bang, kredietcrisis, crisis, banken, porterenee, spaargeld, veilig

Staat ons een nieuwe kredietcrisis te wachten?

Ik ben geen econoom. Ik heb er niet voor gestudeerd. Maar soms, als ik om me heen kijk, denk ik: komt er weer een kredietcrisis aan? 

In de huidige editie van een tijdschrift over geldzaken, vertelde ik mijn verhaal in een rubriek over geldzaken. Er stond heel groot boven: ‘We hebben geen vast inkomen en geen pensioen.’ Een waarheid als een koe, maar het klonk niet echt positief. Het verhaal nuanceerde dat. Ik verte volop wat we allemaal doen om al die onzekerheden op te vangen. Na het verschijnen van het verhaal, kreeg ik een paar leuke reacties. Mensen herkenden me van de site, dat vooral. Ook kreeg ik een mail van een man die ik hier niet bij naam wil noemen. Hij had gelezen dat mijn man en ik geld staken in indexbeleggingen. (Wat is dat? Lees dan dit) Hij adviseerde me om mijn geld daaruit te halen, omdat hij een crisis voorzag. Alles uitleggen leek hem wat te ingewikkeld, schreef hij, ‘maar we leven nu in een bubble en iedere bubble gaat knallen.’

Lees ook: Hoe wij 100.000 euro spaarden

Mijn eerste gedachte was: Wie is deze man? En dan biedt Google natuurlijk uitkomt. Ik belandde op zijn Linkedin-pagina, waar ik las dat hij een ex-bankier is. Ai, die kan het weten. Ik vond het ergens ook wel lief dat hij me mailde. Blijkbaar wilde hij het beste voor ons en waarschuwde hij ons daarom. Nu stond in het artikel niet hoeveel geld we in trackers hebben gestoken. Dat valt namelijk reuze mee. De man voorspelde in zijn mail dat we tussen de 50 en 70 procent van de waarde zouden gaan verliezen. Als dat zou gebeuren, zou het misschien om 1000 euro gaan. Dat is vervelend, maar geen ramp. Daar komen we wel weer bovenop. De ex-bankier adviseerde ons om het gewoon maar op een spaarrekening te zetten, dat was de komende tijd een stuk veiliger.

Het zette me aan het denken. De bubble waar hij van sprak, was er wel degelijk, natuurlijk. Dat zie je wel aan de huizenprijzen, die bijna overal drie keer over de kop zijn gegaan. In Amsterdam is geen startershuis meer te vinden. Zelfs in Almere, waar ik ooit drie jaar met een appartementje in mijn maag zat en niemand wilde wonen, was nu geen betaalbaar huis meer te krijgen. Gekkenhuis, zo omschreef een makelaar uit die regio het laatst aan me. Alles wat omhoog gaat, moet ook weer naar beneden komen. Dat weten we inmiddels. Dus misschien is een kredietcrisis geen gekke voorspelling.

Lees ook: Wat doe je met dat spaargeld? Sparen? Beleggen? Aflossen?

Wat betekende dit voor ons? Daar moet je dan over nadenken. En natuurlijk: wat betekent het voor jou, jouw financiële situatie en gezin. In een kredietcrisis is alles anders. Dan moet je je geldkeuzes anders gaan bekijken. Is aflossen op je huis nog een goed idee? Heb je een grotere buffer nodig? Ouderwets op je spaarrekening? Ik vind het vooruitzicht van weer zoveel onzekerheid klote. Voor mijn gevoel hebben we de vorige kredietcrisis net achter de rug. Het lijkt nu wel alsof dat nooit gebeurd is. Er wordt bijna weer net zo makkelijk geld uitgegeven als toen, door particulieren, door bedrijven en de overheid. En de banken, tja, die blijven banken. Een paar dagen maakte het mailtje me vooral onzeker. Ik kies er nu voor om met vertrouwen naar de toekomst te kijken. We hebben een goed spaarpotje, we hebben ons huis voor een deel afgelost. En als die crisis er komt, dan komen we er wel doorheen.

Share

5 Comments

 1. FireMe Reply

  Het risico op zo’n crisis is er toch altijd? Ik hoop dat de betreffende bankier die discussie online wil aangaan 🙂 Natuurlijk halen de koersen de afgelopen jaren record na record en zitten we sinds 2011 al in een flinke bull-market en ja dat wordt vaak gevolgd door een correctie. Maar we indexbeleggen toch voor de lange termijn?

  Het rendement over de S&P500 is de afgelopen 40 jaar ruim 11% per jaar geweest; daar zaten o.a. de crisis van ’73/’74 in, Black Monday (1987), de .com bubble van 2000 en de laatste crisis van 2008/2009.

  Er is in de afgelopen 130 jaar nog geen aaneensluitende periode geweest van 10 jaar dat de markt niet omhoog ging.

  Als het verhaal van deze bankier je idee aan het wankelen heeft gebracht dan raad ik je aan het verhaal van Bob te lezen, Bob is ’s werelds slechtste investeerder; hij krijgt het namelijk steeds voor elkaar om op de piek van de markt in te leggen.

  http://awealthofcommonsense.com/2014/02/worlds-worst-market-timer/

  Spoiler alert: hij eindigt gewoon als miljonair.

 2. Joke Reply

  ja ik ben ook het overzicht een beetje kwijt merk ik……..
  jammer , want je hebt een leuke blog met veel interessante onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *