Wist je dat je bank dít doet met jouw spaargeld?

Een financiële buffer hebben is niet alleen fijn voor jou. Ook de bank is erg blij met jouw spaargeld. Ik leg je uit waarom dat zo is.

Door Saskia

Inmiddels weten we het wel: de spaarrente is historisch laag. Maar dat houdt ons niet tegen om lekker door te sparen. Ook ik zet elke maand een vast bedrag opzij op mijn spaarrekening. Vol vertrouwen dat het bij de bank veilig is. Niet alleen fijn voor mij, maar ook voor de bank. Want ons spaargeld is hard nodig. De bank investeert het namelijk.

Zo werkt een bank

Een bank kun je zien als een soort bemiddelaar tussen mensen die geld over hebben en mensen die geld nodig hebben. Wil je sparen? Dan heb je nu geld over, en dat wil je bewaren voor later. Je stalt je spaargeld bij de bank. Maar heb je juist geld nodig? Dan leen je van de bank, en dat betaal je later weer terug. De bank zorgt ervoor dat iedereen die wil sparen, kan sparen. En iedereen die wil lenen, kan lenen. Deze mensen brengt de bank bij elkaar.
Dat werkt zo:

Stel, je hebt €10.000 gespaard en zet dit op je spaarrekening. En hierover krijg je rente. Maar tegelijkertijd klopt er iemand bij de bank aan voor een lening. Deze persoon heeft €50.000 nodig voor een verbouwing. De bank leent dan jouw spaargeld en dat van andere spaarders uit. En de lening plus rente wordt later terugbetaalt.

Verschil betaal- en spaarrekening

Vrijwel iedereen heeft een betaalrekening en een spaarrekening. Met je betaalrekening betaal je en je spaarrekening gebruik je om te sparen (duh!). Het geld dat op je betaalrekening staat, wil je snel kunnen opnemen. Je pint af en toe, je doet je boodschappen en je betaalt de rekeningen. Daarom doet de bank hier verder niks mee. Maar je spaargeld heb je voorlopig niet nodig. Dit geld heb je opzij gezet voor later. Omdat je je spaargeld niet direct nodig hebt, kan de bank dit geld gebruiken om te investeren.

CHECK OOK:  Zo boost je je geld-zelfvertrouwen

Waar gaat je spaargeld heen?

Het spaargeld bij de bank wordt niet in een grote kluis bewaard. Totdat jij het weer komt ophalen. Zodra jij je geld op een spaarrekening stort, bepaalt de bank wat ermee gebeurt. De bank investeert jouw spaargeld op verschillende manieren. Denk hierbij aan het verstrekken van hypotheken, investeren in staats- en bedrijfsobligaties en leningen voor bedrijven en consumenten. Je geld maakt een hele reis:

Een spaarrekening openen


Je gaat naar de bank om een spaarrekening te openen. Hier zet je het geld op dat je nu nog niet nodig hebt. Maar wilt bewaren voor later.

Het spaargeld is gestort

De bank ziet dat er spaargeld binnenkomt. En besluit wat ze ermee gaan doen. Een deel ervan wordt geïnvesteerd en een deel stopt de bank in de eigen spaarpot.

Daar gaat je geld!

Je spaargeld kan alle kanten opgaan. Het gaat als het ware de wijde wereld in. Het wordt gebruikt als investering (= uitlenen met een hogere rente). Dit kan een lening aan een bedrijf zijn, maar ook een hypotheek aan starters. Ook investeren banken in maatschappelijk verantwoorde projecten.

Weer terug naar jou

Heb je je spaargeld nu nodig? Geen probleem! Wanneer je maar wilt, kun je je geld gewoon opnemen. Elke bank heeft een grote voorraad aan geld. Je hoeft dus niet te wachten totdat je spaargeld weer terug is bij de bank.

Hoe verdient een bank geld?

De bank betaalt jou een vergoeding over je spaargeld (= de spaarrente). Dit zijn kosten voor de bank. Maar tegelijkertijd verdient de bank ook geld. Jouw spaargeld wordt uitgeleend. En degene die het geld leent, betaalt daar weer rente over aan de bank. Dit zijn inkomsten voor de bank. De rente op een lening is hoger dan de spaarrente. Er komt dus met jouw spaargeld meer geld binnen bij de bank dan dat eruit gaat. Door het verschil in rente verdient de bank geld. Banken investeren jouw spaargeld dus om rendement (= winst) te maken.

Is dat wel veilig?

Geld beleggen gaat altijd samen met risico’s. Ook voor banken. Toch hoef jij je geen zorgen te maken dat je spaargeld ineens verdwenen is. Banken investeren niet zomaar in alles en iedereen. Er gelden strenge eisen. Bovendien is elke bank verplicht om een deel van het spaargeld bij De Nederlandsche Bank te stallen. Dit heet een deel van het spaargeld liquide houden. Dit is als het ware hun eigen spaarpot, waaruit ze snel spaargeld kunnen terugbetalen. Zo blijft er altijd geld beschikbaar en kun jij wanneer je maar wilt je gespaarde geld opnemen. Gaat je bank toch failliet? Dan is er gelukkig ook nog het depositogarantiestelsel. Hiermee heb je in ieder geval tot €100.000 garantie.

CHECK OOK:  Bizar: zo dacht ik vroeger over geld (en nu niet meer)

Superleuk toch om te bedenken dat mensen misschien wel hun droomhuis kopen met jouw spaargeld? Of dat een ondernemer met jouw gespaarde geld kan investeren in zijn of haar bedrijf? Lekker door blijven sparen dus: niet alleen goed voor jou, maar ook voor de economie!

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: