motivatie, sparen, sparen volhouden, volhouden, spaargeld

Zo haal je motivatie om te sparen uit jezelf

Hoe houd ik het sparen vol? Dat wordt mij vaak gevraagd. Mensen zien sparen als lijnen: het gaat een paar dagen goed en dan vallen ze terug in oud gedrag. Nou, die motivatie moet je toch echt uit jezelf halen. En dat doe je zo.

 

Eigenlijk zou ik een paar kilo af moeten vallen. Na twee kinderen en – toegegeven – teveel nachtelijk snacken, ben ik zwaarder dan een paar jaar geleden. Ik weet dat ik het kan, want ik heb het eerder al eens gedaan. De motivatie komt bij mij van beginnen. Zien dat die eerste kilo eraf gaat. Dan ga ik de dag erna echt niet aan de chocola. Zonde, joh! Dan wil ik er nog een kilo af. Zo is het ook met het aflossen van onze hypotheek. Onder de 2 ton, daarna onder de 190, nu onder de 170.000 komen. De doelen volgen elkaar vanzelf op. Het houdt je gemotiveerd. En zo werkt het ook met de motivatie om te sparen.

Sparen is een lifestyle. Ja, dat klinkt vreselijk voor de startende-spaarder. Alsof je de rest van je leven op rantsoen moet. Als je al wat langer spaart, gaat dat nare gevoel erbij weg. Want je merkt dat je jezelf helemaal niet alles hoeft te ontzeggen om goed te kunnen sparen. En nu je je spaarrekening ziet groeien, is die motivatie om te sparen en vol te houden. Je hebt 1.000 euro bij elkaar. Dan wil je 2.000 euro. Dan ga je voor de 5.000 en misschien komt er dan een groter doel in beeld. Dat spaargeld gebruiken om uiteindelijk wat minder te gaan werken of eerder met pensioen ooit. Misschien wil je het gebruiken om de studie van je kinderen te betalen. Het wordt vanzelf tastbaar.

Beginnen is de beste tip die ik je kan geven. Beginnen en zo je eigen motivatie om te sparen scheppen. Een collega schreef er een leuke blog over, die je zeker even moet lezen. En het leuke is: je kunt vandaag beginnen. Even geen koffie-to-go op het station, maar dat geld in je portemonnee houden. Geen kleding shoppen online of vanavond afhaaleten halen. Het is zo simpel, mensen. En als je eenmaal begonnen bent en resultaat ziet, is volhouden ook een eitje! You go, girl/boy!

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Share

2 Comments

  1. Annemie Reply

    Heel herkenbaar dat sparen een leefstijl is.
    Ik heb zelf altijd geleerd dat je altijd minder moet uitgeven dan er binnenkomt. En elke maand sparen dat is voor mij heel gewoon.

    Maar ik weet dat dit niet voor iedereen heel ‘normaal’ is.

  2. Saska | Finance Monkey Reply

    Ik denk inderdaad dat het veel komt door de motivatie van wat je al hebt kunnen bereiken, maar ook door je eigen mindset. Als je het gevoel hebt allerlei materiële zaken nodig te hebben wordt sparen een lastigere klus. Als je ervaart dat je prima gelukkig kunt zijn en leuke dingen kunt doen zonder daar bakken met geld aan uit te hoeven geven (gewoon een rondje lopen door de natuur, anyone?!) dan wordt sparen ook een stuk makkelijker en voelt het niet meer als die strop om je keel dat iets niet mag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *