Zo bepaal je hoeveel je iedere maand kunt sparen

Hoeveel moet ik iedere maand sparen? Het is een vraag die ik vaak krijg. Er is geen kant-en-klaar antwoord op. Dus geef ik je in deze blog de handvatten om dat voor jezelf uit te rekenen.

Online vallen de mensen overal elkaar heen om te vertellen hoeveel zij wel niet sparen. Voor de 10% die het Nibud minimaal adviseert, halen zij hun neus op. Ben je gek! Veel te weinig. Er wordt geroepen over 20, 30, soms zelfs 70%. Dan ben jij als spaarder die ook gewoon nog rekeningen moet betalen lekker aan het Googelen. En raad je totaal gedemotiveerd. Vergeet wat je gelezen hebt. Hoeveel je kunt sparen is totaal persoonlijk. Het hangt echt van jouw situatie af. Op een studentenkamer met een grote-mensen-inkomen en alleen je poes om voor te zorgen spaar je nu eenmaal harder dan als single mom met twee kinderen en een parttime baan. Er is dus niet één antwoord op de vraag: hoeveel zou ik moeten sparen? In deze blog ga ik je via een aantal stappen brengen bij hoeveel jij zou kunnen sparen. Je MOET natuurlijk niks, maar zo’n volle spaarrekening is natuurlijk wel een grandioos cadeau aan jezelf.

Lees ook: Zo rock je sparen met digitale spaarpotjes.

Voordat ik met je door die vragen loop, vertel ik je eerst nog even over de 50/30/20-regel. Wel eens van gehoord? Het is vrij gangbare verdeling van je inkomen voor mensen die niet iedere maand 100% willen uitgeven. Het is een heel simpele manier om je inkomen te verdelen. Voor mensen die niet zo houden van werk tot achter de komma.

  • Je geeft maximaal 50% van je inkomsten uit aan noodzakelijke kosten. Je huis bijvoorbeeld, je vervoer en eten en drinken.
  • Je geeft maximaal 30% van je inkomsten uit aan dingen waar je voor kiest omdat je er gelukkig van wordt. Mooie spullen voor in huis, planten voor in de tuin, een hobby. Alles ook wat je luxe zou kunnen noemen.
  • De overige 20% spaar je. Zet je in ieder geval apart. Dat betekent niet dat het op je spaarrekening moet blijven staan voor altijd. Je kunt – als je bufferpotje vol is – ook extra aflossen op je hypotheek of ermee gaan beleggen. Maar die 20% is wel geld dat je echt voor jezelf houdt. Dat gaat niet op aan rekeningen.

Dit is natuurlijk ook weer zo’n standaardregel die leuk klinkt maar niet voor iedereen opgaat. Op naar maatwerk, dus. Stel jezelf deze 4 vragen en je weet wat bij jouw situatie past.

1. Wat wil je bereiken financieel? Als je een doel voor ogen hebt en een deadline kun je heel makkelijk terug rekenen hoeveel je per maand zou moeten sparen. Dit bedrag heeft niets te maken met hoeveel je KUNT sparen. Toch begin ik met deze vraag. Veel mensen gaan bij het bepalen van hun spaarbedrag eerst kijken hoeveel kosten ze hebben. Wat blijft er aan het einde van de maand over? Ik vind dat niet ambitieus genoeg. Er blijft bijna nooit geld over. Ik werk daarom andersom. Je bepaalt eerst hoeveel je wilt sparen en gaat daarna kijken hoe je dat kunt realiseren. Kijk, natuurlijk zijn er grenzen. Ik zou best 10.000 euro per maand willen sparen maar helaas. Dat red ik niet. Wees wel realistisch op basis van jouw situatie. Ook als je geen specifiek spaardoel hebt, kun je een bedrag voor ogen hebben dat goed voelt. Of dat nu 100 euro of 1000 euro is. Een bedrag waar je blij en tevreden mee zou zijn.


Lees ook: Zo stel je spaardoelen die je echt haalt.

2. Wat gebeurt er nu iedere maand met je geld? We gaan nu toch even kijken hoe je huidige financiën ervoor staan. Maak een lijstje met wat je inkomsten en uitgaven zijn. Dat klinkt makkelijker dan het is. We willen alle bedragen die binnenkomen en er weer uitgaan weten. In mijn ebook Op Weg Naar Een Rijk(er) Leven staat precies hoe ik dit aan zou pakken. Je krijgt er ook te printen formulieren bij waar je dit op bij kunt houden. We willen een uiteindelijk bedrag hebben van totale inkomsten en totale uitgaven. Daar stopt het niet. We gaan door naar de volgende vraag.3. Wat is sparen je waard? Op basis van je huidige inkomsten- en uitgavenpatroon kun je misschien 100 euro per maand sparen. Hoeveel is het je waard om meer dan dat weg te kunnen zetten? Wat van je uitgaven zou je best willen inleveren om dat te bereiken. En nu niet in je weerstand schieten, alsjeblieft. Dit betekent niet dat je leven minder leuk gaat worden. Dit betekent niet dat je op een houtje moet gaan bijten. Dit betekent dat je een bewuste keuze maakt voor sparen (of beleggen, of investeren, maar in ieder geval voor je eigen vrolijke financiële toekomst. Die keuze maak je nu en daar ga je de komende maand en jaren zo blij mee zijn. Er is altijd een begin van iets moois en dat kan voor jou NU zijn. In mijn ebook raad ik een kleurtjessysteem aan. Waarbij je al je uitgaven een andere kleur geeft. Iedere kleur staat voor hoeveel waarde je aan deze kostenpost hecht. Verdeel in 3 categorieën. Van écht houden, tot misschien houden tot meteen weg. Onthoud dat iedere euro die je bespaart een euro voor je spaarpot is. Kijk in dit proces ook naar wat je uitgeeft aan variabele kosten. Dus bijvoorbeeld je boodschappen. Veel mensen kunnen met wat ze daarop kunnen besparen, echt een mooi spaarpotje vullen. Dit is misschien ook een goed moment om eens te kijken naar meer inkomen genereren. Mensen zijn vaak bezig met besparen, terwijl ze geld dat voor het oprapen ligt laten liggen. Ik schreef eerder een stuk over hoe ik 2 x zoveel ging verdienen. Check dat vooral ter inspiratie.

4. Ga je voor een vast bedrag of een percentage? Heb je iedere maand ongeveer hetzelfde inkomen? Dan kun je een vast spaarbedrag per maand kiezen. Is je inkomen nogal variabel – zoals bijvoorbeeld ook bij ons thuis – dan kun je een percentage nemen. Het Nibud praat bij spaarbedragen ook niet over een vast bedrag omdat ieder huisje het financieel anders heeft, maar over 10% sparen. Hoeveel dat precies is hangt dus af van jouw situatie. Je zou ook een vast bedrag kunnen doen en een percentage van wat er extra binnenkomt.

Tot slot brengen we de bovenste vier vragen en hun antwoorden bij elkaar. We nemen het bedrag dat je wilt sparen, plus je oude financiële situatie en je nieuwe financiële situatie bij elkaar. En we stellen onszelf tot slot de vraag: Welk bedrag gaan we iedere maand automatisch sparen? Want dat zou ik je altijd adviseren: stel een automatische overboeking in. Dat is bij een spaarpercentage misschien lastig, maar bij een vast bedrag zo gepiept. Spaar je een percentage van wat er binnenkomt, dan kun je dat meteen overboeken zodra je geld voor die maand binnenkomt.

Lees ook: 15 gouden spaartips die je helpen sparen.

Hopelijk heb je nu ongeveer bepaald welk bedrag je per maand wilt sparen. Zet dat geld vooral op een aparte rekening. Laat je niet gek maken door de enorme bedragen en percentages die sommige mensen weg kunnen zetten. Laat het je inspireren maar weet ook: zij waren daar ook niet overnight. Iedere euro die je wegzet is er een meer dan wanneer je niet spaart. Dooddoener, I know. Maar wel waar.

Dus ik zou zeggen: spaarse.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.