Sparen voor een huis. Zo deden wij het

Sparen voor een huis? Je moet tegenwoordig wel. Wij spaarden 100.000 euro als aanbetaling op ons eigen huis. We beleven nu onze eerste zomer in dat droomhuis met lage hypotheek. Jij kunt dat ook. Ik vertel je hoe.

Op een dag besloten mijn man en ik onszelf een doel te stellen. We gingen sparen voor een huis. 100.000 euro. Een mooi rond bedrag. Het droomhuis hadden we nog niet, we hadden het nog niet eens op het oog. Maar het ging er wel komen. Binnen nu en een paar jaar. En die 100.000 euro zou ons helpen. Want wij, als twee zzp’ers, waren niet bepaald populair bij de banken. En we wilden ook niet die hoge maandlasten, die ons leven zouden verlammen. ‘Wel doorwerken! De hypotheek moet betaald.’ Een droomhuis was fijn, maar niet tegen iedere prijs.

Lees ook: Waarom bijna iedereen zijn huis bijna 2x betaalt

100.000 euro. Het leek een belachelijk doel en we moesten er allebei een beetje om giechelen. Het voelde alsof we op dat moment een pact sloten. We hadden samen een doel voor ogen en zo werd besparen en sparen voor een huis leuk. Omdat ik steeds dacht aan dat huis, met die tuin met gras en die trampoline, dat nu opeens wel bereikbaar leek. We maakten een bestandje aan in Google Drive, waar we allebei tegelijk in konden. Daarin stond ons spaardoel van 100.000 euro, hoeveel we tot dan toe al bij elkaar hadden gespaard en er werd automatisch uitgerekend hoeveel we nog moesten. Ernaast hadden we een foto geplakt van een huis zoals we dat voor ogen hadden. Als zijnde een tikkeltje extra motivatie.

Voor het eerst in mijn leven ging ik nadenken over de boodschappen die ik deed. Kon dat niet goedkoper? Met mijn oude Appie-tassen ging ik naar een goedkopere winkel een paar minuten verder van ons  huis. Ik sloot bijna al onze vaste lasten over. Elektra, autoverzekering, woonhuisverzekeringen. Alles kon voor minder geld en ik kreeg er hetzelfde voor terug. We konden honderden euro’s per maand besparen zonder dat we er echt iets voor in hoefden te leveren. En nog eens een flink bedrag door wel wat in te leveren. Iets minder vaak uit eten, bijvoorbeeld. Geen kleffe broodjes meer bij het tankstation. Ijsjes gewoon uit onze eigen vriezer in plaats van Italiaanse Gelato bij de ijssalon verderop.

Toch hebben we allebei nooit gevoeld dat ons leven saai werd. Nee, het werd juist creatiever. We gingen picknicken in het park op een zomerse dag. Ik verkocht reut die we nooit meer gebruikten op Marktplaats en spaarde dat geld op. We waren enthousiast over iedere euro die ons dichterbij ons doel bracht. Er bleef altijd ruimte voor iets extra’s. Wanneer er wat te vieren viel, gingen we ‘gewoon’ uit eten en dronken een wijntje. Dat voelde opeens als iets bijzonders, in plaats van het uitje van alledag dat het vroeger was.

Lees ook: Huis kopen? Op deze manier kan het nog wel

Mijn man en ik kochten met die 100.000 euro die we spaarden, uiteindelijk geen vrijstaand huis zoals we ooit planden, maar een ruime 2-onder-1-kap. Met openslaande deuren, een grote pergola in de tuin, vijf slaapkamers en ruimte voor die enorme eettafel waar ik altijd al van droomde. En sinds kort ligt er ook een trampoline in de tuin en een stukje gras dat heerlijk ruikt wanneer het net gemaaid is. Het huis kostte ons 265.000 euro (ja, dat kan nog buiten de Randstad.) We betalen nog geen 500 euro netto per maand, mede dankzij de lage rente. We werken allebei parttime als zzp’ers, we hebben volop tijd voor onze kinderen en voor de dingen die we zelf leuk vinden. Het geeft ons zoveel vrijheid en rust. Ik ben ontzettend blij dat we ooit een plan maakten en ons eraan hielden. En jij kunt dat ook, welk bedrag je doel ook in. Begin vandaag en houd vol. Dan kom je er.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

6 Comments

 1. covent Reply

  Ik begrijp dat het lastig is om regelmatig nieuwe onderwerpen te bedenken maar je begint nu wel heel vaak in herhaling te vallen. Ook voor nieuwe lezers is het niet fijn om telkens hetzelfde verhaal tegen te komen als ze even terug gaan lezen

  1. Renee Lamboo Reply

   Beste C,
   Ik snap dat de lat hoog ligt. Laat ik dat als iets positiefs zien. Ik onderhoud PorteRenee naast mijn reguliere werk, waar ik wel geld mee verdien.
   Dit is begonnen als een hobby, inmiddels een beetje uit de hand gelopen (dat geef ik toe) Ik doe wat ik kan en het spijt me als dat niet altijd naar je zin is. I do my best.

 2. covent Reply

  Beste Renée,

  Ik begrijp je reactie wel hoor maar de lat heb je zelf heel hoog gelegd en je kiest er zelf voor om veel publiciteit te zoeken en je blog en toekomstige boek veel te promoten met o.a. als doel inkomsten te genereren dat schept nu eenmaal verwachtingen. Ik overleef de herhalingen wel, maar weet dat het opvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *