Mijn inkomen van aflopen maand

Het leven van een zzp’er gaat niet over rozen. De ene maand komt er lekker geld binnen, de andere maand is het op een houtje bijten, zoals in januari.

Een paar weken geleden vertelde ik op PorteRenee.nl wat mijn man en ik samen verdienen. Als zzp’ers zijn dat andere bedragen dan in loondienst, dat benadrukte ik ook. Toch waren er veel mensen die het een enorm bedrag vonden. We klagen zeker niet. Maar ik wilde toch even zien dat het als zzp’er ook wel eens minder rooskleurig is. De bankrekening dan, zeg maar.

Lees ook: Het 52-weken-spaarplan

Afgelopen maand, janauari 2018, kwam er op mijn rekening welgeteld 605 euro binnen. Dat is 500 euro voor een klus en 105 euro btw, die ik weer moet afstaan aan de Belastingdienst. Dat is nogal onder het bestaansminimum. Januari is altijd een slechte maand. In december waren mijn kinderen allebei twee weken vrij (geen school en gastouder was dicht) dus kon ik minder werken. Ook zijn bedrijven in die maand niet zo goed in het verwerken van facturen, want ja, ook zij zijn vaak dicht. En dus is het traditioneel op een houtje bijten in januari.

Op dit soort momenten ben ik altijd extra blij met mijn spaargeld. Hiervan kan ik de vaste lasten gewoon betalen, ook als er even geen of weinig geld binnen komt. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog een man die geld verdient, wat ook altijd handig is. Ik schrijf dit niet omdat ik mezelf zielig vind of medelijden verlang. Helemaal niet! Dat is ook helemaal niet nodig. Ik wil alleen laten zien dat het als zzp’er extra belangrijk is om te sparen. Om je zo in te dekken voor maanden als december en januari.

Ik denk dat januari ook voor niet-zzp’ers een trieste maand is, financieel. In december komen er allerlei extra kosten op je bordje, waardoor het begin van het jaar vaak met wat minder geld begint. Niet gek dat in deze maand no-spend-challenges altijd zo populair zijn online. Dat betekent dat je naast je boodschappen en vaste lasten even niets uitgeeft. Geen kleding, geen speelgoed, geen impulsaankopen. Dat helpt je januari door, maar ook is een soort reset van je mind. Want als je dat een maand doet, merk je dat spullen kopen en geld uitgeven je leven echt niet perse leuker maken.

Lees ook: Toen stond er opeens 100.000 euro op mijn rekening

Share

4 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Weg met het woord 'overwaarde' - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Niet december maar februari is onze duurste maand - PorteRenee.nl

 4. Pingback: Hoe wij alle rekeningen betalen van één inkomen -

4 Comments

 1. FireMe Reply

  En over die 500 EUR moet je dan ook nog inkomstenbelasting betalen? Dat wordt op een heel klein houtje bijten dan, ik hoop dat februari er beter uitziet. Wel fijn dat je hier vooraf rekening mee kunt houden en dan het in de lijn der verwachting ligt!

 2. dertigermetkids Reply

  Grappig, ik ben gastouder en januari is een prima maand. heb in december veel gewerkt en zelfs een week vrijgenomen en toch een prima inkomen
  Mijn mindere maanden zijn juist augustus en september omdat ik dan zelf vakantie neem en veel ouders vakantie nemen en ik dus weinig werk..

  maar idd, zelf sparen voor de mindere maanden. vakanties zijn altijd onbetaald! DAT is zeker wel herkenbaar! net als ziekte.. in januari 2 dagen ziek geweet, dat kost dus gewoon 200 euro aan inkomsten… 🙁 waren juist 2 drukke volle dagen nl.. zo jammer…

 3. Zuinigeman Reply

  Weinig geld hoor. Op dit moment ben ik blij dat ik geen zzper ben en elke maand een vast bedrag krijgt. Voor mijn 24 uur die ik werk.

  Ik hoor wel eens verhalen dat je maanden kan wachten op je geld als je de rekening verstuurd hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *