sparen

Waarom het na de eerste €100.000 sparen makkelijker wordt

De eerste 100.000 bij elkaar harken is het moeilijkst. Daarna wordt rijker worden steeds makkelijker. Hoe dat zit, leg ik je uit. 

Google er maar eens op. De eerste €100.000 . Je krijgt bijna 2,5 miljoen resultaten binnen een halve seconde. Als je in het Engels zoekt, krijg je 57 miljoen hits. Die ton klinkt in eerste instantie als een immens bedrag. Als een onhaalbaar bedrag voor de meeste mensen onder ons. Toch wisten wij (mijn man en ik) het bij elkaar te sparen. Ik schreef daar al vaker over op PorteRenee.  Je kunt er deze stukken over lezen:

Maar waarom is die eerste €100.000 nou zo belangrijk? Dat vraag je je misschien af. Ken je Charlie Munger? Dat is de steenrijke zakenpartner van Warren Buffet. Die zei ooit dat die eerste ton het allermoeilijkst is om bij elkaar te krijgen. Pff, ik weet er alles van. Maar dat, als je vermogend wilt worden of gewoon je schaapjes op het droge wilt hebben, die eerste 100.000 euro’s het allerbelangrijkst zijn. Dus zorg dat je ze bij elkaar krijgt. Hij zei zelfs: “I don’t care what you have to do—if it means walking everywhere and not eating anything that wasn’t purchased with a coupon, find a way to get your hands on $100,000. After that, you can ease off the gas a little bit.”

Heel vrij vertaald: Doe wat je moet doen om die eerste €100.000 bij elkaar te krijgen. Al zegt hij eigenlijk dollars, dat is net wat minder. Daarna kun je een beetje gas van het pedaal halen. Of: daarna kun je het iets relaxter aan gaan doen. 

Wat hij zegt makes sense, om maar in zijn taal te blijven. Met geld maak je nu eenmaal geld. Als je €100.000 hebt kun je daarmee meer geld maken. Je kunt het beleggen, je kunt het investeren. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld schulden die je financiën nu aardig op slot zetten, af te lossen. Wij kozen voor de minst risicovolle manier om het geld in te zetten. We stopten het in onze hypotheek en daarmee in ons huis. We hebben daardoor een vrij lage hypotheek, wat ons veel bewegingsvrijheid geeft in het leven. Dit levert misschien absoluut het minst geld op. Zet het op de beurs, draai een geweldig jaar met 8% rendement en je houdt er natuurlijk veel meer aan over. Maar wij kozen toch voor iets meer veiligheid.

Lees ook: Lees dit en je kunt iedereen uitleggen hoe beleggen werkt.

Zelfs in onze situatie ontstaat door het gebruiken van die eerste €100.000 een soort sneeuwbaleffect. We betalen nog geen €700 per maand voor ons huis, in plaats van de dikke €1.000 die we anders zouden moeten hebben betalen. Al denk ik eigenlijk dat ik dit huis dan aan onze neus voorbij had laten gaan, hoor. Ik vind dat flinke lasten! Maar anyway, dat verschil van dik €300 per maand, gebruiken we om te sparen, te beleggen en weer nog meer af te lossen. Ken je het beeld van een sneeuwbal die van een berg afrolt. Die neemt steeds een beetje extra sneeuw mee en wordt daardoor – als vanzelf – steeds groter. Ik wil niet zeggen dat je €100.000 van een besneeuwde berg af moet gooien. Maar als je dat geld inzet, wordt het wel steeds makkelijker meer waard. Snap je?

Even een voorbeeldje van hoe het werkt wanneer je wel kiest om te beleggen. Of wanneer je een andere manier bedenkt om ieder jaar een beetje rente, rendement of winst te maken.

Je investeert die €100.000 tegen een gemiddeld rendement (je winst dus) van 4%. Dit laat je 10 jaar staan. Dan heb je uiteindelijk €148.024. Dat is bijna €50.000 winst.

Doe hetzelfde met een veel kleiner bedrag van €1.000 en je winst is na dezelfde looptijd maar €480. 

Bij dezelfde procentuele opbrengst is de absolute winst (dus het bedrag in klinkende munten) een stuk hoger wanneer je meer in hebt gelegd. 

Die eerste €100.000. Het is voor veel mensen een droom. En ik snap die droom wel. Een ton voelt als een gigantisch bedrag. Het is ook veel geld, maar je gaat er niet je pensioen van rond krijgen. Of je AOW compleet van aanvullen. Helaas. Het leven is duur. Die eerste €100.000 is wel een fantastisch en motiverend doel. Tenminste, dat vond ik. Daarom gaan mijn man en ik het ook nog een keer proberen te bereiken. Lees er hier meer over. Dit keer met 2 kinderen en een (iets) duurder huis. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. En natuurlijk hou ik jullie op de hoogte.

Welk gevoel krijg jij bij zo’n groot spaardoel? Word je enthousiast of zinkt de moed je juist in de schoenen? En wat doe jij om je spaarcenten te laten groeien? Laat je reactie vooral achter in de comments.

Share

38 Comments

 1. Kaspar Reply

  Helemaal waar! Geld maakt geld… Soms een trieste gedachte (het zogenaamde Mattheuseffect: de rijken worden rijker, de armen worden armer), maar het kan ook inspirerend zijn!

  Maar goed… Een spaardoel van 100.000 euro is voor mij helaas echt volstrekt onrealistisch (tenzij ik de loterij win, een vrouw trouw met centen, of een andere onvoorziene enorme financiële meevaller). Dit jaar heb ik écht keihard gespaard… Een paar dingen bespaar ik niet te veel op (bv. vakantie – al gaat dat nog steeds alles bij elkaar om hooguit ‘slechts’ een ruime 1500 euro) en bepaalde hobby’s (ook niet de hoofdprijs hoor). Maar verder het hele jaar overal waar mogelijk bespaard en alle extra centen opzij gezet. Maar helaas ga ik door een aantal onvoorziene kosten de afgelopen maand mijn spaardoel alsnog niet halen (balen!! Ik was zo goed op weg!). Dat spaardoel was 6000 euro. Tja… Dat is slechts 6% van die ton! Dus ik zou nog zo’n 17 jaar op alles moeten besparen voor die 100.000 euro, als ik met het huidige inkomen door blijf gaan…. En dat gaat niet gebeuren verwacht ik. Ergens de komende jaren zal ik een stap terug moeten doen qua werk en ga dan wellicht minder verdienen… Alle hoop is daarom gevestigd op de aankoop van een eigen huis en van daaruit de lasten proberen te gaan verlichten. Maar of dat lukt?? Geen idee!

  Dus een spaardoel van 100.000 euro? Voor mij zou dat een totaal verlammende gedachte zijn. Gaat me niet lukken en dan is de verleiding groot om de handdoek maar geheel in de ring te gooien. Dus ik hou het bij kleinere reëlere doelen, zoals dus 6000 euro per jaar. Dat is al erg pittig, maar wel haalbaar (zonder onverwachte uitgaven).

   1. Kaspar Reply

    Zeker Tom! Alleen ga ik dit niet vol blijven houden… (pittige baan waar ik zo’n 50-55 uur per week aan besteed – heb het daar nu qua energie al lastig mee, laat staan over 5 of 10 jaar!). Dus als er niks verandert gaat dit bedrag enkel zakken en ga ik op een gegeven moment weer teruglopen in het spaargeld. En beleggen is natuurlijk geen enkele garantie op rendement. Zeker de komende tijd niet (er komt waarschijnlijk alweer een crisis aan!). Ik heb de afgelopen 5 jaar wel belegd, tot zover is mijn vermogen daarmee enkel gedaald in plaats van gestegen… (2015 was met name een heftig jaar… Ben toen flink ingelopen op mijn spaarcenten én mijn beleggingsportefeuille werd circa 1000 euro minder waard! Een dergelijk scenario is de komende jaren helaas ook niet ondenkbaar).

    En de vraag was wat het gevoel zou zijn bij een groot spaardoel, zoals 100.000 euro. Voor mij zou dat dus echt dramatisch werken… Omdat het gewoonweg niet haalbaar is, helaas!

    1. Kaspar Reply

     En… Ik wil ergens voor mijn pensioen ook nog een beetje kunnen leven in plaats van altijd maar met geld bezig te zijn. Dus zelfs al zou mijn inkomen gelijk blijven, dan nog ga ik dat niet volhouden. Dan ben ik straks 60 jaar of ouder, kapotgewerkt en nooit geleefd. En dan is het aftellen naar een pensioen welke ook geen vetpot is…
     Ga ik dus absoluut niet doen! Er moet ergens wat veranderen… Of door te zorgen dat het financieel gemakkelijker wordt, óf door het ergens toch een keer op te geven en gewoon het geld uit te geven. Voorlopig ga ik nog voor de eerste optie. Hard werken om financiële ruimte te creëren… Huis kopen, woonlasten omlaag, meer sparen, het geld voor me laten werken… Ik ga er nog steeds voor! Niet voor niks alweer 8 jaar aan het knokken hiervoor! 😉

  1. Ria Reply

   Je heb gespaard en daar gaat het om. Ik hoop nog eens te lezen dat je een eigen woning heb. Zeker gezien je harde werken. Wat kan een scheiding er in hakken of samenwonen wat beëindigd wordt……….Dat wordt nogal eens vergeten.

  2. Jo Reply

   Kaspar, die ton is door Renee en haar man verdiend. Per hoofd dus ‘maar’ 50k. Dat heb jij in 8 jaar ook bij elkaar.Als eenverdiener is een ton haast niet te doen, maar voor tweeverdieners zeker wel haalbaar.

   En wie weet kom jij nog een leuke dame tegen. Rijk hoeft ze niet eens te zijn, als ze bij je intrekt gaat de spaarcapaciteit omhoog, ook al ze maar minimumloon heeft.

   1. Kaspar Reply

    Jo, Klopt als je per persoon rekent. Maar het verhaal is dat je van een ton meer geld kunt maken, en daaronder is dat lastiger . En dat is ook zo. Met een halve ton kun je nog niet echt serieuze investeringen doen, met een ton wel…(zeg een vakantiehuisje voor de verhuur?)

    Dus ongeacht of je alleen of tweeverdieners bent, die ton is een belangrijk bedrag als je echt vermogend wilt worden.
    Voor mij is dat, in ieder geval voorlopig, geen optie. En dat is ok. Ik hoef ook niet persé rijk te worden. Zijn veel belangrijker dingen! Mijn spaardoel is simpelweg niet financieel klem komen te zitten als ik over een tijdje toch echt minder moet gaan werken. Voor mij een heel goede motivatie! Beter dan een groot bedrag sparen over 8 jaar… daar heb ik niks aan! Dan heb ik een mooie spaarpot die daarna heeel hard weer leegloopt… Dus, eerst eigen geld voor een huis sparen en dan huis kopen. Dan is het spaarpotje dus weer leeg! Maar heb ik wel vermogen in een huis en de mogelijkheid lasten te gaan verlichten. Die 50.000 euro gaat dus nog wel heel veel langer duren dan 8 jaar, als het al lukt. Maar dat maakt me weinig uit als ik dan een leuk huis heb en financieel rond kan komen zonder mij nog steeds een slag in de rondte te hoeven werken!

    Dus kom ik weer terug bij wat ik initieel zei. Een spaardoel van 100.000 euro (of 50.000 euro) zou voor mij absoluut niet werken! 😉

 2. Carla Reply

  De moed zakt me in de schoenen.. lijk elke maand wel weer een tegenvaller te hebben waardoor sparen niet gaat..

  1. Kaspar Reply

   Kop op, Carla!! Je kunt het….
   Een paar jaar terug lukte het mij ook steeds maar niet. En ik werkte echt hard en was continu bezig om te (be)sparen maar het spaargeld groeide niet en kromp vaak zelfs…

   Ben niet meer gaan verdienen (althans, wel wat meer – maar minder dan de stijging van alle kosten), maar spaar nu toch mooi zo’n 500 euro per maand gemiddeld!

 3. Fred Reply

  Ik kan nog steeds niet begrijpen waarom je met die ton bent gaan aflossen op een hypotheek met een lage rente en dan het maandelijkse overschot te beleggen?!

  Had je die ton ineens in aandelen gegooid, had je over 30 jaar een miljoen kunnen hebben. Je vergooit met jouw strategie kostbare rente-op-rente jaren, die je met maandelijks beleggen nooit meer inloopt. Zonde.

  1. Kaspar Reply

   Fred, je vergeet met deze redenatie dat beleggen niet hetzelfde is als gratis geld! Beleggen is een risico lopen, en dat kan rendement opleveren. Het kan ook geld in rook laten opgaan….

   Sommige mensen kiezen liever voor zekerheid. Geen kans op grote winsten, maar ook geen risico op grote verliezen. Een ton in aandelen stoppen is absoluut geen garantie dat die ton 30 jaar later een miljoen is. Was dat wel zo geweest, dan zou iedereen iedere euro wel beleggen (En zou er gigantische inflatie ontstaan, want gratis geld bestaat niet…).

   1. Fred Reply

    “Het geld kan ook in rook opgaan.”

    Wanneer halen we beleggen nou eens uit deze sfeer? Als dat geld in rook op zou gaan, zou je ook geen pensioen meer krijgen uit je pensioenfonds.

    Het is heel simpel: koersen kunnen omhoog en omlaag. Als ze omlaag gaan, moet je NIET verkopen, maar juist BIJKOPEN. Dus ja, als je op zo’n bodem wel gaat zitten verkopen, dan draai je inderdaad verlies. Ondertussen ontvang je jaar op jaar gewoon je dividend.

    In mijn ogen is juist niet beleggen, het grootste risico dat er is. Ik zie echter ook wel de risico’s van aandelen, vandaar dat ik die appartementen als basisinkomsten zie, waar sowieso maandelijkse cashflow uitkomt.

    1. Kaspar Reply

     Fred, misschien moet je je eens inlezen in de huidige status van de pensioenfondsen…. ook daar is namelijk dusdanig veel geld in rook opgegaan dat het nog wel eens spannend kan gaan worden of de pensioenen betaald kunnen blijven worden… (heb jaren bij een pensioenfonds gewerkt, dus ik weet waar ik het over heb!). Beleggen = risico’s lopen. Dat is een simpel feit. Jij hebt hier kennelijk veel geluk mee gehad tot zover (of je doet het gewoon heel slim, kan ook!), maar dat gaat lang niet voor iedereen op. Er ontstaat geen nieuw geld…. wat de ene persoon wint, verliest de ander. Ik beleg nu dik 5 jaar en sta op negatief rendement nog steeds…. naar verhouding best veel ook! En dat is jammer, maar niet erg. Ik wist immers tevoren dat het een risico was…

     (Jo)uw beeld van beleggen, Fred, is écht te rooskleurig. Door goede eigen ervaringen, en omdat je over voldoende middelen/andere inkomsten beschikt om klappen op de beurs op te vangen… bijvoorbeeld door dan juist bij te kopen! Ik heb die ruimte niet omdat mijn woonlasten te hoog zijn. Dus ook ik zou absoluut kiezen voor aflossen ipv beleggen zodra ik een eigen huis heb en dan wat geld over heb. Pas daarna zou ik eventueel beleggen weer overwegen.

    2. Marijke Reply

     De eerste 100.000 was vrij snel bij elkaar, en onze hypotheek is inmiddels ook zo goed als afgelost. Met de hoge huizenprijzen en schommelende koersen vragen we ons alleen wel af waar we op dit moment het beste in kunnen beleggen. Misschien een idee om daar eens uitgebreid op in te gaan?

  2. Ria Reply

   Ik heb ook gekozen voor aflossen en niet beleggen. Reden in het verleden aan het beleggen geweest i.p.v. winst flink verlies. Om deze dit ook vaarwel gezegd en gekozen voor zekerheid en dat was aflossen van de woning. Een ton sparen de meeste mensen moeten hier niet aandenken en zijn al blij als ze 10.000 euro halen of in sommige gevallen al 1000 euro. Ook kleine beetjes helpen. Geef de moed niet op. Ik ben indertijd met guldens begonnen en heel langzaam steeds meer kunnen sparen. Ik ging wat meer verdienen maar heb het gewoon niet uitgegeven. Nu bruto per maand 60 euro hypotheek lasten. Alles voor de woning verzekering, energie, onderhoud , belastingen kom ik op een gemiddelde van 253 euro. Heel fijn nu ik 60 ben……..nu aan het sparen voor eerder stoppen de eerste paar jaar zijn bij elkaar immers ik ben gewend met minder te doen dan mijn salaris die net geen modaal is.

 4. LeLe Reply

  Ik vind het wel motiverend! Ik heb nu 1/4 van dit bedrag extra afgelost op mijn hypotheek en nog eens 1/4 van dit bedrag op mijn spaarrekening staan. Je zou kunnen zeggen dat ik op de helft ben (na 4 jaar). Ik heb een eenpersoonshuishouden en werk fulltime in loondienst op mbo niveau. Door de onregelmatigheidstoeslag zit ik ongeveer op 1.1 modaal (top van de schaal na 11 jaar).

