Yes! 13e maand. Wat doe je ermee?

Honderdduizenden Nederlanders krijgen in december een dertiende maand uitgekeerd. Een extra maandsalaris. Hoe lekker is dat? Wat kun je er het beste mee doen? Sparen? Aflossen? Of misschien beleggen?

Ik heb nog nooit een 13e maand ontvangen. Mijn hele leven niet. Ik heb ook nooit een baan gehad, dus ja, dan grijp je mis. Het lijkt me wel heel lekker. Dat je in december niet één maandsalaris krijgt maar twee. Dat is wel even een dansje door de woonkamer waard. Wat ga je met dat geld doen? Laat je het op je betaalrekening staan, dan gaat het waarschijnlijk op aan boodschappen. Toch maar lam eten met Kerst? Er staat tenslotte genoeg op de rekening. Een paar flessen extra wijn erbij. Ach, je Kerst wordt er echt niet perse leuker van.

Ik weet dat veel mensen van hun 13e maand de zomervakantie betalen. Logisch, op zich. Er wordt aan het einde van het jaar al veel geboekt voor de zomervakantie erop. Ik moet er dit jaar ook aan, vrees ik. Want onze oudste zoon is dit jaar voor het eerst leerplichtig, dus kan ik ‘m niet meer zo spontaan van school ophalen voor een buitenlands avontuur. Helaas. Wat ik ook zou overwegen, mocht zo’n 13e maand mij ten deel vallen: Aflossen op mijn hypotheek. Wij gaan iets omhoog in hypotheek komend jaar, vanwege onze verhuizing. Niet veel, maar toch. Dat bedrag wil ik zo snel mogelijk weggewerkt hebben. Misschien wil je die 13e maand ook wel apart zetten voor later. Oh, later, dat is nog zo ver weg. I know! Sparen voor later is het moeilijkste wat er is, al zeg ik het zelf. Later hoeft niet perse te zijn wanneer je grijs bent en krom loopt. Het kan ook over 10 of 15 jaar zijn. Wanneer je kinderen de deur uit zijn en je tijd hebt om de wereld rond te reizen. Of je wilt later wel een dag minder gaan werken. Later is er sneller dan je denkt, merk ik altijd.

Lees ook: Q&A: Wat wil jij weten over (extra) aflossen op je hypotheek?


De spaarrente staat laag. Ik heb uitgebreid vergeleken maar zelfs nu ik bij de bank zit die een van de hoogste rentepercentages van het land geeft, stelt het nog weinig voor. Mijn arme spaarcentjes.. Het is maar verdrietig. Nu hebben wij een bepaald bedrag in gedachten dat we altijd op de spaarrekening laten staan. Ongeacht hoe laag de rente is. Dat is onze buffer voor slechte tijden. Wanneer de auto stuk gaat en de koelkast tegelijk. Of als onze kinderen opeens van spinazie houden en in één maand tijd al hun kleding en hun fietsen ontgroeien. Je weet het nooit in het leven. Alles wat boven dat bedrag komt (wij houden nu 10.000 euro aan) beleggen we. We vinden het zonde om dat tegen bijna 0% rente te laten staan op de spaarrekening, terwijl we het toch niet nodig hebben. Beleggen is daarvoor, voor ons, een goed alternatief voor ouderwets sparen.

Wij leggen periodiek een bedrag in op onze beleggingsrekening. Iedere maand gaat er 500 euro die kant op. Een flink bedrag. Al moet ik zeggen dat het in tijden van verhuizen nu even stil ligt. Zodra we weer gesetteld zijn en de grootste kosten achter ons liggen, willen we dat weer oppakken. Het geld dat we beleggen laten we voor onbepaalde tijd op de beurs floreren (tenminste, op floreren hopen we natuurlijk). We hebben geen einddatum. Doordat we het geld lang laten staan, krijgt het echt de tijd om te groeien. Ik lig niet wakker van een slechte maand op de beurs, omdat ik weet dat na downs weer ups komen. En we alle tijd hebben om dat af te wachten. Bovendien: we hebben altijd nog 10.000 euro op de spaarrekening staan, want de beurs biedt natuurlijk geen zekerheid. Beleggen kan een mooi rendement opleveren. Terugkijkend op de laatste decennia heeft de beurs hoge pieken en diepe dalen gekend, maar ging de algemene lijn altijd omhoog. We’re in it for the long shot, zoals ze in Amerika zeggen. We laten dat geld de komende jaren gewoon staan. 

Lees ook: Voor het eerst beleggen: 30% winst

Ik vond beleggen altijd mega ingewikkeld klinken. Maar het is tegenwoordig makkelijker dan het klinkt. Vroeger was beleggen iets exclusiefs. Alleen voor bankiers en mensen met een groot vermogen. Die tijd is voorbij. Iedereen kan tegenwoordig beleggen. Je opent anno nu net zo makkelijk een beleggingsrekening als een spaarrekening. Je hoeft ook geen beursanalist meer te zijn om te beleggen. Ik ben sinds ik aandelen heb verslaafd aan het volgen van beursnieuws. Ik leer er iedere dag weer van. Als je dat niet hebt of ooit gaat krijgen, betekent dat niet dat beleggen niks voor jou is. Je kunt het ook uit handen geven als je dat fijner vindt. Daar zijn allerlei manieren voor, bijvoorbeeld met Gemaksbeleggen van Centraal Beheerwaar je nu 50 euro krijgt wanneer je een beleggingsrekening opent. Aan dat voor je beheren zijn natuurlijk kosten verbonden (check dat op de site). In ruil daarvoor kun jij je tijd aan iets anders besteden. 

Jij moet wel nog even bepalen hoe hoog het risico is dat je bereid bent te lopen. Je kunt kiezen uit voorzichtig, gemiddeld of ambitieus. Als je meer risico neemt, zijn je dalen en je pieken extremer. Als je voorzichtig bent, vlakt dat meer af. De meeste mensen laten die keuze afhangen van hun persoonlijkheid – lig ik er wakker van? – maar ook van hun doel met het geld. Willen ze het voor de studie van je kind gebruiken, dan kiezen ze een kleiner risico, dan wanneer ze het als een extraatje ziet dat ze niet perse nodig hebben. Wij zijn een klein jaar geleden begonnen met beleggen. Daar hebben we geen spijt van. We hebben so far 6% rendement gemaakt met onze voorzichtige portefeuille (kijk, ik zit al helemaal in de belegtaal). Dat hadden we op een spaarrekening never nooit niet gehaald. Nu nog een baas vinden die mij een dertiende maand uitkeert, zodat ik aan het einde van het jaar wat extra in kan leggen..

Dit artikel is een samenwerking met Centraal Beheer. De inhoud is voor 100% van mij.