10 jaar sparen en dan stoppen met werken. Zij deden het!

Jeremy en Winnie waren niet gelukkig met hun leven. Ze besloten radicaal te gaan sparen en gingen 10 jaar later, op hun 30e, met pensioen. Nu reizen ze met hun baby de wereld rond.

Oh, wat smul ik altijd van dit soort verhalen. Dit stel ontmoet elkaar wanneer ze al vrij jong zijn. Ze komen allebei uit gezinnen waar het geld niet uit de pinautomaat stroomde, zeg maar. Zij willen het anders voor zichzelf en voor hun toekomstige gezin. Het lukte ze om te gaan studeren en ze vinden een baan. Precies zoals men zegt dat het hoort, eigenlijk. Dan doen ze iets wat niemand om hen heen doet: ze gaan die hard sparen. Zo’n 70 procent van hun inkomen (dat gezamenlijk zo’n 120.000 dollar bedraagt) zetten ze weg. Hun doel: veel eerder kunnen stoppen met werken om nú al van vrijheid en reizen te genieten.

Lees ook: Reken uit hoe lang je moet sparen om te kunnen stoppen met werken

Ze kunnen zoveel sparen (en beleggen) door flink te bezuinigen. Ze gaan in een klein appartement in de stad wonen, zodat ze overal lopend naartoe kunnen en dus geen auto nodig hebben. Geen fancy dinertjes in dure restaurants, geen take-out, maar gewoon lekker thuis koken. Ze sparen iedere maand duizenden euro’s en wanneer ze 30 jaar oud zijn hebben ze genoeg geld bij elkaar gekregen om te kunnen stoppen met werken. Hun vermogen is groot genoeg om de rest van hun leven van te leven. Rente, dividend, andere investeringen, ze betalen zich uit en dat vormt nu hun inkomen.

Zij runnen een site waarop ze niet alleen laten zien hoe ze dit bereikt hebben maar ook hoe ze nu leven. Check die vooral, hier. Je ziet ze met hun kindje ergens op het strand in Zuid-Amerika, bijvoorbeeld. Genietend van hun kleintje, van elkaar en van de vrijheid die niet hoeven werken ze brengt. Ze moedigen iedereen aan om het standaard plaatje van hoe het leven hoort te verlopen, los te laten. Zo schrijven ze:

‘Go to school. Get good grades. Get a good job. Buy a house. Work for 30+ years. Be a good consumer. Retire on a golf course.’

Jeremy en Winnie op hun site

Daar hadden zij geen zin in en ze zeggen: het kán echt anders. Daar geloof ik ook in. Dat als je vrijer wilt leven, je dat best kunt realiseren. Daar is geld voor nodig, dat zie ik inmiddels ook in. Dat is ook de reden dat wij daar zo hard aan werken. Aan vermogen opbouwen, aan sparen, aan beleggen, aan besparen ook. Nog altijd zeggen veel mensen dat geld er niet toe doet. Dat het onbelangrijk is in het leven. Ik snap dat heus wel. Liefde en gezondheid zijn al twee dingen die ver boven geld staan. Maar vrijheid staat voor ons daar wel vlak onder. En daarvoor heb je in deze tijden gewoon geld nodig.


De PorteRenee Nieuwsbrief

Meer spaarinspiratie? Persoonlijke verhalen? Tips en tricks? Je kunt het gratis in je mailbox krijgen.

En ontvang gratis te gekke motiverende  PorteRenee-kleurplaten. Op naar een volle spaarrekening.


Kijk naar Winnie en Jeremy. Je kunt meteen roepen: lekker makkelijk als je 120.000 dollar per jaar verdient. Natuurlijk. Je kunt ook denken: wat kan ik hiervan meenemen? Welke tips en trucs die zij toepasten, kan ik op mijn leven toepassen. Maar stel jezelf ook eens de vraag: als ik dit ook ambieer en ik geloof dat dat makkelijker te realiseren is met een hoger inkomen, hoe kan ik daar dan voor zorgen? Waarom neem ik geen sidejob, begin ik geen webwinkel of ga ik een eigen bedrijf beginnen? In Nederland (en Belgie) is er zoveel mogelijk. Zeker nu het internet ons toegang geeft tot zoveel kennis en potentiele klanten. Jij kunt heus ook iets doen aan je inkomen, als je er ontevreden over bent. Als je dat weet te verhogen en daar bovenop ook nog eens gaat letten op je uitgaven, sla je twee vliegen in een klap. Op weg naar (meer) vrijheid.

Wil je meer lezen over Jeremy en Winnie? Wat ik best zou begrijpen. Lees dan vooral de volgende twee artikelen.

In deze eerste post vertellen ze hoe ze zoveel geld konden sparen. 

Het tweede gaat ook daarover, maar is, zoals zij zeggen, voor de mensen die gek zijn op wiskunde en de details willen kennen van hun financiële avontuur. Kies vooral wat bij je past en laat je inspireren.

Wie volg jij voor inspiratie op dit gebied? Deel het vooral, daar hebben we allemaal wat aan.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

18 Comments

 1. Amy Reply

  Denken dat iets niet kan, of voor jou niet kan, is altijd makkelijk. Ik vind zulke verhalen super inspirerend. Volgens mij moet je uit zulke verhalen halen wat voor jou inspirerend kan zijn en het meenemen op je eigen pad. ‘Our Rich Journey’ is ook een mooi (súper Amerikaans) account om te volgen op Youtube.

 2. Matthijs Koopman Reply

  U zegt het zelf al. Als ik €120.000 pj zou verdienen zou me dit ook wel kunnen lukken. Zeker nu ze gratis reclame kunnen maken via deze site.

 3. de Groot Reply

  Leuk, maar dit kan niet in Nederland van hun gespaarde geld. In Thailand kun je voor een appel en ei leven. Je hebt minimaal 2.5miljoen euro nodig. Ga uit dat je gemiddeld de komende 40 jaar 50000 euro per jaar nodig bent voor te leven ben je al 2.000.000 nodig. Daarnaast zal de inflatie en de belasting, vooral de vermogensrendementsheffing elk jaar een aanslag op je rendement geven. Daarnaast zal je al snel een halfmiljoen achter de hand moeten hebben voor tegenslagen.

  1. Chantal Reply

   De 2,5 miljoen en de 50.000 euro per jaar zal inderdaad nodig zijn als we luxe willen leven (heb je 4000 euro per maand nodig?!). Ik heb het voor mezelf uitgerekend, en ik denk dat ik het met gemak red met 625.000 euro (25.000 eur per jaar), waarschijnlijk zelfs wel met ons tweeen. Dan ga ik er vanuit dat ik ook mijn hypotheek heb afgelost (nog 150k te gaan). Vergeet niet dat het hier om FIRE gaat – waarbij het idee is dat ze beleggen en waarschijnlijk andere projecten hebben waar ze inkomsten uit verdienen. Geld maakt geld :-).

  2. Martine Reply

   Ik heb maar 13.000 misschien 14.000nodig per jaar. Zodra ik hypotheekvrij ben nog minder dus het is ook maar net wat je levensstandaard is. Daarnaast kan je passief inkomen genereren of af en toe wat geld verdienen met klusjes wat je niet als werk ziet.

   FIRE of vervroegd pensioen hoeft niet te betekenen dat je werkelijk niets meer doet. Enkel de dingen die je wilt doen.

  3. Willemijn Reply

   Mee eens. Het gaat er niet alleen om dat je met weinig geld moet kunnen rondkomen (in Nederland kan dit inderdaad ook wel als het je lukt om goedkope huisvesting te regelen), maar ook dat je in de vermogensopbouwfase niet zo snel kunt gaan als in de VS omdat we hier een zwaardere en progressieve belastingdruk hebben. Zelf merk ik al dat, als ik door hard werken bijvoorbeeld 10.000 euro meer verdien in een jaar, ik een groot deel daarvan meteen kan afstaan aan de fiscus. Daar staat tegenover dat we hier een veel beter sociaal stelsel hebben, dus ik ben toch wel blij dat ik hier woon. Hoe dan ook, ik zou wel benieuwd zijn naar vergelijkbare verhalen in Nederland, want de situatie in de VS is gewoon te anders voor een goede vergelijking.

 4. San Reply

  Je kunt een heel eind komen als je inderdaad kijkt naar wat je zelf uit dit soort verhalen in je eigen leven kunt toepassen. Ik dacht eerst ook dat het me niet zou lukken om meer te sparen als alleenstaande moeder van 2. Maar ik begon wat dingen te lezen en blogs te volgen (waaronder porterenee en moedersminimalisme) , werd bewuster van hoe ik met geld om ging en begon wat dingen toe te passen. Mijn 1e spaardoel was €200 p.m. sparen voor de buffer. Niet veel later werd dat €300 in de maand, later steeds een beetje hoger en weer hoger. En nu zit ik tussen €600 en €700 p.m. wat ik spaar, in allerlei potjes. Mijn perspectief verschoof en ik kwam erachter dat ik liever een keer goed geld uit gaf aan een mooie dag met mijn kids dan elke week bij de action of iets goedkope zooi te kopen die niks toevoegden aan mijn leven en ook nog eens snel kapot gingen (en ik dus weer geld moest uitgeven). Ik kwam er ook achter dat je niet veel geld hoeft uit te geven om mooie herinneringen te maken met elkaar. Genieten vd dingen die je al hebt en gewoon tijd met elkaar doorbrengen is onbetaalbaar. Dus het kan wel, je moet alleen beginnen en eenmaal bezig kom je tot allerlei inzichten voor jezelf.

  1. Martine Reply

   Zo doe ik het dus ook nu (minus de kids). Er is vaak meer mogelijk dan men denkt. Ik was er al mee bezig maar sinds dit jaar echt goed en de spaarrekening schiet omhoog met een ruim beneden modaal salaris.

   1. Renee Lamboo Reply

    Ben heel benieuwd naar je verhaal. Leuk om mee te doen aan Waar Doet Ze Het Van? aanmelden kan via hellO @ porterenee.nl (maar dan aan elkaar, maar anders krijg ik spam :))

 5. Anouk Reply

  @san, dit vind ik nou echt inspirerend en ook voor de meesten te realiseren, zet mij ook aan het denken, bedankt daarvoor!

 6. Gerda Vandevyvere Reply

  Prachtig verhaal maar ik leef in het NU . Het is NU dat belangrijk is . Lieve groetjes Gerd

 7. L Reply

  Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om fulltime niets te doen. Zo denkt mijn partner gelukkig ook. We passen verder alles altijd al toe, maar blijven gewoon beiden werken. En ik daarnaast studeren.

  1. Roel Reply

   Fulltime niets doen staat er ook niet. Ze reizen de wereld rond. Zo heeft bijna iedereen wel hobby’s waarmee je vrije tijd kunt vullen. Tenminste, dat mag ik hopen… Als je leven voornamelijk uit werken bestaat lijkt me dat wat armoedig.

  2. Willemijn Reply

   Ben ik het erg mee eens. Werk geeft structuur en zin en draagt ook bij aan een identiteit. Dat je minder wilt werken en meer vrijheid wilt, snap ik helemaal, maar nooit meer? Natuurlijk kun je reizen en vrijwilligerswerk doen, maar dat is toch niet hetzelfde. Alleen dat lijkt me net zo goed armoedig.

   1. Roel Reply

    En leg eens uit waarom vrijwilligerswerk minder zinvol is dan gewoon werk? Het is niet hetzelfde, maar het kan wel degelijk net zo zinvol, of juist zinvoller zijn.

    Mensen die zich vervelen als ze geen werk meer hebben…… Er is zoveel te doen te zien en te leren in de wereld. Verveling vind ik geestelijke armoede.

    1. Willemijn Reply

     Vrijwilligerswerk vind ik een lastige. Heb zelf ook best veel vrijwilligerswerk gedaan, bijvoorbeeld in een dierenasiel. Wat ik moeilijk vind met vrijwilligerswerk, is dat je vaak werk doet dat zó nuttig en belangrijk is, dat ik eigenlijk liever heb dat iemand er gewoon voor betaald zou worden. En dan ga je je afvragen: waarom is dat geld er dan niet om er iemand van te betalen, die dolgraag dat werk tegen betaling zou doen?
     Ook is vrijwilligerswerk inhoudelijk soms wat minder uitdagend/lager geschoold wat ook logisch is: als je jarenlang een opleiding volgt, ga je niet gratis zeer gespecialiseerd/inhoudelijk werk doen. Dus vrijwilligerswerk, ja goed en leuk en belangrijk, maar niet als vervanging van een gewone baan terwijl je nog in de bloei van je leven bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+