  Als alleenstaande ouder met een bescheiden inkomen lijkt me dit spaardoel heel lastig/onmogelijk en ook als je op een minimuminkomen zit, maar ik denk toch vaak dat mensen meer kunnen dan ze zelf denken. Zeker als ze tweeverdieners zijn.

 5. V. Reply

  Wat noem jij een lage rente? Wij betalen op onze hypotheek 5 procent rente, en die is pas een paar jaar geleden vastgezet. Toen was dat een heel normaal rentetarief en kwam zelfs van nog wat hoger. Meer dan 5 procent rendement halen met beleggingen is wellicht mogelijk, maar niet zonder risico. Alleen als je echt een heel recente hypotheek hebt met zeer lage rente, zou ik beleggen overwegen als alternatief voor aflossen.

 6. V. Reply

  Voor ons is zo’n groot spaardoel demotiverend en onrealistisch. Een bedrag van een ton, dan zouden we 3 jaar lang ons volledige netto inkomen apart moeten zetten en leven van de lucht. Gaat niet lukken.
  Wij kijken liever naar spaarratio, want ondanks dat we allebei geen hoog salaris hebben en een gezin met drie kinderen, lukt het ons wel om een aanzienlijk deel van dit inkomen te sparen. Wij sparen elke maand 40 procent van ons inkomen. Tien jaar geleden lukte dat niet, maar dankzij het sneeuwbaleffect is ons spaarpercentage steeds een beetje gestegen.
  Als je puur naar de absolute bedragen kijkt dan is dit blog soms best frustrerend om te lezen als je zelf niet zo’n grootverdiener bent, maar als je naar relatieve bedragen kijkt, dan voelt dat met een lager inkomen misschien wel anders.
  Hoeveel procent van jullie (gemiddelde) inkomen zetten jullie in voor sparen/aflossen, Renee?

 7. Anne Reply

  Wij waren een aardig eind op weg. Maar met een (oud) koophuis is er wel altijd iets wat moet gebeuren. Vorig jaar een nieuw dak met isolatie en asbest afvoeren en hoppakee naar ging 23000 euro van de spaarrekening af. Dit jaar wordt de zolder aangepakt, tel daar ook maar 4000 voor uit en zo is t altijd wel wat. De kinderen zitten tegenwoordig op clubjes/sport dus ook daar groeien de kosten. Wij proberen wel een aardig bedrag te bereiken maar als we de 60000 al halen zal ik super blij zijn. Voor heel veel mensen is die ton niet haalbaar.

 8. joke Reply

  Meestal reageer ik niet op blogs met deze onderwerpen ; dit is zooooo buiten mijn belevingswereld en mogelijkheden .
  Ik ben gescheiden , 55 jaar , 2 kinderen , huurhuis . baan met contract 34 uur , gewoon modaal inkomen < 40.000,
  Ik ben erg blij als ik al mijn vaste lasten netjes kan betalen .
  Zal super blij zijn als alle financiele zaken uit het verleden zijn opgelost .
  Stel dat ik over een paar jaar 20.000 op de spaarrekening heb ?????? Bouw ik een feestje

 9. Mark Reply

  U weet het allemaal maar prachtig te verwoorden in uw verhaal maar voor vele mensen gaat het echt niet op. Ook voor mij geldt dat wanneer ik geen grote uitgaven heb of voor verassingen komt te staan net aan 2400 euro kan permitteren per kalenderjaar. De meeste mensen hebben een modaal inkomen van 1670 euro per maand netto of minder. En als men net als ik 50+ kun je niet praten over nog eens 15 of 20 jaar verdersparen en je hebt een ton. Omdat je niet weet of je er nog bent tegen die tijd. Met name als je net als ik meegemaakt heb dat je de afgelopen jaren 5 vrienden door ziektes in de 45 en 52+ jong hebt verloren kijk je er anders tegenaan. We worden niet allemaal ouder. Ouder worden is wel de bedoeling maar we worden door medicijnen in leven gehouden als je geluk hebt. Alles is een geluk in het leven en niet iedereen kan zomaar een ton sparen tenzij je een vet dikbetaald salaris van 5 a 6000 netto per maand verdiend en een flink bedrag opzij kan leggen of dat je partner het verdiend en zelf niet veel doet. Allemaal makkelijk gesproken die verhaaltjes. De fiscus zorgt er wel weer voor dat er van die ton wordt afgesnoept. Dus sparen voor je eigen voorzieningen om eerder te kunnen stoppen met werken zit er dan ook niet in. Kunt u bij iedereen in de portemonnee kijken? Als u het zelf zo goed hebt, betekent het niet automatisch dat iedereen het maar goed zal hebben. M.a w. Ik schrijf dit artikel want ik wil mijn geluk delen met anderen dus zal iedereen het ook wel goed hebben. En dat met 4% rendement? Waar haalt u dat vandaan? De banken geven al sinds 2008 geen 4% rente meer. Over 1000 euro vang je nu als je geluk hebt met 0,03% rente totaal nog geen 30 cent. Je kunt er geen kauwgombal van kopen. Dat was in 2008 echter wel anders met 40 euro rente per 1000 euro over 4% rendement. En als je net als ik 50+ bent kun je proberen nog wat geld opzij te zetten maar een ton is voor velen niet haalbaar in een tijd waar 1 kroket € 2,50 kost en een kopje koffie in de stad € 4,40. Ik zou zeggen: schrijf eens de echte spaar realiteit op. En voor de jongeren +18 zou ik zeggen: begin nu met sparen, dan kun tenminste nog een aardig bedrag bij elkaar sparen maar met het alsmaar duurder worden van alles door anno 2019 kabinet en gedoe met Brussel en het alsmaar groeiende EU euro wordt sparen voor heel veel mensen beperkter en onhaalbaar mede dankzij de ECB waar banken zich nu al kritisch over uitlaten.

  1. Kaspar Reply

   4% rendement gaat uiteraard over beleggen. Rendement is heel wat anders dan rente!

   Verder heeft u gelijk dat een dergelijk scenario van een ton sparen voor de meeste mensen niet is weg gelegd. Zoals ook wel blijkt uit het overgrote merendeel van de reacties hier…

 10. Mr. Groeigeld Reply

  Een ton sparen lijkt me geen doel op zich, daar heb je ook weinig aan. Ieder doel is persoonlijk, voor sommigen is dat een ton, voor anderen €10.000. Essentieel daarbij is het hebben van overzicht en een plan. Welk doel je dan hebt, maakt weinig uit

  Als je €10.000 als doel hebt, geldt precies hetzelfde: de 1e €10.000 is het moeilijkst.

 11. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wel waar! Het eerste begin is altijd het lastigste. Ik heb recent ook een beleggingsrekening geopend en 1 aankoop gedaan, daarna eerst weer even verder gegaan met verbouwen. Voor nu wordt woensdag mijn badkamer afgemaakt en omdat het geld flink op is, eerst weer even de tekorten aanvullen. Daarna volgend jaar weer verder met verbouwen, maar als alles uiteindelijk klaar is ga ik weer lekker verder sparen voor mezelf en meer beleggen en wie weet ook nog een leuk nieuw crowdfunding project erbij! Genoeg plannen dus hier 😉

 12. S Reply

  In lees altijd met veel plezier de blogs maar plaats eigenlijk nooit een bericht. Vond het een leuk topic dus bij deze…..Ons is het ook gelukt om 100.000 te sparen. De eerste keer zo’n 15 jaar geleden denk ik. In de tussentijd hebben we het trucje een aantal keer herhaald. Gedeelte in huis gestopt, beleggingen en spaarrekening ons/kinderen. Lange tijd hebben ik en mijn vrouw bewust parttime gewerkt ivm de kinderen. Altijd spaarzaam geleefd, maar we genieten wel van het leven zonder behoefte te hebben aan luxe. We hebben ook een duidelijk doel voor ogen: huis op ons 50ste afbetaald en eerder kunnen stoppen met werken als we het willen. Wij passen ook de pay yourself first strategie toe en sparen ongeveer 40% -50% van ons netto inkomen. Ik ben me ervan bewust dat dit waarschijnlijk voor veel mensen niet is weggelegd. In ons geval hadden we er ook voor kunnen kiezen om groter te wonen, verre vliegvakanties te maken, dure kleding etc…… maar dat doen we dus bewust niet. Voor ons is het geld geen doel, maar middel voor toekomstige financiële onafhankelijkheid.

 13. Mark Reply

  Wat een flauwekul van een aantal prachtige reacties hier. Je mooiste dromen. Rijkdom in het verschiet en iedereen haalt die ton wel met sparen. Waar je de fantasie vandaan haalt. En het erge vindt ik hier nog dat bijvoorbeeld de meesten hier niets tegen spreekt. De meesten praten gewoon met de rest mee over zo zonovergoten stralend zonnetjes taal en die ton voor iedereen er is. Maar als iemand verteld hoe het werkelijk zit dan praten en schrijven ze er gewoon overheen alsof ze het niet voorbij hebben zien komen. Ongelofelijk dit. En de meeste reacties hier tillen elkaar op het paard dat het zo fantastisch gaat en het sparen allemaal zo vanzelfsprekend is. Hebben de meesten van jullie een eigen bedrijfje of zo dat je zo makkelijk praat om een ton bijeen te sparen. Dit wordt mijn laatste reactie hier. En ik zou zeggen tegen de mensen in Nederland: Als je kunt sparen spaar wat weg en lees geen onzin op het internet. Adieu!

  1. Kaspar Reply

   Mark, ik weet niet wat jij leest… maar ik zie een paar berichten van mensen die het lukt of gelukt is en verder heeel veel reacties die aangeven dat een ton voor de meesten volstrekt onhaalbaar is (zo ook voor mij).
   Dus snap bar weinig van je reactie en de frustratie die je daar mee uit…

 14. T. Reply

  Een ton sparen is een mooi doel, vraag is echter of het de beste keus is om naar toe te werken. Dat verschilt per situatie (misschien is aflossen of investeren in woning wel slimmer). Voor een stel met twee inkomens (minimaal modaal per inkomen) is het naar mijn mening prima te doen als je geen kinderen hebt (of hooguit 1) en je enigszins met geld kan omgaan. Het is niet zozeer ons doel maar zijn bijna op de helft van een ton. Hebben een koophuis en zijn beide onder de 30 jaar. Voor een gezin met 2 modale inkomens en meerdere kinderen is een ton niet erg realistisch

 15. Anoniem Reply

  Mijn ervaring: na 20 jaar hard werken m’n bedrijf verkocht voor een kleine 4 ton. Na een paar grote uitgaven de resterende 330.000 euro volledig geïnvesteerd via P2P en P2B fintech, waarbij ik het risico heb gespreid over honderden investeringen en zoveel mogelijk garanties, maar haal toch nog een gemiddeld rendement van dik 12%. Na een jaar had ik al dik 35k groei. En momenteel zelfs maandelijks zo’n 4000 euro passieve inkomsten. Hard voor gewerkt, en mazzel gehad, maar op dit punt aangekomen is het investeren een hobby geworden – ik ga niet meer spenderen als voorheen en blijf in loondienst, tot ik 10 a 15 jaar eerder dan normaal met pensioen kan.

 16. Anoniem Reply

  Mijn ervaring: na 20 jaar hard werken m’n bedrijf verkocht voor een kleine 4 ton. Na een paar grote uitgaven de resterende 330.000 euro volledig geïnvesteerd via P2P en P2B fintech, waarbij ik het risico heb gespreid over honderden investeringen en zoveel mogelijk garanties, maar haal toch nog een gemiddeld rendement van dik 12%. Na een jaar had ik al dik 35k groei. En momenteel zelfs maandelijks zo’n 4000 euro passieve inkomsten. Hard voor gewerkt, en mazzel gehad, maar op dit punt aangekomen is het investeren een hobby geworden – ik ga niet meer spenderen als voorheen en blijf in loondienst, tot ik 10 a 15 jaar eerder dan normaal met pensioen kan.

  1. Gert Reply

   Ook hier bedrijf verkocht en weer in loondienst.
   Appartement gekocht en verhuurd.
   Waar kan ik meer informatie vinden over p2p en p2b fintech?

 17. Eric Reply

  Leuk die rendementen en rekensommen, wel eens van inflatie en eventueele vermogensbelasting gehoord? Dan blijft er onder de streep toch een stuk minder over.

 18. Ellen Reply

  Mark heeft gelijk en Eric trouwens ook! Deze site is leuk voor mensen met lekker veel geld. Eigen bedrijfje gehad, geld geërfd, dan kun je lekker veel geld opzij zetten en ook als je elke maand met een topfunctie een dik salaris verdiend. Ze denken dan gelijk voor een ander. Ooh ik heb een vet salaris dus zal iedereen ze ook wel hebben. Gatver wat een raar denken. Ja zo lusten we er ook nog wel een paar.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Ellen, ik hoop dat je fijne dagen hebt. Deze site is niet alleen voor mensen met veel geld. Ik richt me op mensen die modaal verdienen en meer willen doen/overhouden van hun geld. Niks mis mee, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *