Rente op rente: hoe werkt dat?

Van je geld méér geld maken zonder er iets voor te doen. Dat willen we allemaal wel. Benieuwd hoe dat kan? Rente op rente! Ik leg het je uit. 

Door Saskia

Ik kwam voor het eerst in aanraking met het begrip rente op rente – of chique gezegd compound interest – toen ik me aanmeldde voor een gratis online beleggingscursus. In 5 stappen werden de basics van het beleggen uitgelegd. Voor vrouwen, door vrouwen. In duidelijke taal, zonder dure woorden. 

In les 1 werd me verteld hoe rente nu precies werkt. Na het lezen van de rekenvoorbeelden dacht ik: dit moet iedereen weten. Het maakt je geld opzijzetten voor later namelijk nóg aantrekkelijker. Ik leg je uit waarom.

Iedereen kent de spaarrekening en de spaarrente. Je zet je geld apart en aan het eind van het jaar krijg je hier rente over. Je hebt bijvoorbeeld €3.000 spaargeld en het rentepercentage is 10%. Dan krijg je 10% over €3.000 = €300. De €3.000 is ineens €3.300 geworden, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Helaas is de spaarrente gedaald naar een nieuw dieptepunt en kon ik eind 2020 maar liefst €0,52 ‘gratis rentegeld’ bijschrijven. Woehoee.. Geld op mijn spaarrekening laten staan, gaat me dus niet echt helpen om meer geld van mijn geld te maken.

Wat me wél gaat helpen, is beleggen met een hoger rendement (= een hoog rentepercentage). Als je gaat beleggen, maak je gebruik van het fenomeen rente op rente. Hoe werkt dat precies?

Voorbeeld

Stel, je belegt €1.000 met een rendement (= rente) van 6%. Je €1.000 is dan na jaar 1 €1.060 waard geworden. Het tweede jaar dat je belegt, begin je dus niet met €1.000, maar met €1.060. En de rente wordt gerekend over die €1.060. Na jaar 2 is je investering dus niet €1.120, maar €1.060 +6% = €1.123,60 waard. Het verschil van €3,60 wordt rente op rente genoemd. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar het kan na een lange periode een groot verschil maken. Kijk maar:

Zo zie je maar dat je belegging van €1.000 na 10 jaar bijna is verdubbeld. Door middel van rente op rente word je ‘gratis geld aan rente’ elk jaar hoger. Daar kan geen spaarrekening tegenop.

LEES OOK: Zo krijg je meer spaarrente

In het voorbeeld heb ik de berekening gemaakt op basis van een eenmalige inleg van €1.000. Maar wat nou als je hier elke maand €50 of €100 bovenop gooit? Dan profiteer je nog veel meer. We zeggen ook wel dat je geld dan voor je gaat renderen. Klinkt wel lekker toch, vooral omdat je er niks voor hoeft te doen. Je laat het gewoon gebeuren.

Rente op rente is dus eigenlijk gratis geld. Wel voor op de lange termijn dan. Maar met een beetje geduld, groeit je investering harder dan je denkt. En daar is je 10, 20 of 30 jaar oudere ik heel blij mee. Beleggen gaat wel altijd gepaard met risico’s, vergeet dat niet.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.