aan zien komen. Wij, met onze roze brillen, niet. Wij dachten: dit gaat lekker!

Ik had al een prima baan, mijn vriend was daar naar onderweg. Ja, dat deed je toen nog. Een huis kopen terwijl nog maar één van de twee een vast inkomen had. Mijn toenmalige vriend studeerde nog, werkte zelfs als bijbaantje nog bij de supermarkt. Ach, het kon toen nog. We leefden nog in het the-sky-is-the-limit--tijdperk. Onze bank deed er vrolijk aan mee tegen ruim 5% rente. Hoe dan ook. Ik voelde na een jaar ofzo wat donkere wolken schaduw werpen op onze roze brillen. Ik wilde gaan aflossen. Want je hoefde geen rekenwonder te zijn om te weten dat ons huis flink onder water stond. Dat bleek uiteindelijk ook wel toen ik het verkocht voor 153.000 euro, terwijl we begonnen met een hypotheek van bijna 2 ton.

Ik herinner me nog dat ik op een avond wat zat te rekenen in mijn werkkamer en tot de niet conclusie kwam dat het financieel niet denderend ging. We konden het huis en de rekeningen betalen, maar als we het appartement ooit wilden verkopen, zouden we flink in de knoop kopen. Ik begon erover tegen mijn toenmalige vriend. Hij knikte. Als ik dacht dat het echt zo serieus was, dan was hij aan boord. Sparen maar. We keken wat tv, poetsten onze tanden en hij checkte nog even een aanbiedingssite. Daar hadden ze een dolby surround-systeem in de aanbieding die hij moest hebben.

Hij riep me en vertelde waarom we dit ding écht moesten hebben. Het was aanleiding voor een fikse ruzie. Had hij niet gehoord wat ik zojuist verteld had? Het was nog geen kwartier geleden dat we afspraken te gaan sparen. Hij vond dit nog wel kunnen, dan begonnen we morgen. Ik ging boos naar bed en hij bestelde die set toch maar niet. Om onze relatie te redden. Wat dat betreft had hij het best kunnen doen, want enige tijd later ging het alsnog stuk. Ai.

Lees ook: Zo spaar je samen (met je lief) + podcast met mijn man

Ik krijg veel reacties van mensen die enthousiast zijn geworden over sparen. Maar ze zijn niet alleen thuis. Die partner moet ook aan boord. Je moet dit samen doen. Het werkt niet als de één de hand op de knip houdt, terwijl de ander gewoon alles aan de andere kant weer uitgeeft. Dat is als lijnen met een man of vrouw naast je die elke avond voor je neus bitterballen gaat liggen snaaien. En bedankt. Sparen lukt pas écht als je er samen voor gaat. Als je beide de noodzaak en/of de lol er van inziet. Hoe krijg je je man of vrouw, of vriend of vriendin nou zover? Ik heb een paar simpele maar doeltreffende tips.

 1. Reken samen uit hoe jullie er nu voor staan. Hoeveel gaat er bijvoorbeeld op aan boodschappen? Wedden dat je man daarvan schrikt. Zoek uit waar het minder kan, zonder dat dat als lijden voelt.
 2. Wees niet te extreem. Ontneem de ander zijn hobby’s niet, eet gewoon nog een lekker Frans kaasje op zaterdagavond. Het is geen strafkamp.
 3. Stel haalbare stappen en beloon jezelf wanneer je daar bent. Dat mag best zijn met iets wat geld kost. Bijvoorbeeld een etentje, samen.
 4. Houd samen overzicht. Ga eens in de week of maand opnieuw rond de tafel en reken uit hoe het gegaan is. Bespreek of en eventueel wat je gemist hebt en maak daar financieel ruimte voor.
 5. Wees enthousiast en benader sparen als iets leuks. Hang een lijstje op met hoeveel jullie bespaard of gespaard of afgelost hebben. Maak het leuk. Een vakje inkleuren voor iedere 100 euro, ofzo. Wat dat betreft zijn vooral grote mensen net kinderen. Maak het tastbaar en het wordt leuk.

4 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Waarom je aflossingsvrije hypotheek een strop om je nek wordt - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Hoe ik me niet liet verleiden bij de Mediamarkt - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Bevrijd jezelf van deze 7 terugkerende kosten - PorteRenee.nl

 4. Pingback: 10 trucs om te sparen zonder dat je het doorhebt -

9 Comments

 1. geld is tijd Reply

  bekend probleem! Bij ons werkt het om ieder een eigen prive-budget te geven. Dan kan je geld besteden zonder elke keer te moeten verantwoorden. Bovendien kan de zuinigste van de twee de andere inspireren door te laten zien hoeveel geld hij of zij over houdt.

  1. Lisanne Reply

   Hoi! Ik schrijf voor de website van rtl nieuws en ben op zoek naar twee of drie mensen die mij over dit onderwerp willen vertellen. Zou jij het leuk vinden hier (anoniem eventueel) aan mee te doen?

   Ik hoor graag! En ben te bereiken op l.vansadelhoff@gmail.com

   Hartelijke groet,

   Lisanne van Sadelhoff

 2. dertigermetkids Reply

  wij zitten gelukkig op 1 lijn.. en t geluk dat we ons huis al bijna met overwaarde gekocht hebben.. taxatiewaarde 248.000 en gekocht voor 225.000 (dus hypotheek van 231.900 oid met bouwdepot 236.900, maar dat vervalt in feb. uiteindeljk niet nodig gehad)
  woz vorig jaar 225000, dit jaar 230.000 dus al “officieel” niet meer onder water.. heel erg lbij mee (vervelend voor de verkoper.. was gedwongen verkoop…. )
  dankzij veel sparen de jaren voor de aankoop konden we al t klussen zelf betalen en bleef er nog spaargeld over. echt bizar. allemaal dankzij overzicht en een gezamenlijk doel

 3. Rosa Reply

  En hoe doe je dat nu als je echt niet op een lijn zit? Mijn partner geeft er niets om, wanneer ik zeg dat we ruim 500 per maand aan boodschappen uitgeven. Afhalen en uit eten komt daar nog bovenop… Hij leeft in het hier en nu en spaart niet.

  Ik spaar dus alleen, maar begrijp wel dat een huis kopen er op deze manier nooit inzit. Of een auto, verbouwing, etcetera. Tenzij ik het zelf betaal, maar zo gek ben ik natuurlijk niet 🙂

  Dus: hoe doe je dat als je echt mijlenver uiteen ligt op dit vlak? Dergelijke tips mis ik vaak op deze en andere soortgelijke sites.

 4. Marina Reply

  Ik ben getrouwd met de de grootste spender ever. Ik had al een bijna betaald appartement toen we gingen trouwen 8 jaar geleden en ik besloot op huwelijkse voorwaarden te trouwen.De beste beslissing ooit, Anderhalf jaar loonbeslag, een failiesementsjaar en en toen de WSNP…..3 jaar. En ik spaar mij suf, wat resulteerde dat ik een vrijstaand huisje met flinke grond kon kopen in de Randstad wat compleet gestript moest worden. Iedere maand is alles bij hem op aan gadgets.Tegenpolen trekken elkaar aan maar gelijkgestemden blijven langer bijelkaar.Moraal, een diehard spender kun je niet veranderen in een spaarder……

 5. Maartje Reply

  Mijn vriend en ik hadden eerst hele andere opvattingen over sparen, maar dat is in de afgelopen jaren veranderd! Wat hierin erg heeft geholpen is dat ik hem heb laten zien wat het voordeel voor hem is. Dat was ook de reden dat ik hem hier tips over gaf.

  In het begin vond hij het trouwens wel vervelend om advies te krijgen, het is wel belangrijk om het op een positieve manier te brengen.

  Nu hij ervaren heeft wat het voordeel van sparen voor hem is, is hij om! Voordelen kunnen zijn: je kunt iets kopen waar je van droomt na een tijd sparen; geld is nooit meer een stress-factor maar iets positiefs; minder zooi in huis als je minder koopt; etc.

  Daarnaast kan het ook interessant zijn om eens te praten over jullie beide opvattingen over sparen en geld, want iedereen maakt andere dingen mee en is anders opgevoed. Zo kan je elkaar ook wat beter begrijpen en kun je je partner uitleggen waarom het belangrijk voor je is om te sparen.

  1. Renée Reply

   Dit is echt een belangrijke tip denk ik. De ander laten meevoelen in hoe fijn het is om een buffer te hebben, de vrijheid die het geeft en de rust. Ik heb er met mijn partner wel discussie over gehad. Maar toen hij eenmaal stopte met rood staan en die mogelijkheid uitzette (het structurele gat werkte hij in 1x weg door 1 maand niet te sparen in overleg) maakte dat een hoop verschil. Onlangs was de 1e flinke extra aflossing een feit en dat gaf een kick. Een gezamenlijk plan opstellen is de volgende stap nu denk ik.

 6. Jo Reply

  Vroeger was ik de big spender van ons tweeen. Nu krijg ik wel eens het verwijt van mijn wederhelft dat ik te frugal ben haha!

  Bij mij heeft het even geduurd voordat het kwartje viel. Vanuit huis was ik ook vrij veel luxe gewend. Ik werkte wel hard maar gaf ook veel uit. Verre reizen, oppimpen van mijn auto, veel teveel aan kleding en make-up uitgeven. Achteraf zonde natuurlijk, mijn spaarpot had nu zoveel groter kunnen zijn. Ach ja, gelukkig is het kwartje hier gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+