samen sparen partner

Zo doe je sparen écht samen

Heb je een partner? Dan gaat sparen een stuk sneller en beter wanneer je het samen doet. Maar hoe doe je dat nou? Samen sparen. Mijn man en ik vertellen hoe wij sparen écht samen doen.

Ik krijg veel berichten van mensen die willen sparen, maar het gevoel hebben er alleen voor te staan. Waar zij blij zijn met iedere euro die naar de spaarrekening gaat, is hun lief vooral blij wanneer hij die euro’s over de balk smijt. Aan kleding, elektronica of dure uitjes. Het kan dan voelen alsof je water naar de zee draagt. Dat snap ik eerlijk gezegd wel.

Niet zo gek dus dat ik vaak de vraag krijg: hoe heb jij die man van je aan boord gekregen? Die vraag insinueert dat hij ooit niet aan boord was. Toen we elkaar leerden kennen, moet ik zeggen dat hij niet zo met zijn centen bezig was. Nou ja, hij verdiende ze en gaf ze uit. Dat was het wel. Mijn schulden openden zijn ogen wel. Het maakte geld opeens een urgenter onderwerp aan de keukentafel. Toen ik die schuld ging aflossen, zag hij mij natuurlijk aan de slag gaan. Hij zag hoe ik mijn eigen situatie aan het veranderen was. Van somber naar rooskleurig. Dat maakte hem enthousiast. Als vanzelf deed hij mee met alle stappen die ik nam. Al voelde het eigenlijk meer alsof we die stappen samen namen. We gingen samen anders boodschappen doen. We gingen samen abonnementen opzeggen. We besloten ’s avonds samen dat we gewoon thuis gingen eten, in plaats van onze centen op een schoteltje achter te laten in een restaurant. We deden het echt samen. We zijn er samen uitgekomen en we bewandelen het pad dat we nu lopen ook echt samen.

Lees ook: Andrea en Ronald willen 25% van hun inkomsten sparen.

Maar hoe werkt dat nu praktisch gezien: samen sparen? Dat is voor iedereen anders, denk ik. Maar ik kan natuurlijk wel vertellen hoe wij dat doen. Deze 3 stappen maken sparen echt ‘ons project’ in plaats van iets wat we afzonderlijk van elkaar of alleen doen.

 • Wij stellen samen een spaardoel. Dat bepalen we eigenlijk altijd aan de keukentafel of tijdens een wandelingetje. Wandelingetjes zijn top om je financiele situatie te bespreken. Wij vinden het al leuk om hierover te praten. Maar ook als je dat (nog) niet vindt, dan maakt een wandelingetje het allemaal wat minder beladen. Gewoon gezellig. Samen plannen maken.

Lees ook: Zo stel je spaardoelen die je ook echt haalt.

 • Dat plan zetten we (eenmaal thuis) om in een Google Drive-bestandje. Voor de mensen die dat nog niet weten: dat is een functie van Google waarbij je in de Cloud werkt. Dus je bestanden staan online, niet op je computer/desktop/laptop/telefoon zelf. Dat betekent dat je het bestand niet verliest wanneer je apparaat sneuvelt. Het betekent ook dat je van al die verschillende apparaten kunt inloggen. Als je het bestand deelt, geldt dat ook voor je partner. Voordeel is dat het echt jullie spaardocument is. Bij ons dus echt ons spaardocument. Hierin werken we steeds opnieuw bij wat de stand van zaken is. Iets op moeten nemen van de spaarrekening, dan meteen even bijwerken. Iets gespaard (veel beter natuurlijk!) dan ook. Wij sparen samen op één rekening, maar je kunt natuurlijk ook op aparte rekeningen sparen. Dan nog zou ik zo’n gedeeld bestandje aanraden. Om er meer een doel van jullie samen van te maken.

 • We praten erover. Niet alleen over op hoeveel de teller nu staat, maar ook over het uiteindelijke doel. Hoe lekker zal die vakantie waar we nu voor sparen uiteindelijk zijn? Hoe zou het voelen om hypotheekvrij te zijn? Hoe gaat dit spaargeld onze toekomst veranderen? Dat soort gesprekken. Daar houden we van. Klop op een gemiddelde zaterdagochtend bij ons aan en je ziet onze kids op de grond spelen met de Duplo, terwijl wij met een volle buik over dit soort dingen kletsen. Het houdt onze doelen levendig. Het houdt ons enthousiast en gemotiveerd. Dit is echt ons grootste wapen tegen afhaken. En – denk ik – ook de reden dat het al tijden zo goed gaat.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

In mijn ebook schrijf ik een hoe je je partner aan boord krijg van je spaarplannen. Juist omdat ik er zoveel vragen over kreeg. Het ebook bestaat uit mijn verhalen en hoe wij dingen aanpakken, afgewisseld met 101 tips die mij (en ons) hebben geholpen om te komen waar we nu zijn: op weg naar financiële onafhankelijkheid. In hoofdstuk 4 over samen sparen, geef ik 9 tips om je partner zover te krijgen. Is dat eenmaal gelukt, dan kun je bovenstaande 3 tips gebruiken om het écht samen te gaan en blijven doen.

Als je samen peddelt, ga je twee keer zo snel. Daarom is het het écht waard om de moeite te doen, dit samen te gaan doen.

Share

7 Comments

 1. Dio Reply

  SLim! Op die manier kun je elkaar ook meenemen en zorgen dat je elkaar scherp houdt. Zelf houd ik het samen met mijn partner bij in de software van AFAS. Een betaalde variant, maar O ZO fijn! Met alle automatische grafieken, diagrammen en prognose voor de komende jaren + spaardoelen erbij!

  1. Kimberley Reply

   Ik ben wel benieuwd wat je dan gebruikt, AFAS software is toch alleen voor bedrijven? En wat kost dat dan?

 2. Bouk Reply

  Wij doen ook alles samen hoor!! Ik ben er meer mee bezig, in mijn hoofd, als mijn vriend maar we praten veel samen over onze toekomst, doelen en wensen! Ik hou het zelf bij in Excel en laat hem meekijken. Hij gelooft t allemaal wel maar ik wil wel dat we het samen doen! Zo houden we elkaar scherp en verliezen we niet ons doel!

 3. Budgettiger Reply

  Samen doelen stellen is inderdaad de sleutel tot succes.
  Sommige partners moeten eerst een succes ervaring hebben voor zij mee gaan.
  Je moet dus duidelijke voorbeelden laten zien, dan gaan partners vanzelf mee.

 4. Leonard Reply

  Zodra je iets op Google drive zet, zorg dan dat het nooit persoonlijke info bevat zoals financiën. Google drive is hartstikke makkelijk, maar totaal niet veilig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *