Een baas die je iedere ochtend het liefst de nek om zou willen draaien? Een baan waar je doodmoe van wordt? Iedereen maakt het in ieder geval één keer in zijn of haar leven mee. Als je Fuck You-geld hebt, dan heb je een way out. Dus zou eigenlijk iedereen dat moeten sparen.

Ik had ooit een vriendin die vijf jaar lang klaagde over haar werk. Ze vindt het saai. Haar bazin is een kreng en ze wordt iedere dag door haar uitgekafferd. Ik denk dan: wegwezen. Hup, gaan. Maar ze heeft een gezin, kleine kinderen en ze werkt in een branche waarin je niet zomaar even een nieuwe baan vindt. Dus blijft ze maar. Al komt ze iedere dag bloedchagrijnig thuis.

Lees ook: Op je 30e met pensioen. Het kán!


Ze zit, als het ware, opgesloten.
Angst sluit haar op, net als een gebrek aan financiële middelen. Als ze zelf de deur dicht trekt op dat kantoor dat ze zo begin te haten, heeft ze geen recht op een uitkering. Dat geld hebben ze wel nodig om een beetje leuk rond te komen. Daardoor verkoopt ze nu vier dagen per week haar ziel aan de duivel, zoals ze het zelf verwoordt. Zij moet daar weg. Dat voelt zij zelf, dat weet iedereen om haar heen. Voor ze straks met een burn-out en een woedend hart alsnog thuis op de bank belandt.

Het liefst zou ze het gewoon zeggen tegen haar bazin.
Fuck You! Zoek het uit. Ik ben er klaar mee. Maar in die positie zit ze niet. Tijd om haar lot in eigen hand te nemen, zeg ik. Voor haar en voor zoveel mensen in dezelfde positie. In Amerika kennen ze dit ook en daar vonden ze de term fuck you-money uit. Het is ook één van de 52 tips van oud-topman Rolf Dobelli in zijn boek De Kunst van Goed Leven. En hij heeft gelijk. Fuck You-money is een zak gek die je spaart en kunt gebruiken wanneer je gewoon ontzettend veel zin hebt om dat vervelende hoofd van je baas nooit meer te zien. Het stelt je in de positie om onaangekondigd zijn kantoor binnen te lopen en die twee beruchte woorden uit te spreken: Fuck You. Hup, bureau leeghalen en naar huis. Laat een andere gek dit voortaan maar doen.

Een rekening met fuck you-money bij elkaar sparen is jezelf een groot cadeau geven.
Het geeft je je vrijheid terug. Het werkt trouwens ook in andere gevallen. Wanneer je uit je huis wilt omdat je buren de boel terroriseren. Wanneer je door je partner niet goed behandeld wordt, of om een andere reden gewoon weg wil. Hoeveel mensen blijven om financiele redenen? Vooral vrouwen die gewoon geen geld hebben om het zonder die man te rooien. Sparen, dus. Dat fuck you-geld.

Maar hoeveel? Laten we gemiddeld zes maanden schatten voor het vinden van een nieuwe baan. Laten we er een jaar van maken voor werk dat je ook écht leuk vindt. Want als je dan toch fuck you hebt gezegd, wil je niet weer in zo’n zelfde soort baan terecht komen. Bereken je vaste lasten per maand en doe dat keer 12. Stel je geeft iedere maand 2000 euro uit aan wonen, eten, rijden, je kinderen, etcetera. Dan kost het dus 24.000 euro om fuck you tegen je baas te zeggen. Dure grap, misschien. Maar wat zal het lekker voelen!

Lees ook: Dit zeg je wanneer mensen versneld je hypotheek aflossen stom vinden