Wat is jouw spaarpercentage?

Heb jij enig idee wat jouw eigen spaarpercentage is? Het is een leuk sommetje om te maken. Ik leg uit waarom je dat wilt weten en hoe je dat uitrekent.

Wij hebben een spaarpercentage van zo’n 60%. Hoppa, ik val maar even met de deur in huis. Dat is heel hoog en dat weet ik. Wij werken allebei zelfstandig, houden bewust onze uitgaven relatief laag en hebben veel focus voor geld opzijzetten. Geen zorgen: we leven nog goed en gunnen onszelf nog meer dan genoeg.

Zo reken je je spaarpercentage uit

Weet jij wat jouw spaarpercentage is? De rekensom is niet zo ingewikkeld. Je neemt eerst je netto inkomsten. Dat is dus het bedrag dat je iedere maand na belastingen op je rekening krijgt. Dan zoek je uit hoeveel je per maand uitgeeft. Sommige mensen weten dat precies, anderen niet. Misschien is dat even een uitzoekwerkje. Vooral lekker uitzoeken, want overzicht in je uitgaven is echt een eyeopener. Je gaat 100% zeker uitgaven ontdekken die je meteen op kunt zeggen of drastisch kunt verminderen.

Wanneer je weet hoeveel je gemiddeld elke maand uitgeeft, weet je ook hoeveel je weg kunt zetten. Ik ga er in dit voorbeeld vanuit dat je dat bedrag ook echt wegzet. En dat het niet gedurende de maand weer allemaal terug geboekt wordt naar je betaalrekening om impulsaankopen te doen.

Spaarbedrag / Totale netto inkomen = Spaarpercentage

Kijk niet naar het absolute bedrag


Bij sparen hebben we het vaak over hoeveel euro je elke maand weg kunt zetten. Bij beleggen trouwens ook. Ik weet dat er hier mensen meelezen, die elke keer omver worden geblazen door die bedragen in onze vaste rubriek Waar Doet Ze Het Van, waarin we in iemands kasboekje meekijken. Ik zou daar niet zoveel focus op leggen. Belangrijker dan het absolute bedrag dat mensen sparen, is het percentage dat je kunt wegzetten.

Ik zal uitleggen waarom ik dat zo zie.

Stel je bent een goed betaalde CEO. Elke maand krijg je €25.000 op je bankrekening gestort. Je kunt daarvan €2.500 euro per maand sparen. Dat klinkt in absolute vorm als veel geld. Wie kan er nu nou een halve ton per maand sparen? Iedereen jaloers, natuurlijk. Als je zijn/haar spaarpercentage uitrekent, is dat 10%.

Die €2.500 lijkt voor jou misschien veel geld, voor de CEO is dat het helemaal niet. Hij geeft blijkbaar €22.500 per maand uit en kan dus met die €2.500 aan spaargeld maar weinig dagen doorkomen.

LEES OOK: 6 geweldige dingen die met je gebeuren wanneer je begint met sparen

Nu kijken we naar de situatie van iemand die bij hem om de hoek woont. Net buiten de villawijk. Zij verdient in een hele maand €2.500 euro netto en kan daarvan €750 wegzetten. Superknap. Echt een ambitieus spaarbedrag, maar ze is toegewijd en houdt vol. Haar spaarpercentage is 30%.Ze doet het relatief dus veel beter dan de CEO. En van het spaargeld dat zij iedere maand wegzet, kan ze mooi een halve maand leven. Haar lasten zijn veel lager.

Zo zie je dat absolute getallen niet interessant zijn. Jij kunt misschien met een half miljoen de rest van je leven doorkomen, terwijl Donald Trump het al per maand kwijt is aan wc-papier. Het spaarpercentage zegt meer dan het bedrag.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: