Vijf geldvragen die je elkaar als stel moet stellen

Praten over geld is beladen. We doen het liever niet. Toch moet je het er zeker met je partner over hebben. Want geld wordt vaak genoemd als (mede-)oorzaak van een scheiding. Deze vijf vragen moet je elkaar écht stellen.

Toch grappig. We denken altijd dat onze geld-zaakjes beter op orde hebben dan de ander. Uit onderzoek van het Ministerie van Financiën blijkt dat twee op de drie mensen vindt dat ze beter met geld om kunnen gaan dan hun partner. Er is binnen een relatie ook vaak één iemand die de financiën regelt. Die zorgt dat de rekeningen zijn betaalt, die bepaalt waar de verzekeringen onder worden gebracht en hoeveel er gespaard dient te worden. Herkenbaar, niet?

Lees ook: Leer dit en sparen gaat als vanzelf

Geld staat in de top vijf van zaken die ruzie veroorzaken binnen relaties. Ik denk: vooral als je het er niet over eens bent. Ik heb de vraag al meerdere keren van lezeressen (vooral dames, namelijk) gekregen. Ik ben enthousiast geraakt over sparen maar mijn man ziet de noodzaak er niet van in. Wat nu? Ik zeg dan altijd: maak hem ook enthousiast. Laat hem meelezen, laat hem zien wat jij ziet. Werkt dat niet, dan werkt het niet. Want pas beide aan boord, kun je wat van je financiën gaan maken.

Nu zijn er natuurlijk vragen die je moet stellen wanneer je net samen bent. Bijvoorbeeld of jullie een gezamenlijke rekening openen? Of jullie al het spaargeld op één hoop gooien. Dat soort dingen. Daarna praten veel stellen er niet meer over. De basics zijn geregeld. Wat valt er nog over te zeggen? Zo veel, zeg ik dan. Je maakt toch ook plannen voor de toekomst op andere gebieden? Je denkt toch na over de toekomst van je kinderen, over je carrière, over waar je woont. Waarom dan niet over hoe je financiële toekomst eruit ziet. Daarom pleit ik ervoor om ieder jaar (minimaal) met elkaar rond de tafel te gaan en met elkaar te bespreken: hoe gaat het nu? Zijn we tevreden? Hoe gaan we verder?

Er is een aantal dingen dat je, ook als je al langer samen bent, moet bespreken. Zeker als je dat nooit eerder hebt gedaan. Ik vatte het in vijf vragen, die je je partner écht moet stellen.

= Wie doet wat?
Meestal regelt de één alle financiële zaken. Ik zou zeggen: verdeel de posten. Jij gaat over het pensioen, jij over de hypotheek, en zo voorts. Zo heb je beide het gevoel betrokken te zijn en sluit je niemand buiten.

= Vinden we de verdeling van onze financiën eerlijk zo?
Soms kan er onderhuids best wat frustratie ontstaan, wanneer je eigenlijk vindt dat er teveel van (ook) jouw geld uitgegeven wordt. Of omdat je de ander juist de gierig vindt, bijvoorbeeld. Bied de ander ruimte om dit te delen.

= Maken we schulden en hoeveel maximaal?
Een belangrijke begin vraag maar ook onderweg in je relatie niet onbelangrijk. Denk aan het kopen van een huis, een verbouwing, het krijgen van kinderen. Zorg dat je op één lijn zit, hierin.

= Hoeveel sparen we en waar sparen we dat voor?
Samen besluiten dat je gaat sparen, echt gaat sparen, is één ding. Daarna moet je het nog eens worden over waar dat geld naartoe gaat. Als je een denkt aan een luxe wintersportvakantie en de ander er de hypotheek van af wil lossen, heb je nog wel iets te bespreken.

= Wanneer wil jij met pensioen?
Wil je doorwerken tot je recht hebt op je aow? Of heb je de droom om eerder te stoppen? Wat kun je doen om dat te bereiken, is dan natuurlijk de logische vervolgvraag.

Ik zeg: trek er een flesje wijn bij open. Dat maakt dit gesprek nog even wat fijner. Probeer praten over geld leuk te maken. Zie er de lol van in. Maak plannen en fantaseer over de toekomst, want daar hoort geld gewoon bij.

Lees ook: Wat doe je met dat geld? Sparen, aflossen, beleggen?

 

 

 

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Word je eigen Annemarie van Gaal - PorteRenee.nl

  2. Pingback: Openheid over geld in een relatie | Singlessite

2 Comments

  1. Dertiger met kids Reply

    Ik beheer de financieen inderdaad. Omdat ik van overzicht hou heb ik een schema in excel op mijn laptop.. Alles verdelen wil ik dus niet (trouwens..je hoeft noet dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks wat te doen voor je hypotheek of pensioen? Dus wat valt daar voor te verdelen?) alle rekeningen worden betaald via automatische incasso.. Dus hoeven we ook niets te doen. Wel de extra uitgaven en ona inkomen wisselr dus die bedragen zet ik erin. Man kan er altijd bij, maar hij mag er niets invullen haha. Mijn schema, niet verpesten haha.
    Hij weet precies wat er is, wat ee uit gaat of binnen komt. Verzekeringen doen we in overleg maar hij aluit meestal af (dus we verdelen wel haha). Spaardoelen deels samen overlegd al vindt mn man 1 spaarrekening ook prima ipv allerlei doelspaarrekeningen ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+