Richelle: “De €8800 die ik had gespaard, was na mijn relatie op”

Als je samenwoont, is het geen overbodige luxe om (een beetje) dezelfde kijk op uitgaven te hebben. Richelle (30) en haar ex-vriend dachten hier totáál anders over. Haar gespaarde €8800 was na de break-up dan ook helemaal op.

“Mijn ex-vriend en ik regelden onze geldzaken niet echt. Het geld op onze gezamenlijke rekening was aan het einde van de maand altijd op. Voornamelijk opgegaan aan leuke dingen, luxe vakanties en heel veel boodschappen. Dat is natuurlijk erg leuk, maar omdat we niets konden sparen, stoorde ik me aan deze uitgaven. Zonde dat we zoveel kosten maakten, want onze vaste lasten waren hartstikke laag. Wij huurden maar voor €480.”

“Het uitgavenpatroon terugdringen was lastig, omdat we allebei een andere kijk op geld hadden. De visie van mijn ex-vriend was vooral: ‘Als het geld op is, moeten we bijstorten’, terwijl ik dacht: ‘Op is op’. Hij vond bezuinigen niet nodig als het geld gewoon op de spaarrekening stond. Daar hadden we regelmatig stevige discussies over.”

Nu zijn jullie uit elkaar. Wat waren de gevolgen voor jou van jarenlang niet met geld omgaan zoals je eigenlijk wilde?

“Het gespaarde geld dat ik voor mijn relatie had, is helemaal opgegaan. Ik ben zelf in het huurhuis blijven wonen, maar een nieuw bed kopen lukte niet. Een nieuwe bank ook niet. Ik heb de eerste vijf weken op een stoel voor de televisie gezeten.”

“Tijdens mijn relatie heb ik bij de bank een speciale spaarrekening, een spaardeposito voor mezelf geopend. Gedurende de looptijd van deze rekening kun je niet zomaar bij je geld, maar daardoor staat er een hogere (variabele) rente tegenover dan op een normale spaarrekening en dat trok me wel. Ik moet rekening houden met een aankondigingstermijn van 90 dagen, als ik spaargeld naar mijn lopende rekening wil overboeken. Dus daar denk je dan eerst goed over na. Ik maakte elke maand ongeveer €70 over naar deze rekening, zodat ik toch nog een klein beetje spaargeld had. Als het geld op de gezamenlijke rekening van mij en mijn ex-vriend dan op was, kon ik dát bedrag in ieder geval niet op onze gezamenlijke rekening ‘bijstorten’.”

“Tijdens de coronacrisis heb ik twee maanden niet gewerkt. Ik ging toen actief de zolder opruimen, verkocht overbodige spullen en verdiende hier ruim €800 mee. Dat geld heb ik ook op deze spaarrekening gezet. Achteraf voelt het als een noodgreep. Deze spaarrekening symboliseert wel een beetje de moeilijkheid omtrent geld in onze relatie, maar er staat nu wel mooi €1400 op.”


Wat is nu je plan?

“Ik heb de Nibud BufferBerekenaar gebruikt. Deze BufferBerekenaar adviseert mij om €8000 spaargeld achter de hand te hebben. Dat lijkt mij een mooi en haalbaar doel. Ik werk als ambulant hulpverlener en krijg maandelijks ongeveer €2300 (netto) op mijn rekening gestort. Vanaf deze maand ga ik daar €666 per maand van sparen.”

“Ik heb hiervoor een overzicht gemaakt met al mijn inkomsten en uitgaven. De gezamenlijke rekening die ik met mijn ex-vriend had, heb ik omgedoopt tot een rekening met leefgeld voor mij. Op drie vaste momenten in de week stort ik daar geld op, en daar moet ik het mee doen. Het geld dat ik dan nog overhoud, spaar ik ook. Hier heb ik verschillende potjes voor.”

Wat doe je nog meer?

Door de podcast van Renée (en Kasper) ben ik geïnteresseerd geraakt in beleggen. Iedere maand stort ik €100, in de hoop hier in de toekomst een mooi bedrag uit te halen. Omdat ik nog geen goed gevulde spaarrekening heb, laat ik het bij dit bedrag. Als mijn spaarrekening is aangevuld, wil ik met meer geld beleggen.”

“Mijn weekboodschappen doe ik ook anders dan voorheen. Toen ik met mijn vriend woonde, kochten we vaak luxe dingen. We gooiden binnen een mum van tijd het hele boodschappenkarretje vol. Er stond daarnaast regelmatig een rits speciaalbiertjes in de koelkast. Nu merk ik dat het een stuk makkelijker is om minder geld uit te geven. Ik maak de keuzes en beslissingen voor mijzelf en let er nu beter op. Ik merk ook dat ik genoegen neem met minder, denk aan het kopen van tweedehands spullen.”

LEES OOK: Help! Mijn partner heeft een gat in zijn hand 😲

Wat is de wijze les die je hebt geleerd de laatste jaren?

“Het is belangrijk om samen te praten over geld. Bespreek vóórdat je gaat samenwonen hoe je omgaat met de financiën. Denk hierbij ook aan de toekomstwensen en persoonlijke doelen van een ander, zoals het kopen van een huis, spaardoelen of de wens om fulltime te willen werken ja of nee.”

“Je partner – met een andere kijk op financiën – hierin mee krijgen is misschien lastig, maar juist daarom is het gesprek aanknopen zo belangrijk. Alleen op deze manier creëer je samen de balans.”

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: