3 spaartips om gemotiveerd te blijven

Sparen heeft alleen zin wanneer je het volhoudt. En dat is lastig, zo weten wij allemaal. Ik geef je 3 tips (allemaal gratis online te vinden) die je helpen om gemotiveerd te blijven.

Sparen is een beetje als afvallen. Je begint superenthousiast, dan ga je als een speer. De kilo’s vliegen eraf, of in dit geval de euro’s vliegen eraan (aan je spaarrekening). Je praat thuis bij het avondeten of het sparen, deelt met je partner hoeveel jij al weg hebt kunnen zetten. En dan na een paar weken, bij sommige mensen duurt het een paar maanden, komt de klad erin. Dan wordt het Sinterklaas, of er is een kind jarig of je moet en zal gewoon echt een keer luxe uit eten. No problem, natuurlijk, als je daarna maar weer op je spaarpaard kruipt. En dat is lastig. Net als bij diëten. Want als het niet meer zo hard gaat als je zou willen, demotiveert dat. Dan denk je: waar doe ik het eigenlijk voor? Is het al die moeite wel waard? Dan heb je niet meer de energie om het anders te doen dan alle mensen om je heen. Dan verval je weer in wat je kent: het uitgeven van al je inkomen. Zoals alle mensen om je heen het doen en zoals jij het misschien lange tijd hebt gedaan. Dat is toch de weg van de minste weerstand, al lijkt hij me uiteindelijk veel vermoeiender. Truc je om jezelf gemotiveerd te houden en een manier te vinden om dat te doen. Ik zet een paar manieren die voor mij werken, op een rij.

1. Maak een spaarbestandje aan
Wij hebben thuis zo’n bestandje in Google Drive. In the cloud, zodat je er altijd bij kunt en ook afzonderlijk van elkaar bij kunt werken. Wij sparen apart van elkaar en vullen iedere maand in hoeveel spaargeld we hebben. Als je als zzp’er werkt en dus niet maar één keer per maand inkomen ontvangt, kun je het bijvoorbeeld iedere twee weken doen. Zet de datum ervoor, zodat je ziet het bedrag (als alles goed gaat) stijgt. Dat motiveert. Als je even denkt: het gaat voor geen meter, en check je dat bestandje. Dan zul je zien dat je vermogen wel groeit. Dus dat de lijn in ieder geval omhoog gaat. Dat geeft je, hopelijk, weer de moed om door te gaan.

2. Teken het
Wij hadden tijdens het sparen voor ons huidige huis, een soort barometer in onze trapkast hangen. Die had ik zelf getekend op een paar aan elkaar geplakte velletjes A4-papier. Elk streepje was 1.000 euro. Wanneer we weer 1.000 euro bij elkaar hadden, pakte ik een stift van mijn zoontje en kleurde ‘m groen. En zo liep de barometer steeds verder vol, richting 100.000 euro spaargeld om in ons huis te investeren. Mensen hebben ons erom uitgelachen, belachelijk gemaakt maar ze zijn er ook enthousiast door geworden. Whatever. Het werkte voor ons. Op internet vind je nog veel mooiere manieren, voor de mensen wiens tekentalent iets beter ontwikkeld is dan het mijne. Zoals deze, bijvoorbeeld.

3. Pinterest
Hallelujah voor Pinterest. Als ik het sparen even niet meer zag of zie zitten, dan surf ik naar Pinterest. Typ er in: savings. Sparen. Of nog specifieker saving house. En er komen de meest succesvolle verhalen voorbij en geweldige tricks en trucs. In Amerika moet je allang sparen voor een huis. Home Deposit noemen ze dat daar. Mensen schrijven erover, delen hun tussenstand en hun besparingen. Ik zeg: inschrijven en volgen. Voor de momenten dat je het bijna op wilt geven.

Mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ komt eraan. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com.

Share

One Ping

  1. Pingback: Reken jij: zo lang sparen voor je nooit meer hoeft te werken - PorteRenee.nl

3 Comments

  1. Nicolet Reply

    Ik geef niet erg makkelijk geld uit, sparen gaat al jaren vanzelf . Iedere eerste van de maand zet ik alle bedragen van al mijn rekeningen in een Excelbestand. Wanneer het iedere maand meer is krijg ik daar een kick van. Soms is het minder door een grote uitgave, dan ga ik meteen weer extra m’n best doen om weer op het eerdere niveau te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *