“Vroeger werd ik gelukkig van kleding kopen, nu van een groeiende spaarrekening”

Puck (31) stond jarenlang in het rood en bouwde ook nog eens een studieschuld van €27.000 op. Totdat haar vriend Michael (33) zei dat het toch wel gek was dat ze zo veel geld spendeerde.

Door Sasja

“Ik was tot een paar jaar terug een echte spender. Vooral aan kleding gaf ik veel geld uit. Niet dat ik al die jurken, broeken en schoenen nodig had. Ik werd gewoon blij van shoppen. Vooral de uitvinding ‘achteraf betalen’ vond ik top. Als ik een broek van €70 in de winkel moest afrekenen, deed dat toch meer pijn dan wanneer ik hem online kocht en een maand later betaalde. Ik mocht €1.000 rood staan op mijn betaalrekening en dat stond ik dan ook standaard. Voor mij voelde het niet als een lening, maar als een bedrag dat ik nog had. Maar het bleef niet bij die €1.000 in de min. Ik leende ook maximaal bij DUO en bouwde daarnaast nog een studieschuld op.”

Dacht je weleens na over de consequenties van lenen?

“Ik had af en toe buikpijn, maar dacht dan: later als ik groot ben, dan los ik het wel op. Ik was jong en vond dat ik moest genieten. En ach, een buffer had ik niet echt nodig vond ik. Achteraf heb ik geluk gehad dat in die tijd mijn wasmachine het niet begeven heeft. In 2013 stopte ik vroegtijdig met mijn studie docent Nederlands en ging werken. Omdat ik wist dat ik na een jaar moest beginnen met het aflossen van mijn studieschuld, logde ik in op de site van DUO. Mijn studieschuld was inmiddels opgelopen tot €27.000. Dat betekende dat ik er €150 per maand aan vaste lasten bij kreeg.”

LEES OOK: “Maaike: ik ga in 2 jaar tijd € 31.000 studieschuld aflossen”

Schrok je van dat bedrag?

“Ja, daar schrok ik van. In diezelfde tijd ging ik samenwonen met Michael. Hij vond het gek dat ik standaard in het rood stond en zo veel geld uitgaf aan dingen die ik niet nodig had. Hij is het tegenovergestelde van wat ik in die tijd was. Hij leeft zuinig en geeft geen geld uit aan onzinnige dingen. Zijn opmerking was confronterend en zette me aan het denken. Ik wist dat ik er financieel niet lekker voor stond en dat het anders moest.”

Hoe anders?

“Ik ging kritisch naar mijn uitgaven kijken en ging op zoek naar informatie om mijn financiën op orde te krijgen. Zo keek ik op de site van het Nibud naar budgetten en verslond blogs over personal finance. Ik besloot veel minder kleding te kopen en verkocht items uit mijn overvolle kledingkast. Ook werd ik lid van de bibliotheek en switchte ik van een duur telefoonabonnement naar sim only. Het is natuurlijk totaal onzinnig om ieder jaar een nieuwe telefoon te willen. Die budgetten die het Nibud geeft vind ik overigens best fors. Ze geven bijvoorbeeld aan dat de minimale kosten voor voeding voor Michael en mij én onze drie jonge kinderen rond de €15 per dag bedraagt*. Dat bedrag gaf ik uit toen ik iedere dag hongerig na mijn werk naar de winkel ging. Toen belandde er echt van alles in mijn mandje. Sinds ik een weekmenu maak en één keer per week boodschappen doe red ik het met gemak met €80 per week. En meestal geef ik zelfs nog minder uit. Al met al hield ik serieus geld over.”

Wat deed je met dat geld?

“Ik betaalde eerst het krediet van mijn betaalrekening af. Ik stond snel weer in de groene cijfers, maar toch vond ik het spannend om de mogelijkheid tot rood staan in één keer uit te zetten. Dat duurde wel een paar weken haha. Ook begon ik met het versneld aflossen van mijn studieschuld. In zes jaar heb ik de schuld teruggebracht tot €8.000. En dit bedrag wordt waarschijnlijk omgezet in een gift. Ik val nog onder het oude leenstelsel en heb mijn studie weer opgepakt. Omdat ik kinderen heb gekregen kreeg ik uitstel. Als ik vóór eind 2022 afstudeer vervalt de schuld. En dat gaat lukken.”

LEES OOK: ‘We hebben samen een studieschuld van 73.000 euro’

Weer in de plus én exit studieschuld dus. Sparen jullie nu veel? 

“We sparen hard voor een koophuis. De huizenprijzen zijn nu extreem hoog, dus we wachten nog even. We hebben ook geen haast. Er staat €30.000 op de spaarrekening. Dat was iets meer, maar we hebben een tijdje terug een grotere auto gekocht. Met drie kinderen moest er toch een echte gezinsauto komen. Het is fijn hoor dat we die auto konden kopen zonder krom te hoeven liggen, maar ik vond het wel even slikken toen we dat bedrag van de spaarrekening haalden. Vroeger kreeg ik een geluksgevoel van het kopen van kleding, nu van een groeiende spaarrekening.”

Heb je nog een goede tip voor onze lezers?

“Je hoeft echt niet rijk te zijn om een leuk leven te hebben. Ik werk in het onderwijs en Michael bij defensie. Echt rijk worden wij nooit, maar dat is ook niet ons doel. We zijn gelukkig met ons werk, dragen een steentje bij aan de maatschappij en geven geen geld uit aan onzinnige dingen. Het afronden van mijn opleiding bijvoorbeeld kost geld, maar daar heb ik straks wel wat aan. Als een uitgave is bedoeld om een leegte op te vullen, dan doe ik het niet. Dat is meteen mijn gouden tip. Dan lukt het ook om te sparen. Door zo te denken hebben wij geen stress als de droger het begeeft en kunnen we ook prima twee keer per jaar lekker op vakantie.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.