Paula (31): ‘Over 15 jaar kan ik stoppen met werken’

Paula (31) wil financieel vrij zijn. Voor haar betekent dat: niet meer hoeven werken. Over 15 jaar hoopt ze op dat punt te zijn.

Paula kan over 15 jaar waarschijnlijk haar baan opzeggen. Dan hoeft ze nooit meer te werken. Of zoals zij het noemt: Dan is ze FIRE. Dit staat voor Financially Independent, Retire Early. Vrij vertaald: Financieel onafhankelijk en vervroegd met pensioen. Paula gaat helemaal voor een rijker leven mét keuzevrijheid en zonder beperkingen.

‘Ik kom uit een gezin waar altijd genoeg geld ‘leek’ te zijn. We woonden in zo’n desperate housewives-wijk waar iedereen dikke auto’s voor de deur had staan. Verre reizen, dure kleding, het nieuwste speelgoed. Het kon niet op. Totdat in 2013 mijn vader overleed. Wat bleek? Mijn ouders hadden een maximale aflossingsvrije hypotheek zonder overlijdensrisicoverzekering. ‘Maximaal profiteren van de renteaftrek’, hoor ik hem nog zeggen. Het huis stond zwaar onder water en mijn moeder bleef achter met een fikse restschuld. Voor mij was dit een wake-up call: ik wilde het anders doen. Nu beleggen en sparen wij meer dan 50% van ons inkomen. Met als doel FIRE.’

Fire? Wat is dat?

‘Fire staat voor Financially Independent Retrire Early. Kort gezegd komt het erop neer dat je alleen het geld uitgeeft dat overblijft na sparen en beleggen zodat je eerder met pensioen kan. Je geeft minder geld uit, leeft beneden je stand. Beleggen was tot een aantal jaar terug voor mij abracadabra. Ik kende niemand die het deed en had het idee dat het iets was voor rijke mensen, voor mannen in pak. Tot een collega vertelde hoe zij het aanpakte. Ik ging erover lezen en ontdekte dat je ook met een relatief laag risico kunt beleggen. En dus ook zonder dat je er iedere dag bovenop hoeft te zitten. Geld interesseert mij en mijn man eigenlijk helemaal niet. We zijn geen big spenders, hechten geen waarde aan materiële zaken en status en hielden iedere maand best wat geld over. Toen ben ik me gaan verdiepen in beleggingsmogelijkheden. Ik rolde van het ene interessante artikel in het andere. Ik wilde steeds meer weten, was net een spons, en keek dagelijks naar RTL-Z. Uiteindelijk kwamen we terecht bij het FIRE-principe. Dat was voor ons hét aha-moment. We beleggen nu tussen de €2500 en €3000 per maand, stoppen allebei €200 in een pensioenbeleggingsfonds en lossen maandelijks gemiddeld €800 op onze hypotheek af.’Dat zijn forse bedragen. Forse salarissen zeker ook?

‘We werken allebei in loondienst. Ik drie dagen en mijn man vier. We verdienen rond modaal. Brian heeft nog een ‘side hustle’. Hij heeft een friethut waar hij mee op feesten en af en toe op een festival staat. Een droom van hem. In het hoogseizoen is hij gemiddeld 16 uur per week op pad. Die hossel levert ons een leuk bedrag op. En onze vaste lasten zijn niet hoog. We zijn een paar maanden geleden verhuisd. Van een goedkope tussenwoning naar een wat grotere plek. Ons huis hebben we met flinke overwaarde kunnen verkopen. Onze nieuwe woning hebben we verduurzaamd waarbij we gebruik maakten van subsidie van de gemeente. Onze energielasten zijn dus erg laag. We hebben een hypotheek van €220.000 (50% annuïteiten en 50% aflossingsvrij). De bruto maandlasten liggen op dit moment op €600. Aan boodschappen geef ik rond de €350 per maand uit. We leven zuinig en doen niet mee aan de consumptiemaatschappij. Toen wij verhuisden hadden we zoveel spullen. We schaamden ons gewoon. Een deel hebben we verkocht en een deel weggeven. Je hebt echt niet veel nodig. Terug naar de basis, dat is voor ons geluk. Bewuste aandacht voor en tijd met elkaar, zoals een spelletje Rummikub of een picknick in het park met onze twee kleine kinderen. We maken het gat tussen onze inkomsten en uitgaven zo groot mogelijk. Dat kan je doen door of meer te verdienen, of minder uit te geven. Wij kiezen voor het laatste. Het geld dat binnenkomt gebruiken we niet voor dat ene leuke jasje, maar voor ons ultieme doel.’

En wat is dat ultieme doel dan concreet?

