Tackle die ene slechte geld-gewoonte

Twee maanden. Zo lang duurt het om een gewoonte af te leren. Twee maanden struggelen en gaat het vanzelf. Ook sparen en besparen. Al moet ik toegeven dat ik soms nog terug val in mijn slechte geld-gewoonte.

Lees ook: Sparen, zo blijf je gemotiveerd

Flesjes spa onderweg bij de benzinepomp. 2 euro. Een mars erbij. Twee voor de prijs van één. Hoppa. Ook 1 euro. Broodje erbij. Nog 4 euro. Het lijken kleine bedragen, maar over een maand opgeteld kostte mijn tank-stopjes me zo 70 euro per maand. Als het niet meer is. Het is mijn zwakke punt. Je hebt mensen die goed zijn in organiseren. Die hebben altijd een tas klaar staan voor wanneer ze de deur uit moeten. Flesje water, appeltje, kauwgompje.  Dat zijn van die mensen die altijd een muntje voor het karretje bij de supermarkt in de auto hebben liggen. Mensen die mij kennen weten: that’s not me.

Een grote chaos. Zo kun je mij, wat dat betreft, het beste omschrijven. En dat helpt niet als je wilt sparen. De belangrijkste eigenschap om goed te sparen is toch wel organisatietalent. Die tomaten twee dagen achter elkaar gebruiken voor je avondeten en zo besparen. Al je rekeningen op tijd betalen om boetes te voorkomen. Op allerlei situaties voorbereid zijn, zodat je nooit onnodige uitgaven te doen. Dat heb ik echt moet leren. En eerlijk gezegd ben ik er nog niet goed in.

Soms lukt het. Zoals vandaag. Dan stap ik met twee kids, een paar appels, flesjes water en – niet te vergeten – mijn man in de auto. Willen ze een snoepje, dan heb ik dat ook nog wel ergens in mijn rotzooi-auto liggen. (Ze vragen nooit hoe oud die dingen al zijn). Het scheelt me de impulsieve aankoop van een zak snoep bij het tankstation á vijf euro. Het scheelt me lunchen onderweg. Het kostte me moeite om mijn slechte geld-gewoonte af te schudden. Ze zeggen dat je bij hardnekkig volhouden, na twee maanden van al je slechte gewoontes af kan zijn. Ik geloof dat wel. Het is twee weken bewust opletten, daarna gaat het als vanzelf. En kun je weer meer sparen.

Toegegeven; soms val ik nog terug. Ik vind stoppen bij een tankstation ook oprecht gezellig. Ja, iedereen zo zijn afwijking. Iedere keer een tientje afrekenen ervoor, daar geniet ik minder van. Pas toen ik eens uitrekende wat het me per jaar kostte, lukte het me cold turkey af te kicken. In mijn geval: 10 euro voor iedere stop, zeg zeven keer per maand. Dat is 70 euro. Keer 12 maanden voor een heel jaar, is 840. Doe dat veertig rijdende levensjaren lang en je hebt gewoon een dikke vette nieuwe Mitsubishi Outlander uitgegeven in het winkeltje bij de pomp (42.000 euro). Denk nu niet dat ik verstand heb van auto’s, trouwens. Dat heb ik gewoon opgezocht.

Misschien heb jij een heel andere bad habit. Ik zeg: reken uit wat het je kost. Per maand, per jaar, per leven. En stop ermee. Want iedere euro uitgegeven omdat je lui of onvoorbereid bent, is één euro teveel. Sowieso geldt altijd: al het geld dat je uitgeeft aan dingen waar je niet gelukkig van wordt, is verkeerd uitgegeven geld. En al vind ik benzinstations best gezellig. Om nou te zeggen dat ik er gelukkig van word.. Zo erg is het ook weer niet.

Lees ook: Rijkdom is niet veel geld, maar veel tijd

8 Comments

 1. Dertiger met kids Reply

  Online shoppen? Maar ja kleding hebben we gewoon nodig en er ia weinig merkkleding bij..af en toe gepland of spontaan betaalde activiteiten met de kids zoals bowlen, binnenspeeltuin, pretpark… Een x uit eten of bestellen (hooguit eens per 2/3 mnd)

 2. Ineke Reply

  Mijn zwakke punt is voedingsaanbiedingen voor mijn katten kopen. Ik heb nu een klein dierenwinkeltje boven. ???? Daar ga ik dus mee stoppen, eerst alles opmaken en dan pas weer kopen. Het bederft gelukkig niet. ????

 3. Marana Reply

  “10 euro voor iedere stop, zeg tien keer per maand. Dat is 70 euro.”
  Bij mij is dat zelfs 100 euro. 1200 per jaar! Dan kun je nog heel veel extra’s erbij kopen op die Outlander 😉

  Leuke blog Renee! Als ik 1 klein puntje mag opmerken: ik zou het best handig vinden als ik van het ene artikel naar het volgende kan doorbladeren zonder eerst via de home te gaan. Of zit dat wel ingebouwd en kijk ik eroverheen?

  1. Renee Reply

   Ha! Een oplettende lezer 🙂 En dat is een goeie, ga ik eens naar kijken. Snap dat dat makkelijker leest. Daar heb ik wat aan. Thnx!

    1. Renee Reply

     Wordt aan gewerkt. Ik kan prima schrijven, een stuk minder goed programmeren. Je kunt onderaan ieder artikel wel andere stukjes kiezen.

 4. Nicole Reply

  Je artikel zette mij aan het denken. Na het bekijken van de afschrijvingen ontdekte ik mijn slechte gewoonte. Bonnen kopen! Social Deal, Groupon & Vakantieveilingen. Ik ga er mee stoppen, maar eerst nog even langs de pedicure, masseuse, auraheeler, dat hippe restaurantje en een dagje op golfles, voor m’n bonnen verlopen zijn ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *