Yes! 13e maand. Wat doe je ermee?

Honderdduizenden Nederlanders krijgen in december een dertiende maand uitgekeerd. Een extra maandsalaris. Hoe lekker is dat? Wat kun je er het beste mee doen? Sparen? Aflossen? Of misschien beleggen?

Ik heb nog nooit een 13e maand ontvangen. Mijn hele leven niet. Ik heb ook nooit een baan gehad, dus ja, dan grijp je mis. Het lijkt me wel heel lekker. Dat je in december niet één maandsalaris krijgt maar twee. Dat is wel even een dansje door de woonkamer waard. Wat ga je met dat geld doen? Laat je het op je betaalrekening staan, dan gaat het waarschijnlijk op aan boodschappen. Toch maar lam eten met Kerst? Er staat tenslotte genoeg op de rekening. Een paar flessen extra wijn erbij. Ach, je Kerst wordt er echt niet perse leuker van.

Ik weet dat veel mensen van hun 13e maand de zomervakantie betalen. Logisch, op zich. Er wordt aan het einde van het jaar al veel geboekt voor de zomervakantie erop. Ik moet er dit jaar ook aan, vrees ik. Want onze oudste zoon is dit jaar voor het eerst leerplichtig, dus kan ik ‘m niet meer zo spontaan van school ophalen voor een buitenlands avontuur. Helaas. Wat ik ook zou overwegen, mocht zo’n 13e maand mij ten deel vallen: Aflossen op mijn hypotheek. Wij gaan iets omhoog in hypotheek komend jaar, vanwege onze verhuizing. Niet veel, maar toch. Dat bedrag wil ik zo snel mogelijk weggewerkt hebben. Misschien wil je die 13e maand ook wel apart zetten voor later. Oh, later, dat is nog zo ver weg. I know! Sparen voor later is het moeilijkste wat er is, al zeg ik het zelf. Later hoeft niet perse te zijn wanneer je grijs bent en krom loopt. Het kan ook over 10 of 15 jaar zijn. Wanneer je kinderen de deur uit zijn en je tijd hebt om de wereld rond te reizen. Of je wilt later wel een dag minder gaan werken. Later is er sneller dan je denkt, merk ik altijd.

Lees ook: Q&A: Wat wil jij weten over (extra) aflossen op je hypotheek?

De spaarrente staat laag. Ik heb uitgebreid vergeleken maar zelfs nu ik bij de bank zit die een van de hoogste rentepercentages van het land geeft, stelt het nog weinig voor. Mijn arme spaarcentjes.. Het is maar verdrietig. Nu hebben wij een bepaald bedrag in gedachten dat we altijd op de spaarrekening laten staan. Ongeacht hoe laag de rente is. Dat is onze buffer voor slechte tijden. Wanneer de auto stuk gaat en de koelkast tegelijk. Of als onze kinderen opeens van spinazie houden en in één maand tijd al hun kleding en hun fietsen ontgroeien. Je weet het nooit in het leven. Alles wat boven dat bedrag komt (wij houden nu 10.000 euro aan) beleggen we. We vinden het zonde om dat tegen bijna 0% rente te laten staan op de spaarrekening, terwijl we het toch niet nodig hebben. Beleggen is daarvoor, voor ons, een goed alternatief voor ouderwets sparen.

Wij leggen periodiek een bedrag in op onze beleggingsrekening. Iedere maand gaat er 500 euro die kant op. Een flink bedrag. Al moet ik zeggen dat het in tijden van verhuizen nu even stil ligt. Zodra we weer gesetteld zijn en de grootste kosten achter ons liggen, willen we dat weer oppakken. Het geld dat we beleggen laten we voor onbepaalde tijd op de beurs floreren (tenminste, op floreren hopen we natuurlijk). We hebben geen einddatum. Doordat we het geld lang laten staan, krijgt het echt de tijd om te groeien. Ik lig niet wakker van een slechte maand op de beurs, omdat ik weet dat na downs weer ups komen. En we alle tijd hebben om dat af te wachten. Bovendien: we hebben altijd nog 10.000 euro op de spaarrekening staan, want de beurs biedt natuurlijk geen zekerheid. Beleggen kan een mooi rendement opleveren. Terugkijkend op de laatste decennia heeft de beurs hoge pieken en diepe dalen gekend, maar ging de algemene lijn altijd omhoog. We’re in it for the long shot, zoals ze in Amerika zeggen. We laten dat geld de komende jaren gewoon staan. 

Lees ook: Voor het eerst beleggen: 30% winst

Ik vond beleggen altijd mega ingewikkeld klinken. Maar het is tegenwoordig makkelijker dan het klinkt. Vroeger was beleggen iets exclusiefs. Alleen voor bankiers en mensen met een groot vermogen. Die tijd is voorbij. Iedereen kan tegenwoordig beleggen. Je opent anno nu net zo makkelijk een beleggingsrekening als een spaarrekening. Je hoeft ook geen beursanalist meer te zijn om te beleggen. Ik ben sinds ik aandelen heb verslaafd aan het volgen van beursnieuws. Ik leer er iedere dag weer van. Als je dat niet hebt of ooit gaat krijgen, betekent dat niet dat beleggen niks voor jou is. Je kunt het ook uit handen geven als je dat fijner vindt. Daar zijn allerlei manieren voor, bijvoorbeeld met Gemaksbeleggen van Centraal Beheerwaar je nu 50 euro krijgt wanneer je een beleggingsrekening opent. Aan dat voor je beheren zijn natuurlijk kosten verbonden (check dat op de site). In ruil daarvoor kun jij je tijd aan iets anders besteden. 

Jij moet wel nog even bepalen hoe hoog het risico is dat je bereid bent te lopen. Je kunt kiezen uit voorzichtig, gemiddeld of ambitieus. Als je meer risico neemt, zijn je dalen en je pieken extremer. Als je voorzichtig bent, vlakt dat meer af. De meeste mensen laten die keuze afhangen van hun persoonlijkheid – lig ik er wakker van? – maar ook van hun doel met het geld. Willen ze het voor de studie van je kind gebruiken, dan kiezen ze een kleiner risico, dan wanneer ze het als een extraatje ziet dat ze niet perse nodig hebben. Wij zijn een klein jaar geleden begonnen met beleggen. Daar hebben we geen spijt van. We hebben so far 6% rendement gemaakt met onze voorzichtige portefeuille (kijk, ik zit al helemaal in de belegtaal). Dat hadden we op een spaarrekening never nooit niet gehaald. Nu nog een baas vinden die mij een dertiende maand uitkeert, zodat ik aan het einde van het jaar wat extra in kan leggen..

Dit artikel is een samenwerking met Centraal Beheer. De inhoud is voor 100% van mij.

27 Comments

 1. Marjorie Reply

  Normaal gesproken gaat de 13e maand (ongeveer 3000 euro) naar een aflossing en een stukje wintersportvakantie. Dit jaar gebruiken we dit bedrag voor een investering in vloerisolatie. Dat kost ons ongeveer 2000 euro. Het restant gaat gewoon naar de wintersportvakantie en een klein stukje aflossing. Goed besteed, al zeg ik het zelf.

 2. ANna Reply

  13e maand gaat bijzonder tarief overheen. In november krijg ik hem altijd. Er blijft iets meer dan 1/3 over van wat ik normaal netto verdien. Bij mij en mijn man gaat het direct naar de spaarrekening om daarna te kijken wat ermee te doen
  (aflossen, beleggen, investeren in het huis). Ik ga niet ineens iets duurs kopen of iets dergelijks. Doe eigenlijk net of ik het ‘niet heb gekregen’.
  Het verbaasd me dat sommige collega’s van mij verheugd vroegen of ik de 13e maand al heb uitgegeven. Uhhh…nee zei ik, dat spaar ik. Waarop zij zeiden; je krijgt toch bijna geen rente nu, dus waarom zou je sparen. Maar waarom zou je het uitgeven aan spullen dacht ik; die worden doorgaans ook niet meer waard.
  Nou ja, ieder zijn ding, maar om direct dan maar een jas, 2 paar laarzen en een design lamp van € 900,- te kopen ( zoals mijn collega) gaat mij wat te ver.
  Net als een loonsverhoging: ik zet het extra loon gewoon apart.

  1. Vera Reply

   Op je normale salaris wordt rekening gehouden met heffingskortingen (algemene en arbeids) en hierdoor betaal je hier minder belasting over. Er is geen bijzonder tarief voor een bonus of vakantiegeld. Maar hierover betaal je de volledige belasting die je zou betalen zonder die kortingen. Dus iemand met minimumloon die 1000 euro bonus krijgt betaalt hierover minder belasting dan iemand die 50.000 euro per jaar verdient.

   1. Ellen1979 Reply

    Door afspraken in de cao kan ik allerlei zaken opgeven, zoals vakbondscontributie en reiskostenvergoeding. En dan nog wat rekenzaken die ik nu echt niet meer weet. Maar zo levert de 13e maand mee veel meer op dan de overige 12. Ik heb er bij mee ?

  1. Vera Reply

   Als je het zelf gaat doen, de giro. Die is erg goedkoop.

   Als je wilt laten beleggen: tarieven en minimum inleg vergelijken.

  2. Renee Lamboo Post author Reply

   Ha! Ik zou zelf goed vergelijken. Kosten drukken je winst. Zelf beleggen is altijd nog het goedkoopst, maar dat moet je dan wel willen en aankunnen.

  3. BvdD Reply

   Degiro is inderdaad de goedkoopste broker. Open daar een custody account (normale beleggingsrekening) en je kunt, nadat je er geld op hebt gestort, beginnen.

   Breed geaccepteerde uitgangspunten zijn:
   1) Koop niet in 1 keer, maar elke maand een beetje. Zo spreid je je risico en profiteer je zelfs van een beurscrisis (verlaagt gemiddelde aankoopprijs)
   2) Verkoop nooit (tenzij je na heel vele jaren je doel hebt bereikt). In de praktijk verkoop je vaak op het verkeerde moment, als je het vertrouwen in hogere koersen kwijt bent.
   3) Beleg in een goed gespreid index-fonds met lage kosten. (Bij voorbeeld van Vanguard), niet in individuele aandelen

   Succes!

 3. Nina Reply

  Een einde jaars uitkering en 13de maand zijn niet hetzelfde. Een 13de maand heb je als je werkgever elke 4 weken betaald. 52 weken: 4 is namelijk 13. Het is dus geen extra geld maar je hebt wel het geluk dat je één keer per jaar geen vaste lasten van je loon hoeft te betalen omdat dit maar 12x hoeft.
  Het kan dus zo zijn dat iemand en een 13de maand en een eindejaarsuitkering krijgt ?

  1. Vera Reply

   De term 13e maand is wat misleidend. Vaak noemen mensen een bonus een 13e maand omdat in een CAO bijvoorbeeld vast ligt dat een medewerker een extra maandsalaris krijgt in november/december. In de volksmond heet dit 13e maand, terwijl het vaak gewoon een bonus is.

   Als je elke maand rond dezelfde datum je salaris krijgt, krijg je per maand salaris. Verschuift dit maandelijks dan heb je vaak vier weken loon.

  2. Rj Reply

   Sorry, maar dat klopt niet.13e maand is een eindejaarsuitkering (ter hoogte van 1 maandsalaris) uitgekeerd in december (meestal). Periode 13 bij 4 weken verloning is een normale verloning. Dat noem je dus helemaal geen 13e maand.
   Je kunt wel een 14e periode hebben (zoals ik).
   Dat is een eindejaarsuitkering ter hoogte van 1 periodesalaris verloond in periode 13 (meestal).

