Hoe houd ik het sparen vol? Dat wordt mij vaak gevraagd. Mensen zien sparen als lijnen: het gaat een paar dagen goed en dan vallen ze terug in oud gedrag. Nou, die motivatie moet je toch echt uit jezelf halen. En dat doe je zo.

 

Eigenlijk zou ik een paar kilo af moeten vallen. Na twee kinderen en – toegegeven – teveel nachtelijk snacken, ben ik zwaarder dan een paar jaar geleden. Ik weet dat ik het kan, want ik heb het eerder al eens gedaan. De motivatie komt bij mij van beginnen. Zien dat die eerste kilo eraf gaat. Dan ga ik de dag erna echt niet aan de chocola. Zonde, joh! Dan wil ik er nog een kilo af. Zo is het ook met het aflossen van onze hypotheek. Onder de 2 ton, daarna onder de 190, nu onder de 170.000 komen. De doelen volgen elkaar vanzelf op. Het houdt je gemotiveerd. En zo werkt het ook met de motivatie om te sparen.

Sparen is een lifestyle. Ja, dat klinkt vreselijk voor de startende-spaarder. Alsof je de rest van je leven op rantsoen moet. Als je al wat langer spaart, gaat dat nare gevoel erbij weg. Want je merkt dat je jezelf helemaal niet alles hoeft te ontzeggen om goed te kunnen sparen. En nu je je spaarrekening ziet groeien, is die motivatie om te sparen en vol te houden. Je hebt 1.000 euro bij elkaar. Dan wil je 2.000 euro. Dan ga je voor de 5.000 en misschien komt er dan een groter doel in beeld. Dat spaargeld gebruiken om uiteindelijk wat minder te gaan werken of eerder met pensioen ooit. Misschien wil je het gebruiken om de studie van je kinderen te betalen. Het wordt vanzelf tastbaar.

Beginnen is de beste tip die ik je kan geven. Beginnen en zo je eigen motivatie om te sparen scheppen. Een collega schreef er een leuke blog over, die je zeker even moet lezen. En het leuke is: je kunt vandaag beginnen. Even geen koffie-to-go op het station, maar dat geld in je portemonnee houden. Geen kleding shoppen online of vanavond afhaaleten halen. Het is zo simpel, mensen. En als je eenmaal begonnen bent en resultaat ziet, is volhouden ook een eitje! You go, girl/boy!

Hoera, in oktober ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com. Vind ik leuk!