‘Eerder stoppen met werken. We vinden ons werk allebei leuk hoor, maar tot ons 67e door moeten gaan vinden we niet ideaal. Om ons heen zien we de ratrace waar mensen in zitten. Altijd maar druk en bezig met presteren en status. Dat zag ik ook bij mijn vader. Hij werkte keihard, maar was vaak moe. Zo’n leven willen we niet. Ik werk nu parttime en ben me erg bewust van de vrijheid die dat geeft. Zoals laatst toen mijn jongste erg ziek werd op het kinderdagverblijf. Dan ben ik binnen vijf minuten bij hem. Als je fulltime werkt kan dat natuurlijk niet.’ 

Jullie beleggen veel geld. Vind je dat niet eng?

‘De verhalen van mijn vader over de beurscrash in de jaren ’80 waarbij hij veel geld verloor, zaten in mijn achterhoofd toen ik me in beleggen verdiepte. Maar als je je in de historie verdiept en kijkt naar een periode van 40 à 50 jaar, dan is zo’n beurscrash maar een klein dipje.’

Wanneer zijn jullie financieel onafhankelijk en gaat de ontslagbrief de deur uit? 

‘We gaan ervan uit dat we gemiddeld 4% rendement zullen maken op onze beleggingen. Die 4% van het totaalbedrag moet zijn wat we jaarlijks nodig hebben, dan zijn we er. Dan kunnen we oneindig van dat bedrag leven. Wij zijn zeer offensieve beleggers en beleggen 100% in aandelen. Die schieten natuurlijk alle kanten op. Dat is een risico. Daarom onderzoeken we ook andere passieve inkomstenstromen om ons tegen dat risico te wapenen. Misschien investeren in vastgoed in de toekomst. Maar terugkomend op je vraag wanneer we financieel onafhankelijk denken te zijn, verwacht ik dat we over 10 á 15 jaar kunnen stoppen met werken. Met de jaarlijkse €12.000 extra aflossing en het annuïtaire deel verwacht ik dat we tegen die tijd op een hypotheek tussen de €60.000 en €100.000 zitten. We kunnen dan rondkomen van het rendement van de beleggingen en wellicht de inkomsten uit vastgoed.’

Dan zijn jullie rond de 45. En dan?

‘Dat weten we nog niet precies. In ieder geval gaan we niet stilzitten. Misschien een leuk project samen starten. Iets wat we leuk vinden en waarbij het niet belangrijk is wat het financieel oplevert. Dan heb je zoveel meer keuze en minder beperkingen. Een leven mét keuzevrijheid en zonder beperkingen, dat is wat we willen. Ik wil graag dat mijn kinderen en de generatie daarna profijt hebben van deze manier van leven. De vrijheid om met aandacht en tijd voor elkaar te leven. Dat is eigenlijk het hele idee.’ 

Op verzoek van de geïnterviewde is haar naam en die van haar partner geanonimiseerd. Naam en gegevens zijn bekend op redactie.

Tof verhaal, toch? Zo stoer! Dit soort grote doelen bereiken, lukt alleen als je je geld onder controle hebt. Als je weet waar je geld naartoe gaat iedere maand en structureel weg gaat zetten. Dat lukt ons sinds een paar jaar heel goed. Dat ging niet vanzelf. In de nieuwe PorteRenee-cursus nemen we jullie mee langs de 8 stappen die wij maakten om die verandering te realiseren. Je leert budgetteren, plannen, impulsaankopen te voorkomen. Stappen die je vandaag nog in werking kunt zetten, zodat je van jouw dromen ook plannen kunt gaan maken. Klik hieronder om meer te lezen over de cursus.

Heb jij een inspirerend geldverhaal? Wil je het delen met de lezers van PorteRenee? Mail dan naar hello@porterenee.nl

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

60 Comments

 1. Damien Reply

  Interessant en inspirerend verhaal over FIRE. Je bent bewust over de toekomst van je leven, dat vind ik erg mooi om te lezen.

  Over 15 jaar is je hypotheek nog niet volledig afgelost en vang je op door de inkomsten van je beleggingen. Is dat een bewuste keuze om niet volledig af te lossen?

  Heb je erover nagedacht over je pensioen? Als je eenmaal stopt met werken, bouw je geen pensioen meer op.
  Jouw kinderen moeten straks voor hun studie betalen. Hoe ga jij er mee om deze situatie?

  Heb je nog tips voor de lezers?

  1. Ouder Reply

   Hoi, ik lees dat jullie 2 kleine kinderen hebben, over 15 jaar willen die vast studeren. Persoonlijk heb ik 3 kinderen en alle 3 hebben een universitaire studie afgesloten incl master. Schulden vrij, mijn vrouw en ik hebben alles betaald, per kind ongeveer 60.000 euro. Dan ziet je uitgaven patroon er heel anders uit. Zelf financieel onafhankelijk en je kids met een enorme studieschuld opzadelen, of ipv op je 45 ste, op je 55 financieel onafhankelijk en je kids de beste start geven door schuldenvrij aan het leven te kunnen beginnen?

   1. Moneytwist Reply

    Het is een geweldige droom die jullie zeker gaan halen.

    Wanneer je zoveel tijd hebt voordat je kinderen gaan studeren kun je nu al beginnen met coaching en ze leren te beleggen. Onze jonge kinderen hebben al een eigen aandelen portefeuille en iedere maand zodra ons salaris binnen is mogen ze zelf een aantal ETF’s kopen. Naast de aandelen zorgen wij voor een cash buffer per kind.

    Je uitgavenpatroon op basis van 50% van je inkomen zorgt voor veel flexibiliteit en geeft keuzemogelijkheden. En of je nou je hypotheek aflost of aan beleggen doet maakt niet super veel uit wanneer je alternatief is om het uit te geven aan bijvoorbeeld vakanties en auto’s.

    Succes en goed bezig!

 2. Noortje Reply

  Ik ben benieuwd naar wat voor inkomen en vaste lasten ze precies hebben. Klinkt wel heel mooi zoveel aflossen en kunnen beleggen met een duidelijk doel voor ogen. Zelf zou ik wel iets ruimer willen leven qua boodschappen en dergelijke.

  1. Demelza Reply

   Zo, tijd om op zoek te gaan naar een frietkot! 😉
   Wat fijn om met iets wat je leuk vind en erbij wilt doen, zowat een goed extra maandsalaris te verdienen! Benieuwd hoe jullie daarbij gekomen zijn, al contacten in dat wereldje?
   Verder, misschien was het modaal in het verhaal wat onhandig verwoord, want met jullie inkomsten, waar de friet ook bij hoort, klopt van modaal niet veel. Maar om daar nu allemaal over te vallen, het gaat om inspireren! Voel het enthousiasme en kijk wat er haalbaar is voor jezelf.
   Super goed dat jullie zo naar de toekomst kijken en dit plan hebben gemaakt. Jullie hebben lef om zo veel geld met risico te beleggen, maar wel stoer, het moet bij je passen.
   Bedankt voor het delen van jullie verhaal!

 3. Roel Reply

  Ha, fijn, weer eens een artikel zonder affiliate links!

  Ze leggen zo´n 4000 euro weg en beweren rond modaal te verdienen. Alleen dat spaarbedrag behelst al bijna 2 modale inkomens.

  1. Joris Reply

   Knap hè. En dan betalen ze ook nog reguliere hypotheek en de andere vaste lasten. Ben ook zeer benieuwd naar hoe ze dat doen.

   1. Eva Reply

    Ben ik ook benieuwd naar, zeker omdat ze schrijft dat ze allebei niet fulltime werken maar 3 en 4 dagen

  2. Mariëlle Reply

   Ja dat vind ik ook zeer bijzonder. En dat met (samen) maar 7 dagen per week werken. Mijn partner en ik werken samen 9,5 dag per week en wij verdienen ook best leuk, maar zelfs als we echt héél zuinig zouden leven, zouden we “maar” 3.000 per maand weg kunnen zetten. En we wonen relatief goedkoop (zo’n 750 bruto per maand aan hypotheek, nog zonder extra afgelost te hebben).

   Dan verdien je met 3 en 4 dagen echt wel meer dan “rond modaal”.

  3. Martine Reply

   Ze geven aan een side hustle te hebben. Dat levert soms meer op dan je vaak denkt. Volgens mij is enkel het salaris uit loondienst rond modaal en is die hustle niet meegenomen. En rond is ook aan interpretatie onderhevig natuurlijk.

   Maar als je niet zo veel te willen hebt, lage vaste lasten en uit een side hustle extra inkomsten hebt is het best te doen hoor.

 4. Tessa Reply

  Leuk artikel 🙂 ik speel zelf ook met het idee, maar heb nog geen concrete plannen. Ik beleg nu nog niet veel, als ik genoeg heb gespaard om de kosten koper te dekken dan ga ik meer beleggen.
  De 4% regel komt uit de VS, en daar zal het wel kloppen. Klopt dat in Nederland ook? Hoe zit het met vermogensbelasting en andere zaken hier? Is deze regel 1 op 1 te kopieëren naar de Nederlandse situatie?

  1. Fred Reply

   4% zou in NL voldoende moeten zijn. In de VS is het 3.5% meen ik.
   VRH is hier al in meegenomen. VRH wordt sowieso anders als je geen inkomen uit werk meer hebt. Mr fob heeft hier al eens een mooi stuk over geschreven.

 5. John Reply

  Als een verhaal te mooi klinkt om waar te zijn…. Wees realistisch. Dit kan/klopt gewoon niet.

  1. Renee Lamboo Reply

   Als je ergens hard voor werkt, kan er een hoop John. Onze freelancer Sasja Gerritsen heeft haar toch echt geinterviewd. Haal eruit waar je wat aan kunt hebben, zou ik zeggen.

   1. Joris Reply

    Ik snap de twijfel wel. Als ik kijk naar de lasten die genoemd zijn, kom ik tot het volgende lijstje:

    * Hypotheek 600 (bruto weliswaar)
    * Boodschappen 350
    * Pensioen 400 (samen)
    * Beleggen 2750 (gemiddeld)
    * Extra aflossen 800

    Dat maakt €4.900 aan uitgaven.

    Ze verdienen allebei “rond modaal”. Modaal is €36.500 bruto per jaar en €2.816 bruto per maand (inclusief vakantiegeld). Een bruto/netto-berekening leert mij dat dat netto zo’n €2.246 (zonder rekening te houden met pensioenpremie). Aangezien ze beide ongeveer hetzelfde verdienen, maakt dat €4.492.

    Kan de schrijver of de geïnterviewde dan wellicht toelichten hoe men van minder dan €4.500 méér dan €4.900 kan uitgeven?

    En dan is er nog geen auto gereden (of ov gepakt), nog geen gemeentelijke lasten betaald, nog niet gesport, nog geen tv/internet-abonnement betaald, nog geen mobiel abonnement afgerekend, nog geen cadeau gekocht, niet uit eten, enz.

 6. Jean Reply

  Dat is slim beleggen, kwam dit artikel tegen in m’n feed van Google, en dit is een goed uitgelegd begrip waarom mensen sparen om eerder met pensioen te gaan. Niet om luiheid, maar om niet mee te gaan in die ratrace en ook te kunnen genieten van het leven buiten werk om.

 7. Trudy Reply

  Ik veronderstel dat dit een pro-coronatijdperkartikel is, aangezien er gesproken wordt over feesten en festivals?
  ik geloof meteen dat er toen aardig wat geld te verdienen was met zo’n friethut, maar dan nog lijkt het hele verhaal me te mooi om waar te zijn.

 8. Paula Reply

  Dank voor de reacties! Hopelijk inspireert dit anderen.

  Beleggen wordt vaak heel moeilijk gemaakt terwijl dit niet hoeft. Simpel is vaak het meest efficiënt. Historisch gezien (MSCI WORLD index) behaal je een gemiddeld jaarlijks rendement van 8%. Je kunt sites als Berekenhet gebruiken om te kijken hoe je vermogen groeit met een bepaalde initiële of jaarlijkse inleg.

  Wij hebben echt niet een heel hoog inkomen maar is vrij standaard. De hossel levert een leuk zakcentje op. Alles wat je extra verdient heb je niet nodig en kun je investeren.
  Onze uitgaven zijn laag, na een salaris verhoging gaan wij niet meer uitgeven maar juist meer in onszelf investeren.

  Fictief voorbeeld:
  Inkomen 3000
  Uitgaven 2000
  Spaar/beleg ratio: 0,33%

  Extra hossel 1000, uitgaven blijven gelijk

  Spaar/beleg ratio is nu 50%! Op de lange termijn maakt dit super veel uit.

  Hoe minder je uitgeeft, hoe minder je nodig hebt om van te leven, heel simpel eigenlijk. Óf je zorgt dat je inkomsten kant hoger wordt, of uitgaven lager of een combinatie.

  Wij doen pensioenbeleggen (fiscaal aantrekkelijk en om ons pensioen gat te dichten) en vrij beleggen voor de onttrekkingen als we ons FIRE bedrag/doel behaald hebben. Die 4% regel komt uit Amerika en is meer een indicatie. Het idee is dat, ondanks je geld onttrekt uit je vermogen, je niet inteert.

  Over een jaar of 15 zullen de kinderen (misschien)gaan studeren, tegen die tijd hebben we verschillende potjes en kunnen we ze vast een eind op weg helpen.

  Mijn tips? Trek je niks aan van anderen, buy and hold, zorg dat je belegt voor de lange termijn, zorg dat je je risico’s spreidt en dat je een “wereldwijde exposure” hebt. Uiteindelijk is de tijd je beste vriend! Maar begin pas met beleggen als je geld overhoudt en dit minimaal 10 a 15 jaar niet nodig zult hebben.

  Groetjes uit Brabant

  1. Tiny Reply

   Zeker leuk om te lezen ter inspiratie, maar 2500 beleggen + nog 400 inleg pensioen + 800 aflossing is toch 3700. Als dat 50% is, betekent dat qua inkomen toch 7.400 (met parttime werken + inkomen van de friethut). Dat is toch echt heel ruim en zeker niet modaal. Niets mis mee verder, maar wel goed om je dat te realiseren. Of het percentage ligt ver boven de 50%, dat kan ook natuurlijk.

 9. Anouk Teeuwen Reply

  Heel mooi, maar dit is bij lange na niet mogelijk met een modaal salaris en al helemaal niet als je parttimer bent! Dan mag je blij zijn als je €4000 netto hebt samen.
  De meeste mensen zijn blij als ze normaal rond kunnen komen en houden zeker geen €4000 per maand over voor aflossen en beleggen. Dus ik vind het niet erg realistisch…

  1. Joris Reply

   Meer dan 4k netto verdienen lukt echt wel met 2 parttimers. Zeg ik uit eigen ervaring (meer dan 5k netto, minder dan 65 uur samen).

   1. Anouk Reply

    Ik zeg niet dat je het niet zou kunnen verdienen, maar dat het geen modaal inkomen is voor parttimers. Dat ligt echt een stuk lager.
    Ik vind het erg vreemd dat mensen die financieel alles zo goed op een rijtje hebben, niet weten dat hun inkomen ver boven modaal ligt en dat dit plan dus maar voor een enkeling werkelijkheid kan worden.
    Voor mezelf sprekend als single moeder met een tienerzoon is dit in ieder geval op geen enkele manier mogelijk. Maar ik leef ook meer in het nu.

    1. Joris Reply

     Ik reageerde op het volgende:

     “Heel mooi, maar dit is bij lange na niet mogelijk met een modaal salaris en al helemaal niet als je parttimer bent! Dan mag je blij zijn als je €4000 netto hebt samen.”

     Er zijn ook mensen die modaal (of meer) verdienen met een parttime-baan. Je bewering dat men als parttimer maar blij mag zijn als je netto 4k binnenharkt is te generiek. Het kan heus.

 10. Willy tilly Reply

  2500 tot 3000 per maand beleggen en dan ook nog 200 in pensioen en 800 in hypotheek.
  Dan heb je niet een modaal inkomen van 35.000 euro bruto (ja, dat is modaal voor een gezin) 😉

  1. Tessa Reply

   Modaal inkomen = ~ 38k/jaar inclusief vakantiegeld.

   Er is geen apart ‘modaal inkomen voor gezinnen’. Een gezin kan een modaal inkomen hebben, of twee personen kunnen allebei een modaal inkomen. Er is ook geen apart modaal inkomen voor parttimers. Modaal wordt afgeleid van de modus, dat is het datapunt dat het meest voorkomt. Een gemiddelde is met zoveel extremen niet interessant.

   Ik denk dat deze mensen allebei modaal verdienen. En dan kan je heel wat beleggen, vooral als je daarnaast nog inkomsten hebt.

 11. A.S. Reply

  Prachtig verhaal en inspirerend voor mij omdat ook ik de FIRE ideologie nastreef. Alleen kom ik never nooit niet in de buurt van €3000 per maand wegzetten…

 12. BRIAN Reply

  Hoi allemaal,

  Onze inkomens zijn inderdaad boven modaal.

  Ik werk 4 dagen als leraar in het Voorgezet Onderwijs (ld schaal) en Paula werkt als financieel controller 3 dagen.

  Daarnaast werk ik met mijn Frietkot het festival seizoen de weekenden waar we de laatste jaren een mooi inkomen uit genereren als ook de overige feestjes zoals communies, bruiloften brengen een mooi inkomen binnen.

 13. Audrey Reply

  Het enige dat onmogelijk kan kloppen, is het totale bedrag voor sparen/beleggen/aflossen dat 50% zou moeten zijn van hun inkomen in combinatie met de bewering dat ze modaal verdienen (en dat parttime doen). Tenzij ze dus met beide parttime banen een inkomen verdienen dat al modaal is, maar dan verdien je dus relatief wel heel veel.

  Verder: goed bezig!

  1. Fred Reply

   Ze hebben toch die friettent. Ik denk dat ze daar het gemiddelde van meeneemt in de maandelijkse inleg in dit voorbeeld.

 14. Erik Reply

  ** Nu beleggen en sparen wij meer dan 50% van ons inkomen
  ** We beleggen nu tussen de €2500 en €3000 per maand,
  ** Stoppen allebei €200 (= € 400,- samen) in een pensioenbeleggingsfonds en
  ** Lossen maandelijks gemiddeld €800 op onze hypotheek af.’
  ** We werken allebei in loondienst. Ik drie dagen en mijn man vier. We verdienen rond modaal.
  Een modaal inkomen is bruto € 36.500 per jaar (Bron: CBS). Netto is dit per maand ongeveer € 2.350,-, afhankelijk in welke sector men werkzaam is (Bron: https://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/bruto-netto-salaris.html)

  Deeltijd:
  € 2.350,- : 40 uur * 24 uur = € 1.410,-
  € 2.350,- : 40 uur * 32 uur = € 1.880,-
  Totaal aan inkomsten: € 3.290,-

  Beleggen -€ 2.500,-
  Hypotheek extra (!) – € 800,-
  Pensioenbeleggen – € 400,-
  Resteert netto: € -410,-

  Die frietstaafjes die verkocht worden transformeren dan toch wel tot echte GOUDstaafjes m.i. om het verhaal enigszins geloofwaardig te maken.

  Mijn conclusie: het hele verhaal snijdt m.i. geen hout totdat er een duidelijke uitleg is qua ALLE inkomsten en ALLE uitgaven. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat Porterenee ervoor staat om elkaar wegwijs te maken in mogelijkheden en tips hoe je kunt omgaan met geld, huishoudboekjes, verzekeringen, oversluitingen, enz., enz. en geen cowboyverhalen publiceert.

  1. Renee Lamboo Reply

   Wow, Erik. Jij hebt er werk van gemaakt. Geinterviewde reageert hier ook. Wellicht doet ze dat ook op jouw reactie. Al is ze op geen enkele manier verplicht om ALLE inkomsten en ALLE uitgaven te verantwoorden, omdat jij het anders niet wilt geloven, hoor. Als iemand bijzonder goed bezig is en echt gaat voor haar doelen, dan is dat niet meteen een cowboyverhaal.

   1. Erik Reply

    Dus toch een ‘cowboy verhaal’ dat dit met een modaal inkomen mogelijk is gelet op de reactie van @Brian.

    Dit schept duidelijkheid door hem zonder ALLE inkomsten en uitgaven weer te geven, namelijk 3 banen en (zeer) goed functies.

    QUOTE
    “Ik werk 4 dagen als leraar in het Voorgezet Onderwijs (ld schaal) en Paula werkt als financieel controller 3 dagen.

    Daarnaast werk ik met mijn Frietkot het festival seizoen de weekenden waar we de laatste jaren een mooi inkomen uit genereren als ook de overige feestjes zoals communies, bruiloften brengen een mooi inkomen binnen.”

    EINDE QUOTE

 15. Mirjam Herstel Reply

  Mooi verhaal.. Vooral het consuminderen.. Alleen zou ik zeggen, leef nu! Over 15 jaar niet meer werken?? je weet niet wat er in de tussentijd gebeurd. Een kredietcrisis, een pandemie, weet ik veel.. Later ga ik allemaal leuke dingen doen!? Waarom niet nu een project beginnen? Over 15 jaar kan de wereld er heel anders uit zien. Maar nu nog meer genieten van kleine dingen en per dag leven.

 16. Peter Hanssen Reply

  Belegging 3000, Pensioen 400, Aflossing 800,
  Totaal. 4200 per maand.

  Maandelijkse andere kosten moeten toch minimaal op bijstandsniveau zitten dus 1500 (350 boodschappen, 250 zorgverzekering, hypotheeklasten 600, energiekosten 200, verzekeringen zoals wa en dergelijke, wellicht nog autokosten)

  Netto samen dus een inkomen van 5700. Dat is bruto toch zeker 7000 (2x modaal). We hebben niet een heel hoog inkomen maar vrij standaard zeg je. Ik verzeker je dat 2 maal modaal wel heel hoog is en ook niet standaard.

  Versneld aflossen en daarbij beleggen is een prima idee als je zo goed verdient samen.

  Verder een leuk verhaal en het zal ook beslist kunnen lukken. Als je zoveel verdient zou het vreemd zijn daarvan niets te kunnen reserveren.

  Jullie te verwachten resultaten zijn helaas slechts voor een selecte groep bereikbaar, namelijk mensen die na het voldoen van al hun verplichtingen ook zoveel geld over hebben als jullie. Als het inkomen een kwart lager is bijvoorbeeld zal het uiteindelijke resultaat verder in de toekomst liggen, om maar niet te spreken over het resultaat als iemand de helft van jullie inkomen heeft oftewel modaal dus.

  Vriendelijke groeten Peter

 17. Paula Reply

  Hoi Fred,
  Dat klopt het zijn gemiddelde bedragen. De friettent inkomsten variëren nogal, afhankelijk van het seizoen onder andere. Daarnaast krijgen we vakantietoeslag, een dertiende maand, eindejaarsuitkering en kinderbijslag. Al deze bedragen worden meegenomen in het gemiddelde😊. Tijdens de strengere corona maatregelen hadden we een periode zonder deze extra hussel inkomsten dus hebben we minder belegd. Maar toch door creatief te zijn hebben ee wel extra inkomsten kunnen genereren. Het een sluit het ander niet uit.

  1. Joris Reply

   Vakantietoeslag en 13e maand zit normaliter in een salaris. En als je aangeeft dat je modaal verdient, nemen mensen dus (terecht) aan dat dat een all-in jaarinkomen betreft. Toeslagen staan er los van, maar bijbeunen als zzp’er in een friettent zijn gewoon verdiensten. Kennelijk neem je die niet mee in de (modale) jaarinkomens. Terecht dat men dan twijfelt. Je harkt gezamenlijk dus kennelijk (veel) meer binnen dan 2x “ongeveer modaal”. Geen punt, natuurlijk, maar niet zo transparant, waardoor iedereen hier zich afvraagt hoe je zoveel kunt beleggen/aflossen/sparen met 2x modaal.

 18. Paula Reply

  Hoi Mirjam,
  Helemaal eens, zeker. Gelukkig voelt dit voor ons niet als onszelf iets ontzeggen. Maar we zijn ons wel bewust van onze uitgaven en willen de keuze vrijheid. Het stoppen met werken is geen doel opzich, wel de keuze vrijheid. Wij halen veel plezier uit de kleine dingen zoals gezellig spelletjes doen, een mooie wandeling maken, naar de kinderboerderij etc. Doordat we lange termijn doelen stellen leef je bewuster.
  Ik denk dat, wanneer geld geen barrière is, je vrijer denkt en je meer durft, omdat de inkomsten die je genereert van ondergeschikt belang zijn. Vrijwilligerswerk is daar een voorbeeld van of een project starten. Dat project zou nu ook kunnen alleen voelen we ons daar minder zeker bij.
  Corona heeft ons juist geleerd hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Waar word je blij en gelukkig van?
  Die friettent heeft ons zeker geen windeieren gelegd, het kan lucratief zijn. Het stelt ons in staat FIRE eerder te bereiken. Maar ook mensen die minder beleggen kunnen daardoor een mooi vermogen opbouwen, laat je niet afschrikken door de bedragen. FIRE moet bij je passen, je kunt ook de middenweg kiezen, whatever suits you 🔥

 19. Reekje Reply

  Inspirerend verhaal. Waar een wil is, is een weg (met hobbels en al). Succes en plezier gewenst met het verder realiseren van jullie doelen!

 20. BRIAN Reply

  Hoi Joris,

  Je berekening klopt bijna. Je houdt alleen geen rekening met onze inkomsten uit onze frietkot.

  De inkomsten variëren per maand, maar komen zeker tot minimaal een gemiddelde van + €2200 netto p.m.

 21. San Reply

  Inspirerend! Ze verdienen prima lijkt, tel daar ook eventuele toeslagen bij en je hebt een super inkomen (naar mijn mening) Ik hoop dat het allemaal goed blijft gaan met de beleggingen, zodat ze hun doel kunnen bereiken. Ik vraag me wel af wat ze v plan zijn met de studie van hun kinderen. Hoe gaan ze dat tegen die tijd betalen, gaan ze uberhaupt voor de studie betalen of moeten ze er zelf voor werken?
  Ik ben zelf alleen met 2 kinderen. Mijn doel is om parttime te kunnen blijven werken tot mijn 69e en vh leven te genieten zonder al te veel stress. Liefst wel met een koophuis, nu huur ik. Mijn ex en ik sparen maandelijks voor de kinderen, dit kunnen ze gebruiken voor hun studie. Dat scheelt dan toch weer wat studieschuld.

 22. Marie Reply

  Beetje jammer dat er verder geen cijfers bij staan, want ik ben erg benieuwd hoe zij dat doen met twee keer modaal en zoveel wegzetten. Ik neem aan dat er ook zorgverzekering, autokosten, kleding, sport, abonnementen, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, enz enz betaald moeten worden

  1. Hans Reply

   Hoi Marie, dat zegt Brian toch net in zijn reactie….
   Komt € 2200 netto per maand bij door frietekes te bakken! Kun je de boel goed mee bekostigen. Verder een inspirerend verhaal van doorzetters.

 23. Wendy Oosterwijk Reply

  Wat ik vooral heel mooi vind aan dit verhaal is dat ze samen op 1 lijn zitten. Dan is er zoveel mogelijk. Daar kan ik best een beetje jaloers op zijn hoor, samen het doel hebben om tot iets te komen. Chapeau!

 24. Gerrit Mulder Reply

  Inspirerend verhaal, leuk geschreven waardoor mijn korte spanningsboog het einde haalde.

  Ik ben nu 29, investeer al sinds mijn 17e met kleine bedragen en inmiddels 6 maanden met mini-pensioen! Over 2 maanden ga ik weer 100% ondernemen. Boeken als ‘Een werkweek van 4 uur’ of ‘Rijke pa arme pa’ zullen je ontzettend vermaken.

  Hartelijke groet, Gerrit

 25. Robijn Reply

  Toen ik dit gisteravond las dacht ik: Holy C**p! Wat een bedragen. Maar inderdaad, de extra inkomsten maakt dat dit mogelijk is. En vanochtend nog eens gelezen met de nieuwe commentaren die erbij staan en de reacties van Paula en Brain.
  Mensen dit is toch heel inspirerend?!
  Ik ben gelijk gaan kijken wat er nog mogelijk is bij ons. 😀

 26. Peter Reply

  Gelukkig zijn er toch nog mensen die vragen gaan stellen na het lezen van zo’n bericht. Ik heb namelijk ook mijn twijfels aan de geloofwaardigheid. Des al niet te min een leuk verhaal om te lezen, bedankt.

 27. Centenkretser Reply

  In principe maakt het niet uit hoeveel ze verdienen. als je gaat kijken dat ze 50% van hun inkomsten aan het werk zetten om FIRE te behalen met een minimaal rendement van 4 %. dan hebben ze 25 x het geld nodig wat ze per jaar spenderen. Is het rendement hoger dan zit je aan een kleinere noodzakelijke buffer , wel rekening houdend met inflatie.
  Reken gewoon eens uit wat je eigen savings quote is en kijk eens bij jezelf welk rendement je hierbij haalt en hoe zou jij je savings qoute kunnen verhogen of je rendement? dat de insteek van dit artikel is.

  1. Tessa Reply

   Precies dit. Dan bespaar je jezelf ook veel frustraties 🙂
   lekker bijbeunen of besparen? Of gewoon doen alsof het toch allemaal niet voor jou weggelegd is en janken.

 28. Paula Reply

  Hoi Gerrit,

  Leuk zeg, en zo’n mini pensioen geeft ook veel vrijheid. Ik heb ook “rich dad poor dad” gelezen, was een enorme eye opener. Boeken van John Bogle en het boek “simple path to wealth” van JL Collins is ook een aanrader. Hij heeft een mooie blog net als Mister Money Mustache. Het geeft je andere inzichten en leert je anders te kijken.

 29. Mark Reply

  Als je jong( 17 jaar ) bent, bij je ouders woont en de combinatie werken leren gaat doen voor twee jaar kan je na 1 jaar een redelijk grote boot kopen voor onder of rond de 10.000 euro met 4 slaap plekken en je rijbewijs halen. Vervolgens leer je verder in een door jou gekozen richting voor twee jaar.( bij een bedrijf die jouw ook een auto v.d. zaak aanbied vanaf je 18de). Haal je dat diploma dus op je 21 ste en verdien je vervolgens vakvolwassen loon. (Het salaris van een 23 jarige dus). Gezien je pas vanaf 23 jaar pensioen op ga bouwen kan je dus lekker sparen naast de kosten die je maakt voor levens onderhoud, uitgaan, en vaste lasten (lig geld en onderhoud aan de boot).
  Vervolgens blijf je alleen of met partner 10 jaar op die boot wonen dan ben je dus begin dertig.
  Als je dus alleen al maandelijks vanaf je 21 gemiddeld 850 euro spaart heb je dus op je 31 al 102.000 euro gespaart. Dit is zonder vakantie geld en eventuele winst uitkering van het bedrijf waar je werkt. Dat is al een mooi start bedrag voor het kopen van een woning. Gaat je partner ook nog eens een bedrag sparen in 10 jaar tijd ( 60.000 EURO) dan hoef je voor een huis van 3 ton nog maar een hypotheek af te sluiten van 138.000 euro. Met de rente van vandaag betaal je dan tussen de 400 en 500 euro aflossing. Dit is excl. Teruggave.
  Blijf je daarna de helft sparen van wat je samen in het verleden al deed, ben je 42 en heb je geen hypotheek meer🙂.
  Op deze manier heb je ook geen risico met aandelen o.i.d.
  Nou is jullie vraag natuurlijk hoe dat met eventuele kosten zit qua kinderen, nou die hebben we dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+