 4. Ms Mimi Reply

  Wij betalen van de 13e maand de zorgverzekering voor het jaar daarna meteen. Krijgen we 3% korting op de jaarpremie (=beter dan de rente) en hebben we elke maand iets meer ruimte omdat de zorgpremie al voor het hele jaar betaald is:)

 5. Roos Reply

  Voor het 2e jaar krijg ik nu een 13e maand. Vorig jaar hebben we dat bedrag opzij gezet om onze spaarbuffer te verhogen, maar dit jaar gaat het op de hoop om lekker af te lossen op de aflossingsvrije hypotheek!
  We maken er een avondje van, flesje wijn, blokje kaas, kaarsjes aan en dan de eerste aflossing de deur uit doen, heerlijk.

 6. Ron Reply

  Wij betalen de jaarpremie vd ziektekosten verzekering ervan en zijn aan het klussen in onze nieuwe woning. Overlijdensrisico verzekering betalen we ook jaarlijks in december. We hebben het geluk dat we beiden een 13e maand gestort krijgen. Bij de opmerking over 6% rendement denk ik toch een aan de 1e 5 km vd marathon die je in 20 minuten hebt gelopen’ ;-). Maar goed, leuk dat je het begin als positief ervaart!

 7. Mar Reply

  Normaal gaat het bedrag volledig naar mijn spaarrekening. Dit jaar leg ik het bij de zonnepanelen die er gaan komen.

 8. Hsan Reply

  De vorige post van de Rabobank, deze keer van Centraal Beheer. Het begint erop te lijken dat deze blog de onderwerpen bij de reclame-inkomsten raapt ipv echt inhoudelijke bijdrages.

  1. Anna Reply

   Wat een onzin hsan! Lees alle blogs van Renee dan maar eens goed. Merendeel van de artikelen zijn 100% uit eigen koker. Daarbij geeft ze in artikelen waarbij ze input van een derde partij gebruikt, nog steeds kritisch haar mening en bevindingen weer.

   1. Hsan Reply

    Dat is geen onzin, maar een “wij van wc eend adviseren wc eend”-effect. Dat kan dus nooit volledig objectief zijn. Hou daar rekening mee.

 9. Anne Reply

  Man en ik werken al ruim 20 jaar in loondienst maar helaas bij geen van de werkgevers een 13e maand. Ook geen bonussen. Dan hopen we maar op een loonsverhoging 😉

 10. Richard Reply

  Hier ook een eindejaars bonus en het laten uitbalen van overuren. Heerlijk zakcentje voor de kerstdagen. Wij hebben het dit jaar niet gebruikt voor het aflossen van de hypotheek, maar de hypotheekrente laten omzetten (lees: boeterente betaald). Rente omgezet van 4% naar 1,75. Een heerlijk gevoel. Zo weten wij zeker dat wij over 10 jaar vrij zijn van onze hypotheek. Nu rustig aan door sparen en wachten tot onze annuitaire hypotheek volledig is afgelost.

 11. Kaspar Reply

  Ik zie recent op Porterenee veel aandacht voor beleggen. Mét prima toelichting op de risico’s en dat het om de lange termijn gaat…. dát wel. Maar de timing is wel ongelukkig. De beurzen zitten midden in een enorme val. Ik laat zelf een deeltje van mijn spaargeld beleggen, maar dit jaar heb ik daar vooral veel geld zien verdampen… en het einde lijkt nog niet in zicht! (Tussenstand: ruim 200 euro in het rood op een belegging van 2500 euro… Je wordt er toch niet vrolijk van, laten we eerlijk wezen!).

 12. Migalis Reply

  Mijn 13e maand en kerstgratificatie sparen we altijd, in dit geval in onze “Florida pot” waar we in april heen gaan met onze 3 kinderen.

  We lostten in het verleden wel extra af op de hypotheek maar sinds we onze aflossingsvrije hypotheek hebben omgezet naar annuïteiten zijn we minder actief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+